Hírek

Láthatóvá válnak a látássérültek Újbudán!

A látássérült személyek felkutatását, tájékoztatását, valamint a helyi közösségbe történő bekapcsolódásukat segíti többek között azaz együttműködés, amelyet a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) és a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata vezetői ünnepélyes keretek között írnak alá.

Ingyenes, akkreditált képzés

Megjelent az “Autizmus-specifikus egészségnevelés curriculum alkalmazása” című képzés felhívása, melyre várják a szociális ellátásban dolgozó, autizmussal élő személyek támogatását végző szakemberek jelentkezését!

A képen egy vak férfi látható, aki ey képernyőfelolvasót használ a számítógépe kezeléséhez

Megjelent a JAWS for Windows 15.0 magyar változata

Örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy mától elérhetővé vált a JAWS for Windows 15.0 képernyőolvasó program magyar nyelvű változata. A most megjelentetett verzió több hónapos fejlesztőmunka eredményeként valósult meg, amelynek során az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honosító csapata ismét tudása legjavát adta, hogy a magyar felhasználók számára is elérhetőek legyenek a program legfrissebb újdonságai.

Busz elé ugrott a vakvezető kutya, hogy gazdáját mentse

Egy vakvezető kutya a testével igyekezett megmenteni gazdáját az ütközéstől Brewsterben, számolt be az önfeláldozó golden retriever történetéről a USA Today cikke alapján az Index.

Jöjjön el Mentorszülő Hálózatunk záró napjára!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szeretettel meghívja Önt a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának záró szakmai napjára.

„Hülyén hangzik egy vaktól, de vizuális típus vagyok”

„Tudom, hogy a páromnak milyen az illata, tudom, hogy borostás, és onnantól kezdve már jó” – mondja a 16 éves korában megvakult Antónia, aki épp úgy szeretne gyereket, teljes életet, mint bármely látó társa. Hogyan alakul ki a vonzalom egy vak személynél? Lehet-e általánosságban beszélni a vakok társkeresési szokásairól?

Carroll Lewis könyvek Braille-ben!

Már kölcsönözhetőek Carroll Lewis: Alice Csodaországban, valamint Alice Tükörországban című meséi.

Indul a VGYKE intenzív angol nyelvi kurzusa

A VGYKE 40 órás, intenzív angol nyelvi kurzust hirdet legalább alapfokú tudással rendelkezők számára. Jelentkezési határidő: június 12.

A visszakapott látásról volt szó az újbudai klubdélutánon

Ismét összegyűltek a XI. kerületi klub tagjai a Budapesti Művelődési Központ épületében. A június 2-i klubnapon a fő téma egy meglepő és örömteli gyógyulás volt.

Munkalehetőség!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel munkatársakat keres kézbesítő, irodai segítő pozícióba.

Magyar találmány segítheti a látássérülteket

Nawen névre hallgat és magyarok fejlesztették ki azt az ultrahang-alapú eszközt, amely a látássérültek fehér botját "egészíti ki". A projekt pénzgyüjtő kampánya május 29-én indul, az ötlet pedig egy kiállítás inspirációjául is szolgált.

A képen egy laptop látható asztalon, melyen valaki dolgozik

Egyenlő esélyek a felsőoktatásban

„Egyenlő esélyek a felsőoktatásban” címmel szerveznek programot az Etikk központban 2015. június 8-án, 15 órai kezdettel.

Frissült a Beszélő Linux 4.0 változata

A Beszélő Linux 4.0 kiadás alapját képező Ubuntu Linux 14.04-es verziója számos hibajavításon ment át megjelenése óta. A frissítések jelentős része automatikusan, vagy a felhasználó által szabályozott módon letölthető volt az internetkapcsolattal rendelkezők számára.

Beszámoló a DULÁTE közgyűléséről

Május 16-án szombaton tartotta Tisztújító Közgyülését a Dunakanyari Látássérültek Egyesülete (DULÁTE) a Madách Imre Művelődési Központban.

Egy csésze kávé Szabó Andris vak énekessel

A vak kisfiú előadásaival, valamint szívhez szóló dalaival sokaknak könnyet csalt már a szemébe. Tehetségét a Megasztár 5. évadában is megcsillogtatta.

