Hírek

Egészség és ellazulás a klubnapon

Olyan relaxációs élményt kínálnak a kispesti klubnap szervezői, mellyel ritkán lehet találkozni Magyarországon. Igazi hangtálas regenerálódásra kínálnak lehetőséget minden vendégüknek, mindezt ingyen!

Aszódon jártunk

Még az ép látású emberek számára is nagyon ritka élmény az, amikor egy múzeumban kezükbe vehetik és kipróbálhatják a kiállított tárgyakat. Az erzsébetvárosi Lámpás Klub által szervezett aszódi múzeumlátogatáson azonban az a nagy öröm érte a látogatókat, hogy az egész kiállítási anyag egy látogatás erejéig tapinthatóvá vált.

„Tenni tudunk” – Első szakmai fórumunk sikeresen lezajlott

A CIB Alapítvány által kiírt „Tenni tudunk” pályázat egyik nyerteseként egy fél éves időtartamú, a látássérült gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó projekt első alkalmát köszönthette egyesületünk a mai napon. Interdiszciplináris szakmai fórumra került sor a kispesti Polgármesteri Hivatal Házasságkötő kistermében, ahol a 3 órás alkalom során szakemberek cseréltek értékes tapasztalatokat.

Segítség az újpesti látássérülteknek

A VGYKE a IV. kerületben is megszervezi a szülőket segítő programsorozatát. Erről nyilatkoztak a kerületi tévében a szervezők.

Rétvári szerint oka van, hogy kevesebb pénzt kapnak a paralimpikonok

A paralimpikonok feleannyi pénzt kapnak, mint az épek, de Rétvári szerint ezzel nincs gond, ennek oka van.

Születésnapot ünnepelnek Erzsébetvárosban

Klubszülinap lesz Erzsébetvárosban a jövő kedden. A szervezők mindenkit hívnak, aki velük együtt szeretne ünnepelni.

A képen egy segítő kísér egy fehérbotos embert

Hirdetés személyi segítői állásra

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogató Szolgálata azonnali kezdéssel munkatársat keres személyi segítői pozícióba!

Szemét(-)ügyről beszélgettünk

A hulladékgyűjtésről való második beszélgetésünknek szomorú aktualitását adta, hogy megismerkedhettünk a "hulladékgazdálkodási bírság" kifejezéssel. Ennek ellenére egy nagyon vidám és tanulságos klubnap volt az újbudai Lámpás Klubban az ilyen kérdésekről.

Változik a megváltozott munkaképességű emberek támogatására fordítható összeg

Nyolcmilliárdról 12 milliárd forintra emelkednek a megváltozott munkaképességű emberek támogatására fordítható források, 2018 végéig csaknem 12 ezer embert kívánnak bevonni a támogatottak körébe - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára keddi tatabányai sajtótájékoztatóján.

Nyári élménybeszámolók, őszi programok Békáson

Ezen a héten, pénteken lesz a harmadik kerületben klubnap. Ismét a megszokott helyszínen, a jövő évi tagbélyegek megvásárlásának a lehetőségével, valamint egyéb kellemes programokkal várja a kerületi tagokat és családtagjaikat a klub vezetője.

Meghívó

A "Civilek uccája" című rendezvényre sok szeretettel várnak mindenkit 2016. szeptember 24-én a Zuglói Civil Házban és közvetlen környezetében. A zuglói Közösség Lámpásainak standja is megtalálható lesz az eseményen, keress fel minket bátran!

Szeptemberi kóstoló a Bókay-kertben

Zenés-táncos nyárbúcsúztatót rendeztek a XVIII. és XIX. kerületi klubok, vadételek kóstolójával összekötve. Erről a rendkívüli eseményről olvashatunk a kispesti lámpások beszámolójában.

Paralimpia 2016: három éremmel lettünk gazdagabbak

Kifejezetten eredményesen zárult a 2016-os paralimpia hétfői versenynapja. Sportolóink remekeltek, így több számban is magyar sportoló állhatott a dobogóra.

Hegymászás a klubnapokon

Hogyan lehet látássérültként valódi hegymászóvá válni? Mennyiben más egy csúcstámadás látássérültként? Milyen különleges kihívásokkal kell megküzdeni? Ezekre a kérdésekre is válaszol a XIII. és a XIV. kerületi Lámpás Klub e heti klubnapja.

