Hírek

A képen a klubnap borkóstolásos része látható, egy asztal mellett ülve bort kortyolgatunk

Klubnap a közlekedésünkről

Két éve FUTÁR-távirányítókat kaptak ajándékba az újbudai látássérültek. Erre emlékezve tartotta szeptemberben a klubnapját az újbudai Lámpás Klub.

A képen egy négy tagú rajzolt család látható, anyuka, apuka és két gyerek, egymás kezét fogják

Jogsértéseket tárt fel az ombudsman a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában

Mulasztásokat és jogsértő gyakorlatokat tárt fel az alapvető jogok biztosa a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésében. Székely László az emberi erőforrások miniszteréhez és a Klebelsberg Központ elnökéhez fordult.

Kispesti meghívó

Vajon mi az a bikesafet? A kispesti Lámpás Klub szeptemberi klubnapján kiderül, de sok egyéb izgalmas és érdekes információ is vár mindenkit a csütörtöki klubdélutánon.

a képen látható egy toll papírral

A Trivium Egyesület pályázatai

Minden kedves lelkes és fantázia dús embernek szeretnénk ajánlani ezt a pályázatot, hogy megmutathassa a nagyérdemű közönségnek a saját műveit és versenybe szállhasson a többi lelkes elmével.

a képen: Terike a tagokkal

Városnéző sétára indultunk

Barangolás a belvárosban, Mátyás király és Petőfi Sándor nyomában.

A képen egy sárga csekk látható

Kéréssel fordulunk a tagdíjat csekken fizető tagtársainkhoz

Folyamatosan érkeznek Egyesületünkhöz az Önök által postai úton, csekkes formában befizetett 1500.- FT-os összegű tagdíjak, melyet ezúton is köszönünk.

Gustav Klimt: A csók

Miks Csaba kollégámmal, akinek stúdiós és hangosítói munkáját, valamint irányomban tanúsított végtelen türelmét dicséri minden előnarrációm és hangos meghívóm is, új sorozatba kezdtünk. Hiszem, hogy a világ leghíresebb festményei "megérnek egy misét", de legalábbis egy profi hangfelvételt, hogy ne csak a képernyőolvasó rekedtes géphangján szólaljanak meg. Íme, az első hangos festmény.

A képen a csoportunk egy része látható a találkozási ponton

Kirándulás a budai hegyekben

Mi mindent adhat egy nyár végi melegben szervezett kirándulás a budai hegyekben? Erre kapunk választ a következő beszámolóból.

a képen: őszi szinekben pompázó falevelek vannak

Látja? Nem látja? De hallja!

Hogyan lehet izgalmas egy látássérült embernek a színház, ha nem is látja azt mi történik a színpadon? Tartsunk hát a 18.kerülettel és megkapjuk a választ erre az izgalmas kérdésre.

Radnóti Miklós: Naptár (2. rész)

Rengeteg vers elsődleges célja a nyelv képalkotó kincsestárán keresztül a hangulatábrázolás. Ezek a művek tulajdonképpen önmagukban narrációk. Ennek a nyelvi mágiának volt egészen kiváló mestere Radnóti Miklós, aki személyes kedvencem, ezért tavaly augusztusban elkezdtem egy verses narrációsorozatot, később pedig minden hónapban választottam egy képet a költő, Naptár című versciklusának az adott hónapra írott strófájához. Az első három hónap verseivel és képeivel már a múltkori cikkben megismerkedhettek a kedves Olvasók, most jöjjön a következő három.

A képen egy művészi hold látható, kékes fényben

Holdviláglát(ogat)ás

Audionarráció. Ismered, ugye? Nem? Hiba. Ezért érdemes, sőt ildomos ellátogatnod a XVIII. kerületi klubba a következő narrációs előadásra.

