Hírek

A képen a 19-es villamos látható, amint a Duna menti sétányon halad, nappali fényben, őszi fák között

Futárfelmérés VI.

Futárfelmérés rovatom jelen számában két budai villamos vonallal fogok foglalkozni, a 17-es és a 19-es járatokkal.

A képen a LESEK logója látható, egy kiterjesztett szárnyú sas

LESEK Konferencia Tájékoztató

2017. november 15-én, szerdán ismét Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája!

A képen Era látható érzékenyítés közben, amint illatokat mutat egy diáknak

Fehérbot-napi érzékenyítés Újpesten

Érzékenyítést szervezett az újpesti Lámpás Klub a kerületi iskolások részére.

Az első hangos festmény

Az első hangos festménynarrációm John Bramblitt, egy látássérült festő ismeretlen című művéről, még 2014-ben készült el. Akkoriban egy 1 százalékos videó koncepciójaként született a felvétel, de végül nem használtuk fel a kampányban. Ettől függetlenül, az ötletről még nem mondtam le, úgyhogy előfordulhat, hogy jövőre csinálok majd egy hasonló anyagot. Önnek hogy tetszene egy ilyen kampányvideó?

A képen a Vakrepülés Színtársulat logója látható, fehér alapon egy kisrepülő fekete grafikája, aminek a szélvédőjét egy nagy napszemüveg takarja. A felirat fölül: "Vakrepülés Színjátszó Egyesület", alul: "www.vakrep.hu, Láthatatlan játék a sötétben".

Vakrepülés Színtársulat: Az éjszaka tapintása

A Vakrepülés Színtársulat közreműködésével holnap ismét barangolhatunk az éjszaka sötétjében. Egy mediterrán öböl ízeinek, illatainak és hangjainak kavalkádjában félretehetjük egy órára a mindennapjainkat meghatározó és erősen behatároló vizualitást. Az előadás kapcsán elővettem egy régebbi élménybeszámolómat, remélem Önnek is kedvet csinálok vele, hogy ellátogasson erre az érdekes szemléletformáló eseményre.

A képen a Láthatár Bolt szülinapi tortája látható

Torta, meglepetés és újdonságok: A Láthatár bolt 5. szülinapját ünnepeltük!

Az Egyesületünk segédeszközboltja most ünnepelte a megnyitásának az ötödik évfordulóját és egyben a webshopjának az elindulását.

A fényképen a Prevenciós Központ épülete látható, ahol a klubok megrendezésre kerülnek

Meghívás Angyalföldre

Játékos klubnapra hív mindenkit az angyalföldi Lámpás Klub!

A képen Koltai Júlia látható a kispesti ünnepség műsorvezetőjeként

Integrált fehérbot-napi rendezvény a kispesti városházán

Óriási sikert aratott Kispesten a fehérbot napjára szervezett rendezvény. Erről olvashatunk el egy részletes, képekben gazdag beszámolót.

A képen a könyv borítója látható

Közösséget építünk – egy könyv rólunk

Közösséget építünk - egy látássérült szervezet élete címmel jelent meg egy könyv az Egyesületünkről. A könyv ünnepélyes átadójára a Zuglói Civil Ház épületében került sor.

Péntek Lajos fényképe

A Péntek Lajos Alapítvány pályázati felhívása

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány, együttműködve az Egyesületünkkel, pályázatot hirdet Magyarországon tanuló, magyar állampolgárságú általános, közép, felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére, tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/ segédeszközök beszerzésének, egyéb az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása céljából.

Két kéz tűnik fel a természet által narancsos, lilás árnyalatokkal selymesen megfestett naplementében. A kezekre árnyék vetül, csak fekete sziluettjüket látjuk a színes háttér előtt. Egymáshoz illesztve, az ívesre hajlított ujjak egy tökéletes szívet formáznak.

Egy megható kérés…

A narráció csodálatos hivatás, értéket közvetít, legyen az egy műalkotás vagy valami sokkal személyesebb tartalom. Hogy ez mennyire így van, akkor döbbentem rá, mikor az alábbi sorokat küldte nekem volt kolléganőm, Ani.

mosolygós vércsepp

Véradás

Október második felében is lesz sok olyan állomás szerte a város több kerületében ahol segíthetünk embertársainkon. Akár irányított véradással, ha tudjuk, hogy ki az akinek szüksége van a vérre, illetve ha csak azért szeretnénk adni, hogy segíthessünk másokon. A közeljövőben az alábbi helyszíneken lesz lehetőség vért adni:

Mozi – Esély/Egyenlőség (1. rész)

Az AKKU- Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület, a Herman Magyarországgal együttműködve elindítja filmnarrációs projektjét, melynek keretében az érdeklődők öt kortárs alkotást élvezhetnek akadálymentesen. Az első vetítés pár nap múlva lesz, Till Attila Tiszta szívvel c. filmjét ismerheti meg a látássérült közönség.

