Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Postamúzeumban jártunk Óbudai klubtagokkal

2022. április 6.

 

Március 22-én klubtagokkal együtt elmentünk a Postamúzeumba.

Tárlatvezetőnk segítségével az állandó kiállítás első termében megtudtuk, hogy a Magyar Posta Európában az elsők között lévő szervezet volt, amely a kézbesítő szolgálatban motoros járműveket alkalmazott. A motoros triciklik annyira beváltak a postai szállításban, hogy 1909-re már 58 darab közlekedett Budapesten.

Két klubtag és egy postás a jármű előtt

A Postamúzeum gyűjteményeinek első darabjai közé tartozik egy 78 vonalas távbeszélő központ. Azt is megtudtuk, hogy távbeszélő-kezelőnőnek csak olyan inteligens, jó megjelenésű hölgyek jelentkezhettek, akiket legalább két úri család ajánlott és legalább egy idegen nyelven beszéltek. A kezelőnők az első központok mellett állva, majd később ülve dolgoztak.

A következő teremben láthattunk régi postaládákat, értékőrző ládát, különleges zárakat, melyek a postazsákok gyors és biztonságos lezárását tették lehetővé. Láttunk különféle bélyegeket és pecséteket is.
Tovább haladva postai berendezéseket láttunk egy vezérlőpult segítségével. Ezen a ponton közvetlenül megnézhettük egy korabeli csőposta működését.

A következő teremben a posta történetének fontos részét, a távírást és a telefon történetét mutatta be az előadó.

Megtekinthettük a gyűjtemény egyik legrégebbi darabját, egy Hughes- rendszerű távírót. Végül a rádiózás történetéről hallottunk.

Tárlatvezetőnk segítségével betekintést nyertünk a postai élet múltjába, és a kiszolgáló eszközöket látva és megtapogatva időutazást tettünk a múltba. Kellemes órákat töltöttünk így együtt.

Vasné Pintér Teréz
Közösségi civilszervező