Nyárbúcsúztató klubdélután

A XVIII. kerületi Lámpás Klub a legfiatalabb az Egyesületen belül. Jól jelzi az idő gyors múlását, hogy immáron ők is megtartották az első nyártól elköszönő klubnapjukat.

Újra automata ajtónyitás lesz a metrókon?

Végre nem csak érintéssel lehet kinyitni a metró ajtajait? Talán visszaáll hamarosan az automata ajtónyitó rendszer a metrókocsiknál.

Repülős klubprogram

A XVIII. kerületben működő Lámpás Klub abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyon sok repüléshez kötődő helyszínhez közel helyezkedik el. A Klub élt is ezzel a lehetőséggel és a közelmúltban felkerestek egy repüléstörténeti kiállítást.

A rákosmentei Lámpás Klubról

Augusztus 26-án a Rákosmente TV-ben sugároztak egy interjút a kerületi lámpásokkal. Beszéltek a hangosított lámpákról és az őszi terveikről.

A Segédeszköz pályázat nyertesei!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöksége 2016. szeptember 7-én tartott ülésén elbírálta a 2016. évi életvitelt megkönnyítő segédeszköz pályázatára beérkezett kérelmeket.

Lecsót a keceléből!

Egy nem éppen közelre szervezett kirándulás akkor ideális, ha az étkezést is megoldottnak tekinthető. Valószínűleg nincs is biztosabb út, mint egy lecsófesztivál helyszínére szervezni a programot. Ebbe a szerencsés helyzetbe kerültek a rákosmenti Lámpás Klub tagjai.

XV. kerületi meghívás

Ezen a héten pénteken tartja a klubdélutánját a XV. kerületi klub. Az alábbi meghívóban tájékoztatnak a helyszínről és a programról.

Rádiótörténet, bemutatóval

A VGYKE klubjai rendszeresen szerveznek olyan programokat, melyekre egyébként is csak kevés szerencsések juthatnak el. Ezúttal is egy ilyen rendezvényre került sor Rákosmentén.

Siketvakságról interaktívan

A kispesti Lámpás Klub augusztus végi klubdélutánjának a témája a siketvakság volt. A klubnapon kiderült, hogy egy ilyen komoly témát is lehetséges vidáman, informatívan és interaktívan feldolgozni. Erről olvashatunk a mai beszámolóban.

Dunai hajókirándulás

A honlapunkon már több hajózással egybekötött klubkirándulásról is beszámoltunk ezen a nyáron. Az egyik ilyen kirándulásról egy tudósítás is készült, mely most itt is megtekinthető.

A látássérültek mindennapjai

A kerületi Lámpás Klubok egyik előnye, hogy a szemléletformálásnak új, helyi központjai jöhetnek létre. Önmagában csak azzal, hogy a látássérültek megjelennek, számos kérdés megfogalmazódik velük kapcsolatban és a Lámpás Klubok segíthetnek válaszokat találni. Így van ez a XV. kerületben is.

Hegyek között, völgyek között

A soron következő rákosmenti klubnap témája: látássérült kirándulás a Mont Blanc csúcsára. A szervezők egy valóban egyedi élménybeszámolóval várnak mindenkit!

Szentendrén jártunk

A budapesti klubok többször szerveztek már kirándulásokat Szentendrére és mindig sikerült újabb és újabb izgalmas helyszíneket felkutatni. Az erzsébetvárosi klub által szervezett augusztusi kiránduláson sem volt ez másképpen.

Egészségpénztár – adójóváírás

Kevesen tudják, hogy látássérültként speciális eszközök, Braille könyvek, kiadványok, hanganyagok és a vakvezető kutya költségeit is fedezi az egészségpénztár. Sőt, pénztártagként 20% adó-visszatérítés jár, amelyet akár „újrahasznosított” adó-visszatérítésként ismét felhasználhat majd egészségcélú kiadásaira.

Ismét a szelektív gyűjtésről beszélgetünk

Megújult, de a szokásos helyszínen lesz megtartva az újbudai klubdélután. A jelképes étlapon a szelektív hulladékgyűjtés és a látássérülés mellett, ismét szerepelni fog az őszre és a télre tervezett programok megbeszélése.

Diákpályázat

A "Zuglóiak Egymásért" Alapítvány Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának támogatásával pályázatot hirdet Zuglói Diákösztöndíj elnyerésére.

