Hírek

A Mátyás-templom épülete

Narráció 8

Mátyás-templom – Budai Várnegyed A budavári Nagyboldogasszony-templom, avagy ismertebb nevén a Mátyás-templom Budapest egyik fontos turisztikai látványossága. Nem ok nélkül! Az impozáns épület előtt és mellett lekövezett teret is kialakítottak,…

A zuglói Lámpás Klub logója

Akadálymentes kultúra

Kedves Tagok, Kísérők, Érdeklődők!
A VGYKE 2020-ban is siker esen pályázott az NFSZK „FOF2020 A vizuális kultúra mindenkié” nevű pályázatán, melynek keretében novemberi klubnapunkon az audionarrációról és az akadálymentes kultúráról beszélgetünk Petneházy Emőkével, az AKKU (az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért) Egyesület audionarrátorával.

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Vendégváró

Youtube premier a siket-vakságról!

A képen a Szugló utca 81. szám alatti irodaház látható kívülről.

Egy egyes vagy két egyes? Mindkettő a VGYKE-hez vezet!

Kedves Tagtársaink, Olvasóink!
Örömmel jelentjük, hogy a már meglévő csengő mellett kaputelefon is segíti a bejutást a VGYKE Regionális Központjába (1141 Budapest, Szugló utca 81.)

Péntek Lajos fényképe

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány 2020. évi pályázati felhívása

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány, együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, a 2020. évben is pályázatot hirdet Magyarországon tanuló, magyar állampolgárságú általános, közép, felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére, tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/ segédeszközök beszerzésének, egyéb az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása céljából.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

VGYKE az Újpest TV-ben

Októberben a fehér bot nemzetközi napja kapcsán adtak interjút a VGYKE elnöke és munkatársai az Újpest TV két műsorában.

A fotón a zárt csoport indító fotóját látod, amelyen egy asztalnál ülnek egy régebbi „Sikeres látássérültek klubja” meghívói és vendégei, szemben, középen Fodor Ágnes elnökkel.

Tanácsok munkakereséshez a FB AC-DC csoportjában

Ha munkát keresel vagy még csak gondolkozol az állásváltáson, akkor épp neked való a Facebookon az „AC-DC Találd meg a helyed! zárt (privát) csoport.

A klubnap résztvevői

2020 november

  Novemberi klubnapunkat a szokott helyen a Ferencvárosi Művelődési Központban tartottuk 2020. november 2.-án. Vendégünk Borsos Miklós vers és prózamondó volt, aki kellemes orgánumával, és személyiségével felejthetetlenné tette napunkat. A…

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

A budapesti jelzőlámpák meghangosításával kapcsolatos igényfelmérés befejeződött

Kedves Tagtársaink, Olvasóink!
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Vakok Állami Intézete közös kérelmére válaszul, a Budapest Közút Zrt. azt a tájékoztatást adta, hogy 2018 és 2021 között 150 budapesti közlekedési csomópont jelzőlámpáinak meghangosítását tervezik. A 2022 és 2025 közötti időintervallumra újabb ütemezési tervet készítenek.

Schulek Frigyes: Halászbástya

Narráció 7

A Halászbástya és Szent István szobra A Budai Várnegyed igazán bővelkedik a látnivalókban, turisták ezrei teszik tiszteletüket ezen a fővárosi helyszínen. Az épületeken kívül az innen elénk táruló panoráma is…

Schulek Frigyes: Halászbástya

Narráció

A Halászbástya és Szent István szobra

A képen a római Iustitia istennő látható, aki az igazságszolgáltatás megszemélyesítője.

Jogi előadás Rákosmente novemberi klubján

Kedves Klubtársunk!
Sok szeretettel hívunk a következő klubnapra, melyet 2020. november 3-án, kedden délután 14:00-16:30 óra között tartunk a Rákoshegyi Közösségi Házban (Podmaniczky Zsuzsanna u. 3.), amennyiben a vírus helyzet lehetővé teszi.

A klubtagok a színházban

A “C’est la vie” előadást néztük meg

  2020. október 29.-én a pinceszínházat látogattuk meg, ahol a “C’est la vie” előadást néztük meg. Köszönet a szíves fogadtatásért, és a segítségért a színház dolgozóinak, a valamint a remek…

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere átadja Erzsébetnek a kitüntetést: az érmet és az oklevelet.

