Hírek

Ingyenes, akkreditált továbbképzéseket indítunk a Magyar Építész Kamara tagjai számára

A VGYKE a "Tudás és kompetencia 2.0" - Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért (TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0002 projekt keretében 2013 ősze óta szervez az esélyegyenlőséget és akadálymentesítést támogató, továbbá a fogyatékos emberekhez való pozitív, partnerségen alapuló kapcsolódást elősegítő képzéseket.

Boltunk legújabb akciói

Heti akciós termékeink között megtalálható Braille karóra, varrótű, mobiltelefon tartozékok, írógép és nagyító is. Kedvező ár, udvarias kiszolgálás! Kattintson a további részletekért.

Kispesti lámpásaink klubnapja

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2014. június 15-én tartandó klubnapunkra, mely a Kispesti Városnapok keretein belül tartunk.

Parasport: Orbán Csaba és Molnár Péter extrém bravúrja

Orbán Csaba a tavalyi év után idén másodszor teljesítette az UltraBalaton 212 km-es távját. Látássérült futónk 26 óra 23 perc alatt ért célba, eredménye 3 óra 46 perccel jobb a tavalyi idejénél. Molnár Péter a Mátra 115 elnevezésű 124 km-es versenyen ért célba 24 óra 42 perc alatt.

Gödöllői beszámolóink

A Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (GÖTLE) számos érdekes programon képviselteti magát. Céljuk a szemléletformálás és a látássérült emberek életének bemutatása minél szélesebb körben, különböző játékos és színes feladatok segítségével.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék elsajátítani. A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Múzeumlátogatás ingyenesen

A múzeumok belépőjegyei egyre drágábbak, különösen a többgyermekes családoknak jelenthet problémát kifizetésük, ezért érdemes kihasználni az intézmények által nyújtott, ingyenes belépési lehetőségeket.

A Láthatár bolt hírei

Akcióink keretében legújabb és leghasznosabb termékeink közül szemezgethet. Kattintson tovább, s meggyőződhet arról, hogy mely segédeszközeink könnyíthetik a látássérültek életét. Minden kedves vásárlót szeretettel várunk!

Süsssük ki közösen!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének legújabb projektje az ACDC nevet kapta. Céljuk a diplomás látássérült fiatalok készségeinek és képességeinek fejlesztése a sikeres álláskeresés elérése érdekében.

Vakoknak narrált előadások

A 90 decibel Project 2010-es indulása óta több, mint 15 színház csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően a hallás- és látássérült nézők rendszeresen tekinthetnek meg akadálymentesített előadásokat. A hallássérülteknek képzett színházi jelnyelvi tolmácsok, a látássérülteknek pedig képzett színházi narrátorok segítenek az előadások megértésében.

Az újságolvasás most már mindenkié

Könnyű elfelejteni, hogy vannak olyanok, akik a számunkra alapvetőnek tekintett mindennapi termékekhez, szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez egyszerűen nem jutnak hozzá. A látássérültek eddig csupán úgy fértek hozzá a napilapok, magazinok tartalmához, ha valaki azt felolvasta számukra.

Ötletelt a VGYKE

Két korábbi cikkünkben már említést tettünk a VGYKE idei közgyűlésén elhangzott hírekről. Tevékenységeink bemutatása után most tagjaink javaslatait szemléltetjük. Hogyan javíthatnánk szolgáltatásaink minőségén? Az Önök észrevételeit is szívesen fogadjuk ügyfélszolgálatunkon!

Tavaszi cseresznyevirágzás

Zenével köszöntötték a tavaszt

Tavaszi zenés rendezvényt tartott a DULATE (Dunakanyari Látássérültek Egyesülete) május 17-én, szombaton. A fellépők tehetséges látássérült és ép fiatalok közül kerültek ki, akik emlékezetes pillanatokkal ajándékozták meg a résztvevőket.

A VGYKE tevékenységei és sikerei 2013-ban

Az egyesület munkatársai szervezeti egységenként, személyesen számoltak be a 2013-as évben elvégzett tevékenységekről, megvalósult eseményekről, programokról az éves közgyűlésen.

Zenés délután Szentendrén

Klubnapot tartanak Szentendrén a Közösség Lámpásai, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak! Időpont: május 30. péntek, 14:30-tól 17 óráig. Dél-amerikai dalokkal, énekkel, zenével várják a vendégeket, valamint a Pünkösd néprajzi vonatkozásairól is hallható lesz néhány érdekes gondolat.

Sokkal több nettó szeretet

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület gálaestjén együtt szerepeltek fogyatékkal élő és ép művészek. Te is más vagy, te sem vagy más.

