Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Séta és nosztalgia az MVGYOSZ megújult székházában

2024. június 5.
Séta és nosztalgia az MVGYOSZ megújult székházában - az egyik résztvevő a székház bronz makettjét nézi az udvaron.

Séta és nosztalgia az MVGYOSZ megújult székházában

Az óbudai Lámpás klub tagjai számára május 22-én egy közös sétát szerveztünk az MVGYOSZ székházának otthont adó Sipeki villában idegenvezetéssel.

Kovács Kinga, az MVGYOSZ könyvtárosa vezetett körbe minket a teljesen megújult székházon a pincétől a padlásig. Megnézhettük többek között a segédeszköz boltot, beléphettünk a megújult irodákba, és a rendezvénytermen is végig sétálhattunk. Szétnézhettünk a régi szolgáltató épületben. Sokan emlékeztünk még a székházra, és ahogy végig mentünk, mindannyiunkban felidéződött valamilyen emlék, hogy az adott helység hogyan nézett ki azelőtt, és hogy alakult át mostanra, mi került a helyére. A kultúrterem volt az, ami leginkább emlékeket idézett fel mindannyiunkban, az mostanra rendezvényterem lett, teljesen átalakult.

A régi főépület látványa is korábbi emlékeinket hozta elő. Felmehettünk a márványlépcsőkön, gyengénlátó tagjainkat a gyönyörű szép, fényes parketta látványa is lenyűgözte. Felmehettünk a karzatra, kimehettünk az erkélyre, amelyről a Városliget látható, de fentről lehet látni a jelenlegi főbejárat előtti szökőkutat is.

A téli kertet is megújították, ahova korábban három lépcsőn lehetett lemenni, azonban a felújítás során úgy oldották meg, hogy azonos szinten legyen a székház aulájával. Műemlék jellegénél fogva a három lépcsőt nem bonthatták le, ezért fölé építettek egy parketta réteget. Így tudták megoldani, hogy egybefüggő legyen az épület többi részével.

A szecessziós stílusú épületben gyönyörű szép díszítések kerültek a falakra. A vitrinekben pedig kiállítást lehet látni régi dolgokból, pl. írógépek, magnók, kazetták, dimószalagok és más egyéb, a látássérültek által korábban használt segédeszközök.

A séta jó hangulatban telt és jó érzés volt, hogy mindenki fel tudott idézni valamilyen élményt, eseményt, emléket a régi székházzal kapcsolatban.

A programról fényképek készültek, melyeket az alábbi hivatkozásra kattintva tekinthetnek meg az érdeklődők, természetesen kísérőszöveggel ellátva

Rátóti Krisztina és Ruzsa Viktor
Közösségi civilszervezők

#aliglátó #gyengénlátó #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #Óbuda #vak #VGYKE