Hírek

Okostelefon látássérülteknek

A Samsung bemutatta az első olyan tartozékokat, amit a fogyatékkal élő és látássérült felhasználóknak szán és a Galaxy Core Advance okostelefonnal lesz kompatibilis.

Segédeszköz bemutató és vásár Szentendrén

2014. április 28-án délelőtt kitelepültünk a Láthatár bolt válogatott kínálatával a Szentendrei Gondozási Központba.

Egy újabb remek nap a Lámpás Klub életében

Július 5-én a XVII. kerület, a szentendrei és a kispesti Lámpások bekapcsolódtak a Mozgássérültek Egyesülete által szervezett hajókirándulásba, ami Budapestről Szentendrére ment.

Meghívó

A HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. szeretettel meghívja Önt a Fogyatékkal élő friss diplomások munkaerő-piaci integrációját vizsgáló kutatás fókuszcsoportos beszélgetésére, amelyet a TÁMOP-4.1.3-11/1-2011-0001 "Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése" második ütemének keretén belül valósítanak meg.

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő

Lassacskán külföldön is kezdenek ráébredni arra, hogy nem csak vékony és kövér emberek léteznek. Behunyhatjátok a szemeteket, befoghatjátok a fületeket, a sérült emberek akkor is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igenis igényük van a divatra és a stílusra.

Ősszel jön a Rehab Critical Mass

A fogyatékkal élő embereket ellátó rendszer ezer sebből vérzik. A legsúlyosabb, hogy csak hétfőtől péntekig, nyolctól négyig foglalkoznak velük, utána mintha megszűnnének létezni.

Karrier, kitartás, kiteljesedés?

Igenis létezik! Ha Te is egy olyan munkáról álmodozol, amiben látássérült diplomásként a számodra legmegfelelőbb munkakörben teljesedhetsz ki, tanulj a „legjobbaktól”!

A vakoknak nem szánalomra, hanem segítségre van szükségük

Erre szerették volna felhívni a figyelmet azon a jótékonysági kerékpártúrán, amelyet a napokban rendeztek meg a Balaton körül.

Kincstár Kupa Miskolcon

A Magyar Államkincstár által minden évben megrendezésre kerülő Kincstár Kupa eseményre az idén Miskolcon került sor.

Kirándulás a vakok kertjében

Zugló lámpásai a vakok kertjébe szerveztek kirándulást június 18-án. A séta előtt a lámpások a gyógynövényekről olvastak fel és beszélgettek el a klubtagokkal.

Érzékenyítés az Ady Endre Művelődési ház nyári táborában

"Az "Így kerek a világ" című esélyegyenlőségi nap sikerén felbuzdulva felkérést kaptunk a már hagyományosnak mondható nyári táborban egy érzékenyítő nap megszervezésére és lebonyolítására" -meséli Abigél, Újpest Lámpásainak közösségi mentora.

Pörög a fogyatékossággal élők dizájnvendéglője

Egy vállalkozás, amely úgy áll bele a piaci versenybe, hogy abból az adottságából kovácsol előnyt, ami első ránézésre sokak szerint akár a létét is megkérdőjelezhetné. Amely úgy nyereséges működésének gyakorlatilag első percétől kezdve, hogy éppenséggel a tartós üzleti sikertelenséget sem lehetne feltétlenül kudarcként értelmezni. Amely veszteségével sokkal többet veszítene az elmaradt profitnál, de amely számára mégsem a pozitív pénzügyi eredmény a legfontosabb. A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.

2014-ben is Ability Park!

Idén is várja a szigetlakókat az Ability Park. A Sziget Fesztiválon augusztus 13-17 között játékos formában bárki kipróbálhatja, hogy milyen lehet látássérültként focizni, kerekesszékesként közlekedni vagy siketként kommunikálni. A játékok kipróbálása ingyenes!

Majmok és egyéb állatfajták

"Örömmel jelenthetem be, hogy 2014. július 14-én ismét egy nagyon jó hangulatú csapat gyűlt össze a XIII. kerületi Közösség Lámpásai jóvoltából." Szikora Szilárd kispesti közösségi mentor beszámolója.

Szokatlan módon bicikliznek a sztárok

Több hazai híresség is csatlakozott a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balaton körüli kerékpártúrájához, ahol tandembiciklin, látássérültekkel tekernek majd együtt.