Appleblog: “Ismét átadtunk hét iPhone-t a látássérülteknek”

Mivel újra beérkezett hét darab iPhone, így az Appleblog ismét egy sorsolással egybekötött átadást szervezett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházában, a Hermina úton.

Színház az egész világ

Amint arról korábban már hírt adtunk, október 14-én az Újszínház és a VGYKE együttműködési megállapodást kötött. Ennek keretében egyesületünk tagjai 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják a teátrum előadásait. (Egy tagsági könyvvel két kedvezményes jegy vásárolható.)

Közgyűlés a VGYKE-nél

Közgyűlést tartott a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete május 17-én a Vakok Iskolájában. A napirendi pontok között szerepelt úgy a jelentések megismerése és elfogadása, mint az egyesület tevékenységeinek bemutatása és a 2015. évi tagdíj meghatározása.

Érzékenyítés a Kuckó oviban

Játékos percekkel, kutyasimogatással hozzák közelebb a gyerekeket a látássérültek világához. A Rákosmente Lámpások közösségi mentorai kiemelten fontosnak tartják a kicsik érzékenyítését, így hetente szerveznek programokat a 17. kerület óvodáiban. Május 21-én a Kuckó ovira esett a választás.

Történelmi pillanat az egyesületnél

Fodor Ágnest, a VGYKE elnökét a Fogyatékos Emberek Szervezetének Tanácsa egyik alelnökévé választották május 19-én. A Tanács működése során ez az első alkalom, hogy egy látássérült szervezet vezetője került az alelnöki székbe.

Kiállítás megnyitóval készült a VGYKE

Nagy sikerrel zárult a VGYKE fotópályázata, melyre közel 150 mű érkezett. A 17 legjobb pályamű kiállításának megnyitójára a Cserf-S Családi Erőforrás Központban került sor május 15-én, egy teadélután keretében. Az alkotók és szervezők egy kellemes, vidám délután emlékével távozhattak.

Negyedik szakmai reggelink

Egyesületünk az „AC-DC Légy Te a Célkeresztben!” projektünk keretében megrendezte a negyedik szakmai reggelit május 9-én. Ezen a piknik-reggelin a cégek képviselőit, kifejezetten a HR területén dolgozó vezetőket és munkatársakat céloztuk meg annak érdekében, hogy képet kapjunk ezen szervezetekben a megváltozott munkaképességű, különösen a látássérült munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeiről, akadályairól.

“Sok úticél van még a tarsolyunkban”

A Skagerrak Tours csapata korszakalkotó ötlettel állt elő, mikor létrehozta hazánkban az első, fogyatékossággal élők igényeit is kielégítő utazás irodát. Szolgáltatásaikkal sok, lehetőség híján kimozdulni nem tudó ember számára nyithatnak ki új kapukat, így téve lehetővé, hogy a nyaralás, utazás bárki számára elérhető legyen. Kalandra fel, íme egy utazási iroda, ami előtt nincsenek akadályok!

Fogyatékossággal élő vagyok, és édesanya!

Anyák napja alkalmából a fogyatékossággal élő nők gyermekvállalásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete. A szervezet elnöke úgy fogalmazott, "láthatatlanok a fogyatékos nők". Nem készül róluk külön statisztika, nem védi őket külön jogszabály.

Hírek a látássérült Európa Kupa futamról

A múlt hétvégén a Hungaro Fondo csapat paralimpikonja Butu Arnold Csaba a C1 kategóriás Európa Kupa nemzetközi viadalán vett részt Olaszországban, amin komoly sikereket ért el.

Ingyenes rehabilitációs program látássérülteknek

Személyre szabott rehabilitációs szolgáltatásokkal próbál segíteni a látássérült embereknek a Vakok Állami Intézete.

Önismereti játszóház-klub

Klubunk hetente megújuló, érdekes és hasznos témákkal kedveskedik az érdeklődőknek. Család, gyermeknevelés, párkapcsolat? Ilyen és ehhez hasonló tanácsokkal várunk egy kötetlen beszélgetés alkalmával, melynek alapköve a vidám hangulat és a barátságos légkör! Gyere, szeretettel látunk!

Rákosmenti érzékenyítés

Az érzékenyítő csoport és a XVII. kerületi közösségi mentorok újabb együttműködése valósult meg május első napján, a rákosmenti majálison. Benke Richárd beszámolója.

Meghívó fotókiállításunk megnyitójára

A VGYKE fotópályázata nagy sikerrel zárult. A 17 legjobb pályamű megtekintésére és az ünnepélyes díjátadásra május 15-én, délelőtt 10 órakor kerül sor a Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szülők, mint mentorok

Megalakult a látássérült Mentorszülő-hálózat, melynek keretében önkéntesek segítik azokat a családokat, ahol látássérült gyermeket nevelnek, illetve azokat a szülőket, akik maguk is hasonló problémával küzdenek.

