Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Összefogással a metró biztonságos használatáért

2016. január 28.
Kép forrása: nullker.hu

Kép forrása: nullker.hu

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, és a Siketvakok Országos Egyesülete képviseletében levelükben érdeklődnek, hogy a BKK milyen döntést hozott a vak és gyengénlátó emberek esetében a 4-es metró önálló használhatósága érdekében.

A 2015. október 22-én tartott megbeszélésen a BKK és a BKV képviselői felé már jelezték, hogy az ajtók gombnyitásos változata veszélyezteti a vak és gyengénlátó emberek biztonságát. A megbeszélés során felvetődött az ajtók távkapcsolóval való működtetésének lehetősége, és a BKK, illetve a BKV képviselői vállalták, hogy megoldást keresnek a probléma kezelésére, de érdemi változás az ügyben azóta sem történt.

A balesetek elkerülése, a fogyatékossággal élő emberek biztonságos és önálló közlekedése biztosítása érdekében az M2-es és M3-as Metró kocsik ajtóinak is csak kizárólag a távkapcsolóval történő önálló kinyithatósága az elfogadható megoldás.

„Úgy a VGYKE, mint a többi fogyatékos-ügyi szervezet is bízik a pozitív válaszban és abban, hogy a kellemetlen helyzetre való tekintettel a közeljövőben egy mindenki számára megfelelő megoldás születik” – zárták soraikat a FESZT, az MVGYOSZ, az SVOE és a VGYKE elnökei.