Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Novemberi klubnap dr Ozvári-Lukács Réka jogásszal, a VGYKE Louis Braille Támogató Szolgálati és Ügyfélszolgálati munkatársával

2018. december 7.
A kispesti klubnap Mikulása, Bernát Zsu látható a képen, jelmezben

Megtartottuk novemberi klubnapunkat melynek vendégei dr. Ozvári-Lukács Réka jogász, a VGYKE Louis Braille Támogató Szolgálatától Csizmadia Anett, a VGYKE Ügyfélszolgálatától Benke Richárd kollégáink voltak.

dr. Ozvári-Lukács Réka a SZÜLŐ 2018 pályázati program keretében megvalósuló VGYKE – Szülő-Példa-Érték elnevezésű projektet mutatta be. Elmondta, hogy a projekt fókuszában az önérvényesítés áll. A klubon fő témáink a fogyatékosok jogai, és a jogsérelem esetén lehetőségeink feltárása volt. A jogásznő válaszolt a témával kapcsolatban felmerülő kérdéseinkre, aztán ő tett fel kérdéseket, melyből az is nyilvánvalóvá vált mennyire sikerült megjegyezni a hallottakat. A legtöbb kérdésre Juhos Róbert válaszolt helyesen, jutalma egy zacskó cukormentes nápolyi volt.

A kispesti klubnapon a Fecske szolgálat vezetője beszél a klubtagokhoz

2018 júliusától egyesületünk Louis Braille Támogató Szolgálata elindította FECSKE szolgálatát, mely fogyatékos gyermekek felügyeletét vállalja. A szolgáltatásról Csizmadia Anett szakmai vezető beszélt.

A kispesti klubnapon beszél Réka a VGYKE új szülősegítő programjáról

A VGYKE Ügyfélszolgálatától Benke Richárd kollégánk jött el hozzánk. Bemutatta az Ügyfélszolgálat tevékenységét és a különböző szolgáltatásokat. Tájékoztatást kaptunk a látássérülteket érintő aktuális pályázati lehetőségekről, szociális juttatásokról, kedvezményekről a látássérültek életvitelét megkönnyítő segédeszközökről. Klubtagjaink és pártoló tagjaink a 2019-es tagdíj befizetését is helyben intézhették.

A Hálaadás napja az Egyesült Államokban a második legnépszerűbb családi ünnep a karácsony után. De hogyan és miért jött létre ez a hagyomány? Mit érdemes tudni róla? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

A Mikulás hagyományok szerint hosszú, piros palástú, süveget viselő és ajándékokat osztó püspök volt, akit Szent Miklósként is emlegetnek. Szinte az egész világon megvan a megfelelője. Segítőkkel járja a Földet, hogy megjutalmazza azokat, akik jók voltak az évben. Kvízjátékunkból kiderült, hogy klubtagjaink mennyit tudnak erről az ünnepről?

A kvíz vidám percei után betoppant a Mikulás és szétosztotta a csomagokat. Mindenki meglepődött és örült az ajándéknak.

A kispesti klubnap Mikulása, Bernát Zsu látható a képen, jelmezben

Végezetül több programra hívtuk a társaságot:
10 éves a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület. Fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendez gálaműsort a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület 2018. november 20-án a Városháza dísztermében.

Lampionos felvonulás. A hagyományos lampionos felvonulás 2018. november 30-án, pénteken 17.00-kor indul a Templom térről a központi játszótérre.

Ez évi utolsó programunk december 4-én lesz a Kispesti Városházán Siklós Zsuzsával és Mohay Orsolyával (Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény). Siklós Zsuzsa beszél az épületről, aztán Mohay Orsolyával megnézzük Haraszty István és a Nikmond Bea munkáit, és bejuthatunk az épület olyan izgalmas részére, ahová egyébként nem lehet bejutni.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők