Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

„Utánképzés ittas vezetőknek”

2024. március 22.
„Utánképzés ittas vezetőknek” - a tagok a színházban

„Utánképzés ittas vezetőknek” – audionarrált színházi előadás
2024. március 6.

Ehavi klubkirándulásunk keretében a Pesti Magyar Színházba látogattunk, ahol kortárs művet: Háy János „Utánképzés ittas vezetőknek” című szatíráját néztük meg – mégpedig audionarrációval! Ugyan a darab inkább épített a szövegre, mint a vizualitásra, Oláh Klaudia szakavatott tolmácsolásában a legapróbb részletekről is értesültünk.

A történet szerint kilenc embert hoz össze egy számukra cseppet sem lelkesítő feladat: „hőseink” ugyanis ittas vezetés következményeként kényszerülnek egy, a bűnismétlést megakadályozni hivatott utánképzéses csoportmunkán részt venni. Motivációjukat pszichológusaik – a frissen vált, saját spirituális fejlődésével elfoglalt ezoterikus, illetve a nyugdíjazásáig csak a centit vágó valamikori tanárnő – sem tudják éppen növelni. A csoporttagok a mai magyar társadalom minden rétegét képviselik: akad közöttük nevelőintézetben felnőtt „nyóckeres” éjjelnappalis, idősödő özvegy közös képviselő, plázacica műkörmös, túlmozgásos egykori húskereskedő, elvált vendéglátós családapa, belbudai marketinges, női magazin újságírója, építészmérnök és egy valószínűsíthető belügyes is… A csoportmunka a szokásos módon indulna – keretek tisztázása, szabályok lefektetése, ismerkedő kör – ám a résztvevők (beleértve a csoportvezetőket is) személyisége, múltja, traumái lépten-nyomon megszakítják, zsákutcába terelik az egészet.

Gondolkodásuk egyetlen pontban egyezik: mindannyian ártatlannak vallják magukat, és nagyon szeretnék visszakapni a jogosítványukat. Részegen vezetni szerintük csakis akkor probléma, ha elkap a rendőr… és ők egyébként sem isznak annyit, ugye. Ahogy telnek a napok, elérkezik az idő, hogy mindenki eljátssza azt a bizonyos eseményt, ami miatt ebbe a csoportba került – és csodák csodája, valahogy senki sem igazán bűnös; a résztvevők egyként próbálják oly módon lefesteni az általuk részegen okozott balesetek körülményeit, hogy ők maguk a lehető legártatlanabbnak tűnjenek.

A vicces szituációk során igen komoly kérdések kerültek terítékre, és gondolkodtattak el minket, nézőket az alkoholfüggőség működési mechanizmusáról és az ennek falazó kollektív képmutatásról, ami együttvéve szinte lehetetlenné teszi az önerőből való leszokást; cserébe a segítség sem feltétlenül az, aminek látszik. A résztvevők közötti diskurzusok felszínre hozták a női-férfi szerepek, az emancipáció, a rasszizmus és a gyermekbántalmazás, vagy éppen a más kultúrákkal, vallásokkal kapcsolatos előítéletek témáját is, utalva néhol napjaink aktuális közéleti botrányaira. Mindezt azonban olyan mesteri könnyedséggel szőtték a párbeszédekbe, hogy mi az első perctől az utolsóig remekül szórakoztunk – miközben a tárgyalt témák cseppet sem váltak súlytalanná.

Igazán elégedetten, valódi élménnyel gazdagodva léptünk ki végül a színház kapuján.

Czagány Izabella és Kollárszky Boglárka
Közösségi civilszervezők

#aliglátó #gyengénlátó #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #vak #VGYKE #XVI.kerület