Hírek

Beszámoló az Arany Sas Patikamúzeum látogatásáról

Boszorkánykonyha vagy patika, ahol az újpesti látássérültek jártak?   …   2019. április 1.    

Húsvéti hangulatban tartottuk klubnapunkat a XVI. kerületben

2019. március 18-án tartottuk meg havi klubunkat a XVI. kerületben. Húsvéti uzsonnával (kaszinótojás és sonkaválogatás) hangolódtunk az ünnepre, majd pedig tojásokat festettünk, így mindenki kiélhette a kreativitását.   …   2019. március 31.

Kutyakiképzésről az erzsébetvárosi Lámpás Klubban

A márciusi klubnapunkon Nyíriné Marcsi, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutyakiképzője és az egyik kutyája volt a vendégünk.   …   2019. március 29.    

Ünnepség Kispesten az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére

Klubtagjainkkal kimentünk a Kossuth téri megemlékezésre, hogy méltóképpen ünnepelhessük március 15-ét.   …   2019. március 28.    

A terézvárosi és az erzsébetvárosi lámpások 3d-s kép kiállításon voltak

Egy csodálatos napot tölthettünk el a Ver-deco Művészeti kör Alkotó egyesületnél, ahol Egy különleges 3D kiállításon jártunk, a Roky Mondayban. A kiállítást a Vakok és Gyengénlátó embertársaink tiszteletére rendezték.   …   2019. március 27.    

Rendhagyó osztályfőnöki órák a KMO-ban

Varró Mariann márciusban ismét rendhagyó osztályfőnöki órákra hívta egyesületünket a KMO-ba, érzékenyítő foglalkozást tartani kisiskolások részére. Célunk az volt, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében közelebb vigyük a gyerekekhez a „fogyatékossággal élők” mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást.   …   2019. március 24.    

Beszámoló az újpesti óvodai érzékenyítésről

2019. március 6-án az Újpesti Vörösmarty Óvodában tartottunk érzékenyítést.   …   2019. március 23.    

Dózsa György úti metróbejárás

Az M3-as metró felújítási munkáját és a Vállalkozóval történő szerződéskötést több éves előkészítési munka előzte meg. Az előkészítési fázisban, az érdekvédelmi szervezetek bevonásával készültek el a kiviteli tervek és kerültek meghatározásra az akadálymentesítéssel kapcsolatos követelmények, melyet az Ajánlatkérési dokumentáció 3. kötet, Műszaki előírások, 5. sz. melléklet: M3 metró taktilis jelek specifikációja és a 6. sz.…

Az audionarráció volt a téma a kőbányai klubon

A kőbányai klub márciusi összejövetelét, havi klubnapunkat 2019. március 11-én 15 órai kezdettel tartottuk meg a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Klubnapunk alkalmával az audionarrációval foglalkoztunk.   …   2019. március 19.    

VGYKE a Bonum Tv-ben

Bár egyre több a diplomás látássérült, a nyílt munkaerőpiacon mégsem kapnak annyi lehetőséget, amennyi megilletné őket. A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete ezért újraindította az “AC-DC Találd meg a helyed!” elnevezésű projektet, hogy mindkét oldalnak nyújtsanak információkat az egymásra találás érdekében. A projektről Fodor Ágnessel és Mészáros Ágnessel beszélgettünk Test és lélek rovatunkban- olvasható…

Tűzoltás az újpesti klubnapon

Klubnapunk vendége Béres Ferenc IV. kerületi tűzoltóparancsnok volt. Személyében egy nagyon közvetlen, jó humorú embert ismertünk meg.   …   2019. március 17.    

otózás látássérültként – a kőbányai Lámpás Klub az Esélyben

A februári klubnap vendége Sarusi István látássérült fotós volt, aki az Esély című műsorban is mesélt szakmájáról.   …   2019. március 16.    

