Hírek

“Erős stratégiai szövetség az, ami minket 10 éve összeköt!”

Példaértékű modell az az együttműködés és stratégiai szövetség, amely a VGYKE-t és a hat kistérségi egyesületet összeköti immáron 10. éve - hangsúlyozza Fodor Ágnes, az egyesület elnöke.

Március 5-i félfogadási rendünk

Tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat, valamint a hírlevél olvasóit, hogy a VGYKE Központi Ügyfélszolgálati irodája (1146 Budapest, Hermina út 57) 2016. március 5-én, szombaton 8-16 óra között tart nyitva.

Fánkok, boszik és lírai levezetés (a XIII-XIV. kerület februári programjai)

Izgalmakkal és meglepetésekkel teli február áll az angyalföldi és a zuglói Lámpás Klubok tagjai mögött. Megtudhatták milyen egy klubdélután csőtöréssel fűszerezve, megismerhettek valamennyit a boszorkányság történetéből és közreműködtek egy hangulatos irodalmi teasarok felavatásában.

Hegedűs a háztetőn

Színházi előadás audionarrációval és jelnyelvi tolmáccsal 2016. március 4-én, 19 órakor a Vígszínházban.

A Szerencsejáték ZRT. önkéntesei segédkeznek idén a VGYKE közösségi programjain

Várhatóan a VGYKE mintegy 25 közösségi programján és rendezvényén fognak önkéntes munkát végezni a Szerencsejáték ZRT. munkatársai – mondta, el Fodor Ágnes a VGYKE elnöke.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséghez csatlakozott a FESZT

Jelentős döntést hozott a FESZT elnöksége a 2016. február 15-i ülésén - mondta el Fodor Ágnes a FESZT alelnöke.

Ingyenes szemüvegkeretek

Kedves Tagjaink, Olvasóink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Egyesületünk felajánlásként ingyenes szemüvegkereteket kapott a Csengery utcai Rendelőintézettől.

Pályázati felhívás!

Keressük az ország kreatív, élénk fantáziával megáldott és remek kézügyességgel rendelkező alkotóművészeit! Ha úgy érzed, hogy birtokodban vannak ezek a készségek, felhívásunk Neked szól!

Nagyítókkal az élvezetes olvasásért

Rendkívül hasznos nagyítók tehetik könnyebbé a látássérültek életét. A Láthatár Segédeszközboltban is beszerezhető eszközökről egy kis termékbemutató cikkel készültünk.

A képen egy laptop látható, melyhez két embert rajzoltak, akik nem tudják kezelni és segítséget kérnek

Rákosmenti meghívó

Sok szeretettel invitálunk következő klubnapunkra, amelyet 2016. március 1-jén, kedden délután 15:00-tól tartunk az Újlak utcai Családsegítőben.

Februári beszélgetés Kispesten

Miben segíthet az Egyesületünk Támogató Szolgálata? Hogyan lehet igényelni a szolgáltatásaikat? Ezekről és a farsangról beszélgettünk a kispesti Lámpás Klub februári klubnapján.

Példaértékű döntések Kispesten és Rákosmentén

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete nagy örömmel üdvözli és köszöni Budapest XVII. kerülete és XIX. kerülete képviselőtestületeinek döntését, mellyel az egyesületünk „Közösség Lámpásai” mentori hálózatát közvetlenül is támogatják.

Meghívó egy különleges márciusi klubnapra

Az egész délutánt át fogja szőni a nők iránti tisztelet. Elfogadta a meghívásunkat Szabó Gábor zongoraművész, a klasszikus jazz műfaj képviselője. A zenével összhangban Kulman Tibor adja majd elő az alkalomhoz illő saját verseit. Meghívtuk továbbá Fodor Mónika esélyegyenlőségi referenst, a polgármesteri hivatalból.

Az Ázsiai Művészeti Múzeumban jártunk

Ismét útra keltünk egy újabb kaland felé a klubtagjainkkal február 23-án. Ezúttal a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban néztünk körül. Nem csupán nézelődtünk, hanem kirakóst játszottunk, és kipróbáltuk szaglásunkat is.

Tanulhatnak-e az orvosegyetemeken hallás-, látás- vagy mozgássérültek?

Az orvosok diverzitása javítja az ellátás színvonalát, mégis kevés az orvosok között a fogyatékossággal élő. Mi az egyetemi képzés felelőssége?

Legyen a munkatársunk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel 1 fő munkatársat keres Budapest XIII. kerületében!