A csatolt képen a film plakátja. Középen nagy fehér betűkkel a cím: "FÁCÁNGYILKOSOK". Baloldalt elől, a nézőhöz legközelebb jólöltözött nyomozó vagy bérgyilkos: öltönynadrágot, sötétszürke inget, nyakkendőt, zakót és hosszú sötét színű szövetkabátot visel. Tekintete zord, komoly, férfias, borostás arcát vérfoltok pettyezik. Csípője mellé engedett kezében pisztolyt tart. Jobboldalon hátrébb egy másik férfi tűnik fel, sötét farmert, fekete pulóvert és bőrdzsekit visel. Gondosan, elegánsan nyírt szakálla neki is komoly külsőt kölcsönöz, az elől lévő férfit figyeli. Leghátrébb, középen egy nő áll, a másik két alakhoz képest jellegtelen, aktacsomagokat tart kezében. A kép hátterében sokablakos félkörívű épület, előtte az aszfalt vízfoltos, az ég szürke, talán nem rég esett. A plakát jobb- és balfelső sarkában a főszereplők neve olvasható: "Nikolaj Lie Kaas" és "Fares Fares".

FÁCÁNGYILKOSOK – narrált mozi, nem csak látássérülteknek

A 90 decibel Project jóvoltából ezúttal egy dán krimi-thrillert tekinthetnek meg az izgalomra vágyók!

A képen a masszőreink láthatóak munka közben

MET FEST

A VGYKE masszőrei kint jártak a MET FEST nevű rendezvényen.

A képen a bolt emblémája látható

Friss híreink Láthatár Boltunk polcairól

Utolsó darabos ajándék tárgyaink most 50%-os kedvezménnyel kaphatók az üzletünkben, amíg a készlet tart!

A csatolt képen egy régi pipa és azt hiszem, hogy egy dohányvágó látható

Móra Ferenc Múzeum: Láthatatlan – elődeink tárgyai a sötétből

A nyaralásom alkalmával lehetőségem nyílt ellátogatni a szegedi Móra Ferenc Múzeum, Láthatatlan - elődeink tárgyai a sötétből című narrált, interaktív tárlatára, mely már a témája miatt is izgalmasnak tűnt számomra. A 18-19. század falusi életének kellékeit lehetett kézközelből megismerni a szemtakaró biztosította sötétségből.

A képen: a film főhőse látható, kék éggel a háttérben. A fiatal férfi arcán hegek, viselt pólóján foltok éktelenkednek. Szájából egy cigaretta csonkja lóg ki. A férfi a távolba nézve mosolyog.

Új magyar film, audionarrációval!

Az AKKU - Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület büszkén jelenti be, hogy a K.M.H Film megbízásából elkészítette a Kút című film akadálymentes verzióját, mely a napokban DVD-n is megjelent!

A képen az újőesti tagok állnak a Bazilikában

Nyárzáró és ősznyitó Újpesten

Az augusztus vége és a szeptember eleje igazán eseménydús és kellemes volt az újpesti Lámpás Klub életében. Erről olvashatunk egy kis áttekintést.

A képen egy vörös kereszt illetve egy csepp vér látható

Véradás

A véradás fontos, mert kiszámíthatatlan az, hogy mikor kinek és hol lehet szüksége a segítségre. A Magyar Vöröskereszt ezért folyamatos kampányokat szervez a vérkészletek stabilitásának a biztosítására, melyet több módon is hasznosítanak a gyógyítási munkában.

A képen a HÉV látható a Szépvölgyi út megállóhelyen

Futárfelmérés IV.

Ezen a héten két útvonalat kerül szóba a FUTÁR szempontjából, az 5-ös busz vonala és a H5-ös HÉV, mely a Batthyány tér és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekedik.

A képen a Fővárosi Állat-és Növénykert bejárata látható

Sérült Gyermekek Napja az Állatkertben

Az Állatkert az a hely, amit soha nem lehet megunni, hiszen mindig érkezik valaki új lakó eme népes családba. Töltsünk el egy kellemes napot a szabadban sok egzotikus és ritka állat társaságában ezen a nemes napon, ami már picivel több mint negyed évszázada hazánkban minden évben megrendezésre kerül.

