Hírek

A költészet napja Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi klubnap a magyar költészet napja és az olvasás jegyében került megrendezésre. Szóba kerültek a kedvenc versek és a látássérültek olvasási szokásai is.

Pályázatunk díjátadója eredményesen zárult

Nagy előkészületek és izgalmas várakozás előzte meg a VGYKE alkotóművészeti pályázatának díjátadóját, melyre április 20-án került sor a Hermina út 57. szám alatt álló Cserf-S teremben.

Felhívás FUTÁR távirányítók igénylésére kispesti látássérülteknek

Ezúttal a Kispesten élő látássérültek részére igényelhető ingyenesen a Futár távkapcsolóként ismertté vált eszköz. Az adományozást közösen szervezi Kispest Önkormányzata és a VGYKE. Az igénylőknek most lehet jelentkezni.

Egy különleges porcelánkiállítás a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben

Áprilisi programunkon egy különleges porcelángyűjtemény megtekintésére hívtuk klubtagjainkat. A kiállítást nagy érdeklődés övezte. Több Lámpás klub is csatlakozott hozzánk a klubtagjaikkal.

Meglepő tények a látássérült nők helyzetéről

Magyarországon még soha nem készült reprezentatív felmérés a látássérültséggel élő nőket érintő gondokról, problémákról. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) model programjaként a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete az alábbi felmérést végezte el azzal a céllal, hogy feltárja, hogy valójában milyen helyzetben vannak Magyarországon a látássérült nők, és hogy az élet mely területein van leginkább szükségük segítségre.

Bulizzál velünk május első napján!

A „Közösség Lámpásai” XV. kerületi Látássérültek Klubja szeretettel vár minden érdeklődőt a kerületi kulturális- és sportmajálison, aki szeretné próbára tenni az érzékszerveit, titkos írást kódolni és dekódolni, illetve érdekes technikai eszközök használatában tapasztalatot szerezni.

Hegyi túra a klubnapon

A harmadik kerületi Lámpás Klubon a Mont Blanc meghódítása volt a téma. A csúcsra feljutó látássérült kollégánk ismertette annak a módját, hogy milyen előkészületek szükségesek egy ilyen teljesítmény eléréséhez.

Íme Péntek, a rohamjelző kutya

Péntek első ránézésre olyan, mint bármelyik kutya: bolondul a labdáért, a simogatásért, és imád hosszan elnyúlni a tavaszi napsütésben. Pedig az Aura Segítő Kutya Alapítvány terápiás kutyája minden, csak nem átlagos: rohamjelzőként éveken át vigyázta egy epilepsziás kisfiú minden pillanatát - írja a Nők Lapja Café.

Klubnapi meghívó Kispestre

Újabb eseménydús klubnap szerveződik Kispesten, sok kellemes meglepetéssel. A szervezők várják az érdeklődők jelentkezését.

Látássérültként ügyeket intézni

Az újbudai Lámpás Klub áprilisi klubnapján, a látássérültként történő ügyintézés volt a téma. A tapasztalatcserén az egyszerű, hétköznapi ügyektől kezdve, a bonyolultabb ügyekig bezáróan, minden helyzet előkerült, így praktikus ötletek kincsestárává vált a klubdélután.

A képen egy futár távkapcsoló látható

Felhívás FUTÁR-távirányítók igénylésére

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Rákosmente Önkormányzatának támogatásával felhívást tesz közzé az úgynevezett „Futár-távirányítók” adományozása céljából.

Érzékenyítés az újpesti óvodákban

A VGYKE kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az oktatási intézményekben megjelenjen és a fogyatékos emberekkel kapcsolatos szemléletet már gyermekkortól kezdve alakítsa. Ezzel az a célunk, hogy a gyerekeket a saját élményeiken keresztül vigyük közelebb a látássérült emberekhez. Ez a munka éppen az újpesti óvodákban zajlik, ezért az újpesti lámpások megajándékoztak minket egy kis betekintési lehetőséggel.

Beltéri navigáló app készül látássérülteknek

Elsősorban közintézményekben segítheti majd a vak és gyengénlátó emberek tájékozódását egy Magyarországon fejlesztés alatt álló mobilalkalmazás, amely várhatóan 2018-ra készül el egy 2,5 millió euró értékű nemzetközi projekt keretében - közölte a projekt konzorciumának vezetőjeként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Meghívó városligeti sétára

Kellemes társaság, tavaszi délután, virágokkal, fákkal körülvéve - erre hívnak mindenkit az erzsébetvárosi lámpások.

