Kapacitás bővülés a Louis Braille Támogató Szolgálatnál

Örömmel értesítjük minden jelenlegi és jövőbeli ügyfelünket, hogy a Louis Braille Támogató Szolgálat hosszabb ügyeleti idővel áll rendelkezésre 2021.02.01.-től.

A továbbiakban minden hétköznap hétfőtől péntekig 8-18 óráig tudjuk segíteni ügyfeleinket.

Szolgálatunknál kapacitás bővítés történt, így várjuk új ügyfeleink jelentkezését. A szállítást két autóval és sofőrrel, személyi segítést hét kollégával, Braille oktatást és fejlesztő foglalkozást gyógypedagógussal felvértezve tudunk vállalni. Fejlesztő szobánk a legújabb, legmodernebb fejlesztő játékokkal lett felszerelve, az egészséges testmozgást szem előtt tartva még szobakerékpárral, illetve trambulinnal is bővült a játékok tárháza. Aki a Braille írás, olvasás iránt érdeklődik, annak sem kell csalódnia, kolléganőnk a Braille könyvek széles kínálatával rendelkezik, a Braille írógépen pedig az írás is gyakorolható.

Igények felvétele továbbra is Németh Edinánál történik a +36/70-383-36-13-as telefonszámon, helyettesítés esetén, valamint további információkért Csizmadia Anettet a +36/70-387-52-62-es számon lehet keresni hétköznap 8-16 óráig.

Csizmadia Anett
Louis Braille Támogató Szolgálat Vezető

Házhoz jön a színház – Meghívó a Luxemburg grófja audionarrált, online előadására

A kép forrása: http://akkuegyesulethu.web-server.hu/

Szeretettel várunk minden kedves látássérült érdeklődőt 2021. február 28-án, vasárnap 15 órától a Luxemburg grófja című nagyoperett audionarrált, online előadására, mely a VGYKE hivatalos YouTube csatornáján lesz megtekinthető.

A VGYKE minden e-mailcímmel regisztrált tagja számára előzetesen elküldjük a YouTube linket, amivel csatlakozni tud az online közvetítéshez. A linket mindenki az egyesületünknél korábban megadott e-mailcímére kapja majd meg.

A darab megtekintése jó program lehet családi, vagy baráti körben. Kérjük Önöket, osszák meg látássérült ismerőseikkel a lehetőséget, hogy minél több otthonba megérkezhessen a színház!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a közvetítés megkezdése előtt 5-10 perccel érkezzenek az online “nézőtérre”, hogy elejétől a végéig zavartalanul élvezhessék a darabot, mert az a befejezést követően már nem lesz elérhető. A premier kezdete előtt a YouTube, a visszaszámlálás ideje alatt 1-2 percig automatikus zenét játszik le.

Információk az előadásról:

Lehár Ferenc, Békeffy István, Bodansky Róbert, Gábor AndorLuxemburg grófja nagyoperett felvételről, a Pesti Művész Színház előadásában, audionarrációval.

Az előadás Bor József rendezésének felújítása. Hossza: 2 óra 5 perc.

A darab hivatalos ajánlója: Sir Basil idős herceg szerelmes a fiatal Didier Angelába, az ünnepelt énekesnőbe. Feleségül is venné, de a társadalmi törvényekre is tekintettel kell lennie – nem házasodhat rangján alul. Ezért arisztokratát keres, aki hajlandó Angélával rövid ideig tartó látszatházasságra lépni, hogy majd előre megállapodott válásuk után Ő köthet házasságot vele. E célra kiválóan alkalmas Réne, Luxemburg grófja, aki félmillióért vállalkozik arra, hogy Angelát láthatatlanban feleségül vegye. Basil feltétele, hogy René nem láthatja a mennyasszonyt, ám az operett törvényei szerint a fiatalok egymásba szeretnek, ami aztán sok bonyodalommal jár.

Szereplők:

Az audionarrált, online színházi előadás a Vizuális kultúra mindenkié program keretében, az EMMI és az NFSZK támogatásával valósul meg.

Az akadálymentesítést az AKKU Egyesület végezte. Narrátor: Petneházy Emőke.

Az előadáshoz készített hangos előnarráció elérhető az AKKU Egyesület és a VGYKE Facebook oldalán, valamint a YouTube csatornákon.

