Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Klubnap az alkoholról

2018. augusztus 10.
Az újbudai klubnapon telefonon keresnek információt a beszélgetés közben egy asztal mellett ülve a klubtagok

A közösségünk egyik legaktívabb tagja még nagyon régen kocsmáros volt és már sokszor kiderült, hogy nagyon jó történetei vannak életének abból az időszakából. Ezért úgy éreztük, hogy eljött az ideje annak, hogy ezeket meghallgassuk és felhasználhassuk az ismereteink bővítésére. Arra kértük, hogy meséljen nekünk az alkoholokról és azoknak a közérzetre gyakorolt hatásairól.

Az újbudai klubnapon telefonon keresnek információt a beszélgetés közben egy asztal mellett ülve a klubtagok

Azt természetesen már a legelején hallhattuk, hogy véleménye szerint az alkohol fogyasztása nem javítja a közérzetet, mert ha így lenne, akkor az egykori kocsmárosunk nem hallgathatott volna végig annyi kesergést a pohár mellett ülő emberektől. Elmondta, hogy ma már nem hallani annyit az alkoholfogyasztás veszélyeiről, de ezek a veszélyek nagyon is valósak. A tapasztalata szerint, a túlzott alkoholfogyasztásnak van egy kőbe vésett útja, melynek a vége csak azért nem mindig ugyanaz, mert nem mindenkinek a szervezete annyira erős, hogy teljesen át tudja élni.

Ő maga ezért szívesebben látna sokkal több értelmes megelőzést szolgáló kampányt. Elmondta nekünk azt is, hogy az alkoholfogyasztásnak hatalmas erővel rendelkező pozitív propagandája van, mert a reklámokban, filmekben nagyon sokszor jó színben tüntetik fel. Példának említette azt a kifejezést, hogy “megiszunk valamit”, ami nagyon sok kontextusban elhangzik, de általában nem egy pohár vízre vonatkozik és általában a mindennapi társas érintkezésnek a megszokott eleme lett. Ennek az eredménye, hogy ismeretei szerint a magyarországi emberek alkoholfogyasztása megnőtt, ahogyan néhány szomszédos ország lakóié is.

Az újbudai klubnap résztvevői egy asztal mellett ülve beszélgetnek

Megtudtuk, hogy mekkora mértékű a szervezetre pozitív hatást gyakorló alkohol mértéke: meglepően picike. Amikor azt halljuk, hogy az alkoholok némelyike gyógyszerként is működhet, akkor közel olyasmi mennyiségekre kell gondolnunk, mint ahogyan a gyógyszerek esetén is tesszük. Mivel nagyon komoly különbségek vannak az egyes alkoholok alapanyagainak minősége és előállítási módjai között, ezért körülbelül úgy kell számolni, hogy napi egy deciliter közepes minőségű vörösbor az a mennyiség, ami még jó hatást fejthet ki a fogyasztójára. Ez azonban csak akkor van így, ha van két alkoholmentes nap is az ember életében. Minden ezt meghaladó mértékű fogyasztásról elmondható, hogy már káros hatásokkal járhat.

Az, hogy a mindennapokban annyira elterjedt az alkohol, sok tényezőnek köszönhető, melyek közül nem egynek a távoli múltban kell keresni a gyökereit. Ezek közül az egyik, hogy a kutak vize nem volt tiszta, ezért az alkohollal kevert kútvíz volt a biztonságos ital, még a gyerekeknek is. Másik tényező, hogy a nemesi udvartartások ünneplésének a részeként tekintettek rá, így az alsóbb társadalmi csoportokban is az ünneplés egyik elemeként maradt meg az alkoholfogyasztás, annak is a túlzásba vitt módja.

Ezeket hallva nem lepődtünk meg, hogy az egykori kocsmárosunk életéhez nem kapcsolódik hozzá az alkoholfogyasztás, bár a nagyon jó minőségű alkoholok kis mértékű fogyasztásának nem ellenzője. Pártolja a gyógyászati célú fogyasztást is, mert bizonyos állapotokban egy-egy ital kifejezetten kis adagban való fogyasztása gyógyszerként hathat. Az ünneplés, a társasági lét, a jó közérzet biztosításában azonban nem szokott szerepet osztani az alkoholnak. Végezetül kaptunk tőle egy kis ízelítőt abból, hogy milyen jellegű alkohol az, ami nagyon kicsi adagban fogyasztva még jó hatással lehet az emberre.

Ezúton is szeretnénk neki megköszönni a magával ragadó előadásmódját és a megosztott gondolatait!

Neumann Károly
közösségi civilszervező