A képen az látható, ahogy a sátorunknál mi is és a vendégek is, együtt esszük a gulyásunkat

Főzőversenyt nyertünk!

A VGYKE csapata is kint volt a III. Zuglói Jótékonysági Gasztrofesztiválon, ahol a Bethesda Alapítványnak segítettünk adományokat gyűjteni. Tavaly a harmadik helyezést értük el, ebben az évben viszont első helyezettek lettünk!

A képen szines cukorkák vannak

Édességre fel!

Egy olyan hétvégi programot ajánlunk, ahol az ízek és illatok kánaánja vár bennünket!

a képen a csoport látható

Élménybeszámoló egy szép váci napról

Barangolás Vácott, egy gyönyörű szép szeptemberi napon a borok és a hajózás története közepette.

Bennfentes kulisszák – Holdvilág módra

Két nap múlva, azaz 2017. szeptember 16-án, újra barangolhatunk a Színházak Éjszakájának sűrűjében. Ahogy az audionarrációval kapcsolatos programokat nézegettem a palettán, a Pesti Magyar Színház különleges kulisszabejárásán akadt meg a szemem. Erről egy régi dupla-klubprogram jutott eszembe, amit még közösségi mentorként, Lámpásként szerveztem a tagjaimnak. 2016 június-júliusában a havi klubtalálkozó keretében látogatást tettünk ugyanis a Holdvilág Kamaraszínház legtitkosabb kulisszái mögé.

A 100 éves ember című film plakátja látható a képen

Egyenlő eséllyel a filmek világában is

A miskolci székhelyű Látás-Mód Alapítvány elkötelezett az egyenlő esélyű hozzáférés elve mellett. Hirdetjük és támogatjuk ennek minél több területen történő megvalósítását, legyen szó az oktatásról, a kultúráról, vagy az önálló ismeretszerzésről.

A képen egy tál finom bolognai spagetti látható

Főzőcske

Szeretnél finomat enni? Ha igen, akkor tarts velünk és főzzünk közösen!

A képen az előadó, Dékány Donát látható, az ETIKK vezetőjével az előadóteremben

Munkaülés az önvezető járművekről

Az ETIKK egy munkaülést szervezett az önvezető autókról azzal a szándékkal, hogy a fogyatékos emberek igényei még a tervezés legkorábbi szakaszában megjelenhessenek.

A képen egy kisgyermek keze látható, aki braille-írást olvas a kezecskéjével

Tartsd csukva a szemed, meglátod, semmit sem tudsz csinálni

„Csak tíz percre tartsd csukva a szemed, s rájössz, hogy semmit sem tudsz csinálni” – mondja Tedzs Koli indiai üzletember. A hatmilliárd dolláros vagyont felhalmozott, 57 éves befektető az utóbbi években annak szenteli a legtöbb időt, hogy tegyen az egyre több embert érintő vakság ellen.

A képen a bolt emblémája látható

Friss híreink Láthatár Boltunk polcairól

Mivel itt az ősz kincsének, az almának az időszaka és egészségünk megőrzésének, immunrendszerünk erősítésének kiemelten fontos szerepet kell szentelnünk, ezért szeretnénk most ehhez segítséget nyújtani!

A képen a klubhelység látható egy hosszú asztallal, körülötte a tagok és a vendégünk

Rákosmentén mutatkozott be a Támogató Szolgálat

A rákosmenti klubdélutánon járt a Támogató Szolgálat.

A képen a Jászai Mari tér megálló látható

Futárfelmérés III.

A mai részben a nagykörúti villamos (4-6-os villamos) kerül bemutatásra.

A képen egy toll látható, amint aláír vele valaki

Aláírás-oktatásra lehet jelentkezni

Az MVGYOSZ és a Fény Alapítvány ismét ingyenes aláírás-tanfolyamot szervez látássérülteknek.

