Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Zenélő Pontok

2024. július 3.
Zenélő Pontok - Berta Edina fuvolázik.

Zenélő Pontok, avagy a „kézzel fogható” zene

A III. kerületi Lámpás Klub ezúttal rendhagyó módon nem a hónap harmadik péntekén, hanem a harmadik csütörtökön, június 20-án tartotta meg szokásos havi klubnapját.

Klubunk vendége Berta Edina volt, aki Braille-Kották átírásával és szerkesztésével foglalkozik. Ő az egyetlen Magyarországon, aki síkírású kottákat ír át Braille-be. Mesélt arról, hogy már gyermekkorától fogva foglalkozik a zenével, de sokáig csak hallás után tanulta meg a zeneszámokat, mert nem értette a kotta szabályrendszerét. Edina aliglátó, ezért tudja a síkírást olvasni. Főállásban az MVGYOSZ munkatársa mint nyomdai előkészítő. Könyvek javításával is foglalkozik, amikor éppen nincs kotta-megrendelés. Énekkönyveket is javít. A kották síkírásból Braille-be átírásával az a célja, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek könnyebben tudjanak zenét tanulni és pl. zeneiskolákban, akár a Zeneakadémián is tudják oktatni a látássérülteket, mivel általában nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, ha egy látássérült bekerül egy zeneiskolába. Ezáltal a Braille-Kotta megkönnyíti az oktatást, az iskolákban el tudják már képzelni, hogy egy látássérült hogyan tud nem csak hallás után zenét tanulni.

A „Zenélő Pontoknak” tehát nagyon nagy jelentősége van a látássérültek zene tanulásában. Edina végig vezetett minket a síkírású kotta Braille-esítésének folyamatán, képet kaptunk ennek eljárásáról és szabályrendszeréről is.

Az Edinával történt – talán kicsit hosszúra is nyúlt – beszélgetés egy rövid interjú formájában terveink szerint hallható lesz a VGYKE „Vendégségben klubjainkon” című videósorozatában, mely Youtube-csatornánkon követhető.

A klubon készült képeket Ruzsa Viktor készítette. A képek megtekinthetők a III. kerület Óbuda-Békásmegyeri Lámpás Klub Facebook-oldalán.

Rátóti Krisztina és Ruzsa Viktor
III. kerületi közösségi civilszervezők

#aliglátó #gyengénlátó #klubnap #közösségiklubok #látássérült #Óbuda #vak #VGYKE