Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Aki hallja adja át, hogy mit látott!

2018. március 16.
A klubtagok egy asztal körül ülve hallgatják Emőke előadását

A kemény hideg, és havas időjárás ellenére is nagy volt az érdeklődés. Vendégünk volt az Akku Egyesület munkatársa Petneházy Emőke, aki a megalakulásukról, munkásságukról, és magáról az audionarrációról tartott nekünk előadást.
Mesélt a képzésről, annak időtartamáról és az általuk elért sikerekről.

Hazánkban még nem annyira elterjedt ez a dolog, van még hova fejlődnünk ezen a téren, de már jó pár színház nyitott arra, hogy több ilyen jellegű előadás, darab készülhessen. Minél szélesebb körben terjedjen el ez a fajta akadálymentesítés is.

A klubtagok egy asztal körül ülve hallgatják Emőke előadását

Az összes munkatársuk azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak, hogy minél több ember látogassa az előadásaikat, nyitottabbak legyenek ennek megismerésére és akarjanak színházba járni. A színdarabok mellett, narrált mozifilmek is készülnek, amikről a közeljövőben hallhattunk új információkat.

Megtudhattuk hogyan zajlik egy narráció, milyen szempontokra kell figyelniük és mennyi időt vesz igénybe a felkészülés.

A klubtagok egy nasival teli asztal mellett beszélgetnek

A látássérültek az előadást egy eszköz segítségével fülhallgatón keresztül hallhatják. Ebből több féle is van. Egyik egy készülékre csatlakoztatott fülhallgatóról működik és van olyan is, amit mobiltelefonra letöltött alkalmazás segítségével lehet használni. Az előadásokat egy színpadbejárás előzi meg, ahol a nézők megismerkedhetnek az aktuális színpadi kellékekkel, a szereplők ruházatával, és magukkal a színészekkel is.

A narrációt egy előnarráció vezeti fel, melyben a narrátor elmondja a műsoron szereplő film, vagy színdarab történetét, annak szereplőit, a helyszínt, időpontot, és a jegyek költségét is. Mind ezekre azért van szükség, hogy felkeltsék az érdeklődést az előadások iránt.

Köszönjük Emőkének ezt a fantasztikus délutánt! Nagyon hasznos információkkal lettünk gazdagabbak és kívánjuk, hogy minél nagyobb sikereket érjenek el, és minél több emberhez eljusson a hírük.

Ezt követően a közérdekű információkról is szót ejtettünk és beszéltünk a jövő hónap klubprogramjáról is.

Juhos Róbert
közösségi civilszervező