A képen Habsburg József nádor látható, a Vakok Iskolájának üvegablakán

A Vakok Iskolájának mennyei dísze (2.​​ rész)​

Ezt a "narráció-challenge"-et, kihívást egy kolléganőm ötlete alapján kezdtem, aztán sorozattá nőtte ki magát. Elsődleges célom az volt, hogy valamennyire visszaadjam a csodálatos élményt, amit a Nádor Terem díszének, Magyarország legmonumentálisabb ólomüveg ablakának látványa jelent. Nem volt könnyű feladat, de nagyon élveztem! Ezek a képleírások egyesületünk hírlevelében is megjelentek. A cikksorozat első részében a főablak teljes koncepciójával, illetve a különálló körablakokkal ismerkedhettek meg a kedves Olvasók, most jöjjenek ennek a monumentális főablaknak az első részletei.

A képen egy kérdőív látható, ceruzával

Igényfelmérés integrált játszótérről

Az ETIKK egy integrált, vagyis mindenki számára nyitott játszótérről végez igényfelmérést. Ebben való közreműködésre nyílik most lehetőség!

A képen a Titanic gőzhajó látható

A Titanic nyomában

Egy érdekes és egyben megrázó utazásra invitálunk minden kedves érdeklődőt, akit magával ragad a Titanic története. Több, mint egy évszázada süllyedt el, de a mai napig tartogat meglepetéseket.

a képen noémi látható maszirozás közben

Augusztusi klubnap a nyár jegyében, masszázzsal

A nyár utolsó kispesti klubnapon a masszázs kapta a főszerepet.

A képen egy nagyító látható, amivel egy ember keres valamit és egy munkák feliratot talál

Munkaügyi adminisztrátort keresünk

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) októberi kezdéssel munkatársat keres munkaügyi adminisztrátor pozícióba.

A képen az egyes villamos egyik megállója látható

FUTÁR-felmérés II.

Folytatódik a FUTÁR-felmérés. Ezúttal az egyes villamos vonala került bejárásra.

Interaktív klubnap a K11-ben

IIngyenes hallásvizsgálattal és segédeszközök interaktív bemutatójával várja az erzsébetvárosi és az angyalföldi Lámpás Klub a tagjait.

A fotón az újság egyik oldala látható egy újságcikkel, mely az itt leírtakat tartalmazza

AJAMK: Előadások látássérülteknek – KÉPTOLMÁCSOLÁS

2016-ban, amikor kolléganőnk, S. Tóth Erika közreműködésével elindult a Holdvilág Kamaraszínház és egyesületünk kulturális akadálymentesítést célzó közös projektje, a XIII. kerületi helyi orgánum, a Hírnök is írt az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban az SKult13 Divízió támogatásával megvalósuló egyik narrált előadásról, a Hamupipőkéről.

Gépjármű szerzési és átalakítási támogatás

Az ez évi állami támogatást még igénybe lehet venni, melyet a lakóhely szerint illetékes Szociális és Gyámhivatalhoz lehet benyújtani szeptember 30-áig; a kérelmeket december 15-ig bírálják el.

Ha itt a hónap utolsó szerdája, akkor ez a 18. kerület találkája!

Előadás és személyes konzultáció a táplálkozásról és az egészségről.

A képen a bolt emblémája látható

Friss híreink Láthatár Boltunk polcairól

Iskolakezdésre fel! Gyerekek, Szülők és Pedagógusok figyelmébe is ajánljuk üzletünk újdonságait:

A VGYKE Elemér nevű babája, a logó megtestesülése

Elemér

Egyesületünk még 2016-ban pályázatot írt ki, melynek célja az volt, hogy logónkat, a fehér botos kis figurát alapul véve a pályázók alkossanak egy babát, ami aztán az VGYKE kabalájaként képviselheti mindazt, amiért dolgozunk. A pályaművek el is készültek és kedves tagjaink szavazhattak, hogy szerintük melyik a legjobb. A nyertesről, Elemérről szeretnék most mesélni Önnek!