Valódi válaszok az IBM-től

Alapos előkészületek után érkezett el a nagy találkozó napja február 20-án, szerdán. A megbeszélés az IBM City Gate Szolgáltató Központjában (IBM ISSC) zajlott, a Kálvin térhez közel. A több, mint négyórás szakmai tanácskozás sok értékes információt adott mindkét félnek.   …   2019. március 15.    

Összdolgozói értekezlet

2019. február 27-én a VGYKE Tanácstermében (Budapest Hermina út 57.) megtartottuk éves összdolgozói értekezletünket.   …   2019. március 13.    

Szolgálunk és védünk!

Februári klubnapunk vendégei Keviczky Csilla r. hadnagy és Fábián Mónika főtörzsőrmester voltak a XVIII. kerületi Rendőrkapitányságról, akik a bűnmegelőzésről, vagyonvédelemről, és az internet veszélyeiről tartottak vetítéssel egybekötött előadást.   …   2019. március 12.    

Vak tűzoltó mentor tartott előadást Kőbányán

2019. február 26-án, kedden a kőbányai klub a Martinovics tér 12. szám alatt található X. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon járt, ahol két információkban gazdag előadást hallgattunk végig.   …   2019. március 10.    

Mentőmúzeumban jártak a terézvárosi és erzsébetvárosi Lámpás Klub tagjai

A KRESZ Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. … 2019. március 9.  

Műveltségi vetélkedőt játszottunk a Békásmegyeri klubnapon

Február 22-én klubnapot tartottunk tizennyolc fő részvételével Békásmegyeren a Közösségi Házban.   …   2019. március 8.

Braille-írás

Braille-írást tanítunk!   …   2019. március 6.    

Februári klubnap a bűnmegelőzésről

Beszámoló Kispestről   …   2019. március 6.    

Múzeum egy villában? (2. rész): A zuglói Lámpás Klub beszámolója

Igen, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum Budapest VI. kerületében, Terézvárosban a Munkácsy Mihály utca 19/b alatt álló Schiffer villában található.   …   2019. március 5.  

Múzeum egy villában? (1. rész): A Schiffer villa története

Igen, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum Budapest VI. kerületében, Terézvárosban a Munkácsy Mihály utca 19/b alatt álló Schiffer villában található.   …   2019. március 4.

Terézváros vendége volt a Láthatár Bolt

Az Egyesületünk segédeszközöket árusító boltja kitelepült a terézvárosi klubnapunkra.   …   2019. március 2.  

Óvodások Között Újpesten

2019. február 15-én az Ambrus Óvodába látogattunk el kollégáimmal. Célunk egy nagycsoport érzékenyítése volt.   …   2019. március 1.    

Mobil bűnmegelőzési Centrum – mozgásban a bűnmegelőzés

Február 14-én a Kispesti Rendőrkapitányságra látogattunk a XVIII. kerületi lámpás klubbal közösen, ahol a „Mozgásban a bűnmegelőzés” program keretében megismerkedhettünk különféle bűnmegelőzési eszközökkel, felszerelésekkel.   2019. február 27.    

Láthatár Segédeszköz Bolt

Látássérülteknek segédeszközöket forgalmazunk!   …   2019. február 26.  

Érzékenyítés színházi előadás keretében

A Vöröskereszt és a Család és Esélyteremtő Önkéntes Ház (CSEÖH) ingyenes színházi érzékenyítő programot szervezett a Vakok Általános Iskolájának Nádor termébe február 13-ára, amelyen szinte minden Lámpás klub képviseltette magát.   …   2019. február 25.    

Klubnapot tartottunk az erzsébetvárosi Lámpás Klubban

Ez történt a februári klubnapon…   …   2019. február 24.

Klubnap a Láthatár Segédeszköz Bolttal

Februári klubnapunkon, melyet 2019. február 13-án tartottunk a Zuglói Civil Házban, a Láthatár Segédeszköz Bolt mutatta be termékeit és bemutatkozott a bolt új kolleganője is, Pintér Dalma.   …   2019. február 22.    