Kitüntetés Terézvárosban

Lukács Erzsébet, a VI. kerület közösségi civilszervezője kapta meg a „Terézvárosért” kitüntetést munkájáért: mindazért, amit a kerületben élő látássérültekért tesz.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Fontos változás az Uzsoki utcai Kórház masszázs szolgáltatásában

Tisztelt Vendégeink, Tagtársaink és Munkatársaink!
A jelenlegi koronavírus helyzetben az Uzsoki utcai Kórházban masszázs tevékenységünket bizonytalan ideig 2020. október 05-től szüneteltetjük, mert egy esetlegesen hirtelen hozott kormányzati, vagy kórházi döntés esetén nehezen tudnánk egyik napról a másikra átszervezni tevékenységünket.

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Vendégváró

Folytassuk visszatekintésünket a VGYKE Hangos Hírmondó Vendégváró rovatában!

A taktilis sáv a Népliget állomáson

Az M3-as metró déli szakaszának felmérésén történt

Az M3-as metróvonal rekonstrukciója a déli szakaszon is elkészült. A Budapest Közút Zrt. meghívására a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete néhány munkatársa vett részt a helyszíni bejáráson, melyre 2020. október 19-én délelőtt került sor.

Cseh Adrienn az audionarrációról beszél.

A vizuális kultúra mindenkié! – interjú

Balázs Zsanett a projekt szeptemberi megnyitóján Cseh Addriennt, az AKKU, vagyis Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület elnökét egyesületük működéséről, míg Fodor Ágnest, a VGYKE elnökét a "Vizuális kultúra mindenkié!" elnevezésű program múlt- és jövőbeli megvalósításáról kérdezte.

A narrált festmény

Narráció 6

Rippl-Rónai József: Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett 1907 Bár órákig, napokig lehetne a Magyar Nemzeti Galéria tereiben csodálni a szebbnél szebb műalkotásokat, Rippl-Rónai József Apám és Piacsek bácsi vörösbor…

A narrált festmény

Narráció

Rippl-Rónai József: Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett
1907

A ferencvárosi Lámpás Klub logója

C’est la vie!

A Pinceszínházba hívjuk kedves tagjainkat!

A képen a klubnapok helyszíne, a Kondor Béla Közösségi Ház látható.

Októberi klubnap a fehér bot jegyében

Kedves Klubtagok és VGYKE Tagjaink!
Sok szeretettel hívunk benneteket következő klubnapunkra, melynek helyszíne: Kondor Béla Közösségi Ház. (1181 Bp. Kondor Béla Sétány 8.)

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Vendégváró

Folytatódik visszatekintésünk.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

Hétfőtől ismét személyesen is elérhető Egyesületünk!

Tisztelt tagtársunk, kedves olvasónk!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy október 19-től Egyesületünk valamennyi szolgáltatása előzetes időpont egyeztetést követően személyesen is, változatlan nyitvatartás mellett ismét elérhető!

A narrált festmény

Narráció 5

Vaszary János: Morfinista 1930 A Magyar Nemzeti Galéria tereiben sétálva eddig találkozhattunk idilli hangulatú, nemzeti öntudattól és harci láztól átitatott és vallási hitvallástól sugárzó képpel is. Ezen a héten a…

A narrált festmény

Narráció

Vaszary János: Morfinista
1930

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

Online fehér bot napi műsor a Facebookon

Tisztelt Tagtársaink, Olvasóink!
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy online fehér bot napi, integrált műsorunk időpontja: 2020. október 15. csütörtök 14 óra.

A képen a Szugló utca 81. szám alatti irodaház látható kívülről.

Tízszeres öröm – avagy kisfilmek a láthatáron!

A nemzetközi fehér bot Napja alkalmából elkészült egyesületünk Regionális Központját bemutató videósorozata, melyet október 15-től kezdve tíz napon keresztül Önök is figyelemmel kísérhetnek Youtube csatornánkon:

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Interjú Fodor Ágnessel Ruzsa Viktor Esélyegyenlőségi Magazinműsorában

Tisztelt Olvasóink!
Korábbi tájékoztatásunkból már értesülhettek arról, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete két hétig (2020. október 6-tól október 18-ig) szünetelteti szolgáltatásait, mert közvetlen formában érintetté vált a koronavírus járványban.

