Hírek

A résztvevők az egyik előadást hallgatják.

Meghívót kapott a VGYKE a Terézváros klímacselekvési terv és környezetvédelmi program ismertetőjére

A VGYKE Meghívót kapott a Terézváros – a klímacselekvési terv és környezetvédelmi program ismertetőjére, amelyen részt vettem.

A képen a klubnap résztvevői láthatók.

Klubnapunkon nyári események kerültek középpontba

Július 9-én Békásmegyeren a Közösségi Házban klubnapot tartottunk. Úgy terveztük, hogy az épület kertjében leszünk együtt, de a hirtelen jött eső miatt bent kellett maradnunk.

Az angyalföldi Lámpás Klub logója

Angyalföldi klub

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!

2021. július 26-án sok-sok online megtartott klubnap után a XIII. kerületi klub ismét megnyitja kapuit tagjai előtt a személyes találkozóra. Most, hogy búcsút mondhatunk a szigorításoknak, megpróbálunk új lendületet venni, és megszervezni első személyes találkozónkat egyelőre szabad téren, a Vakok Kertjében, melyen az elmúlt hónapok élményei és tapasztalatai megbeszélése mellett elkezdjük tervezni és szervezni további programjainkat a 2021-es évre.

Szemléletformáló délután a zuglói hittan táborban

2021. július 7-én délutánra meghívást kaptunk a zuglói Evangélikus Egyház nyári hittan táborába, ahol vegyes korosztályú gyerekek vártak bennünket. Kollégámmal, Tanai Csabával és Bonca nevű vakvezető kutyájával érkeztünk a Bosnyák téri templom háta mögött lévő táborba.

A kispesti Lámpás Klub logója

A szentendrei Skanzen bemutatása a júliusi online klubon

Kedves klubtagok és érdeklődők!

Szeretettel hívunk benneteket júliusi online klubunkra, melyet a Kispest Lámpásai Facebook oldalunkon követhettek élőben.

A klubtagok a teraszon

Ismét együtt a rákosmenti klubban

Rákosmente lámpásai hosszú szünet után 2021. július 6-án klubnapot tartottak ezúttal a Rákosligeti Katolikus Körben, mert megszokott helyük gyerektáboroztatás miatt zárva tartott.

A zuglói Lámpás Klub logója

Mi is az a Braille kotta?

Kedves Tagok, Érdeklődők!

A Közösség Lámpásai Zuglói látássérültek klubja minden érdeklődőt szeretettel vár 2021. júl. 21-én (szerdán) 14 órakor kezdődő online klubnapjára.

Róth Miksa: Béke

Narráció 42

  Róth Miksa üvegmozaikjai Róth Miksa Emlékház a Nefelejcs utca 26. szám alatt A VII. kerület mélyén, a Keleti pályaudvar közelében, a Nefelejcs utca lombos fái alatt egy igazi csoda…

Róth Miksa: Béke

Narráció

Róth Miksa üvegmozaikjai
Róth Miksa Emlékház a Nefelejcs utca 26. szám alatt

A XVI. kerületi Lámpás Klub tagjai a klubnapon

Végre újra együtt

Egy hosszabb szünet után a XVI. kerületi tagok ismét személyesen találkozhattak, a régi, megszokottan jó és családias hangulatban, a régi, megszokott időpontban és helyen, a Napraforgó Központban.

A terézvárosi Lámpás Klub logója

Meghívó a Júliusi klubnapunkra

Kedves Klubtagok, Kísérők és Érdeklődők!
Szeretettel hívok meg mindenkit a Júliusi klubnapunkra.

A rákosmenti Lámpás Klub logója

Beszélgetés Dupaj Mónikával Rákosmente júliusi online klubján

Kedves Klubtársunk!
2021. július 19-én megtartjuk online klubunkat is, melyre meghívtuk Dupaj Mónikát, látássérült mentálhigiénés szakembert, akivel a látássérültség elfogadásáról beszélgetünk. Ezen kívül Mónika segítő beszélgetések lehetőségét kínálja fel tagjaink számára, amit megbeszélt időpont szerint igénybe vehettek.

A XVI. kerületi Lámpás Klub logója

Újra  a Napraforgóban

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!
2021. július 19-én sok-sok online megtartott klubnap után a XVI. kerületi klub ismét megnyitja kapuit tagjai előtt a személyes találkozóra.

A képen sárga háttér előtt fekete betűkkel a "Júniusi online klubnap a bűnmegelőzésről" szöveg olvasható, valamint a XVIII. kerületi Lámpás Klub logója látszik.

Júniusi online klubnap a bűnmegelőzésről

2021. június 30-án online formában megtartottuk havi klubnapunkat, melynek fő témája a bűnmegelőzés, a személyes biztonságunk és vagyontárgyaink védelme volt.

A képen színátmenetes háttér előtt a rendezvény címe olvasható: "Mi is itt vagyunk"

„Mi is Itt vagyunk” road show

Az NFSZK egy több állomásos rendezvénysorozatot szervezett 2021. június 8-án, hogy bemutassa és ismertebbé tegye az Augmentatív és Alternatív Kommunikációt (AAK).