A ferencvárosi érzékenyítés a 9.Tv műsorán

Jól sikerült a Ferencvárosi Művelődési Központban megrendezett érzékenyítő nap. Az esemény a helyi sajtóban is megjelent, és a kerületi televíziós csatorna is műsorára tűzte.   …   2019. február 21.

Narrált színházi előadáson jártak a rákosmenti lámpások

2019. febr. 3-án akadálymentes színházi előadáson vettünk részt a Pesti Magyar Színházban, ahol a „Fösvény”-t tekintettük meg.   …   2019. február 19.    

Ez történt a masszázsban

Februári újdonság a VGYKE masszázs szolgáltatásának háza tájáról   …   2019. február 18.    

A fülünkkel is lehet látni: Érzékenyítő Nap az FMK-ban

Tárgy- és illatfelismeréssel, akadálymentesített filmmel és vakvezetőkutya-találkozóval várta az apróságokat a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete az FMK-ban rendezett óvodai érzékenyítő napon. A szervezet célja, hogy a szórakoztatva tanító foglalkozás minden ferencvárosi nagycsoportoshoz eljusson.   …   2019. február 16.

Rendhagyó osztályfőnöki óra a KMO-ban

Varró Mariann február 11-én rendhagyó osztályfőnöki órára hívta egyesületünket a KMO-ba. A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola negyedik osztályos tanulóinak tartottunk érzékenyítő foglalkozást.   …   2019. február 15.    

Egy érdekes klubnap Újpesten

Az audionarrácio volt a fő témája a februári lámpás klubnak.   …   2019. február 13.    

Februári klubnap Ferencvárosban

Megtartottuk újabb klubnapunkat Ferencvárosban.   …   2019. február 12.    

Januári klubnap dr. Ozvári-Lukács Réka jogásszal az önérvényesítésről

Megtartottuk januári klubnapunkat, melynek vendége dr. Ozvári-Lukács Réka jogász volt, aki a SZÜLŐ 2018 pályázati program keretében megvalósuló VGYKE Szülő Példa Érték elnevezésű projektet mutatta be.   …   2019. február 11.    

Emléklapot kapott a VGYKE

Egyesületünk oklevelet kapott.   …   2019. február 9.    

Narráció

A heti narráció témája Karsai Dániel Unscarred / Strangelove című szobra.   …   2019. február 8.    

A vizuális kultúra mindenkié! – Narrált cirkuszi előadás

A filmben látássérültek osztják meg velünk tapasztalataikat a Szikramanók című cirkuszi előadásról és magáról a narrációról, amelyből mi is kapunk egy kis ízelítőt…   …   2019. február 6.    

BKK egyeztetésen vett részt a VGYKE

A BKK Zrt. meghívására egyesületünk képviseltette magát a „Blaha Lujza tér felújítása” tárgyú projekt megbeszélésen.   …   2019. február 5.    

A X. kerületi Rendőrkapitányságon járt a kőbányai klub

A kőbányai Lámpás Klub beszámolója   …   2019. február 4.    

Érzékenyítő tréning a Liferay-nál

Jól sikerült az ismerkedés a Liferay Hungary Kft. céggel, amelynek elvittük a VGYKE „Túloldalról” elnevezésű tréningjét.   …   2019. február 2.  

Narráció

Paul Signac: Velence, A rózsaszín felhő   …   2019. február 1.

Játék babák és karácsonyfadíszek 1890-1950

Mazalin Tatjána és Mazalin Natália baba- és karácsonyfadísz gyűjteményének kiállításán jártunk klubtagjainkkal január 22-én a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben.   …   2019. január 30.    

Zuglói lámpások a Postamúzeumban

2019. január 25-én a zuglói lámpás klub tagjaival a Postamúzeumot látogattuk meg.   …   2019. január 29.    

