Hírek

Tartottak a vakoktól, ma náluk táboroztatják a gyereküket

Németh Márta közel húsz éve Budapestről a Bodrogközbe költözött, hogy falusi, családias környezetben segítsen önálló élethez vak embereket. Ma már ott tartanak, hogy a környékbeli leszázalékoltaknak és az értelmi sérülteknek is ők biztosítják a megélhetést. Kosarakat fonnak a helyi Coop-nak, bögréket égetnek a nagyvárosi multinak, a munkaidő végén pedig összeállnak, és a csörgőlabdát kergetik.

Decemberben is Szempont Klub

December első napján is lesz Szempont Klub. Azok, akik eddig nem tapasztalták meg milyen egy énekmondó produkciója, most részük lehet benne, valamint egy jó beszélgetésben is.

Áldozatvédelmi tájékoztató Braille-írással

BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság célja, hogy a preventív bűnmegelőzési előadásokon keresztül eljussanak minden kerületi lakoshoz. Ezen kiemelt cél megvalósítása érdekében felvették a kapcsolatot a VGYKE XVIII. kerületi Lámpás Klubjának vezetőivel és egy értékes eredmény jött belőle létre.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

FUTÁR távirányítót kaphat!

Azoknak a látássérülteknek, akik még nem rendelkeznek FUTÁR-távirányítóval, de szeretnének maguknak ilyen készüléket, most ismét nyílt egy lehetőség.

Rubik kocka

Láthatár boltunkban is kapható a Rubik kocka!

Legújabb termékbemutató cikkünkben Katona Zsuzsanna, a Láthatár Bolt vezetője mesél a látássérültek számára is használható, rendkívül hasznos és szórakoztató termékünkről, a Rubik kockáról.

Középpontban a népdalmondás

A szentendrei Lámpás Klub tagjai a novemberi klubnapjukon egy új kifejezéssel gazdagodtak: népdalmondás. Az egyik tagjuk a saját önálló estjének programját mutatta be a Klubon, ami ezen újszerű dolog köré épül.

A lélek pihenőszigete

Van egy hely, ahol meghallgatnak, ahol fontos vagy. Kibeszélheted gondjaidat, segítünk.
Mindenki kerülhet nehéz élethelyzetbe, lehetnek érzelmi, kapcsolati, életvezetési problémái.
Együtt könnyebben tudjuk legyőzni ezeket!

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Még egy utolsó Szülő Klubbal zártuk a “turnét”

A CIB Alapítvány "Tenni tudunk" projektje emlékezetes pillanatokat tartogatott számunkra. Ősz elején kezdtük a megvalósítást, és a tegnapi nappal bezárólag összesen 6 Szakmai Fórumot és 6 Szülő Klubot szerveztünk, melyeken a látássérült gyermekek korai fejlesztésének témája kapta a főszerepet. Egyik szemünk sír, a másik nevet, de biztosak vagyunk benne, hogy olyasmit indítottunk el, amely hosszútávon is eredményeket hoz majd.

Kulturális gála a BMK-ban

Első ízben rendezték meg a BMK-ban, azt a Kulturális Gálát, melyen látás és hallássérült művészek léptek közönség elé. A gálára az újbudai Lámpás Klub kezdeményezésére a kerület napja alkalmából került sor.

A rajzolt képen emberek beszélnek egy asztal körül

Meghívó az „Oldjuk meg, osszuk meg!” szülő klubra!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa.
A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt az „Oldjuk meg, osszuk meg!” szülő klubunkra.

A képen egy karácsonyfacsengő látható

Beszélgetés a karácsonyi szokásainkról

A XVIII. kerületi Lámpás Klub november végi klubnapján nem csupán érdekes beszélgetés lesz a karácsonyról, hanem különböző ötleteket, javaslatokat lehet majd összegyűjteni főzésre, ajándékozásra. A szervezők ezen a módon is szeretnének abban segíteni, hogy kellemesebb lehessen mindenkinek karácsonykor.

A képen egy kölyök labrador látható

Kutyás bemutató Kispesten

A kispesti Lámpás Klub novemberi klubnapján nagyon sokféle program lesz. A jövő évi tagdíjak rendezésén túl arra is lehetőség nyílik, hogy a vendégek megtekintsenek egy vakvezető kutyás bemutatót és kérdéseket tegyenek fel a kutyus gazdájának.

Zuglóban cseréltünk tapasztalatokat

A mai Szülő Klubot a zuglói Családsegítőben tartottuk meg. Összesen 16-an voltunk jelen, a vendégek között pedig köszönthettünk egyaránt szakembereket, szülőket és a VGYKE kollégáit is.