A gyűrű, mely olvas a vakoknak

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) fejlesztői megint bizonyítottak. Egy olyan mutatóujjra rögzíthető eszközzel álltak elő, mely felolvassa a nyomtatott szöveget a látássérülteknek. Ez lehetővé teszi majd, hogy a Braille írás mellett más módon is hódolhassanak az olvasás örömének.

Gyógymasszőröket keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Ligetszépe Masszázs Központ néven új szolgáltatást indít.

Nyitvatartás változás

Fontos, közérdekű információ!

ACDC „Találd meg a helyed!”

Irány a munka világa! Akadálymentesített fejlődési lehetőség az ACDC programmal!
Ha felsőfokú tanulmányait végzi, vagy épp befejezte, és már a legjobb úton halad afelé, hogy a tehetségét kibontakoztassa és saját maga és a világ hasznára fordítsa, de még hiányzik valami...?

Véleményeket várunk tagjainktól

A VGYKE jelölőbizottsága 2014. július 21-től megkezdte munkáját. Feladatuk a VGYKE 2014. október 18-án esedékes tisztújító választóközgyűlésének előkészítése és a tagság véleményének és javaslatainak összegyűjtése és összegzése.

Újabb sikeres projektet zártunk – Szakmai képzéseket valósítottunk meg az egyenlő esélyű hozzáférésért

2013. májusa és 2014. júliusa között valósította meg a VGYKE a "Tudás és kompetencia 2.0" - Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért című TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0002 kódszámú projektjét.

Száguldás, jet-ski-szerelem

"Hát eltelt egy év… Ahogy közeledett a július 19-e, egyre fokozódó izgalommal vártam, hogy a tavalyi, első jet-skizés után újra ott lehessek." Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a ParaJet-Ski Kupát Dunaharasztiban. Milyen élmény ez egy kerekesszékes számára? Szubjektív beszámoló Tóth Tímeától.

Fogászati centrumot adnak át

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati kezelése speciális körülményeket igényel, ezért olyan komplex centrumot hoztak létre, amelynek infrastrukturális háttere biztosítja a megfelelő ellátást. A pácienseket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni.

Aktív élet

Továbbfejlesztették a Vakok Állami Intézetében a látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásait. Állapotfelmérés és funkcionális látásvizsgálat a legmodernebb eszközökkel.

A repülés élménye mindenkié!

A LÁSS Egyesület tagjainak nem mindennapi élményben lehetett része július 7-én. A sárkányrepülés pillanatait Vaszlovics Dávid osztja meg velünk személyes élménybeszámolójában.

Fotópályázati felhívás!

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület fotópályázatot hirdet családoknak, baráti társaságoknak, egyesületeknek, mindenkinek, akinek fontos az integráció kérdése.

A Láthatár bolt hírei

Boltunk mindig újabb akciókkal igyekszik a visszajáró és az új vásárlók kedvében járni. A segédeszközök mellett konyhai eszközökkel és játékokkal is találkozhatnak. Forgalomban lévő termékeink felhozatala színes, a bolt honlapja pedig hamarosan új köntösbe bújik.

Álláskeresési tréning

Csákvári Éva a NYITOK program keretén belül ingyenes álláskeresési tréninget tart az érdeklődő LÁSS tagoknak.

Kilesés a sáncok mögül

"Szerencsés vagyok, hogy ide kerültem. Kevesen mondhatják el magukról, hogy a munkájuk szerelem volt első tapasztalásra. Még kevesebben, hogy valami olyanban leltek új hivatást, ami majdhogynem teljesen eltér az eredeti pályájuktól." Susovich Erika beszámolója első tapasztalatairól érzékenyítőként.

Tégy jót!

"Jó tett helyében jót várj!" -tartja a mondás. Mégis, sokan vannak, akik erejükön felül teljesítve, úgy tesznek jót másokkal, hogy cserébe nem várnak semmit. A sérült emberek összetartása gyakran a segítségnyújtásban is megmutatkozik, bajba jutottak segítenek a bajba jutottakon.

Meghívó a táncházba

A Fehér Bot Alapítvány a „Hagyományok útján” című pályázati program keretein belül táncházat rendez Debrecenben. Táncbemutatóval, pogácsával és üdítővel várják az érdeklődőket július 21-én.