Annak érdekében, hogy az online színházi közvetítések alatt az audionarráció minél többet átadhasson Önöknek a darabok vizuális részéből, írják meg véleményüket és észrevételeiket az akadalymenteskultura@gmail.com e-mail címre!

Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!

VGYKE

Kérdőív – akadálymentesítés a kulturális területeken

A kép forrása: http://www.vizontogyogyszertar.com/

Tisztelt Tagtársak!

A Narradívák csapata szeretné felmérni látás-, és hallássérültek igényeit a kulturális területeken, a minél szélesebb körű akadálymentesítés érdekében. Létrehoztak egy kérdőívet, mely kitöltésének segítségével felmérhetik és megvalósíthatják a szükséges területek infokommunikációs akadálymentesítését.

Kérjük segítsék a Narradívák csapatát az alábbi  kérdőív kitöltésével, amely az alábbi linkre kattintva érhető el:

Látássérülteknek:
itt

A válaszadás anonim, de hozzájárulása esetén nevével is elküldheti, amelyre később hivatkozhatnak!

Ha a kérdőív kitöltésekor akadályba ütközött, akkor jelezze az info@narradivak.hu e-mail címre.

Köszönettel és üdvözlettel,

dr. Nagy Sándor
elnök

Februári online klub a XVIII. kerületben

Kedves Klubtagok, Kedves Érdeklődők!

Szeretettel meghívunk Benneteket következő online klubunkra, melyet 2021. február 24-én szerdán 15:00-órától tartunk.

Vendégünk lesz Dr. Ozvári-Lukács Ádám jogász, aki a „Szülő-Példa-Érték” projekt keretében tart előadást. Szó lesz többek között a rokkantsági ellátásokat érintő változásokról.

Ez alkalommal bemutatkozik a kerület új lámpása is.

Élő bejelentkezésünket megnézhetitek a 18. kerületi lámpások Facebook oldalán.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

Pázmán Krisztina és Juhos Róbert
közösségi civilszervezők

Elérhetőségeink:

Telefon: 06 70 377 3235

E-mail: 18.kerulet.szervezo@vgyke.com

BUDAPESTI Agglomerációs Vasúti Stratégia

A kép forrása: http://www.vizontogyogyszertar.com/

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS) a fővárost és agglomerációját érintő elővárosi kötöttpályás közlekedésnek, azaz a MÁV elővárosi vasútvonalainak, illetve a HÉV-vonalaknak a fejlesztéséről szóló, átfogó, hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket meghatározó dokumentum, amely új alapokra helyezi a vasút és a HÉV-ek szerepét Budapest és térsége életében. A Stratégia azt a célt tűzi ki, hogy 2040-ig tartó, átfogó és egymásra épülő, komplex beruházások megvalósítása révén, összességében 80%-kal növelje az elővárosi vasútvonalakon utazók számát és ezzel csökkentse a Budapestre terhelődő autóforgalom környezeti, egészségügyi és gazdasági terheit.

A Stratégia részletes intézkedési tervet, vonalankénti fejlesztési terveket tartalmaz. A Stratégia dokumentumai megismerhetők a www.budapestvasut2040.hu oldalon.

A Stratégia most megkezdődő társadalmi egyeztetése megelőzi a Kormány döntését, így a dokumentum elfogadása előtt a beérkező vélemények beépítésére még van lehetőség, a Stratégia szövegéhez tett észrevételeket és javaslatokat a budapestvasut2040@bfk.hu e-mail címre várja a Budapest Fejlesztési Központ 2021. március 6-ig.

Az oldalon nem csak a Stratégia véleményezésére nyílik lehetőség, hanem a most induló, tervezett fejlesztésekhez is lehet javaslatokat fűzni egy részletes kérdőív segítségével. Az itt megadott javaslatokat az egyes állomások és vasútvonalak tervezése során veszi figyelembe majd a BFK. A kérdőív a https://budapestvasut2040.hu/kozos-tervezes/ oldalról érhető el.

Arra biztatunk mindenkit, mondja el véleményét, és vegyen részt a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia és a most induló fejlesztések alakításában!

Tájékoztatás a hangos jelzőlámpák működéséről

Tisztelt Tagtársaink, Kedves Olvasóink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a VGYKE Regionális Központ közelében, a Szugló utca és Nagy Lajos király útja sarkánál lévő hangos jelzőlámpák előreláthatólag a jövő héten 3-4 napra karbantartás miatt elnémulnak.

Kérjük tehát Önöket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a csomópontoknál!