A képen egy emu látható

Állatkerti séta

Léteznek olyan élmények, amelyek egy ép látású embernek sem könnyen érhetőek el, magyarországi látássérültként pedig még kevesebb esély van a megélésükhöz. A Lámpás Klubok igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek ezen próbálnak változtatni. Az újpesti és a kispesti klubok állatkerti programja is ilyen volt.

Vakvezető kutyája miatt egyetlen pécsi kollégium sem fogadja a látássérült diáklányt

Egyetlen pécsi kollégiumban sem adnak szobát egy 19 éves diáknak, Alexának, aki látássérült, ezért csak vakvezető kutyája segítségével tud biztonságosan közlekedni.

Aszódra megyünk!

A nyárra tervezett, de kényszerűen elhalasztott aszódi kirándulásnak megvan az új időpontja. Ma még bárkinek módjában áll jelentkezni, aki szeretne Aszódra menni és múzeumot nézni.

Hajóval a Várba

Az újbudai Lámpás Klub már többször volt a Várkertben és ezeken a programokon merült fel az igény egy nagyobb várbeli kirándulásra. Ez a terv az augusztusi enyhébb melegben megvalósult. Erről olvashatunk egy beszámolót.

Fogyatékossággal élőkért tett intézkedéseket emleget a kormány

Több olyan kormányzati intézkedés előkészítése zajlik, amely a fogyatékkal élő emberek helyzetét pozitívan hivatott befolyásolni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás kérdésére.

Klubnap a XVIII. kerületben

A hónap utolsó szerdája közeledik, ami azt jelenti, hogy a XVIII. kerületben ismét klubnap lesz. A szervező mindenkit szívesen lát, aki szeretne egy kicsit megpihenni és beszélgetni.

“Felhők felett” című repüléstörténeti kiállítás a KÖKI-ben

A magyar repülés történetét bemutató kiállításon jártak a XVIII. és a XIX. kerületi klubok. A kiállítás főként az egykori magyar légiközlekedési vállalattal foglalkozott és annak a magyar dizájnra kifejtett hatásaival.

Nyolcvankét fős a 2016-os Paralimpia magyar delegációja

Összesen 82 fős magyar delegáció utazik Brazíliába, a szeptember 7-én kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpiára. A 40 tagú sportolói csapatot az edzők, az orvosi stáb és a csapatiroda munkatársai kísérik.

Kecskemétre látogat a Szempont Klub

A Szempont Klub Kecskemétre látogat a hétvégén. Bárki, aki szeretne egy kecskeméti városnézésre menni a helyi látássérültek idegenvezetésével, még jelentkezhet!

Tervek az év második felére

Mialatt az újbudai klubhelység felújítása zajlott, egy dunai hajón tartotta az ottani Lámpás Klub az augusztusi klubnapját. A klubnapon az őszi és téli programok tervezése történt meg, mialatt egy nagyon kellemes két órás hajózásnak is örvendhettünk.

Pályázati kiírás!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 25/2016.06.15. számú elnökségi határozata értelmében pályázatot ír ki az egyesület rendes tagjai részére életvitelt megkönnyítő segédeszközök beszerzésének támogatására.

Elkészült a teljes audio Biblia

A statisztikai adatok alapján Magyarországon nagyságrendileg fél millió fogyatékkal élőről tudunk. Megközelítőleg 85 000 ember küzd látásproblémákkal: gyengénlátók, aliglátók, vakok és siketvakok egyaránt vannak köztük. Elsősorban számukra készült el a revideált új fordítású Biblia (RÚF 2014) hangzó változata.

Aszódra látogatunk

Az Aszódra tervezett múzeumlátogatás el lett halasztva szeptember elejére. Azoknak, akiknek van kedve elmenni, de eddig nem jelentkeztek a programra, most egy újabb lehetőség nyílt meg.

Segítségüket kérjük!

Kedves Olvasó! Nagy Anikó vagyok, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának negyedéves logopédus hallgatója.

Látogatás a Suhanj Fitness edzőtermében

Több Lámpás Klub vezetője és önkéntese kapott lehetőséget arra, hogy ellátogassanak a Suhanj Alapítvány megnyitás előtt álló, integrált edzőtermébe. A látogatásról szóló beszámolóból kiderül, hogy a most megnyílt terem tényleg nyitott mindenki előtt.

