Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Reformációra és az Aradi Vértanúkra emlékeztünk

2018. november 20.
A 18. kerületi klubtagok egy asztal mellett ülnek

Szokásos időben tartottuk októberi klubnapunkat a Kondor Béla Közösségi Házban.

Vendégünk Kiss László János a Pestszentlőrinc-Szemeretelepi Református Egyházközség lelkésze volt, aki az október 31-i Reformáció emléknapjáról tartott egy igazán érdekes előadást.

A 18. kerületi klubtagok a meghívott vendéget hallgatják

Röviden az elhangzottakból:

„A reformáció a XVI. században Nyugat Európában a katolikus egyház hibáira való reakcióként indult mozgalom.

A XVI. század első évtizedeiben X. Leó pápa a római Szent Péter-székesegyház építési költségeinek egy részét búcsúcédulák árusításából kívánta fedezni. A búcsúcédulák megvásárlásával felmentést lehetett nyerni Isten előtt a bűnök alól, illetve rövidíteni lehetett a purgatóriumban eltöltött időt. A kezdeti lelkesedés később felháborodást váltott ki az emberekből, ami párosult a papság világias, fényűző életmódja miatt fellépő engedetlenséggel is.

Luther Márton, Ágoston rendi szerzetes meggyőződött az egyház romlottságáról és arra kényszerült, hogy összefoglalja kifogásait a katolikus egyház ellen, így 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára szegezte 95 pontját. Ebben közhírré téve saját eszméjét, azaz egyedül a hit által üdvözülhet az ember. Nincsen szükség közvetítőre, egyházi szertatásokra, vagy akár egyházi vagyonra. Megkérdőjelezte a pápa hatalmát is. Hite a két szín alatti áldozás és az anyanyelvű igehirdetés mellett szólt, ezért lefordította a Bibliát, hogy a hívek olvashassák, ezzel ideológiát teremtve a polgárságnak.

Luther követőit az evangélium szó után evangélikusoknak nevezzük.”

Ezután megemlékezünk az Aradi vértanúk kivégzésének évfordulójáról is.

A 18. kerületi klubtagok egy asztal mellett ülnek

Természetesen a zene, mint mindig most sem maradhatott el, erről Horváth Dávid gondoskodott. A klubot kötetlen beszélgetés, és csemegézés zárta.

Köszönjük a XVIII. kerületi Önkormányzat támogatását!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt klubnapjainkra és programjainkra!

Juhos Róbert és Mészáros Gábor
közösségi civilszervezők