Hírek

Nyári élménybeszámolók, őszi programok Békáson

Ezen a héten, pénteken lesz a harmadik kerületben klubnap. Ismét a megszokott helyszínen, a jövő évi tagbélyegek megvásárlásának a lehetőségével, valamint egyéb kellemes programokkal várja a kerületi tagokat és családtagjaikat a klub vezetője.

Meghívó

A "Civilek uccája" című rendezvényre sok szeretettel várnak mindenkit 2016. szeptember 24-én a Zuglói Civil Házban és közvetlen környezetében. A zuglói Közösség Lámpásainak standja is megtalálható lesz az eseményen, keress fel minket bátran!

Szeptemberi kóstoló a Bókay-kertben

Zenés-táncos nyárbúcsúztatót rendeztek a XVIII. és XIX. kerületi klubok, vadételek kóstolójával összekötve. Erről a rendkívüli eseményről olvashatunk a kispesti lámpások beszámolójában.

Paralimpia 2016: három éremmel lettünk gazdagabbak

Kifejezetten eredményesen zárult a 2016-os paralimpia hétfői versenynapja. Sportolóink remekeltek, így több számban is magyar sportoló állhatott a dobogóra.

Hegymászás a klubnapokon

Hogyan lehet látássérültként valódi hegymászóvá válni? Mennyiben más egy csúcstámadás látássérültként? Milyen különleges kihívásokkal kell megküzdeni? Ezekre a kérdésekre is válaszol a XIII. és a XIV. kerületi Lámpás Klub e heti klubnapja.

Nyárbúcsúztató klubdélután

A XVIII. kerületi Lámpás Klub a legfiatalabb az Egyesületen belül. Jól jelzi az idő gyors múlását, hogy immáron ők is megtartották az első nyártól elköszönő klubnapjukat.

Újra automata ajtónyitás lesz a metrókon?

Végre nem csak érintéssel lehet kinyitni a metró ajtajait? Talán visszaáll hamarosan az automata ajtónyitó rendszer a metrókocsiknál.

Repülős klubprogram

A XVIII. kerületben működő Lámpás Klub abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyon sok repüléshez kötődő helyszínhez közel helyezkedik el. A Klub élt is ezzel a lehetőséggel és a közelmúltban felkerestek egy repüléstörténeti kiállítást.

A rákosmentei Lámpás Klubról

Augusztus 26-án a Rákosmente TV-ben sugároztak egy interjút a kerületi lámpásokkal. Beszéltek a hangosított lámpákról és az őszi terveikről.

A Segédeszköz pályázat nyertesei!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöksége 2016. szeptember 7-én tartott ülésén elbírálta a 2016. évi életvitelt megkönnyítő segédeszköz pályázatára beérkezett kérelmeket.

Lecsót a keceléből!

Egy nem éppen közelre szervezett kirándulás akkor ideális, ha az étkezést is megoldottnak tekinthető. Valószínűleg nincs is biztosabb út, mint egy lecsófesztivál helyszínére szervezni a programot. Ebbe a szerencsés helyzetbe kerültek a rákosmenti Lámpás Klub tagjai.

XV. kerületi meghívás

Ezen a héten pénteken tartja a klubdélutánját a XV. kerületi klub. Az alábbi meghívóban tájékoztatnak a helyszínről és a programról.

Rádiótörténet, bemutatóval

A VGYKE klubjai rendszeresen szerveznek olyan programokat, melyekre egyébként is csak kevés szerencsések juthatnak el. Ezúttal is egy ilyen rendezvényre került sor Rákosmentén.

Siketvakságról interaktívan

A kispesti Lámpás Klub augusztus végi klubdélutánjának a témája a siketvakság volt. A klubnapon kiderült, hogy egy ilyen komoly témát is lehetséges vidáman, informatívan és interaktívan feldolgozni. Erről olvashatunk a mai beszámolóban.

Dunai hajókirándulás

A honlapunkon már több hajózással egybekötött klubkirándulásról is beszámoltunk ezen a nyáron. Az egyik ilyen kirándulásról egy tudósítás is készült, mely most itt is megtekinthető.

A látássérültek mindennapjai

A kerületi Lámpás Klubok egyik előnye, hogy a szemléletformálásnak új, helyi központjai jöhetnek létre. Önmagában csak azzal, hogy a látássérültek megjelennek, számos kérdés megfogalmazódik velük kapcsolatban és a Lámpás Klubok segíthetnek válaszokat találni. Így van ez a XV. kerületben is.