Az alkotásunk látható a képen, tálalásra készen egy asztalon

Főzőcske

A hagyományteremtés szándékával szervezett közös főzőcskét két klub.

A képen az látható, amint a kiállítás egy képét a látogatócsoportunk körbeállja

Találkozás Hernádi Paulával

A kispesti klub egy tapintható kiállításra szervezett látogatást, ahol Hernádi Paulával és a műveivel lehetett megismerkedni.

A képen egy bezárt bejárat látható.

Ügyfélszolgálati szünet

Ezen a héten csütörtökön nem lesz ügyfélfogadás a VGYKE Hermina úti irodájában.

A képen a klub nagyobb része látható, amint Pankát hallgatják az asztal mellett

Váratlan vendégek az újpesti klubnapon

Állatvédők, körzeti megbízott és ügyfélszolgálat is járt az újpesti klubnapon.

A vadászat (narrált film a VÁI-ban)

Ezúttal a Vakok Állami Intézetében tekinthető meg a tavaly az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) szervezésében a Budapesti Művelődési Központban debütált narrált filmek egyike, A vadászat címmel. A húsba vágó dán társadalmi dráma Meds Mikkelsen főszereplésével, garantáltan mély nyomot hagy a nézőben. A film Bakos Éva remek narrációjával válik a látássérült érdeklődők számára is hozzáférhetővé.

A Vakok Iskolájának mennyei dísze (3.​​ rész)​

A cikksorozat, melynek célja, hogy részletesen bemutassa a Nádor Terem lélegzetelállító díszét, amennyit csak lehet, visszaadva a látássérült olvasók számára is Magyarország legnagyobb és vélhetően legismertebb ólomüveg-ablakának mennyei szépségéből, ebben a részben újabb három elemmel gazdagodik.

Szemlélet formálás ovisoknak a Zuglói civilházban

Október 12, 13, 17,18-án a zuglói Civil Ház adott otthont az óvodai szemléletformáló programunknak. 4 nap közel 300 gyermek Zugló 5 óvodájából: Zöld Lurkók, Narancs, Napsugár, Játékszín, Tündérkert óvodák gyerkőcei jöttek el hozzánk óvó nénik és dadák kíséretében

érkező ovisok üdvözlése

Szemléletformáló foglalkozás Zugló ovisainak

Októberben több napon át a Zuglói Civil Ház adott otthont az Egyesületünk óvodai szemléletformáló programjának.

A képen a közösség lámpásait hirdető molinó látható, amelyet a programjainkon ki szoktunk függeszteni

Meghívás könyvátadóra

Sok szeretettel meghívjuk Önt Gy. Dobos Mariann: Közösséget építünk - Egy látássérült szervezet élete című könyvének a bemutatójára és az azt követő fogadásra.

A képen az újpesti lámpások és Csiszár Renáta láthatóak, aki a kulturális központ munkatársa és a helyi klub segítője, Panka és Era emléklappal mondtak neki köszönetet

Egy különleges Fehér Bot napi ünnepség Újpesten

Különleges köszönetnyilvánító programot szerveztek a lámpásaink Újpesten.

A képen a 2017-es fehér bot napi óbudai ünnepség közönsége látható

Fehér Bot napi előadás volt Békásmegyeren

Fehér Bot napi előadást tartottunk Békásmegyeren a Közösségi házban október 14-én délután, százhetven vendég részvételével.

A csatolt képen Avril anyját látjuk egy bevásárlóközpontban. Csinos, fiatal szőke nő, nem nagyon tűnik idősebbnek a lányánál. Kajánul mosolyog, egy rágógumit tekert az ujjára, amit éppen kihúz a szájából. :)

BÉBIBUMM – narrált mozi

A 90 decibel Projekt jóvoltából ismét egy könnyed vasárnapi filmmel múlathatjuk az időt, ezúttal egy kellemesen pikáns francia vígjáték van terítéken.

Radnóti Miklós: Naptár (3. rész)

Újabb három hónap és három kifejező fotó a képalkotó nyelvi mágia mesterének Radnóti Miklósnak, Naptár című versciklusához. Néhány kacér pillanat a nyárból és a szelíd, fátylas fényben pompázó ősz, avaron surrogó léptei.

A képen a kispesti klub hallgatósága, egy asztal körül ülve látható

Októberi klubnap Kispesten

Klubnap lesz Kispesten, ahol ismét nagyon érdekes témák fognak előkerülni.