A narrált festmény

Narráció 4

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrushoz Libanonban (1907) Magyar Nemzeti Galéria Álmok, látomások, isteni sugallatok. Nem ritkán meghatározzák az ember életét. Főleg, ha hallgatunk rájuk. Szerencsére így tett Csontváry Kosztka…

A képen egy utcán álló társaság cipőit láthatjuk, mindenki mellett fehérbot

Online Fehérbot nap a VGYKE-nél

Kedves Tagtársaink, Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy szokásos Fehérbot napi rendezvénysorozatunk, melyet közösségi mentoraink szerveznek évről-évre az adott kerületekben, a jelenlegi járványügyi korlátozások miatt elmarad.

A narrált festmény

Narráció

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrushoz Libanonban (1907)
Magyar Nemzeti Galéria

Szakony Katalin a klubtagokhoz beszél.

Szeptemberi klubnap a Louis Braille Támogató szolgálattal

2020. szeptember 30-án megtartottuk havi klubnapunkat, melynek témája a közlekedésben való segítségnyújtás volt. Ebből az alkalomból látogatott el hozzánk egyesületünk Támogató szolgálatos új munkatársa, Szakony Katalin, aki a szolgáltatással kapcsolatos tudnivalókról tartott előadást.

A képen sárga háttér előtt látható az egyesületünk kabalababája a kutyusával, felettük az adószámunk, alattuk a honlapunk elérhetősége

Köszönetnyilvánítás

Kedves Olvasóink!
Idén, kiváltképpen a tavaszi hónapokban a munka terén is nehézséget, nagy kihívást jelentett a koronavírus. Ennek ellenére a látássérültek is megállták a helyüket home office-ban.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

A VGYKE 2020. évi tanulmányi támogatás pályázata

Pályázati kiírás
A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), elnöksége 9/2020. számú határozata értelmében tanulmányi támogatás pályázatot ír ki az egyesület kiskorú tanulói részére. A pályázat keretösszege 200.000,- Ft, amely az MVGYOSZ-nek a VGYKE részére leosztott SZJA 1%-os támogatási keretéből kerül finanszírozásra.

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Vendégváró

2020. szeptember 28-án Petneházy Emőke audionarrátor, az AKKU - Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület munkatársa volt a beszélgetőtársunk a Hangos hírmondó Vendégvárójában.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

Igényfelmérés budapesti jelzőlámpák meghangosítására

Kedves Tagtársaink, Olvasóink!
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és tagegyesületei fontosnak tartják minél több budapesti jelzőlámpa meghangosítását.

A képen egy elnézést zárva vagyunk tábla látható

Fontos tájékoztatás

Tisztelt tagtársunk, kedves olvasónk!
Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy Egyesületünk közvetlen formában érintetté vált a koronavírus járványban, mivel munkatársunk pozitív Covid kontakt személy.

A klubnap résztvevői

2020. október-klubnap

  Klubnapunkat 2020. október 5.-én tartottuk. Vendégünk volt Nagy Barbara Izabella a Harsányi Melinda színitanodából, Juhász Tamás újságíró a Ferencvárosi Újságtól, és Domoszlai János aki az Andok zenéjét játszotta.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

VGYKE az Esélyben

Bemutatkozik a VGYKE Regionális Központja a Duna televízió Esély című, szeptember 26-i adásában.

A narrált festmény

Narráció 3

Székely Bertalan: Egri nők A 19. század művészetének egyik meghatározó irányzata volt a történelmi festészet. Nem véletlenül lett kedvelt a korabeli Magyarországon, a szabadságharc leverése után a magyar társadalomban az…

A narrált festmény

Narráció

Székely Bertalan: Egri nők

Bacsevits Linda előadást tart.

Békásmegyeren ragyogó napsütésben tartottunk klubnapot

Szeptember 18-án rendhagyó módon a Közösségi ház kertjében tartottunk klubnapot.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

Interjú a VGYKE ez évi segédeszköz pályázatáról

A közel 15 perces összeállításból kiderül, hogy mit takar a segédeszköz pályázat, milyen eszközök a legnépszerűbbek a látássérültek körében, valamint hogy minek alapján bírálta el a beérkező pályázatokat az egyesület elnöksége.