Hegyek között, völgyek között

A soron következő rákosmenti klubnap témája: látássérült kirándulás a Mont Blanc csúcsára. A szervezők egy valóban egyedi élménybeszámolóval várnak mindenkit!

Szentendrén jártunk

A budapesti klubok többször szerveztek már kirándulásokat Szentendrére és mindig sikerült újabb és újabb izgalmas helyszíneket felkutatni. Az erzsébetvárosi klub által szervezett augusztusi kiránduláson sem volt ez másképpen.

Egészségpénztár – adójóváírás

Kevesen tudják, hogy látássérültként speciális eszközök, Braille könyvek, kiadványok, hanganyagok és a vakvezető kutya költségeit is fedezi az egészségpénztár. Sőt, pénztártagként 20% adó-visszatérítés jár, amelyet akár „újrahasznosított” adó-visszatérítésként ismét felhasználhat majd egészségcélú kiadásaira.

Ismét a szelektív gyűjtésről beszélgetünk

Megújult, de a szokásos helyszínen lesz megtartva az újbudai klubdélután. A jelképes étlapon a szelektív hulladékgyűjtés és a látássérülés mellett, ismét szerepelni fog az őszre és a télre tervezett programok megbeszélése.

Diákpályázat

A "Zuglóiak Egymásért" Alapítvány Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának támogatásával pályázatot hirdet Zuglói Diákösztöndíj elnyerésére.

A képen egy emu látható

Állatkerti séta

Léteznek olyan élmények, amelyek egy ép látású embernek sem könnyen érhetőek el, magyarországi látássérültként pedig még kevesebb esély van a megélésükhöz. A Lámpás Klubok igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek ezen próbálnak változtatni. Az újpesti és a kispesti klubok állatkerti programja is ilyen volt.

Vakvezető kutyája miatt egyetlen pécsi kollégium sem fogadja a látássérült diáklányt

Egyetlen pécsi kollégiumban sem adnak szobát egy 19 éves diáknak, Alexának, aki látássérült, ezért csak vakvezető kutyája segítségével tud biztonságosan közlekedni.

Aszódra megyünk!

A nyárra tervezett, de kényszerűen elhalasztott aszódi kirándulásnak megvan az új időpontja. Ma még bárkinek módjában áll jelentkezni, aki szeretne Aszódra menni és múzeumot nézni.

Hajóval a Várba

Az újbudai Lámpás Klub már többször volt a Várkertben és ezeken a programokon merült fel az igény egy nagyobb várbeli kirándulásra. Ez a terv az augusztusi enyhébb melegben megvalósult. Erről olvashatunk egy beszámolót.

Fogyatékossággal élőkért tett intézkedéseket emleget a kormány

Több olyan kormányzati intézkedés előkészítése zajlik, amely a fogyatékkal élő emberek helyzetét pozitívan hivatott befolyásolni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás kérdésére.

Klubnap a XVIII. kerületben

A hónap utolsó szerdája közeledik, ami azt jelenti, hogy a XVIII. kerületben ismét klubnap lesz. A szervező mindenkit szívesen lát, aki szeretne egy kicsit megpihenni és beszélgetni.

“Felhők felett” című repüléstörténeti kiállítás a KÖKI-ben

A magyar repülés történetét bemutató kiállításon jártak a XVIII. és a XIX. kerületi klubok. A kiállítás főként az egykori magyar légiközlekedési vállalattal foglalkozott és annak a magyar dizájnra kifejtett hatásaival.

Nyolcvankét fős a 2016-os Paralimpia magyar delegációja

Összesen 82 fős magyar delegáció utazik Brazíliába, a szeptember 7-én kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpiára. A 40 tagú sportolói csapatot az edzők, az orvosi stáb és a csapatiroda munkatársai kísérik.

Kecskemétre látogat a Szempont Klub

A Szempont Klub Kecskemétre látogat a hétvégén. Bárki, aki szeretne egy kecskeméti városnézésre menni a helyi látássérültek idegenvezetésével, még jelentkezhet!

Tervek az év második felére

Mialatt az újbudai klubhelység felújítása zajlott, egy dunai hajón tartotta az ottani Lámpás Klub az augusztusi klubnapját. A klubnapon az őszi és téli programok tervezése történt meg, mialatt egy nagyon kellemes két órás hajózásnak is örvendhettünk.