Látogatás a Rendőrmúzeumban

Az újpesti Lámpás Klub több programot is szervezett februárra. Ezek közül az első a Rendőrmúzeum volt, ahol február 17-én jártak. Egy jó hangulatú tárlatvezetésen megismerkedhettek a hazai bűnüldöző szervezet, a kriminalisztika és a bűnözés történelmével.

Mindennapi küzdelmek, ritka betegségek

Szakmai és ingyenes családi szórakoztató programok a Ritka Betegségek Világnapján.

Vakvezető kutyák szocializációja egy miskolci börtönben

Az országban egyedülálló program már több éve zajlik Miskolcon, ahol fiatalkorú fogvatartottak tanítják alapvető engedelmességre a vakvezető kutya tanoncokat. A tanítás és a tanulás kölcsönös, hiszen a képzés során nemcsak a kiskutyák tanulnak, hanem a velük való foglalkozás a fiatal elítéltekre is pozitív hatással van.

Farsangi klub a III. kerületben

Amíg kint eső és csípős hideg volt, a harmadik kerületi klubterem megtelt nagyon kedves emberekkel és olyan meleg, baráti légkört teremtettek, ami feledtette mindazt, ami az ajtón kívül volt. A terembe lépőket pezsgő légkör és egy nagyon finom lekváros fánk fogadta február 19-én.

Módosulnak a foglalkoztathatóságra vonatkozó feltételek

A kormány új szociális törvénymódosító csomagot állított össze, amely a megváltozott munkaképességűek számára már a nyolcórás munkavégzést is lehetővé teszi, miközben változatlanul megkapják az állami ellátást, csak szigorúbb ellenőrzés mellett - írja cikkében a vs.hu.

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink!
Heti rendszerességgel megjelenő hírlevelünk mindig az aktuális hónapra szól!

Váci farsangi forgatag

Kedves Tagtársaim! Szeretettel meghívunk a DULÁTE 2016. február 20-án, szombaton 14:00 órától a Madách Imre Művelődési Központ 8-as termében tartandó zenés-táncos farsangi mulatságunkra és batyubálra.

Látás és hallássérültek is – ők a siketvakok

A legutóbbi népszámlálás (2011) adatai szerint 3000-en mondták magukat siketvakoknak. 12000-en a látás és hallássérülésüket külön jelölték. Ilyenformán mintegy 15000-re becsülhető hazánkban azoknak az embereknek a száma, akik úgy élnek, hogy egyszerre látás és hallássérüléssel is küzdenek. A Siketvakok Országos Egyesülete az a szervezet, amely jelentős mértékben segíteni szándékozik őket. Gangl Tamással, az Egyesület Elnökével, valamint két munkatársával, Bodó Zoltánnal és Oláh Klaudiával beszélgettünk.

Speciális szolgáltatóközpont mozgáskorlátozottak részére

2015 decemberében nyitotta meg kapuit a Tóparti Fogyatékos Személyek Nappali és Átmeneti Ellátó Központ Agárdon, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola területén.

Meghívó farsangi klubnapra

Szeretettel hívlak benneteket 2016. február 19-én pénteken délelőtt 10 órai kezdettel tartandó Farsangi Klubnapunkra!
A helyszín változatlan, a Békásmegyeri Közösségi Ház kisterme: Csobánka tér 5.

Gyarapodni készül a Láthatár Bolt

Interjúsorozatunk záró részében segédeszközboltunk terveit helyezzük nagyító alá, melyekről Katona Zsuzsanna, a bolt vezetője mesél nekünk bővebben.

Februári klubdélután Újpesten

A szitáló esőben azon tűnődtem, vajon hányan jönnek el délután a tagjaink közül ebben a csúnya időben? Amikor sorra nyílt az ajtó és zsibongás hallatszott az üdvözlésektől, nagyon megörültem, mert nagyon hamar megtelt a terem a klub régi és új tagjaival.

Az Ügyfélszolgálat feladatkörei tavaly és idén

Interjúsorozatunk legújabb részében egyesületünk Ügyfélszolgálatának szakmai vezetőjét, Mészáros Gyöngyit kérdeztem a tavalyi év sikereiről és az idei év terveiről.

Kerekesszékkel a világ körül? Miért ne?

Rodrigo (saját bevallása szerint 25+ éves) Brazíliában született, jelenleg Svédországban él, és beutazta már a fél világot. Most pedig a másik felét akarja meghódítani - egy baleset után -, immár kerekesszékkel. Ráadásul mindezt már online is nyomon követhetjük a goodtimetorollon.com oldalon, ami egyben a világ kerekesszékeseinek első utazós-közösségi fóruma szeretne lenni. Bármi történjék is, ez a srác egy igazi megszállott! Nem az a típus, akit le lehetne beszélni bármiről is...