Zuglóban is megtartottuk szakmai fórumunkat

2016. november 11-én, pénteken Zuglóban is megrendezésre került a CIB Alapítvány által támogatott interdiszciplináris szakmai fórum, mely ismét teret adott a látássérült gyermekek korai fejlesztésével kapcsolatos közös gondolkodásnak a civil szervezetek képviselői, a szociális szférában dolgozó szakemberek és az érintett szülők között.

Narrált festmény – Gustav Klimt: A csók

"A kép címe csalóka, mondhatni költői, legalábbis modern szemmel. A partnerek ugyanis nem csókot váltanak, csak a férfi illeti gyengéden szerelmese rózsás arcát, aki eközben szemét lehunyva adja át magát a pillanatnak. Karját a férfi nyaka köré fonja, így vonva magához. "

Szakmai Fórum zajlott a 13. kerületben

Hideg, őszi napra ébredtünk, ám ennek ellenére is nagyon sok kedves érdeklődőt köszönthettünk köreinkben a mai napon. A 13. kerületi Szakmai Fórumnak a Tüzér utcai Prevenciós Központ adott otthont, ahol ismét értékes tapasztalatcsere valósult meg.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Meghívó szakmai fórumra!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa. A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt a korai fejlesztéssel és kora gyermekkori intervencióval foglalkozó szakemberek interdiszciplináris szakmai fórumára.

Szakmai Fórum zajlott a 13. kerületben

Hideg, őszi napra ébredtünk, ám ennek ellenére is nagyon sok kedves érdeklődőt köszönthettünk köreinkben a mai napon. A 13. kerületi Szakmai Fórumnak a Tüzér utcai Prevenciós Központ adott otthont, ahol…

Akadálymentes színházi program Angyalföldön

Az Egyesületünknek fontos a kulturális akadálymentesítés. Ezt előmozdítandó, szoros és jó együttműködés alakult ki a Holdvirág Kamaraszínházzal, amely novemberben egy új darabbal várja a kicsiket és a nagyokat, a fiatalokat és az időseket is.

100 éves filmek a klubnapon

Az újbudai Lámpás Klub novemberi klubnapján a mozi és a film volt a középpontban. A megjelentek nagy örömére, egy 100 éve készült filmet is vetítésre került, mely a film magyarországi premierje volt.

ArtMan Nap

Az ArtMan Egyesület fogyatékossággal élő és ép tagjai több mint tíz éve hoznak létre oktatási, mozgásművészeti és terápiás programokat. A hazánkban egyedülálló Artman módszer először mutatkozik be egy egész napos, nyitott alkotóműhely keretében.

3D Galéria nyílt Budapesten

3D Gallery Budapest néven nyílt meg Budapesten egy különleges kiállítás, aminek mi is részesei lehetünk. A képek részévé válhatunk. Egy galéria, ahol szórakozhatsz, játszva tanulsz, miközben átéled a művészet csodáit, annak részévé válsz!

Szakmai Fórumot tartottunk Zuglóban

A Zuglói Családsegítőben tartottuk meg ötödik szakmai fórumunkat. Fodor Ágnes elnök asszony prezentációja és a Látásvizsgáló Központ előadása után beszélgetés keretében tértünk ki a látássérült gyermekek korai fejlesztését taglaló témakörökre.

Fogyatékosügy testközelből

Hegedűs Lajos, a MEOSZ korábbi elnöke tartott számunkra rendkívül érdekfeszítő előadást 2016.11.07-én. Az eseménynek - amelyen egyesületünk valamennyi dolgozója részt vett -, a Hermina út 57. szám alatt álló tárgyalóterem adott otthont.

Meghívó egy vidám gálaestre

Szórakoztató gálaestre hívnak mindenkit az újbudai lámpások. Az ingyenes belépés mellett vidám és mozgalmas délután ígérnek, zömében látássérült fellépőkkel. Aki szeretne nézőként megjelenni, annak még van lehetősége jelentkezni.

A Kossuth téren jártunk

A XVIII. kerületi Lámpás Klub felkereste a hatvanadik évfordulón azt a kiállítást, amelyik a Kossuth téren történt vérengzésre emlékezik. Megtudhatjuk a beszámolójukból, hogy a kiállítás szervezői a látássérültekre is gondoltak.

Gyászjelentés

Kedves Olvasók, tisztelt Pályázók! Sipos Balázs Úr, a Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermek Alapítvány kuratóriumának képviselője mély fájdalommal tájékoztatta Egyesületünket arról, hogy hosszú, méltósággal viselt betegsége után elhunyt Péntek Lajos Úr, a Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermek Alapítvány létrehozója, megalkotója.

