Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Afrikai történetekről hallottunk a klubnapon

2022. szeptember 30.
A képen az előadó és a klubtagok láthatók.

 

Szeptember 16-án klubnapot tartottunk Békásmegyeren a Közösségi Házban. Előadó vendégünk Rentsch Piroska költő, író volt.

Piroska sokfelé járt már a világban élményeket gyűjtve azzal a céllal, hogy versben, prózában átadja olvasóinak. Régi vágya volt, hogy eljusson Afrikába. Ismerősök ajánlásával meghívást kapott három hónapra Nyugat-Afrikába, Ghánába. Akik meghívták, megígérték neki, hogy mindenben segítik majd. Nem így történt. Amikor megérkezett, már az első napon megtapasztalta, hogy vendéglátói nem segítenek, sőt rosszindulatú emberek. Ettől minden másképpen alakult, mint ahogy elképzelte. A kiszolgáltatottság érzése hatalmába kerítette. Ráadásul a trópusi nyár teljesen kimerítette. Betegség támadta meg, csak napok múlva került orvoshoz. Nagyon beteg volt, de túlélte. Lassan kezdett megismerkedni afrikai emberekkel és azzal az élettel, melyben tengették mindennapi életüket. Attól függetlenül, hogy vannak köztük szegények és gazdagok, jól megférnek egymással. Az utak egyik oldalán viskók vannak, a másik oldalán modern házak szép kertekkel. Az út szélén élik az életüket. Ott mosnak, főznek, sokszor együtt esznek. A munkájukat is sokan a szabadban végzik az út mellett. Szövéssel, fafaragással, különféle kézműves munkával foglalkoznak. Amit készítenek, azt utána eladják. A gyerekeket munkára nevelik már négyéves kortól. Olyan munkát kapnak, amit már ők is el tudnak végezni.

Piroska arról is beszélt, hogy az emberi érzéseik nagyon láthatóvá válnak az arcukon. Mivel a sorsuk és az együtt töltött idő összeköti őket, ragaszkodnak egymáshoz. Minden érzést mélyen átélnek. Az édesanya boldogan éli meg, hogy a gyermekével lehet. Az idő nem ismert fogalom náluk és nem is számít, mert mindenre ráérnek. Életkorukat nem tudják pontosan, mert nincsenek anyakönyvezve.

Piroska közben dia képek vetítésével kiegészítette, amit elmondott. Szeretetre méltó, boldog embereket ismert meg Afrikában, és hivatásként élte meg, hogy könyvet írjon róluk.

Három hónap letöltendő című könyvében idézi fel mindazt, ami vele történt Afrikában. Előadása után többen megvásároltuk a könyvet.

Vasné Pintér Teréz
Közösségi civilszervező