Era és Panka, a két szervező, pörköltkészítés közben

Őszi Sportpartin nyulat főztünk!

Nyúlpörkölt elkészítése, mint versenyszám. Erre vállalkoztak az újpesti lámpások és segítőik!

A képen két pohár vörösbor látható, egy fürt szőlővel, egy fából készült asztalon

Klubnap a XVIII. kerületben

Klubnap lesz a XVIII. kerületi Lámpás Klubban, ahol lesz lehetőség a tagsági díj befizetésére is.

A képen az érzékenyítő standunk látható, amint sokan körülveszik

Kispest lámpásai a Mihály-napi Búcsúban

Kispesten Mihály-napi Búcsút szerveztek, melynek mára már kihagyhatatlan része lett az Egyesületünk helyi klubja által felállított stand, ahol érzékenyítést és bemutatókat tekinthettek meg a búcsúba kisétálók.

A képen a metróállomás látható, mellette pedig egy lufikkal repülésre bírt kerekesszék

Verseny a lejutásért

November elején megkezdődik a hármas metró felújítása, azonban a jelenlegi tervek csupán részleges akadálymentesítésről szólnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 8 állomáson a felújítás után sem lesz lift, így ezeket nem fogják tudni igénybe venni a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők.

Klubnap a látás hónapjáról

Vidám és érdekes beszélgetésre került sor az újbudai klubnapon, melynek témája a látás hónapja volt. Olyan kérdések kerültek terítékre, melyek a figyelemfelkeltés és az érzékenyítés témaköreit érintették.

A kockásfülű nyúl (narrációval)

A napokban elkészítettük Miks Csaba kollégám és jó barátom stúdiójában (Mixcsabi Stúdió) az első narrációval kísért kisfilmünket, melyet a VGYKE érzékenyítőprogramja keretében a zuglói ovisoknak szántunk. Nagyon büszkék vagyunk a mesére, főleg, hogy kis közönségünk tetszését is elnyerte! 🙂

A képen az alezredes úr látható, bűnmegelőző előadása közben

Kispesti klubnap „rendőri védelemmel”

Érdekfeszítő és praktikus beszélgetés volt a kispesti klubnapon a bűnmegelőzésről és a közlekedési veszélyekről. Erről informálódhatunk az alábbi beszámolóból.

A képen a kispesti Városháza látható

Meghívó integrált fehér bot napi rendezvényünkre

Szeretettel hívjuk önt a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából 2017. október 20-án 15 órától tartandó integrált fehér bot napi rendezvényünkre, és az azt követő állófogadásra.

a képen az újpesti tagok a színhban

Az év első színházi látogatása az újpesti látássérültekkel!

Egy kellemes szombat este, kellemes társaságban, egy nagyon jó darabbal egybekötve.

A képen a bolt emblémája látható

Eljött a várva várt nap, a VGYKE Láthatár boltjának 5. szülinapja!

Szeretettel invitáljuk, hogy ünnepeljen velünk Ön is!

A képen az látható, hogy a park kialakításakor felhalmozódott földből egy zajfogó dombot építettek a főút felé

Kirándulás az újpesti ökoparkban

Minden lakókörnyezet esetén van esély arra, hogy otthonos, kellemes hellyé változzon. Egy ilyen területre szerveztek kirándulást az újbudai Lámpás Klubban.

A képen kagylók láthatóak felfúzve amiknek különleges hangjuk van

Megláttuk a láthatatlant

Egy érdekes program keretében megnéztünk egy képzőművészeti kiállítást ahol sok érdekes tárggyal ismerkedtünk meg.

A képen egy nagyító látható, amivel egy ember keres valamit és egy munkák feliratot talál

A FESZT pályázatot hirdet

Érdekvédelmi tanácsadó koordinátor munkakör betöltésére.

A képen egy vörös kereszt illetve egy csepp vér látható

Októberi véradások

Októberben ismét lesz lehetőség véradásra több kerületben a Vöröskereszt szervezésében. Egy véradás alkalmával akár három ember gyógyulását is lehet segíteni.

Robot balett

Hosszú és igen összetett narráció következik! Csak a művészet megszállottjainak ajánlom. Kísérleti projekt, melynek célja, hogy megtudjam, mennyire értelmezhető szavakon keresztül a mozgás pillanatnyisága és sokszor valószerűtlensége, mennyire érzékelhetők, befogadhatók nüansznyi árnyalatai.

A képen: Szentmiklóssy András előadás közben

Érzékenyítő beszélgetést tartottunk Szentendrén

Egy nagyon fontos találkozóra került sor a szentendrei ferormátus gimnázium diákjaival.