Sorsoltunk a Láthatár boltban

Február 5.-én megtartottuk a Hírlevelünkben is meghirdetett első sorsolásunkat, melynek nyertese januári vásárlóink közül került kisorsolásra.
A nyertes az Art Management Bt. lett.

Nyugat-Kelet farsangi koncert és show Kovács Gémes Juliannával

Szeretettel meghívjuk Önt és családtagjait, ismerőseit Kovács Gémes Julianna előadóművész által szervezett Nyugat-Kelet Farsangi bulijára, amelyre meghívást kapott a XV. Kerületi Látássérültek Klubja is.

Szülői összefogásból játszótéri játékok a mozgássérült gyerekeknek

Újabb játékokkal bővül a MagikMe eszköztára. Tavasszal egy homokozót, őszre pedig hintát terveznek a mozgássérült gyerekeknek a játszóterekre.

Klubnapi meghívó a XV. kerületbe

Kedves XV. Kerületi Látássérült Társunk!

A képen az M3 metró deák tér állomása látható, emberek szállnak ki az éppen érkező szerelvényből

Kerekesszékes mozgólépcsőt terveznek a 3-as metróba

Már a fejlesztési tárcánál van a 3-as metró felújításának engedélyezése. Mivel néhány megálló nem lesz akadálymentes, a Belügyminisztérium a Műegyetemmel próbál alternatív megoldásokat kidolgoztatni - derült ki egy írásbeli válaszból.

Révészképzést indít az ÖNÉ mozgássérültek számára

Azoknak az embertársainknak igyekszünk lelki és gyakorlati tanácsokkal szolgálni, akik fiatal vagy felnőtt korban váltak tartósan vagy végleg súlyosan mozgáskorlátozottá baleset vagy betegség miatt, és kerekesszéket használnak.

Kezdik belátni a főnökök, nem kell félni a fogyatékossággal élő dolgozótól?

Az ezredforduló óta folyamatosan növekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya. Tavaly már csaknem minden negyedik rokkant személyt foglalkoztattak. Bár ennek ellenére még mindig messze vagyunk az EU 40-50 százalék közötti átlagától, a változás komoly előrelépésnek tekinthető.

“Tiszteletbeli nagykövet”

A Vakok és Gyengénlátók Cseh Országi (Vsetíni) Szervezete mintegy 30 tagja látogat el az MVGYOSZ székházába, május 16-án, hétfőn. Ezért várjuk olyan látássérültek jelentkezését, akik Tiszteletbeli Nagykövetként tudnának, és szeretnének beszélgetni vendégeinkkel.

“A nehézségek tagadása nélkül, pozitívan”

Szeretettel ajánljuk Önnek a nyolcadik EMMA Műhelyet, amelyen ezúttal Horváthné Dunaveczki Leona szociológus, négy gyermekes vak édesanya lesz a vendég.

Szállítás és személyi segítés 2016-ban is!

Következő cikkünkben egyesületünk Támogató Szolgálatát, s annak 2015-ös eredményeit, valamint idei célkitűzéseit ismertetjük Önökkel.

Napi bevásárlás látássérültként

A vásárlás volt a téma az újbudai Lámpás Klub februári klubnapján. A kedvelt boltokon kívül a különböző jellegű boltok előnyei és hátrányai is szóba kerültek, valamint azok a vágyott módosítások, amelyek a látássérült vásárlók számára kényelmesebbé tennék a vásárlást vagy éppen vásárolhatóvá tehetne eddig nem látogatott boltokat.

“Belső fejlesztésen munkálkodunk”

Interjúsorozatunk a Lámpás Klubok vezetőivel, Mészáros Ágnessel és Eleki Abigéllel folytatódik. Cikkünkből kiderül, hogy milyen eredményekkel zárták a tavalyi évet és min javítanának idén, hogy a lámpás közösség még hatékonyabban működhessen.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa által kiírt pályázat

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 2011-ben díjat alapított, amelyet kétévente átad azoknak a településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.

Érthetően beszélgethettünk a cukorbetegségről

Megtelt a harmadik kerületi Lámpás Klub által használt terem január 22-én. Bár a szokásosnál is több asztal volt előkészítve, meglepő módon még ez sem volt elegendő, akkora volt az érdeklődés az aznapi előadás iránt. A téma a cukorbetegség volt, de az előadás után személyes konzultációra is lehetőség nyílt.

Új tervek a masszázs szolgáltatás háza táján

"Mivel a masszázs nem csak kényeztetés, hanem sok esetben gyógyító terápia is, ezért a VGYKE úgy gondolta, több okból is érdemes ezzel foglalkoznunk" -vallja Kiss Erika, egyesületünk masszázs szolgáltatásának vezetője.