Elindult a XI. kerületi klub

A XI. kerületben is elindult a VGYKE klubja. A formálódó kerületi klub áprilisi első, majd a májusi második találkozóján megbeszélésre kerültek a jövőre vonatkozó ötletek, elképzelések.

Munkatársakat keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel 2 fő munkatársat keres Budapest XIX. kerületében!

Pünkösdi kirándulás a Kiscelli-parkerdőben

"A XI. kerületi klub túrát szervezett a Kiscelli parkerdőbe 2015. május 25.-én, melynek célja az volt, hogy felkutassuk az erdőben csörgedező patak forrását és jobban megismerjük a parkerdő egy-két érdekes helyszínét és múltját." Neuman Károly beszámolója.

József Attila Művelődési Ház – Esélyegyenlőségi nap

A XIII. kerületi József Attila Művelődési Ház esélyegyenlőségi napot szervezett május 7-én. Az idei téma a látássérülés volt, melynek bemutatására Szalkai Lajos civilreferens a VGYKE-t kérte fel.

Az ombudsman a látássérült emberek bankautomata-használatáról

Két éve hozta meg az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága ajánlását arról, miként kell hozzáférhetővé tenni a pénzintézetek szolgáltatásait a látássérült emberek számára.

Népünnepély volt a 2. Rehab Critical Mass

Délután három órakor indult a 2. Rehab Critical Mass a Clark Ádám térről, rég láttunk ennyi jókedvű embert.

Dzsungelkaland

A XIII., XIV. és a XVII. kerület Közösség Lámpásai közös kirándulást szerveztek a Vajdahunyad várába április 8-án. Acsai Péter, új kollégánk beszámolóját olvashatják.

Ruhacsere Cegléden

Tisztelt Tagtársunk! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját klubnapunkra, amit 2015. május 21-én, 10 órai kezdéssel rendezünk meg.

Dolgozzunk az egészségünkért!

Egyesületünk nap, mint nap azon dolgozik, hogy a látássérültek esélyeit az amúgy is nehéz munkaerő-piaci helyzetben folyamatosan javítsa. Ennek érdekében 2014. október 15-től már négy masszázshelyszínt hoztunk létre és működtetünk, ahol hét látássérült, megváltozott munkaképességű gyógymasszőrt alkalmazunk.

Frissítő -és gyógymasszázs szolgáltatás

A VGYKE stratégiai elképzelésében 2014 nyarán zöld utat kapott a masszázs létrehozásának ötlete. A masszázs egyszerre élvezet és gyógyító terápia. Gyógyhatása kiterjed majdnem mindenre, komplikációi gyakorlatilag nincsenek. Oldja a stresszt, elősegíti az egészség előmozdítását, a betegségek megelőzését, az egészség helyreállítását, valamint a szenvedés enyhítését.

Harmadszor is Fogyatékosság-barát Munkahely az Auchan

Az Auchan harmadik alkalommal nyerte el az év Fogyatékosság-barát Munkahelye címet, a kollégáknak érzékenyítő programokat szerveznek, siketeket alkalmaznak, jelnyelvet tanítanak munkavállalóiknak, man-GO programjukkal pedig a pályakezdőknek kedveznek.

Új elnököt és tisztségviselőket választott a MEOSZ

Új tisztségviselőket választott a szervezet irányítására és ellenőrzésére a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége pénteki tisztújító küldöttközgyűlésén. A Szövetség eddigi elnöke, Hegedüs Lajos, aki három cikluson, tizennyolc éven át vezette a MEOSZ-t, nem indult a tisztségért.

Láthatár boltunk kínálatai

Kedves Vásárlóink!
Májusban is folytatódnak az akciók, aktuális kínálatunkat hírlevelünkben és itt, a honlapon adjuk közszemlére. Válogassanak kedvükre!

Amikor álommunka a recepciós, az autószerelő és a sminktanácsadó

Nagyon sok fogyatékos ember is szeretné kipróbálni álmai munkáját, ha erre lehetőség adódik. Hiszen a mindennapokban gyakran nagyon is meg kell küzdeniük egy-egy munkahelyért, ahol nem is biztos, hogy képzettségüknek megfelelően tudnak elhelyezkedni. A „Neked munka, nekem álom” kezdeményezés eredetileg Írországból indult, de talán gyökeret verhet több európai országban is, köztük Magyarországon. Ennek a napnak a lényege, hogy bár csak egy napra, de összehozza a fogyatékos embereket álmaik munkáltatójával.