Jogi klubnap Kőbányán

A kőbányai klub januári összejövetelét, havi klubnapunkat 2019. január 14-én 15 órai kezdettel tartottuk meg a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.   …   2019. január 27.  

Januári klubnap Siklós Zsuzsával

Januári klubnapunkon Siklós Zsuzsa gyűjteményvezető volt a vendégünk, aki a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményből, és Kispest történetéről tartott előadást.   …   2019. január 26.    

René Magritte – Az elvarázsolt birodalom

René Magritte: Az elvarázsolt birodalom Kedves Olvasó,   …   2019. január 25.    

Fogyatékosok jogairól szóló előadás volt Békásmegyeren

A III. kerületi Lámpás Klub évnyitó klubnapján érdekes előadást hallhattak a klubtagok.   …   2019. január 24.    

A ferencvárosi Lámpás Klub az Esély című műsorban

A ferencvárosi Lámpás Klub első születésnapja is témája volt az Esély című műsor szombati adásának.   …   2019. január 23.

Az év első VI. és VII. kerületi lámpás klubnapja

Megtartottuk az év első VI. és VII. Kerületi összevont lámpás klubnapját az Eötvös 10 Színtérben.   …   2019. január 22.  

Nyugdíjasokat érintő járulékfizetéssel kapcsolatos változások

2019-es változások   …   2019. január 19.  

Narráció

Marc Chagall: A nagy cirkusz   …   2019. január 18.

Új év, új honlap az INFOALAP-nál

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a 2019-es évet vadonatúj honlapjának publikálásával indította.   …   2019. január 17.

Első klubnap Zuglóban

2019. január 09-én megtartottuk első klubnapunkat a Zuglói Civil Házban (Bp. Csertő park 12.)   …   2019. január 16.    

Októberi Klubnap

Fehér Bot Világnapja, valamint, a VGYKE. 15. születésnapjának ünnepeltük Izgalommal készültünk erre a neves délutánra, kolléganőmmel. Délután 1 órakkor, egy Cri Du Chat szindrómás fiatalember Bencsik Dávid kerámia munkáit mutathattuk be, egy kiállítás keretében, mellyel meg is nyitottuk az ünnepségünket. A székek elfoglalása után, Fodor Ágnes a szövetség elnök asszonya üdvözölte vendégeinket, majd megköszönte a…

Októberi Klubnap a Rákoshegyi Közösségi Házban

Rákosmente lámpásai megtartották klubnapjukat 2019. október 1-jén a Rákoshegyi Közösségi Házban. Először egy egyperces néma felállással megemlékeztünk a nemrég elhunyt Riz Leventéről, kerületünk néhai polgármesteréről, aki indulása óta támogatta klubunkat. Utána vendégük Kollárszky Boglárka kapott szót, aki tájékoztatta a tagokat az újonnan induló pszichológusi tevékenységével kapcsolatban, valamint beszámolt a tisztújító közgyűlésről is. Péter beszélt a…

Gyászmise

Rákosmente egyik lámpása és néhány tag gyászmisén vettek részt a rákosligeti Magyarok Nagyasszonya Plébánián 2019. szeptember 30-án, amelyet a nemrég elhunyt XVII. kerületi polgármester tiszteletére tartottak. Riz Levente kezdettől támogatta a klubot. Emlékét kegyelettel őrzik a lámpások és tagok is.

Az aradi tizenhárom vértanúra emlékeztünk

Szeptember 30-án a XIII. kerületi lámpás klub összejövetelére Acsay Péter volt a vendégünk. Az előadó egy rendkívül érdekes és interaktív előadást tartott a magyar történelem egy igen szomorú részletéről: az aradi tizenhárom vértanú kivégzéséről és ennek körülményeiről. Alaposabban megismerhettük a tizenhárom hadvezér egyikét, Damjanich Jánost és annak feleségét, Csernovics Emíliát, sőt, még Petőfi özvegye, Szendrey…