“Légy Te a Célkeresztben!”

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete az „AC-DC Légy Te a Célkeresztben!” projektje keretében április 29-én megrendezte harmadik szakmai reggelijét. Pál Szilvia beszámolója.

VGYKE fotókiállítás: eredményhirdetés

Rendkívül sok tehetséges alkotó munkájával találkozhattunk fotópályázatunk során. Körülbelül 150 kép közül került kiválasztásra az a 17 pályamunka mely egy fotókiállítás keretében lesz megtekinthető május 15-én. Hosszas mérlegelés után a zsűri döntött: íme az első három helyezett és a közönségdíjas!

Programmorzsáink

Rövid ízelítőinkből ezúttal olyan szabadidővel, sporttal és egészséggel kapcsolatos témákkal találkozhatnak, mint például: 50% kedvezmény nyugdíjasok számára a Király gyógyfürdőben. Ismert emberek gondolatai a fogyatékosságról. Miért hasznos a szemtorna -és masszás és hogyan sajátítható el?

Újabb ösztöndíjak a sérült diákoknak

A tervek szerint újabb fogyatékkal élő hallgatók dolgozhatnak majd a minisztériumokban - tudta meg a Magyar Nemzet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól. A korábbi pályázat eredményesen zárult, jelenleg húsz fogyatékkal élő fiatal dolgozik ösztöndíjjal a tárcánál, illetve a Miniszterelnökségen.

Szülősegítő honlap

A Motiváció Alapítvány szülősegítő projektjének keretében már meglévő honlapján egy olyan webes felületet kíván kialakítani a fogyatékos személyeket nevelő családok számára, amely a mindennapi élethez szükséges, hasznos és speciális információkat, ismereteket nyújt az érdeklődőknek.

Az ombudsman felhívta a figyelmet az egyetemes tervezés fontosságára

2014. április 3-án Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa meglátogatta Magyarország első Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontját (ETIKK), amelyet a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) működtet.

Elindult a VGYKE Mentor-szülő Hálózata

Az EMMI és az FSZK támogatásával megszületett és elindult a Mentor-szülő hálózat. A látássérült vagy látássérültként gyermeket nevelő mentorszülők hálózata segítségnyújtás céljából jött létre.

Meghívó közgyűlésre

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2014. május 17-én 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várja minden kedves tagtársát.

40 éves a Rubik-kocka

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-ben létrehozott tárlatot - amely később a világ számos más országában is látható lesz -, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitotta meg.

Tagdíj befizetés

Közérdekű közlemény egyesületünk tagjai számára. A tagdíjbefizetéssel kapcsolatos tudnivalókról cikkünkre kattintva tájékozódhatnak. Közreműködésüket köszönjük!

Láthatár boltunk hírei

Kedves Vásárlónk! Boltunk hétről hétre új akciókkal kedveskedik Önnek. Nyitvatartás kedden, szerdán és csütörtökön a Hermina u. 57-es szám alatt. Udvarias kiszolgálással várjuk és mindenben készséggel állunk a rendelkezésére! Legújabb akcióinkért kérjük, kattintson tovább.

“Kezdjetek szeretni!” – Akadálymentesítsük kapcsolatainkat

A Nem Adom Fel Alapítvány "Kezdjetek szeretni!" címmel indítja útjára programsorozatát, melynek célkitűzése, hogy a társadalmi összefogás mellett konstruktív megoldásokat ajánljon a párkapcsolati problémákra, továbbá valós közösségi tereket hozzon létre.

Inycsiklandó beszámoló

Végh Róbert, az Újpest Közösség Lámpásainak mentora az április 5-én lezajlott sportpartyról és főzőversenyről jegyez le néhány gondolatot. Ha el szeretett volna jönni, de mégsem sikerült, Robi most egy kis hangulat csokrot nyújt át Önnek.

Zenés gálaműsor az integrációért

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2014. április
22-én, az Aranytíz Kultúrház Tolnay Klári Színpadán. Tették ezt azon alkalomból, hogy 2014. május 18-ra Integrált Művészeti Gálát szerveznek "Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében" címmel, melynek fővédnöke Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke lesz.

“Tudás és kompetencia 2.0” – Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért

Olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnék szakmai tudásukat bővítve, hatékony kommunikációval segíteni a sérült élethelyzetben lévő emberek mindennapjait.

Pilis szépségei

A Látássérültek Pilis Völgye Egyesülete 2005 óta működik és szervez programokat tagjai és az érdeklődők számára a Pilisvörösvári járás területén. Pilis történelmi kincsivel, gyönyörű panorámájával és friss levegőjével testi-lelki felüdülést jelent az idelátogatóknak. Az LPE kistérségi mentora egy kis történelmi betekintéssel készült kedves olvasóink számára.