Érzékenyítés a Szigeten

Idén is képviseltette magát az Ability Park a Sziget Fesztiválon. A több, mint 10 éve működő interaktív kalandparkban évről évre egyre több, a fesztiválra ellátogató vendég szerez élménydús tapasztalatokat azáltal, hogy egy rövid időre kipróbálja, hogy milyen a különböző fogyatékossággal élő emberek bőrébe bújni.

A képen a Gellért-hegy fényképe látható, az Erzsébet híd közepéről fényképezve, vagyis a képen a szobor és a vízesés van szem előtt

Meghívó egy hűvös, hegyi kirándulásra

Hűvös, pihentető hegyi kirándulásra hívnak mindenkit az újbudai lámpások augusztus 31-én. A kirándulásra augusztus 29-ig lehet jelentkezni.

Túra a Kopaszin

Néha szoktunk arról beszélgetni, hogy milyennek érzékeljük a saját lakóhelyünket és látásunktól függetlenül, egyes helyeket zajosnak, forgalmasnak írunk le. A Kopaszi-gáton tett kirándulásunk egy ilyen, eddig senki által nem vitatott vélekedést cáfolt meg.

Ezer éve ünnepeljük a magyar államiságot

Augusztus 20. államalapító Szent István királyunk ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.

Szentendrei hajókirándulás

Ismét van lehetőség ingyenes szentendrei hajókirándulásra, augusztus végén. A garantált helyek száma kevés, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni.

A képen a margit-szigeti víztorony látható

Az Újpesti Látássérültek ismét együtt csavarogtak!

Az újpesti Lámpás Klub egy kirándulással és hűsítő fagylalttal kötötte össze a Margit-szigeten tett sétát. A sétába több minden belefért, de főként egy hatalmas beszélgetés.

A lélek pihenőszigete – interjú egy mentálhigiénés tanácsadóval

Nagyon sok ember van, aki a munkahelye elvesztése, a magány, vagy a családi körülmények miatt lelki krízisbe kerül, és ezen valakinek segítenie kell. Moldován Eszter mentálhigiénés tanácsadó és célja, hogy a lelki zavarokat feltárva segítséget nyújtson látássérült és látó embereknek. A szolgáltatás ingyenes.

Kispesti meghívás

Érdekes interaktív beszélgetésre és játékra hívnak mindenkit a kispesti lámpások. Az augusztus utolsó csütörtöki délutánjára szervezett program témája a siketvakság lesz, ennek ellenére minden látogató egy igazán önfeledt kikapcsolódásra számíthat.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni.

Júliusi klubnap

Újabb klubnap volt a XVIII. kerületben, mely tény önmagában már nem is meglepő, hanem kezd teljesen megszokottá válni. Ezúttal kvízkérdések és illatcsokrok segítségével gondoskodtak a szervezők arról, hogy mégse legyen sablonos a közösen töltött idő.

„Maradj erős!” – Nick Vujicic körútján hazánkba is ellátogat

A kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezik ismét Magyarországra szeptember 21–22-én, és előadásokat tart a budapesti Tüskecsarnokban. A jegybevételt jótékony célokra fordítják a szervezők.

Szülinapi klubnap a Táncsics utcai családsegítőben

A kispesti Lámpás Klub már egy éve tartja a klubdélutánjait a mostani helyszínen. Ennek alkalmából szerveztek egy igazi születésnapi klubdélutánt.

Újabb húsz dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek október közepéig

Az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti villamosvonalakon folytatódik augusztus 28-tól az idei év egyik legjelentősebb, fővárosi közösségi közlekedési beruházásegyüttese, amelynek keretében az ősszel újabb 20 dél-budai megállóhelyi peront korszerűsítenek - tudatta közleményében a BKK.

Kirándulás Visegrádon

A szentendrei klub ellátogatott Visegrádra. A programba nagyon sok olyan élményt sikerült belesűríteni, melyre csak keveseknek nyílik lehetősége. Ezekről olvashatunk a mai élménybeszámolóban.

Vakon motorozik, de buszt is vezet

Ha beírjuk Karvai Sándor nevét a keresőbe, akkor az jelenik meg róla elsőként, hogy körbemotorozta a Hungaroringet. Csakhogy Sándor nem lát. Ő hazánk egyetlen vak Guinness-rekordere.