Akadálymentes világháló

Valakinek csak egy kattintás, másnak igazi kihívás egy honlapot átböngészni. A VGYKE térítésmentes képzésén elsajátítható a tudás, mellyel akadálymentes weboldalt hozhatunk létre. Szántai Károly informatikussal beszélgetünk, aki a képzés vezetőjeként beavat minket a kulisszatitkokba.

Több jogot kaphatnak a segítő kutyák

Az alapvető jogok biztosa szerint előrelépés történt a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák alkalmazását érintő szabályozásban, Székely László ugyanakkor úgy látja, hogy a gyakorlatban továbbra is vannak még ellentmondások.

Nyelvtanár kerestetik!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel megváltozott munkaképességű munkatársakat keres angol, francia és német nyelvoktatás munkakörbe.

Vízre szálltak a látássérültek

Milyen az evezés annak, aki csak érzi és hallja a víz csobogását? Megtapasztalhatták a látássérültek Mártélyon. Egyedülálló élményben volt részük a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete tagjainak, akik vasárnap Mártélyra utaztak, hogy kenutúrán vegyenek részt a Holt-Tiszán.

Meghívó egy ínycsiklandó klubdélutánra

Kedves Tagok és érdeklődők! Következő, júliusi klubnapunkat rendhagyó módon nem az egyesület székhelyén tartjuk, hanem egyik tagunknál, egy bográcsozás keretében.

Esélyteremtés és nyitottság

Tegnapi cikkünkben már említést tettünk esélyteremtő képzésünkről. Az ismeretek bővítése érdekében egy interjúval teszünk pontot az i-re. Németh Zsuzsanna látássérült pszichológus és tréner elmeséli, hogy hogyan lehet egy ilyen képzés után a lehető leggazdagabb tudással távozni.

A képen az épület hátsó része látható a főútról, melyet az újpesti Klub eddig használt

Klubnapi meghívó

Kedves Klubtárs!
Sok szeretettel meghívunk Téged és kísérődet az Újpest közösség lámpásai következő klubnapjára, mely július 2-án, szerdán 15 órai kezdettel kerül megrendezésre.

“Az akarat és a küzdés messzire visz…”

Május végén kezdődött és június közepe táján fejeződött be a VGYKE "Egyenlő esélyű hozzáférés lélektani összetevői" című akkreditált képzése. Az egyesület dolgozóiból és más - hasonló területen - tevékenykedő ép és fogyatékossággal élő személyekből verbuválódott csapat hamar összekovácsolódott. Élménybeszámolóval engedünk most betekintést a kedves olvasó számára.

Versenybeszámoló – Paratriatlon EB

Ideális időjárási körülmények között zajlottak le a paratriatlon versenyek. Boronkay Péter és Lengyel Zsófi 5. helyezést ért el, Balogh Zoli pedig Peti mögött néhány másodperccel a 7. lett. Minden magyar versenyző kihozta magából a maximumot.

“AC&DC – Találd meg a helyed!”

Felsőfokú tanulmányaid a végéhez közelednek, vagy az elmúlt pár évben fejezted be őket? Bizonytalan vagy, hogy merre indulj tovább? Dolgozni szeretnél, de úgy érzed, hogy még hiányzik valami, ami sikeressé tehetné az álláskeresést? AC&DC programunk lehet a megoldás számodra!

IJF-IBSA megállapodást írtak alá Budapesten

Nemzetközi sajtótájékoztatón írt alá együttműködési megállapodást a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségével (IBSA) a látássérült judo támogatásáról a budapesti Papp László Sportarénában.

A Láthatár bolt hírei

Kedves vásárlónk!
A segédeszköz boltunkban kapható nagyítók széles választékát szeretnénk ismét figyelmébe ajánlani. Kattintson tovább a részletekért!

Gyermeknap Szentendrén

Aktív közösségi élet folyik Szentendrén is. Moldován Eszter és kolléganője Edit gyermeknapon vett részt május 25-én a Postás Strandon. Következő kitűzött programjuk pedig egy 25-70 év közöttiek számára szervezett bográcsozás a Skanzen mellett.

Ingyenes akkreditált képzés indul építészek és mérnökök számára

"Az akadálymentesség és egyetemes tervezés építészeti szempontjai, műszaki követelményei – fókuszban a vak és gyengénlátó személyek speciális igényei" című MÉK akkreditált képzés a Magyar Építész Kamara tagjai számára 3 kreditpontot ér és ingyenes.