Pilisi-piknik

A Látássérültek Pilis Völgye Egyesülete 2014 márciusában ismét kirándulni hívta tagjait egy pilisi piknikre. Hátizsákjaikkal a buszvégállomástól sétáltak fel a Sziklaszínházhoz és a szép, napos időben csodálták meg a természet tavaszi éledezését. Lukács Katalin, kistérségi mentor élménybeszámolóját olvashatják.

Milyen az élet vakon?

Szendvicskészítés, SMS írás, zokni-párosítás, számítógépezés, mindez bekötött szemmel. 23-án bárki kipróbálhatta a Műegyetem előtt, hogy milyen a vakok világa.

20 éve az összetartás jegyében

Az Addetur Baptista Gimnázium és Szakközépiskola 20 éves születésnapját ünnepelte április 4-én. Az ép és fogyatékossággal élő diákok integrált oktatása a kezdetek óta sikeresen zajlik. A színvonalas, előadásokkal tűzdelt gálaműsornak a Marczibányi téri Művelődési Központ adott otthont.

Nyugdíj melletti munka

Idén is szükségszerű lehetőség adódik azoknak a nyugellátásban részesülő embereknek, akiknek az államtól kapott ellátása nem elegendő ahhoz, hogy napi kiadásukat fedezzék. A nyugdíj összegének emelése nem tudja követni a fogyasztói árak emelkedését, ami szintén a lassú elszegényedéshez vezethet. Mi várható ha nyugdíj mellett dolgozna? 2014-es számadatok.

Rend a lelke mindennek

Láthatár boltunk egyik legkedveltebb terméke a címkéző toll. Több, mint egy éve megtalálható már polcainkon, mégsem ismerik elegen ezt, a látássérültek életét megkönnyítő terméket. A tollal egy rendezettebb, letisztultabb környezetet teremthet magának a kedves vásárló. Ne késlekedjen hát, látogasson el hozzánk!

Húsvétoztak a Segítő Kéz nyugdíjasai

A Nyugdíjasházban tartott központi húsvéti ünnepséget klubtagjainak és vendégeinek a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat szerdán. Mintegy nyolcvanan vetek részt a tavaszköszöntő műsoros délutánon.

Láthatár boltunk hírei

Kedves vásárlóink! Praktikus, vakon is jól használható digitális percórával bővült árukészletünk, valamint újabb akciókkal várjuk Önöket boltunkban.

Jól végződtek a tavaszi klubnapok Rákosmentén

Rákosmente közösségi mentorainak beszámolója a márciusi és áprilisi klubnapokról. Előbbi alkalom vendége Karvai Sándor, vak motoros volt, aki őszintén mesélt élményeiről. Az áprilisi klubnapon pedig Molnár Ákos tartott bemutatót az informatikai segédeszközökről.

Tavaszi érzékenyítő program Budaörsön

Április 7-től 10-ig tartott a BULÁKE iskolai érzékenyítő programja Budaörsön, mely egy programsorozat harmadik állomása volt. Februárban Érden, márciusban pedig Törökbálinton várták a néhány napos programra az ottani kisdiákokat.

Jól zárult a “Teret adunk az esélyeknek” program

Hatalmas sikert aratott a Motiváció Alapítvány "Teret adunk az esélyeknek" című érzékenyítő programja. Az egész napos rendezvény keretében az akadálymentes környezet fontosságát mutatták be a megújult Ferenciek tere pozitív példáján keresztül.

A fényképen egy laptop látható

Informatikai képzés indul

"Az esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiák" című képzésünk április 24-én indul és június 16-ig tart. A TÁMOP által megvalósításra kerülő képzésünkre olyan jelentkezőket várunk, akik elsősorban informatikai munkakörökben, beosztásokban dolgoznak és ismereteiket szívesen bővítenék egy díjmentes oktatás keretében.

Közösségek épültek

Több értelemben véve is eredményesen zárult a Közösség Lámpásai nevű, Közép-Magyarország régiójában zajló projekt, melynek folytatásán már gondolkodnak a szervezők. Az összesen másfél évet felölelő komplex program célja az volt, hogy elsősorban, de nem kizárólagosan a látássérülteket kutassa fel és hívja közösségbe.

Segítünk, hogy segíthessen

Ingyenes informatikai képzés indul látássérült gyermekek, felnőttek családtagjai és segítői számára az INFOALAP-nál. Képzésünk keretében alapfokú ismereteket kívánunk nyújtani a speciális informatikai eszközök világáról.