Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Nemzetközi összefogás az érzékenyítésért

2015. december 6.

kép

A keretmegállapodás célja a fogyatékosság iránti társadalmi érzékenyítés támogatása, a legjobb nemzetközi és hazai gyakorlatok egymás közti megosztása, az egyetemes tervezés eszméjének terjesztése és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítése.

A megállapodás értelmében a Szerencsejáték Zrt. a FESZT-tel együttműködve, a tervek szerint legkorábban 2017-től egy olyan közös sorsjegyet hoz létre, amelyen a fogyatékossággal kapcsolatos pozitív üzenetek szerepelnek, hogy ezzel is érzékenyítsék a társadalom tagjait. A két szervezet emellett hazánkban is szeretné megvalósítani az ONCE több mint 30 éve működő, sikeres iskolai érzékenyítő programját, melynek célja, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak a fogyatékosság kérdéskörével és természetes legyen számukra a sokszínűség. A megállapodás része az egyetemes tervezés eszméjének népszerűsítése, alkalmazása. Az egyetemes tervezés lényege, hogy a tervezés során olyan termékek, szolgáltatások jönnek létre, amelyek a lehető legtöbb ember számára használhatók, korra, képességekre és életállapotra való tekintet nélkül. Az együttműködés keretében a FESZT felméri a Szerencsejáték Zrt. egy irodaházát és lottózóját, hogy azok mennyire felelnek meg az egyetemes tervezés elveinek.

kép2

A SzZrt. 12 éve üzemelteti karitatív célú sorsjegy értékesítési hálózatát, amely jelenleg 180 megváltozott munkaképességű értékesítőnek nyújt biztos megélhetést. A most megkötött megállapodás azt a célt is szolgálja, hogy a három aláíró szervezet tapasztalataira építve más hazai vállalatokat is támogasson abban, hogy sikeresen alkalmazzanak fogyatékossággal élő személyeket.

A megállapodást – amely aláírásának a Mexikói úti Mozgásjavító iskola adott helyt – az eseményen részt vevő Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár is üdvözölte. A szerződést Földesi Erzsébet, a FESZT elnöke, dr. Braun Márton, az SzZrt. elnök-vezérigazgatója és Patricio Carceles, az ONCE vezérigazgatója írták alá.

Forrás: meosz.hu