Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tapintható Skócia – utazás a Skót-felföldre

2023. február 15.
A skótduda modelljének körbeadása

 

2023.02.01.

Nem mindennapi programmal készültünk februári klubunkra: Kéri György író, Magyarország első skótdudása jött el hozzánk, hogy játékával és szavaival megidézze Skóciát, a skót életérzést.

Az első dallal, a Highland Cathedrallal kért áldást a helyre, ahol a dudás játszik.

Ha a skótdudás éppen nem zenélt, akkor mesélt: honnan származik a duda, mint hangszer, hogyan lett belőle skót duda; miben tér el a skót duda felépítése és használata a többitől; és vajon mi a közös benne és a magyar tárogatóban. Annak, aki nem látná, még egy kisebb, játék skótdudát is hozott, így szó szerint kézzelfoghatóvá vált az élmény.

Mesélt a ruházatról is: megtudtuk, hogy a skót férfiak nem szoknyát, hanem kiltet viselnek; és azt is, mi van a kilt alatt (erre többféle válasz is létezik).

Megismerkedtünk a legnépszerűbb tartánmintákkal, és azokkal a fegyverekkel is, amelyek az öltözék elengedhetetlen részei, mint a dirk és a sgian dubh. Ezeket, és a ruházat egyéb részeit (plaid, brooch, Glengarry) szintén megkaptuk, hogy közelről is szemrevételezzük, megtapinthassuk.

A képen kolléganőnk a Buchanan mintát mutatja.

Közben nagyon sokat játszott nekünk (Amazing Grace, Scotland the brave, Skye Boot Song, a Titanic filmzenéje és még sorolhatnám); az Auld Lang Syne-t pedig (amit Gyertyafény keringőként ismerhetnek sokan) el is énekelhettük dudaszóra!

A rengeteg információt még több humorral, háttérsztorival tette fogyaszthatóvá, csak úgy repült az idő – igazán különleges, egyedi élményben lehetett része annak, aki velünk tartott ezen a klubalkalmon.

Murgács Jánosné és Czagány Izabella
Közösségi civilszervezők