A képen két telefonkagyló sziluettje látható. Amíg a fekete kagyló feletti buborék egy kérdőjelet tartalmaz, addig a fehér kagyló feletti buborék a választ sejteti.

Ideiglenes változás központi ügyfélszolgálatunk nyitvatartásában!

Tisztelt Tagtársaink, kedves Olvasóink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2021. július 12-től (hétfőtől), 2021. július 16-ig (péntekig) az 1141 Budapest, Szugló utca 81. szám alatt, a VGYKE Regionális Központjában működő ügyfélszolgálatunk személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt részben szünetel.

Ady Endre síremléke

Narráció

Fiumei úti sírkert 2.
Séta az írók síremlékei között

Ady Endre síremléke

Narráció 41

  Fiumei úti sírkert 2. Séta az írók síremlékei között Korábban már megcsodálhattuk három képzőművész szobrászatilag is érdekes síremlékét, ezúttal pedig a Fiumei úti sírkertben nyugvó író óriásokra emlékezünk. A…

A képen az érzékenyítő csapat tagjai és vakvezető kutyáik láthatók.

Érzékenyítés a VI. kerületi Derkovits Általános Iskolában

Érzékenyítést tartottunk a VI. kerületi Derkovits általános iskolában nyári tábor keretein belül, vegyes osztályokkal. Minden évfolyamból voltak gyerekek.

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub logója

Okosklub, online klubnap

2021.07.07.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

Pályázati kiírás

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), elnöksége 13/2021. számú határozata értelmében tanulmányi támogatás pályázatot ír ki az egyesület kiskorú tanulói részére. A pályázat keretösszege 160.000,- Ft, amely az MVGYOSZ-nek a VGYKE részére leosztott SZJA 1%-os támogatási keretéből kerül finanszírozásra.

A képen a klubtagok láthatók.

Duna-partra mentünk Óbudai klubtagokkal

Június 18-án rendhagyó helyszíne volt klubnapunknak.

A VGYKE új kiadványának borítója

Interjú az InfoRádióban Fodor Ágnessel

Több, mint negyedórás interjút rögzített az InfoRádió Fodor Ágnes elnökkel.

A ferencvárosi Lámpás Klub logója

2021. július-klubnap

  2021-ben a pandémia és a lezárások utáni első személyes klubnapunkat július 5.-én tartottuk a Ferencvárosi Művelődési Központban. Megbeszéltük azt, hogy ki hogyan élte át az elmúlt időszakot, milyen problémák…

Munkácsi Mihály síremléke

Narráció 40

  Fiumei sírkert 1. Séta a művészek parcellájában A Főváros közepén, pár percnyire a Keleti pályaudvartól a VIII. kerületben található nemzetünk nagyjainak egyik legszebb emlékhelye, a Fiumei úti sírkert. A…

Munkácsi Mihály síremléke

Narráció

Fiumei sírkert 1.
Séta a művészek parcellájában

A ferencvárosi Lámpás Klub logója

Meghívó klubnapra, vár Ferencváros!

Kedves Tagjaink!

Örömmel értesítek mindenkit, hogy következő klubnapunk alkalmával már személyesen találkozunk a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest, Haller u. 27.)

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Új gyógymasszázs lehetőség a VII. kerületben

VII. kerületi lakosoknak 20 % kedvezmény!

A képen a kert látható, háttérben a Vakok Kertje makettel.

A Vakok Kertje

Itt a nyár. Bemutatjuk a Vakok Kertjét.

A XVIII. kerületi Lámpás Klub logója

Júniusi online klubnap a XVIII. kerületben

Kedves Klubtagok, Kedves Érdeklődők!

Szeretettel meghívunk Benneteket következő online klubunkra, melyet 2021. június 30-án, szerdán 11:00-órától tartunk.

A képen a terézvárosi Lámpás Klub logója mellett a következő szöveg olvasható: "Beszélgetés Soproni Tamással, a VI. kerületi polgármesterrel".

Riport a terézvárosi polgármester úrral

A klub ideje: 2021. június 16. (szerda) 15h.

A Budai vár

Narráció 39

Széchenyi Lánchíd A budai és pesti oldalt összekötő legidősebb állandó híd megismerése igencsak aktuális dolog, hiszen a napokban kezdődtek el a Lánchíd felújításának munkálatai. A gróf Széchenyi István által kezdeményezett…

A Budai vár

Narráció

Széchenyi Lánchíd

A képen egy elnézést zárva vagyunk tábla látható

Június 24 és 30 között szünetel a VGYKE regionális központjában működő ügyfélszolgálatunk személyes ügyfélfogadása

Tisztelt Tagtársaink, Kedves Olvasóink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2021. június 24-től (csütörtöktől), 2021. június 30-ig (szerdáig) az 1141 Budapest, Szugló utca 81. szám alatt, a VGYKE Regionális Központjában működő ügyfélszolgálatunk személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt szünetel.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

Interjú az Óbuda TV-ben

A VGYKE szolgáltatásait mutatta be Fodor Ágnes elnök az Óbuda TV-ben, valamint a látássérültek mindennapi életéről is szót ejtett. Jelen volt a kerület egyik közösségi civilszervezője, Vasné Pintér Teréz is, aki a lámpás klub tevékenységeiről beszélt.