Beszámoló

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szervezésében lezajlott a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának tapasztalatcserélő workshopja.

Adó 1%-al egy könnyebb életért

Egyesületünk a főváros valamennyi polgármesteri hivatalát felkereste az utóbbi időszakban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb partnerek és támogatók közreműködésével tovább fejlődhessünk! Célunk, hogy minél több vak, aliglátó és gyengénlátó személlyel vehessük fel a kapcsolatot, támaszt és kapaszkodót nyújtva számukra.

Anyák napi hangoskönyv

Anyák napja alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének stúdiójában hangoskönyv készült, önkéntes felolvasók közreműködésével és Dankó Pál egyesületi munkatárs szakmai irányításával.

Fodor Ágnes

Érdekképviseleti és szakmai munkáink 2014-ben

Az áprilisi közgyűlésen górcső alá vettük tavaly sikereinket, eredményeinket is. Szó esett többek között a FESZT-ben való munkánkról, a Közösség Lámpásainak programjairól, az érzékenyítő csoport tevékenységéről, az ügyfélszolgálatról és a masszázs szolgáltatásról.

Látogatás a Rex Alapítványnál

"Egy verőfényes napsütéses délelőttön Újpest-Központból indult útnak nevetgélő kis csapatunk a kiszemelt célpont felé. A buszról leszállva kirándulós hangulatba kerületnk mindannyian. A kis erdő fáinak ágai közül ránk világító napsugár fehér botokról vissza verődő fénye messze láthatóvá tette a jókedvű társaságot."

Áprilisi közgyűlés

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete éves közgyűlését tartotta 2015. április 17-én a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében.

Tudjon meg többet mentorszülő hálózatunkról!

A Látássérült(ként) Gyermeket Nevelő Mentorszülők Hálózatának tagjaiként szeretettel várunk a Facebook oldalunkon mindenkit, aki - akár aktívan, akár szimpatizánsként - érdeklődik tevékenységünk iránt!

Első klubdélutánunk

Új kerületben kezdődött meg a munka. A III. kerület közösségi mentora, Terike saját lakásán fogadta a klubtagokat, ahol családias légkörben egy kellemes délután tölthettek el április 11-én a III. kerületben. Élménybeszámoló következik.

Új színek program

Új programunk kiváló továbbfejlődési lehetőség vakok és gyengénlátók számára, hogy egy új hivatás elsajátításával új terület nyíljon meg számukra a munka világában, a személyes tanácsadás területén.

“Az én történetem” – Egy mentorszülő sorai

A Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózata több olyan látássérült vagy látássérült gyermeket nevelő szülővel van kapcsolatban, akik személyes tapasztalataikkal, élettörténetükkel segítséget nyújthatnak a hasonló helyzetben lévő szülőknek. Polyák Erzsébet egy látássérült édesanya és történetének elején most gyermekkoráról mesél. A többrészes sorozat első fejezetében megtudhatjuk, hogy hogyan kezdődött minden: miként vált Erzsi látássérültté?

Újabb fogyatékos-barát hely Budaörsön

Budaörs városa nemcsak élhető, nemcsak családi, hanem fogyatékos-barát is. Ezt a tényt támasztják alá a múltban és a jelenben is véghezvitt közös fejlesztések és kulturális programok.

Felhívás!

Megújult programunkban egy új lehetőségre hívjuk fel a figyelmet! A VGYKE ACDC – „Találd meg a helyed” és az Új Színek közös programot indít diplomás látássérültek részére. Célunk, hogy a képzés során megszerzett tudás segítségével valós munkalehetőséghez juttassuk majd a résztvevőket.

A vak festő a kezével látja a színeket

John Bramblitt 14 éve vesztette el a látását. Korábban is érdekelte a művészet, rajzolgatott is, de csak megvakulása után kezdett festeni. Terápiaként indult, ám hamar szenvedélyévé váltak a képek, mára pedig az ismertséget is meghozták számára.

Fogyatékossággal élők demonstráltak a Parlamentnél

Fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő civil szervezetek demonstráltak a Parlament előtt hétfő délelőtt, az egybegyűlt több száz ember a szerintük igazságtalan, fenntartófüggő finanszírozási rendszer átalakításáért és azonnali forrásbevonásért emelte fel a szavát.