Vakvezető kutyákon sem lehet többé vöröskereszt

A fehér alapon vörös kereszt nem az elsősegélynyújtás vagy a segítségnyújtás jele - állítja a Vöröskereszt. A szervezet évek óta küzd a jogtalan jelképhasználat ellen. Sok látássérült a vakvezető kutyáján is ez használja. Ötvenezer forint büntetést szabhatnak ki rájuk.

Kutyás önismereti tréning

Régóta tudjuk, hogy a kutyák különleges szerepet töltenek be az emberek életében. Jól ismernek minket, s mi is egyre többet tudunk meg a viselkedésükről. A tréning során a kutyáké a főszerep: ők lesznek a valódi terapeuták.

Hajókirándulás Szentendrén

Hajókirándulást szervez a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Budapest és Szentedre között július 5-én, szombaton. A hajó teljesen akadálymentesített, mozgássérült mosdót és lépcsőjáró liftet is biztosítanak. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tavaszi programdömping a BULÁKE-vel

Kirándulás, érzékenyítés, klub és iskolaprogram - csak néhány azok közül a programok közül, amelyeken szervezőként és résztvevőként is találkozhattunk a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületével. Tavasszal a virágba borult tájak mellett izgalmas rendezvényeken kapcsolódhattak ki a térség lakói.

Vaknavi – az elektronikus fehérbot

A Net-Média Alapítvány egy vakok számára is használható útvonaltervező honlapot készített a Google térképére alapozva. A cégóriás szolgáltatása segítségével bárki megtervezheti autós, vagy gyalogos útvonalát, és a grafikonon megjelenő útvonalterv segítségével könnyebbé teheti közlekedését.

Meséld el, mit látsz

A VIII. kerületben került megrendezésre a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és a Színház -és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében a "Mesével látó" Mese -és Bábfesztivál május 25-én. Személyes élménybeszámolót olvashatnak egy kollégánktól.

Informatika oktatás az Óbudai Egyetemen

A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán ez év szeptemberben ismét térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervezünk látássérültek részére.

Csodás gumikarkötők

Klubnapot tartottak a Kispesti Közösség Lámpásai június 15-én a Városünnepen. Érzékenyítéssel, kreatív sarokkal, bodzaszörppel és zsíros kenyérrel várták az érdeklődőket.

Közgyűlés és klubnap a ceglédi kistérségben

A Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete 2014. június 19-én, csütörtökön egy klubnappal egybekötött közgyűlést tart, melyre ezúton szeretnénk meginvitálni Önt és kedves családját.

Klubnapot tartottak Rákosmentén

A május 20-án megrendezésre kerülő klubnapon ezúttal Kiss János, a GÖTLE elnöke volt a meghívott előadó, aki a látásromlást okozó betegségekről beszélt. Kifejtette, mely globális okok vezethetnek a szem sérüléseihez, továbbá kitért a megelőzésre is.

Megjelent a JAWS for Windows 14.0 második, frissített kiadása

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által honosított JAWS for Windows képernyőolvasó szoftver legfrissebb, 14.0.9002-es változata sok újdonságot tartalmaz a korábbi, 14.0.1101-es verzióhoz képest.

Közlemény az adó 1% felhasználásáról

Néhány sorban ismertetjük, hogy mekkora összegű felajánlások érkeztek 2012-ben egyesületünk számára, illetve az összeg segítségével mit valósítottunk meg és milyen eredményeket sikerült elérnünk. Továbbá szeretnénk megköszönni támogatóink felajánlását.

Ceglédi programjaink

A tavasz derekán több programban is részt vett a Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (CTLE). Május 22-én klubnapot szerveztek és a Civil gyermeknapra voltak hivatalosak, ahol érzékenyítő programokat tartottak. Aprócska élménybeszámoló következik.

Programajánló a hétvégére

"Egészség és biztonság" címmel rendezvényt szervez a Dunakanyari Látássérültek Egyesülete (DULÁTE) Vácott. Ruhabörzével és előadással várnak minden érdeklődőt június 14-én szombaton, 14 órától.

Diplomával a munkába – ugrás a sötétbe?

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) új projektet indított a diplomás látássérültek munkaerő-piaci integrációjának elősegítése érdekében, mely projekt jelenlegi munkacíme AC&DC.