Megértésüket köszönjük!

VGYKE

Klubnap Angyalföldön több vendéggel

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!

A XIII. kerületi Lámpás Klub online klubnapot tart, melyre szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt.

Vendégeink lesznek: Tóth Cecília audionarrátor, akivel a Színház jelenlegi működéséről beszélgetünk, és Dr. Ozvári-Lukács Ádám jogász, aki a Szülő-Példa-Érték nevű projektről tart előadást.

Időpont: 2021. Február 22. hétfő 14 óra

Klubnapunkat Facebook oldalunkon élőben követhetik.

Nagyon sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők: Aranyiné Kmett Olga és Istók Imola!

Elérhetőségek:

Telefon: 06707734054 vagy 06304989127

E-mail: angyalfold.szervezo@vgyke.com

Aranyiné Kmett Olga és Istók Imola
Közösségi civilszervezők

Audionarrációról hallunk az Óbudai klubnapon

Szeretettel hívok Mindenkit 2021. február 19-én
15.00 órakor kezdődő online klubnapunkra!

Vendégünk lesz: Petneházy Emőke audionarrátor és gyógypedagógiai aszisztens.

Beszélgetünk arról, hogy a járvány miatt kialakult
váratlan helyzet milyen kihívás elé állította az AKKU Egyesületet.

Szó lesz jelenlegi aktuális eseményekről.

Hallhatunk a jövőben megvalósítandó tervekről is.

Emőke elmondja, hogyan tanulnak a diákok a Vakok Iskolájában: milyen eszközökkel, milyen eredménnyel boldogulnak az online oktatásban.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, élő adásban figyelemmel kísérhet minket a Facebookon Budapest III. kerületi látássérültek klubja oldalunkon.

Vasné Pintér Teréz
Közösségi civilszervező

Tel: 06 70 377 32 65

Email: obuda.szervezo@vgyke.com

Vendégváró – ajánló

Hogyan lehet elvégezni a pszichológia szakot látássérültként?

Lehetséges-e így dolgozni egy integrált, iskolai környezetben?

Miben változtak meg az iskolai pszichológiai foglalkozások az elmúlt egy évben?

Hogyan tudunk tovább lépni, ha egyszer ismét élhetünk valódi közösségi életet, és hogyan tovább addig?

Erről, és sok érdekességről hallhatnak, ha velünk tartanak a VGYKE Facebook oldalán, vagy a Hobby rádióban 2021. február 19-én 14 órától, a Vendégváróba.

Várunk mindenkit a hangszórók elé sok szeretettel!
Hobby rádió

Felkérés kutatásban való részvételre

A kép forrása: http://www.vizontogyogyszertar.com/

Kedves Kitöltő!

A nevem Bors Georgina, végzős hallgató vagyok az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán látássérült személyek pedagógiája szakirányon.

A kérdőív kitöltésével szakdolgozatom elkészítéséhez járulna hozzá, melynek témája a látássérült személyek által mindennapos tevékenységekben használt általános, adaptált és speciális eszközök. A kitöltés körülbelül 15-20 percet vesz igénybe. A kitöltés anonim, az eredményeket csak szakdolgozatom megírásához használom fel.

Mivel a kérdőív felnőtt látássérült személyekről szól, kérem, hogy csak 18. életévüket betöltött személyek töltsék ki.

A kérdőív elérhető 2021.02.21-ig.

Köszönöm a kitöltést és szép napot kívánok!

Bors Georgina

A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el.

Februári klub jeles napokkal

Kedves Tagok és Érdeklődők!

Szeretettel hívunk benneteket februári online klubunkra, melyet a Kispest Lámpásai Facebook oldalunkon követhettek élőben.

Téma: Februári jeles napok

Bejelentkezésünk ideje: 2021. február 18. (csütörtök) 14 óra.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt Facebook oldalunkon!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők

Elérhetőségeink:

Telefon: 06 70 984 8868

E-mail: kispest.szervezo@vgyke.com

Jogi kérdések és válaszok

Kedves Tagjaink, Érdeklődők!

2021. Február 17-én 10 órakor online klubnapot tartunk.

Meghívott vendégem Dr. Ozvári-Lukács Ádám, aki a „Szülő-Példa-Érték” c. projektről ad majd tájékoztatást.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Lukács Erzsébet Böbke
VI. kerületi Közösségi civilszervező

E-mail: terezvaros.szervezo@vgyke.com