Közgyűlési meghívó

A Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete 2015. április. 23-án, 9 óra 30 perckor éves tartja közgyűlését, melyre tisztelettel meghívjuk!

Egy hídon szállunk – Összefogás a fogyatékkal élő művészekért

A mai világban az emberek megosztóan viszonyulnak a fogyatékkal élő művészekhez. Ezen a rendezvényen a tehetség az, ami igazán számít! Célja, hogy ledöntse a láthatatlan falat az ép és a fogyatékkal élő művészek között, valamint teret adjon a szereplésnek.

Kreativitás és sport húsvétkor

A XIII. és XIV. kerület tagjai számára kreatív -és Darts klubot szerveztek a húsvétot megelőző napokban. Ezúttal kissé rendhagyó módon - gondolva a sportosabb és kreatívabb érdeklődőkre is - két helyszínen és egy időben folytak a programok.

“Nők a periférián” – mi is ott voltunk

"Nők a periférián a hajléktalan, fogyatékossággal élő, a sérült gyermeket nevelő és a roma nők helyzete" című konferencián vett részt Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, valamint az egyesület további munkatársai április 9-én.

Gyógycipőt Közgyógyigazolványra!

Örömmel vettük, hogy a 2015.03.26-ra meghirdetett programunkra több, mint 30-an jelentkeztek.

SzeTi Basic tényleg az óra áráért

Az előző hírlevélben meghirdetett SzeTi Basic ára 25.989 Ft április elsejétől, így valóban megegyezik az ára a zsebóráéval, és az árcsökkentés 11.000 Ft.

Zenei csemege a XVII. kerületben

Fúvós programon vettek részt a XVII. Kerület Közösség Lámpásai a Vigyázó Sándor Művelődési Házban február 12-én. A farsang jegyében megrendezett eseményen a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola Piccolino nevű zenekara biztosította a kulturális kikapcsolódást.

A Közlekedési múzeumban jártunk

Tavaszköszöntő közös programot szerveztek a a IV. a XIII. és a XIV. kerület Közösség Lámpásai. A Közlekedési Múzeumban eltöltött délután során új információkkal és kellemes élményekkel gazdagodtak a szervezők és a tagok egyaránt.

Kikapcsolódás a természetben

A XII. és XIV. kerület Közösség Lámpásai a Normafához szerveztek kis kirándulást március 28-án. Susovich Erika és Jánosi Veronika élménybeszámolója.

Meghívó

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2015. április 17-én, 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várja minden kedves tagtársát!

Újabb workshopot szerveztek a mentorszülők

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete szervezésében lezajlott a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának tapasztalatcserélő workshopja.

Látogatás a Nemzeti Múzeumba

A XVII., a XIII., és a XIV. kerület Közösség Lámpásai közösen vettek részt A magyar államalapítástól a Rákóczi Szabadságharcig című tapintható kiállításon a Nemzeti Múzeumban március 20-án. Krayné Faragó Zsuzsanna beszámolója.

Hallássérülteket is alkalmaz a Szerencsejáték Zrt.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel a siketek és nagyothallók munkaerőpiacra történő sikeres beilleszkedésük érdekében.

A képen a FESZT logója látható

A FESZT javaslatai

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke a FESZT alelnökeként is tevékenykedik, így meghívást kapott a Népjóléti bizottság ülésére, melyre március 25-én, a Képviselői Irodaházban került sor.

Operatőröket, vágókat keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel gyakornokokat és megváltozott munkaképességű munkatársakat keres az egyesület adó 1% -os kampány tevékenységének megtervezéséhez és lebonyolításhoz.

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére, segíteni kell őket abban, hogy hasznos tagjai legyenek a közösségnek, hiszen ezzel az egész társadalom válik egészségesebbé - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlamentben pénteken.

Előadás a Corvinus Egyetemen

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke előadást tartott a Corvinus Egyetem hallgatói számára február 20-án. Nem ez volt az első alkalom, amikor a kölcsönös szimpátián alapuló közreműködés létrejött: tavalyi évben mi láthattuk vendégül és mutathattuk be a VGYKE tevékenységét és szolgáltatásait az egyetem HR Business partner hallgatóinak.