Közönségszavazás eredeménye

Április 19-e, éjfél volt a határideje a VGYKE alkotóművészeti pályázat közönségszavazásának. Ezúton örömmel hirdetjük ki a nyertest!

Érdekes előadás a látásról

A látás lehetséges problémáiról és azok kezeléséről volt szó a szentendrei klubnapon. Az előadást és az azt követő beszélgetést olyannyira nagy érdeklődés kísérte, hogy hamarosan ismétlésre fog sor kerülni.

A fényképen a Füvészkert egyik fája látható, virágzás közben

Meghívó a Füvészkertbe

Kedvezményes áron nyílik lehetőség részt venni szakvezetéssel, egy füvészkerti túrán. Mindenkit szeretettel hívnak egy illatos és kellemes, egy órás könnyed túrára, április 26-án.

A siketek sportnapján jártunk

A fogyatékos emberek sportolási lehetőségeinek megszervezése sok váratlan nehézséget hordoz magában, Ebben az évben az újbudai Lámpás Klubnak kiemelt területe a sport, ezért ellátogattak a Siketek Sportnapjára, tovább bátorítani a sportolni szerető tagjaikat és tapasztalatokat gyűjteni.

Gazdára leltek a Futárok

Újabb kerületi önkormányzat vállalta, hogy a területén élő látássérültek közlekedését segítendő, úgynevezett FUTÁR-távkapcsolókat oszt ki ingyenesen a helyben élők között. Az eszköz ezúttal a XVII. kerületben került átadásra.

Hogyan segítsünk? – párbeszéd a fogyatékkal élő emberekről

A Budapesti Máltai Fiatalok által szervezett rendezvényen április 12-én, a budapesti Nem Adom Fel Caféban a fogyatékkal élő emberekről, tényekről és tévhitekről, az emberek viszonyulásairól és érzéseiről beszélgettek segítő szervezetek tagjai, önkéntesei, köztük fogyatékkal élő emberek.

A Zugló és a XIII. kerület lámpásainak áprilisi programjai

VERCS, vicces világnapok és darts. Mindez az angyalföldi és a zuglói klubok jövő heti programjain. Részletek a hirdetményben.

Meghívó a Gödöllői Királyi Kastélyba

Az újpesti lámpások sok szeretettel hívnak mindenkit a Gödöllői Kastélyba, A jó társaságnak való örvendés mellett arra is lehetőség kínálkozik, hogy tárlatvezetéssel bejárhassuk az épületet.

Egészségnap Újbudán

Március 24-én egészségnapot szerveztünk Újbudán. A Kelen Civil Közösségek Házában megrendezett előadás és bemutató témája az időskor volt.

Túra a Budakeszi Vadasparkba

Vadállatokkal foglalkozó túrára indul egy látássérültekből álló csapat a Budakeszi Vadasparkhoz, április 26.-án. Aki szeret korán ébredni, aki szereti a vadállatokat és a sok sétálást dombos területen, annak kitűnő lehetőség nyílik arra, hogy egy kellemes társasággal kikapcsolódhasson.

Vakvezető gallér a Toyotától

Vakoknak és gyengénlátóknak fejleszt navigációt a Toyota. A Toyota a vak személy helyett látó navigációs eszközt fejleszt, amely a botnál, kutyánál is pontosabb, eredményesebb tájékozódást tesz lehetővé.

Megnyitott az Örökmozgó Filmmúzeum

Törőcsik Marival nyitott újra az Örökmozgó. Nem áprilisi tréfa, de remélhetőleg sokaknak okoz örömet a hír, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány együttműködésében április 1-jén megnyílt a Premier Kultcafé Örökmozgó Filmmúzeum terme.

A képen a vgyke logója látható

Meghívó a Közgyűlésre!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2016. április 22-én, 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várjuk minden kedves tagtársunkat!

Komoly fejlesztést kapnak a vak Facebookozók

Mesterséges intelligencia tudatja majd velük, hogy mi látható a fotókon.

Meghívó egy hegymászós klubnapra

Vajon milyen lehet látássérültként megmászni Európa legmagasabb hegycsúcsát? Erről lesz szó a harmadik kerületi Lámpás Klub most pénteki klubnapján, merre mindenkit szeretettel meghívunk!

Márciusi klubnap Kispesten

Kellemes időben, egy nagyon vidám klubdélutánt tartottak Kispesten március végén. Nőnap, húsvét, kvízkérdések és sok meghívás, részletek a beszámolóban.

Átadták a Befogadó magyar település díjakat a Parlamentben!