Újpesti látássérültek! Figyelem!

Ingyenes hallásvizsgálatra van lehetőúség Újpesten, kifejezetten látássérülteknek, november 9-én. Részletek a hirdetményben.

Ügyfélszolgálat a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületi Lámpás Klubba is kitelepült a VGYKE Ügyfélszolgálata. A Klub tagjai megtudhatták, hogy miben számíthatnak az Egyesületünk ezen szolgálatának a segítségére és a közösségi szervezőknek hála, most mi is megtudhatunk erről pár dolgot.

Gépkocsivezető kerestetik!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogatószolgálata decemberi kezdéssel munkatársat keres!

“A jog mindenki számára lehetővé teszi az örökbefogadást”

A látássérült Vera és látó férje az örökbefogadó szülők listáján várják, hogy mikor érkezhet az újszülött csecsemő családjukba. Egy gyermeket nevelnek, a nő időközben betegség miatt elvesztette a látását, szövődmények miatt a szülés is kockázatot jelenthet. A család ezért döntött az örökbefogadás mellett. Szerintük fogyatékkal élő személyek is lehetnek teljes értékű szülők.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Fehérbot napi rendezvény a Kispesti Családsegítőben

Október a látás hónapja volt a kispesti Lámpás Klubban is. Szó esett a fehérbotról és az okos fehérbotok is szóba kerültek. E mellett egy élvezetes és közérthető előadás is volt a szem lehetséges betegségeiről és a megelőzési lehetőségekről.

SPÁJZ – Életrevalók Filmklub

A látássérült emberek is részesülhetnek moziélményben a Budapesti Művelődési Központ Életrevalók Filmklubjában, ahol audionarráció segítségével vetítik a filmeket. A szervezet az ismert francia film után kapta a nevét, céljuk az esélyegyenlőség megvalósítása az élet minden területén.

Nyüzsgő október Rákosmentén

A Rákosmentén működő Lámpás Klub októbere nagyon mozgalmas volt. Ünnepi gálaműsor, szemléletformáló rendezvény és különböző fórumok tették gazdagabbá az elmúlt hónapjukat.

Akadálymentes Filmklub Újbudán

A Budapesti Művelődési Központ és az FSZK együttműködésében akadálymentes filmklub indult el Újbudán. A VGYKE több munkatársa és tagja is eljutott a vetítésekre.

Esztergomi kirándulás

A szentendrei és a harmadik kerületi Lámpás Klubok kirándulást szerveztek Esztergomba,. Ahogyan az lenni szokott, ismét olyan helyekre jutottak be, ahová egyéni úton nem nagyon van rá lehetőség. A kirándulás során egy olyan különleges ajándékot is kaptak, amit csak nagyon kevesen kaphattak meg az életük során!

Pályázati kiírás!

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány, együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, pályázatot hirdet Magyarországon tanuló, magyar állampolgárságú általános, közép, felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére, tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/ segédeszközök beszerzésének, egyéb az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása céljából.

Kedvenc masszőrünk: Orsós Sándor

Egyesületünk fontosnak tartja az ügyfélközpontú, empatikus hozzáállást a szolgáltatások nyújtása terén is. Masszázs központunk sikeres működésére rendkívül büszkék vagyunk, s célunk, hogy képzett szakembereink életútját minél többen megismerhessék. Az elmúlt időszak legkeresettebb masszőrje Orsós Sándor volt, mi pedig kifaggattuk picit, hogy megtudjuk, miben rejlik sikerének kulcsa.

A képen a bolt emblémája látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2016. évre befizetett tagdíjjal.

Gálaest Rákosmentén

A Fehérbot Napja alkalmából szervezett rendezvények közül kiemelkedő volt a Rákosmentén szervezett ünnepi gálaest. Erre a kellemes közös estére emlékezünk vissza a szervezők beszámolója által.

Rákospalotán tartottuk meg negyedik Szakmai Fórumunkat

Délelőtt 10 órától vette kezdetét projektünk negyedik szakmai fóruma, melyre ezúttal Rákospalotán került sor.

Meghívó Szakmai Konferenciánkra

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa. A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt a korai fejlesztéssel és koragyermekkori intervencióval foglalkozó szakemberek konferenciájára!

Szomszédünnep a XV. kerületben

A XV. kerületben az október egy nagyon jó hangulatú szomszédünneppel kezdődött, ahol a látássérültek látták vendégül a látókat. Ennek a nem mindennapi rendezvények a részleteit ismerhetjük meg.