A képen egy nagyító látható, amivel egy ember keres valamit és egy munkák feliratot talál

Legyen a munkatársunk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel 3 fő munkatársat keres Budapest VI., IX. és XVI. kerületében.

Érintsd meg a belváros múltját!

Az Imagine Budapest, amely már nem először szervez látássérültek számára akadálymentes városi sétákat, ismét egy különleges történelmi, irodalmi kalandozásra invitálja a kedves érdeklődőket. Ezen a körsétán már több lámpásklub tagjai is részt vettek, úgyhogy mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

mosolygós vércsepp

Véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében

Segítsünk, hogy segíthessenek! Összegyűjtöttük, hogy a Magyar Vöröskereszt hol szervez véradást szeptember első felében, melyre minden véradásra alkalmas embert szeretettel várnak.

Tagok ülnek a gusztusos asztalnál

Párakertben hűsöltünk

A kánikulában talán kevés jobb helyszín vagy egy klubnapnak, mint egy párakert. Legalábbis ez derült ki a szentendrei Lámpás Klub augusztusi klubnapján.

soltvadkerti szállás

Négy nap Soltvadkerten a VGYKE jóvoltából

Négy napos nyári tábort szervezett a VGYKE Soltvadkerten.

színátmenete falevelek (zöldből-pirosba)

Ha jó Neked, akkor Hajómúzeumba megyünk Vácra!

Izgalmas, érdekes és mozgalmas nyárbúcsúztató Duna-parti programra invitál mindenkit a XVIII. kerületi Lámpás Klub.

A képen a múzeum egyik terme látható, a csoport néhány tagjával

Horgonyt fel, irány Zebegény!

A kispesti Klub is ellátogatott Zebegénybe, ahol megismerkedhettek a világon is egyedülállónak számító hajózástörténeti gyűjteménnyel.

A képen egy Braille-lap látható, amint valaki a kezével olvassa

Braille-írás látóknak?

Egy érdekes ötletet vetett fel Paul Hostovsky, napjaink egyik elismert költője, aki egyébként jelnyelvi tolmácsként is dolgozik: a Braille-írás legyen mindenkié! Az alábbiakban az ő szavait olvashatjuk.

piros falevél a földön

Beszélgetés Holdvilágnál

Audionarráció és a Támogató Szolgálat lesz a téma a zuglói klubnapon.

A képen magyar bankjegyek láthatóak. Pénzfelvétel beszélő bankautomatából

Közigazgatási ösztöndíj

A Miniszterelnökség pályázati felhívást jelentetett meg, a fogyatékos felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjára.

a képen egy kéz látható masszírozás közben

Legfrissebb információk a gyógymasszőr képzésről

Fontos információk a gyógymasszőr képzésről: új dátumok.

Kapcsoltunk, játszottunk

Az angyalföldi Lámpás Klubon egy régi tévés játék, a Kapcsoltam kelt életre, ahol a megjelentek többek között teljesítettek egy teljes feladványsort is, próbára téve a közös tudásukat.

A képen egy vaksakkal játszott mérkőzés után láthatunk két embert

A Sziget után jelentjük, szuper volt!

A Sziget Fesztivál 2017-ben lehetőséget adott az Egyesületünknek a bemutatkozásra. Erről tudhatunk meg ma részleteket.

A képen Rákosmente címere látható

Rákosmenti meghívó

Szeptember első keddjén nagyon mozgalmas klubdélutánnal várja a tagjait a Rákosmentén működő Lámpás Klub.

sárga levelek

Újpesti meghívó

A szeptemberi újpesti Lámpás Klub egy vendéggel és sok-sok vidám nyári élménnyel vár mindenkit az első őszi klubnapjára!

Lovaskocsi lovakkal

Interjú Soltvadkertről

Az egyik klubnapon felmerült az a kérdés, hogy milyen volt a soltvadkerti tábor. Akkor készült egy villáminterjú az egyik résztvevővel, melyet abban a reményben adunk közre, hogy sokaknak segíthet ötletet adni a jövő nyárra.