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Vendégváró

Látássérültként fotózni, és idegenvezetni

A képen a forint bankjegyei láthatóak

Újabb fizetési lehetőség Szugló utcai masszázs helyszínünkön

Kedves Vendégeink, Ügyfeleink, Tagtársaink!
A VGYKE 2020. október elsejétől lehetővé teszi, hogy a gyógy-és nyirokmasszázs szolgáltatást igénybevevő vendégeink Szép Kártyával vásárolják meg egyesületünk kívánt szolgáltatását. A Szép Kártya kényelmes, rugalmas, családbarát a Kártyabirtokosok számára.

A tagok a helytörténeti táblánál

Helytörténeti kiállításon jártak Rákosmente lámpásai

A Vigyázó Sándor Művelődési Központ mögötti területen augusztus 1-jén adták át a Nyúldombi Csúszda- és Helytörténeti parkot.

A narrált festmény

Narráció 2

Szinyei Merse Pál: Majális A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe nem lehet elégszer elmenni! Ahová csak nézünk, mindenhol remekműveket találunk. A következő hetekben a Galéria képeiből válogatunk, a sort pedig Szinyei…

A képen a klubnapok helyszíne, a Kondor Béla Közösségi Ház látható.

Szeptemberi klubnap a Louis Braille Támogató Szolgálattal

Kedves Klubtagjaink és VGYKE tagjaink!
Sok szeretettel hívunk benneteket következő klubnapunkra, melynek helyszíne: Kondor Béla Közösségi Ház (1181 Bp., Kondor Béla Sétány 8.)

A klubtagok edzés közben

A Suhanj Fittnessben jártunk

2020. szeptember 25-én a XIII. és XVI. kerület tagjai egy új kalandba vágtak: elmentek meglátogatni a XIII. kerületben, a Tátra utca 6. szám alatt található Suhanj! Fittness integratív edzőtermet

A narrált festmény

Narráció

Szinyei Merse Pál: Majális

Az angyalföldi Lámpás Klub logója

Újdonság! Online live klub a XIII. kerületben

Mivel az előző Covid19 hullámhoz viszonyítva is kiugróan magas fertőzöttségi mutatók miatt A XIII. kerületi Önkormányzat Prevenciós Központ a látogatók számának korlátozására kényszerült, Dr. Kádár Sándorné intézményvezető asszonnyal egyeztetve a személyes jelenlét helyett mi is egy új platformon kívánjuk megtartani hagyományos szeptember végi klubunkat.

A képen egy repülőgép látható repülés közben.

Új mobilapplikációs fejlesztést is tartalmazó akadálymentesítési megoldás látássérülteknek

Reptéri terminálokban, illetve egyéb forgalmasabb csomópontokban segítené a látássérült utazók önálló közlekedését az az applikáció, melyet egy világméretű innovációs verseny egyik ötleteként valósítanának meg.

A képen egy szájmaszkot viselő fiatal női fej látható. A kép előterében a koronavírus látszik.

Maszkokért jelentkezhetnek tagjaink

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Magyar Vakok És Gyengénlátók Országos Szövetsége a FREUDENBERG GRUPPE nevű német cég adományából Egyesületünk részére 900 darab egyszer használatos maszkot ajánlott fel.

A képen a klubtagok láthatók.

Zenés klubdélután Terézvárosban

Szeptember 16-i klubnapunk a zene jegyében telt el.

A klubtagok körben ülve önismereti játékokat játszanak.

Önismereti és csapatépítő klubnap volt Kőbányán

A kőbányai klub szeptemberi összejövetelét, havi klubnapunkat 2020. szeptember 14-én, hétfőn 15 órai kezdettel tartottuk meg a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A grafikán egy számítógép monitora előtt dolgozik egy férfi.

A VGYKE álláshirdetései

2020. szeptembertől Egyesületünk az alábbi pozíciókra várja megváltozott munkaképességű személyek jelentkezését:

A klubtagok egymás mellett állnak.

Hírességek Zuglóban

Szeptemberi klubnapunkon Zuglóban élt/élő művészekről beszélgettünk.

A képen a margit-szigeti víztorony látható

Interaktív barangolás a Margitszigeten, avagy Arany János és Margit hercegnő nyomában

Kedves Tagjaink!
Sok szeretettel várjuk tagjainkat, kísérőiket és minden kedves érdeklődőt szeptemberi programunkra.