Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A VIZUÁLIS KULTÚRA MINDENKIÉ

2024. február 29.
A VIZUÁLIS KULTÚRA MINDENKIÉ - a klubnap összes résztvevője

A VIZUÁLIS KULTÚRA MINDENKIÉ
Februári LÁMPÁS KLUB Békásmegyeren
2024. február 16.

Alig, hogy elkezdődött az idei év, máris vége a Farsangnak. Kezdetét vette a húsvéti Nagyböjt időszaka.

Mi sem tétlenkedünk. Februári klubnapunkon a Messenger segítségével videóhívásban Balvinszky Orsolya, Zürichben élő gyógypedagógussal, képzőművésszel beszélgettem. Orsi már két évtizede készít látássérültek számára is érzékelhető tapintható képeket. Még 2005-ben ismert meg egy látássérült fiatalembert még Budapesten, ennek kapcsán készített először olyan képet, amelyet neki is meg tudott mutatni. Képeinek különlegességét az adja, hogy elkészítésük során nem csak különböző festékeket, hanem más alapanyagokat, például ruhadarabokat, különböző textíliákat is felhasznál, ez által még élvezetesebbé téve a képet azok számára, akik kizárólag tapintás útján képesek érzékelni a műalkotásokat. Mert igen, ezeket nyugodtan nevezhetjük műalkotásoknak, valamennyi kép nagyon aprólékos munkával, kiváló kézügyességgel készül.

Orsolya emellett sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik főállásban, mint gyógypedagógus. Jelenleg egy svájci kislány mindennapi tevékenységét segíti. Folyamatosan tanulja a német nyelvet, mint mondja, nem egyszerű elsajátítani, kizárólag az utcán, magától nem tudja megtanulni az ember, mert nagyon nehéz.

Őszintén remélem, hogy Orsival hamarosan személyesen is lesz alkalmunk találkozni, amikor Budapesten lesz – azonban most még nem tudta megmondani, mikor kerül erre sor.

Klubunk második részében megismertük új Lámpás munkatársunk, Pataky Andreát, aki hamar megkedvelte új munkahelyét, és Tagjaink is hamar megkedvelték őt. Andrea korábban rendezvényszervezőként dolgozott, de foglalkozott kamaszokkal is, így egy iskolai szemléletformáló foglalkozás során került kapcsolatba látássérültekkel. Három éve Meniere beteg lett, ennek következtében hallásában korlátozottá vált. Megváltozott munkaképességűként , idén február 1-től a VGYKE-nél dolgozik a lámpások segítőjeként. Bízunk abban, hogy minél több alkalommal el tud jönni hozzánk.

További információkat, képes beszámolókat az Óbudai Látássérültek Klubja közösségi oldalán talál.

Ruzsa Viktor
Közösségi civilszervező

#aliglátó #gyengénlátó #klubnap #közösségiklubok #látássérült #Óbuda #vak #VGYKE