Kajakozni oktatták Debrecenben a látássérült gyerekeket

A Debreceni Sportuszoda is csatlakozott a Méltóság mezeje programhoz. Fogyatékkal élő gyerekek számára egy kajakbemutatóval összekötött oktatást szerveztek.

Új időpontban az újbudai Lámpás Klub

Novemberben új időpontban és más helyszínen tartja klubdélutánját az újbudai Lámpás Klub. A változás csak a novemberi hónapra érvényes.

Előadói délután Békásmegyeren

Békásmegyeren, a Közösségi Házban szervezett előadói délutánt a harmadik kerületben működő Lámpás Klub október 15-én, a Fehér Bot napja alkalmából. Az alábbi beszámolóból megismerhetővé válik az esemény néhány részlete.

Ügyfélszolgálat Szentendrén

Egyesületünkben rendszerré vált, hogy időről-időre az ügyfélszolgálat kitelepül a klubnapokra, így tagjainknak nem kell átutazniuk egész Budapestet egy-egy ügy elintézése miatt. Októberben ez a "road-show" Szentendrére érkezett, ahol nagy örömmel fogadták őket.

A fogyatékosok integrált megismerését szorgalmazza az EMMI

A fogyatékos emberek problémáinak megértéséhez nem elég külső szemlélőként figyelni őket, részt kell venni az életükben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Budapesten, a Vakok Állami Intézetében (VÁI) pénteken, a látássérültek (a fehér bot) nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Meghívó a Róth Miksa Emlékházba

Nagyon ritka lehetőséget szerveztek meg az erzsébetvárosi lámpások: üvegfestészetet bemutató múzeum, látássérülteknek (is). E mellett egy izgalmas lakásmúzeum látássérültek számára is élvezhetővé tett megtekintésére is mód nyílik.

Látássérültek, mint jó előadóművészek

A XI. kerületi klubnapnak három témája volt. Egy különleges vendég, a közeljövő terveinek a módosítása és a címben jelzett téma. Mindhárom téma nagyon érdekes gondolatokat hozott elő.

A Láthatár bolt ajánlatai

A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2016. évre befizetett tagdíjjal.

Szülő Klubot tartottunk Rákosmentén

"Családi erőforrások" projektünk újabb alkalmára került ma sor Rákosmentén, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Nagy létszámban, de ugyanakkor családias légkörben tartottuk meg klub napunkat, melynek során értékteremtő gondolatok születtek és hasznos tapasztalatok cseréltek gazdát.

A képen Kiss János látható előadás közben

Kispesten is lesz fehérbotnapi program!

Október 15. a fehérbot napja, e miatt pedig október a látás hónapja. Az Egyesületünk több rendezvénnyel is megemlékezett erről. A rendezvénysorozatból a kispesti Lámpás Klub sem marad ki, ahol ismét izgalmas témák kerülnek majd elő, közérthető formában.

Krimi helyett bűnmegelőzés

Alig két hete jelent meg a honlapon a felhívás, hogy a XVIII. kerületi Lámpás Klubban a bűnmegelőzés lesz a téma. A kerületi rendőrkapitányság munkatársai készségesen felajánlották ugyanis azt, hogy segítenek bűnmegelőzési javaslatokkal. Erről az eseményről ismerhetünk most meg részleteket.

Elindult bébiszitter képzésünk!

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, a Vöröskereszttel karöltve indítottuk útjára felhívásunkat. Hiánypótló szolgáltatást szeretnénk nyújtani, ezért specializációs órák is lesznek a képzésen belül, hogy a jelentkezők elsajátíthassanak minden fontos tudnivalót ahhoz, hogy a látássérült gyermekeket megfelelően el tudják látni.

In memoriam 1956. október 25.

A Kispesti és XVIII. kerületi Lámpás Klubok októberben is közös programon vettek részt. Egyfelől pótolták a Parlament tapintható makettjének a megtekintését azok, akiknek a nyáron nem volt rá módjuk, valamint megtekintették az 1956-os sortüzekre való emlékezés céljából kialakított emlékhelyet is.

Kímélet és önsajnálat nélkül – műhely-beszélgetés Sándor Erzsivel és Juhász Tomival

Október a látás hónapja és ráadásul egyesületünk egy nagyszabású projekt közepén van éppen, aminek egyik eleme, hogy a látássérült gyermeket nevelő szülőket és a segítő intézményeket, szervezeteket összehozza. Ez így együtt ihlette következő programunkat.