Pályázati kiírás!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 25/2016.06.15. számú elnökségi határozata értelmében pályázatot ír ki az egyesület rendes tagjai részére életvitelt megkönnyítő segédeszközök beszerzésének támogatására.

Elkészült a teljes audio Biblia

A statisztikai adatok alapján Magyarországon nagyságrendileg fél millió fogyatékkal élőről tudunk. Megközelítőleg 85 000 ember küzd látásproblémákkal: gyengénlátók, aliglátók, vakok és siketvakok egyaránt vannak köztük. Elsősorban számukra készült el a revideált új fordítású Biblia (RÚF 2014) hangzó változata.

Aszódra látogatunk

Az Aszódra tervezett múzeumlátogatás el lett halasztva szeptember elejére. Azoknak, akiknek van kedve elmenni, de eddig nem jelentkeztek a programra, most egy újabb lehetőség nyílt meg.

Segítségüket kérjük!

Kedves Olvasó! Nagy Anikó vagyok, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának negyedéves logopédus hallgatója.

Látogatás a Suhanj Fitness edzőtermében

Több Lámpás Klub vezetője és önkéntese kapott lehetőséget arra, hogy ellátogassanak a Suhanj Alapítvány megnyitás előtt álló, integrált edzőtermébe. A látogatásról szóló beszámolóból kiderül, hogy a most megnyílt terem tényleg nyitott mindenki előtt.

Érzékenyítés a Szigeten

Idén is képviseltette magát az Ability Park a Sziget Fesztiválon. A több, mint 10 éve működő interaktív kalandparkban évről évre egyre több, a fesztiválra ellátogató vendég szerez élménydús tapasztalatokat azáltal, hogy egy rövid időre kipróbálja, hogy milyen a különböző fogyatékossággal élő emberek bőrébe bújni.

A képen a Gellért-hegy fényképe látható, az Erzsébet híd közepéről fényképezve, vagyis a képen a szobor és a vízesés van szem előtt

Meghívó egy hűvös, hegyi kirándulásra

Hűvös, pihentető hegyi kirándulásra hívnak mindenkit az újbudai lámpások augusztus 31-én. A kirándulásra augusztus 29-ig lehet jelentkezni.

Túra a Kopaszin

Néha szoktunk arról beszélgetni, hogy milyennek érzékeljük a saját lakóhelyünket és látásunktól függetlenül, egyes helyeket zajosnak, forgalmasnak írunk le. A Kopaszi-gáton tett kirándulásunk egy ilyen, eddig senki által nem vitatott vélekedést cáfolt meg.

Ezer éve ünnepeljük a magyar államiságot

Augusztus 20. államalapító Szent István királyunk ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.

Szentendrei hajókirándulás

Ismét van lehetőség ingyenes szentendrei hajókirándulásra, augusztus végén. A garantált helyek száma kevés, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni.

A képen a margit-szigeti víztorony látható

Az Újpesti Látássérültek ismét együtt csavarogtak!

Az újpesti Lámpás Klub egy kirándulással és hűsítő fagylalttal kötötte össze a Margit-szigeten tett sétát. A sétába több minden belefért, de főként egy hatalmas beszélgetés.

A lélek pihenőszigete – interjú egy mentálhigiénés tanácsadóval

Nagyon sok ember van, aki a munkahelye elvesztése, a magány, vagy a családi körülmények miatt lelki krízisbe kerül, és ezen valakinek segítenie kell. Moldován Eszter mentálhigiénés tanácsadó és célja, hogy a lelki zavarokat feltárva segítséget nyújtson látássérült és látó embereknek. A szolgáltatás ingyenes.

Kispesti meghívás

Érdekes interaktív beszélgetésre és játékra hívnak mindenkit a kispesti lámpások. Az augusztus utolsó csütörtöki délutánjára szervezett program témája a siketvakság lesz, ennek ellenére minden látogató egy igazán önfeledt kikapcsolódásra számíthat.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni.

Júliusi klubnap

Újabb klubnap volt a XVIII. kerületben, mely tény önmagában már nem is meglepő, hanem kezd teljesen megszokottá válni. Ezúttal kvízkérdések és illatcsokrok segítségével gondoskodtak a szervezők arról, hogy mégse legyen sablonos a közösen töltött idő.