Üdülés Balatonbogláron 2016-ban

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyílik a balatonboglári üdülő! A szolgáltatások a megszokottak lesznek: napi háromszori étkezés, tévészoba, vak ping-pong, lengőteke, vízi-bicikli kölcsönzés, büfé, és megszokott lesz a kellemes, nyugodt környezet is.

Dél-Amerikát idézték meg a kispesti klubdélutánon

A kispesti Lámpás Klub januári klubdélutánján nagyon kellemes élményben lehetett része mindenkinek, aki megjelent. Ritka hangszerek és kellemes latin dallamok biztosították a felejthetetlen élményt. Ebből kaphatunk most ízelítőt Bernáth Zsu tolmácsolásában.

„Vagyok 2016”

Tisztelt Hölgyem, Uram! Kedves Barátunk! A Székesfehérvári Első Lions Club idén is megrendezi immár kilencedik alkalommal a Vakok és Gyengénlátók Országos Kulturális és Művészeti Találkozóját a "VAGYOK 2016" rendezvényt.

Magyarországi képernyőolvasó felhasználók felmérése – 2015

A magyarországi képernyőolvasó felhasználók körében 2015 végén ismét online felmérést végeztem a használati szokásokról, igényekről, a weboldalak akadálymentességének megítéléséről.

A VGYKE célkitűzései 2016-ban

Interjúsorozatunkban egyesületünk vezetőit kérdeztük arról, hogy milyen tervekkel és célokkal indulnak neki az idei évnek. Elsőként Fodor Ágnest, a VGYKE elnök asszonyát interjúvoltuk meg, aki elmondta, hogy mely területek fejlesztésére szeretné helyezni a hangsúlyt 2016-ban.

Januári évtervezés Újbudán

A XI. kerületi Lámpás Klub két évtervező összejövetelt szervezett januárban. Az elsőt a szokásos klubnapon január 5.-én, a másodikat január 14.-én tartottuk. Többször gondoltunk arra 2015 során, hogy mi mindent kellene másként csinálnunk 2016-ban. Ezért 2016 úgy indult, hogy értékeltük a tavalyi évet, azt állítva fókuszba, amit másként szeretnénk megoldani. Később pedig arra fordítottunk időt, hogy ötletekkel járuljunk hozzá egy izgalmas, érdekes és sokszínű évhez.

Összefogással a metró biztonságos használatáért

A FESZT, a VGYKE, az MVGYOSZ és az SVOE közösen megírt levelében próbál megoldást kérni és találni a nyomógombos metróajtók problémáját illetően. A BKK vezérigazgatójának címzett levélben kifejtik, hogy a látássérültek közlekedése így rendkívül veszélyes, ezért haladéktalanul kérik a probléma mielőbbi orvoslását.

Kormányablakok bejárása

Egyesületünk az MVGYOSZ tagegyesületei részére megküldött felkérésnek megfelelően összegezte munkatársainak múlt év decemberében, valamint ez év januárjában végzett tapasztalatait a kormányablakok felmérése terén.

Fiatal látássérültek az újpesti színházban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-ére kaptunk pár jegyet Csiszár Renáta kulturális munkatárstól. Ez az előadás inkább a fiatalabb korosztályt célozta meg.

Jövőkép a közlekedésről

A FESZT-BKK együttműködési megállapodás keretében a BKK január 13-án, 9 órakor egyeztetést kezdeményezett a BKK személyszállítási üzletszabályzat módosításának tervezetéről.

Bármilyen szak választható bármilyen fogyatékossággal

Szállítószolgálat, speciális segédeszközök, könnyen érthető, látható és hallható információk, elektronikus ügyintézés akadálymentesen. A fogyatékossággal élő hallgatókat különböző szolgáltatásokkal segítik a felsőoktatási intézményekben.

Különleges lesz a februári Szempont klub

Kedves klubtársunk és olvasóink!
Sok szeretettel meghívunk mindenkit a február 4-i Szempont klubunkra.

Vidám előadás az Újpest Színházban

A téli estéhez képest kellemes időben indultunk az Újpest Színház felé. A kis csapattal még összeálltunk pár fotó erejéig, majd a tömeggel haladtunk székeinkhez.

A látássérültek biztonságos közlekedéséért

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Látássérült Klubjának 2016. januári találkozóján a látássérült klubtagok átvették az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által adományozott FUTÁR-távirányító készülékeket

Színházba látogatunk

Januári utolsó programunk egy narrált színházi előadás a Pesti Magyar Színház repertoárjából. Ezúttal egy igazi klasszikusra invitálunk minden kedves érdeklődőt!