Budapest nyolcadik, tizenharmadik, tizenötödik kerülete, valamint Mórahalom, Dunaújváros és Vác kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Befogadó Magyar Település díját.

A fényképen a félszigeten lévő tó látható

Tihany kézzel és lábbal

Egy kedves meghívást tolmácsolunk: szakvezetéses túra speciálisan látássérültek részére, vakoknak és gyengénlátóknak. A mottó: "Amit nem látunk, azt megtapintjuk – vagy felsétálunk rá."

Sportos hónap Újbudán

A sport és a testmozgás került a középpontba a újbudai Lámpás Klub márciusi programjain. Furcsa mód ez is egy olyan területe az érdekvédelemnek, ahol még bőven akad teendő. A problémák kimondásán túl a klubtagok úgy döntöttek, hogy elérkezett a konstruktív cselekvés ideje.

Íme, 2016 SzuperWMN-díjazottjai! – Büszkén mutatjuk be nektek Magyarország legbátrabb nőit

"Temérdek izgalom, készülődés, közel százötven pályázat elolvasása és kiértékelése után végül április 6-án megünnepeltük Magyarország kiemelkedően bátor nőit" - írta a wmn.hu.

„Budapest megmentette az életemet!”

Tara Wills, a látássérült panamai lány tavaly már megosztotta nem mindennapi életmeséjét a VGYKE olvasóival., de kíváncsiak voltunk, hogy azóta mi minden történt vele. A cikkből többek között megtudhatják, hogy Tara miként vélekedik a látássérültek önállóságáról Magyarországon, mit tart fontosnak az életben és milyen tervei vannak a jövőre nézve.

Masszázs a klubnapon

A húsvétot megelőző harmadik kerületi Lámpás Klub, tele volt meglepetésekkel. Ezen meglepetések közül, a klubnapi masszázs volt minden bizonnyal a legkellemesebb.

Tavaszváró összejövetel

A XV. kerületi Látássérültek Klubja tavaszváró összejövetelt szervez április 9-én, melyre mindenkit sok szeretettel várnak. Az összejövetel a Csokonai Művelődési központban lesz.

CIVILEK A CIVILEKÉRT! 2016

Az Érthetően az Egészségért Alapítvány közreműködve az Egészségügyi Média Szövetséggel pályázatot hirdetett civil szervezetek számára a 2015. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó helyi vagy országos szintű kampányok támogatására. Ezen a pályázaton nyert egyesületünk is.

Szoborkiállításon jártunk

A kispesti Lámpás Klub szinte már hazajár a Nagy Balogh János Kiállítóterembe. Márciusban is elmentek egy kiállításra, ezúttal nem hagyományos szobrokat nézhettek és tapinthattak. Ebben az volt a rendkívüli, hogy a tapintási lehetőség a látogatók számára általában nem engedélyezettl, ezúttal azonban nem így alakult.

A látássérültek sem maradhatnak Facebook nélkül

A legnagyobb közösségi hálózaton immár a vakok és gyengénlátók is könnyebben tájékozódhatnak.

Meghívás a XV. kerületi klubdélutánra

Egy meglehetősen érdekes előadásra hívnak mindenkit a XV. kerületi klub szervezői. Az előadás az agyunk és az érzelemvilágunk közötti kapcsolatot fogja közérthető módon megismertetni a vendégekkel.

Nőnap és Postamúzeum

Létezik olyan rendezvény, amelyik tele van meglepetésekkel. Az újpesti Lámpás Klub márciusi klubdélutánja, valamint a Postamúzeumba szervezett látogatása, szó szerint ilyenre sikerült.

Meghívó porcelánkiállításra

Egy különleges porcelángyűjtemény megtekintésére hívnak mindenkit a kispesti lámpások. A rendezvényen egy teljesen egyedi, ritkán látható kiállítás darabjaival lehet majd találkozni.

„Mindent lehet, csak akarni kell!”

Kádár Helga 21 évesen veszítette el látását, de azóta is töretlenül harcol a céljaiért. 13 éves lányát egyedül neveli, mentorszülőként önkénteskedik és telefonközpontosként dolgozik. Életmeséjét örömmel osztotta meg velünk.

VGYKE pályázat eredményhirdetés!

Rendkívül igényes munkák érkeztek a VGYKE baba-pályázatára. A pályázat olyan alkotóművészeket szólított meg, akik kreatív, formabontó ötletekkel, az alkotói szabadság jegyében örömmel elkészítenék az egyesület logójának kézzelfogható mását. Jobbnál jobb textil alapú „VGYKE-babák” születtek, így a zsűri nem volt könnyű helyzetben a nyertesek kiválasztásakor, de végül szavazás útján megszületett a döntés!