„Maradj erős!” – Nick Vujicic körútján hazánkba is ellátogat

A kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezik ismét Magyarországra szeptember 21–22-én, és előadásokat tart a budapesti Tüskecsarnokban. A jegybevételt jótékony célokra fordítják a szervezők.

Szülinapi klubnap a Táncsics utcai családsegítőben

A kispesti Lámpás Klub már egy éve tartja a klubdélutánjait a mostani helyszínen. Ennek alkalmából szerveztek egy igazi születésnapi klubdélutánt.

Újabb húsz dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek október közepéig

Az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti villamosvonalakon folytatódik augusztus 28-tól az idei év egyik legjelentősebb, fővárosi közösségi közlekedési beruházásegyüttese, amelynek keretében az ősszel újabb 20 dél-budai megállóhelyi peront korszerűsítenek - tudatta közleményében a BKK.

Kirándulás Visegrádon

A szentendrei klub ellátogatott Visegrádra. A programba nagyon sok olyan élményt sikerült belesűríteni, melyre csak keveseknek nyílik lehetősége. Ezekről olvashatunk a mai élménybeszámolóban.

Vakon motorozik, de buszt is vezet

Ha beírjuk Karvai Sándor nevét a keresőbe, akkor az jelenik meg róla elsőként, hogy körbemotorozta a Hungaroringet. Csakhogy Sándor nem lát. Ő hazánk egyetlen vak Guinness-rekordere.

Nyár-idő-utazás

A XV. kerületi Lámpás Klub a közelmúltban Agostyánon és Tatán járt. A beszámolójuknak köszönhetően, az ott szerzett kellemes élményeikbe nyerhetünk bepillantást.

A FESZT is közreműködött a UPR jelentés elkészítésében

A Kormány a Magyar Közlöny 2016. évi 108. számában hirdette ki 1374/2015. (VII.21.) számú kormányhatározatában az ENSZ Emberi Jogi Tanács Egyetemes Felülvizsgálati Eljárása (UPR) keretében Magyarország 2. felülvizsgálata során tett ajánlásait és az erre való reakciókat.

Klubnap a cukrászdában

Rendhagyó helyen tartotta az összejövetelét a harmadik kerületben működő klub. Alkalmazkodva a változásokhoz és a kánikulához, ezúttal egy cukrászdában találkoztak.

Ausztriában versenyzett a VakonDarts csapat

Barátságos darts versenyen vettünk részt csapatunkkal július 14-17 között Bécsben. Már második alkalommal mértük össze tudásunkat és ügyességünket az osztrák látássérült csapattal.

Mit láttunk a Kossuth téren?

Korábban olvasható volt már a honlapunkon egy beszámoló a Lámpás Kluboknak arról a programjáról, melynek során az Országház makettjét tekintették meg. A ma közreadott beszámolóban további részleteket tudhatunk meg a látogatásról.

Látássérült gyerekeknek tartott bemutatót a VGYKE

A Gyengénlátók Általános Iskolájába nagy örömmel érkeztünk, ugyanis az ott táborozó gyerekeknek tartottunk érdekes, színes bemutatót a VGYKE szolgáltatásairól.

Interaktívan a siketvakok életéről

Sok embert elgondolkodtat és egyben megriaszt azt, hogy valaki siketvak. Ezért az erzsébetvárosi lámpások egy olyan programot szerveztek, amiből megismerhetővé váltak és a siketvakokkal kapcsolatos tények és tévhitek. Erről kaphatunk most egy tömör összefoglalást.

Hulladékokról beszéltünk

Az újbudai Lámpás Klubon a szelektív hulladékgyűjtés és a látássérültek volt az előre meghirdetett beszélgetési téma. Amikor megérkeztünk, akkor még nem sejtettük, hogy mennyire izgalmas és érdekes dolog került elénk. Az alábbi beszámolóból kiderül, hogyan vált hasznára a többségi társadalomnak az, hogy a fogyatékos emberek igényeire is elkezdtek figyelni.

„Minden vágyam, hogy egy saját lemezt készítsek.”

Hermann Tibor gyermekkora óta „szerelmes” a zenébe, és hosszú éveken át a legszínvonalasabb eseményeken játszott. Hatalmas repertoárjánál csak alázata és kitartása nagyobb: dolgozik, fellép, kórusban énekel és férfi létére rendmániás. Interjú egy látássérült muzsikussal.