A képen az iskola homlokzata látható

Kézműves vásár a Vakok Általános Iskolájában!

Vásárra hív mindenkit a Vakok Iskolája.

A képen a múzeum belső udvara látható

Van még hely, ahol nincs digitális lábnyom? Igen, van és mi odamegyünk!

Szeretettel hívunk Szentendrére, klubprogramunk színterére. Nézzük meg együtt a „ Retro Múzeumot!

A képen egy masszőr keze látható, amint masszíroz valakit

Masszázsbérlet akció!

Tagjainknak szeretnénk kedveskedni a Fehér Bot napja alkalmából, így 2017. október 16-ig az 5+1 alkalmas masszázsbérlet ára 6000 Ft.

Érintsd meg a belváros múltját (1. rész)

Az Imagine Budapest, mely tematikus fővárosi körsétáival invitál történelmi és kulturális kalandozásokra, nemrégiben ismét megszervezte Érintsd meg a belváros múltját címmel, látássérültek számára is értékes élményeket tartogató Kálvin-tér környéki barangolását.

A képen a Petőfi hídtól délre eső ferencvárosi Dunapart látható, a Nemzeti Színházzal

Ferencvárosban is égnek a lámpások

Ismét egy új kerületben indul Lámpás Klub. Hamarosan a Ferencvárosban élő látássérülteknek is lesz helyi klubja!

A képen a tagok ülve figyelik az előadót

Előadás volt a szentendrei klubnapon

Népes kis csapat gyűlt össze a havi klubon, ahol egy olyan vendéget köszönthettünk köreinkben, aki egy egy fontos és érdekes előadást tartott nekünk.

Nádor Terem nagytotál - 1. kép

Fehér bot napi hangverseny a Nádor teremben

Szeretettel hívjuk Önt a Fehér bot napja alkalmából 2017. okt. 14-én, (szombat), a Vakok Általános Iskolájának Nádor termébe, a Jubileumi Eötvös Kórus ünnepi gálaműsorára, majd az azt követő állófogadásra.

A képen Terike a tagok között ül

Beszélgetős klubnapot tartottunk Békásmegyeren

Meghitt, családias hangulatban telt a szeptemberi klubnap a harmadik kerületi tagjaink között.

A képen egy utcán álló társaság cipőit láthatjuk, mindenki mellett fehérbot

Fehér bot napja Újpesten

Újpest és Újbuda közösségi civilszervezői a Fehér bot napja alkalmából köszönetnyilvánító programot szerveznek. Minden meghívottat sok szeretettel várnak október 16-án délelőtt!

A képen a tagok a vendégekkel

Látja? Nem látja? De hallja!

A XVIII. kerületi klubnapon az audionarrációé volt a főszerep.

Ön hogyan mondaná el egy festmény szépségét valakinek, aki sosem látott színeket?

Ruzsa Viktor, a CIVIL RÁDIÓ - FM 98 munkatársa még 2015-ben készített interjút S. Tóth Erika kolléganőnkkel, a VGYKE hírlevelében megjelenő, akkoriban még új kezdeményezésről, a festménynarrációkról.

A képen a forint bankjegyei láthatóak, még méretben sem különböznek egymástól

Bankjegyek és a látássérültek

Ismét előkerült a magyarországi bankjegyek látássérültek által való azonosíthatósága, mint téma. Az egyik szerkesztőség próbálta kideríteni, hogy akadálymentesek- e magyarországi papírpénzek és mind a Nemzeti Bankot, mind az MVGYOSZ-t megkeresték.

A képen a központ logója látható

Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ

A BULÁKE egy új rehabilitációs központot nyitott Budaörsön, mely központnak a szolgáltatásai budapestieknek és a Pest megyében élőknek is ingyenesen elérhetőek.

A képen a Titanoc modellje előtt látható a csoportunk néhány tagja

A Titanic nyomában

A Titanicot bemutató kiállításon járt a VII. kerületi Lámpás Klub.

A képen a Csobánka téri közösségi ház bejárata látható

Fehér bot napja a III. kerületben

A „Közösség Lámpásai” III. kerületi látássérültek klubja tisztelettel meghívja Önt a Nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által támogatott előadói délutánra!

a képen az érdeklődök láthatóak

“Civilek utcája”

A Zuglói Önkormányzat 2017. szeptember 30-án megrendezte a Civilek "utcája" programját, ahol a Zuglóban működő civilszervezetek képviselték magukat. Mi is részt vettünk ezen az eseményen.

A képen a helyszínnek otthont adó művelődési ház logója látható

Új klubnap Kőbányán

Sok szeretettel várunk mindenkit az Egyesületünk újonnan induló Lámpás Klubjába, Kőbányára!