Mozgalmas tavasznyitó Kispesten

Eseményekben nagyon gazdag volt a március első fele a kispesti Lámpás Klub körül. Kerületi nyugdíjasok klubokban, ünnepségen és a Várkertben jártak.

Felhívás Speciális Filmes Alkotótáborban való részvételre

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület fogyatékossággal élő filmesek és segítőik számára első alkalommal rendezi meg Speciális Filmes Alkotótáborát.

Cél: megismertetni a vakok életét

Az elmúlt évben több mint nyolcvan helyen – iskolákban, óvodákban – járt, hogy beszéljen a vakok életéről, nehézségeiről. Szakáll Zsombor, a református vakmisszió debreceni munkatársa fontosnak tartja a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos társadalmi szemléletformálást.

A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően a látássérült anyukák is „láthatják” a babájukat

Amióta létezik az ultrahangos vizsgálat, azóta lehetősége van a szülőknek arra, hogy bekukkantsanak a pocakban és meglessék a gyermeküket. Sajnos erre eddig a láttássérült kismamáknak nem volt lehetősége. Azonban a technika fejlődésének hála ez már a múlté.

Séta az autizmussal élőkért

Április 2-a az „Autizmus Világnapja”. Ezen alkalomból a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány hatodik alkalommal rendezi meg ”Séta az autizmussal élőkért” elnevezésű programját.

A képen tavaszi jelenet látható, melyen pillangó repül a virágokkal teli réten

Az Újpest Lámpásainak klubnapi meghívója

Kedves Klubtagjaink! Április 6-án, kezdünk a tavasz jegyében.
Mindenkit szeretettel várunk a klubnapunkra.

Színház és hegymászás Szentendrén

Színházról és hegymászó túráról való beszélgetéssel zárta a szentendrei klub a telet. A februári rendkívüli előadáson Molnár Piroska színésznővel ismerkedhettek meg a megjelentek. A másik programon pedig a Mont Blanc megmászásának az élményei kerültek elő.

Tisztelt Tagjaink, Olvasóink!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének nevében Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk! Az uraknak piros tojást, a hölgyeknek sok locsolót!

Ragadj billentyűzetet és nyerj!

Itt a tavaszi szünet, ez a legjobb idő arra, hogy egy bringázás és baráti találkozó között billentyűzetet ragadj, és megírd diákpályázatunkra az év sztoriját a JAWS-ról, a MAGic-ről, a BeLinről vagy a Lapról hangrá-ról.

Anita hozta haza a fődíjat! – Íme a nyertes Lions pályamű

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége második alkalommal hirdetett nemzetközi esszé pályázatot Share Peace – Együtt, Békében címmel.

Egy film, amiben a főszereplők a valóságban is fogyatékossággal élő emberek

Till Attila: Tiszta Szívvel című új nagyjátékfilmje a tavaly befejezett 40 napos forgatás után, az A Company forgalmazásában 2016. április 28-án kerül a magyar mozikba.

Újdonságok a Láthatár boltban

Kedves Vásárlóink! Március 21.-25.-ig Húsvéti vásárt tartunk!

„Bárkiből lehet fogyatékkal élő!”

2015 őszén a VGYKE is gyűjtött adományokat Karácsonyra a rászorulók számára a Magyar Élelmiszerbank Alapítvány égisze alatt. Monostori Csaba kedves levelében hálásan köszönte meg az adományt egyesületünknek családja nevében is. Csaba látássérült, felesége Ildi pedig értelmileg akadályozott. Kíváncsiak voltunk, hogy telnek mindennapjaik kisfiúkkal, Bálintkával.

„Az orvos eleve úgy indított, hogy minek nekem gyerek” – kismamák kerekesszékben

Sokan nem értik meg őket. Sokan felelőtlenségnek tartják, ha egy mozgássérült nő gyermeket vállal. Ők azt mondják, ugyanúgy anyák szeretnének lenni, mint egészséges nőtársaik. Megpróbálnak a lehető legjobb szülők lenni, nem foglalkoznak az ítélkezőkkel. Két guruló kismama osztotta meg velünk tapasztalatait, félelmeit, reményeit.

Meghívó Romanek Inka kiállítására

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Fehér Bot Alapítvány és a Kertész László Városi Könyvtár által rendezett Romanek Inka festőművész tapintható tárlatának megnyitójára!