Az angyalföldi Lámpás Klub logója

Online klubnap Angyalföldön a kultúra jegyében

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!
A XIII. kerületi Lámpás Klub online klubnapot tart, melyre szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt.

LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK

A „Vizuális Kultúra” mindenkié a szentendrei Skanzenben

Kedves tagjaink, kísérők!
2020-ban a Covid járvány miatt sajnos nagyon sok programunkat nem tudtuk megvalósítani. Reméljük, az idei év már kegyesebb lesz és a lakosság átoltottsági aránya, valamint a vírus terjedésének csökkenése nem áll majd terveink útjába, így idén ismét egy nagyszabású kirándulást tervezhetünk tagjainkkal és kísérőikkel.

A képen a Gellért téren elhelyezett futár-kijelző látható

Tájékoztatás a hangos jelzőlámpák és Futár táblák meghibásodásának bejelentéséről

Kedves Tagtársaink, Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a jarokelo.hu bejelentési felület mellett már e-mailben is jelezhetik, ha egy hangos jelzőlámpa és / vagy Futár tábla működésében hibát észlelnek.

Seuso kincsek

Narráció 38

  Seuso kincsek A Magyar Nemzeti Múzeumban látható Seuso kincsek története krimibe illő, ugyanis az értékes leletek megtalálójának életébe került a szerencséje, majd kicsempészték az országból és egy angol befektető…

A ferencvárosi Lámpás Klub logója

Az Infoalap munkájáról

Kedves Tagjaink, Kedves Érdeklődők!
2021. június 22-én 15  órától online klubnapot tartunk, melyet a kerület (IX. kerület) Facebook oldalán élőben közvetítünk, illetve megosztásra kerül az adást követően.

Seuso kincsek

Narráció

Seuso kincsek

A XVI. kerületi Lámpás Klub logója

Kulturális klubnap

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!

A XVI. kerületi Lámpás Klub online klubnapot tart 2021. Június 21-én 14 órakor, melyre szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt.

A képen színátmenetes háttér előtt fekete betűkkel a konferencia címe, valamint az ezt szervező egyesület neve olvasható.

Lélekbonbonok 10

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2021 június 4-én is megtartotta online közösségépítő programját Lélekbonbonok címmel, mely alkalommal bemutatták az Egyesület nyújtotta információs, telefonon elérhető szolgáltatását, mely a Telefotel nevet viseli.

Az óbudai Lámpás Klub logója

Óbudai klubtagokkal Duna-parti sétára indulunk

Szeretettel hívunk Mindenkit rendhagyó klubnapunkra!

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Interjú Miks-Rédai Csabával Rákosmente júniusi online klubján

Rákosmente lámpásai megtartották online klubnapjukat június 1-jén, melyre kollégájukat, Miks-Rédai Csabát hívták meg, aki többek között az egyesület rendezvényeinek hangosításával is foglalkozik.

A ferencvárosi Lámpás Klub logója

2021. június-on-line klub

2021.06.07.

A kispesti Lámpás Klub logója

A Vakok Kertje bemutatása a júniusi online klubon

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!

Szeretettel hívunk benneteket júniusi online klubunkra, melyet a Kispest Lámpásai Facebook oldalunkon követhettek élőben.

A képen Radnóti Miklós látható.

Nem tudhatom… – Emlékezés Radnóti Miklósra a májusi online klubon

A kispest.hu Velünk történt rovatában is megtekinthető májusi klubnapunk.

A terézvárosi Lámpás Klub logója

Beszélgetés Soproni Tamás polgármester úrral

Kedves Tagok és Érdeklődők!

Szeretettel várok mindenkit a VI. kerületi júniusi online klubnapunkra.

A palást

Narráció

Magyar koronázási palást
Magyar Nemzeti Múzeum

A palást

Narráció 37

  Magyar koronázási palást Magyar Nemzeti Múzeum A Magyar Nemzeti Múzeum raktáraiban a magyar történelem legfontosabb kincseit fedezhetjük fel. Talán emlékeztek, hogy többek között ezt Harry Hill Bandholtznak is köszönhetjük,…

A fotó előterében mikrofon, a hátterében egy stúdió képe látható.

Balázs Zsanett interjúi

Újabb állomásához érkezett Balázs Zsanett interjúsorozata. Ezúttal a VGYKE kistérségi egyesületei mutatkoznak be.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Masszázzsal kapcsolatos tájékoztatás: házhoz megy a masszőr!

Kedves Tagtársak és Vendégek!
Új szolgáltatás a VGYKE-nél: támogató szolgálatunk és gyógymasszázs szolgáltatásunk szoros együttműködése kapcsán házhoz megy gyógymasszőrünk.

A VGYKE új kiadványának borítója

Képernyőolvasóval is olvasható mindkét Szülő-Példa-Érték könyv

Két könyv is felkerült nemrégiben a Könyveink elnevezésű kockába. Címük és részben írójuk is hasonló, de témájuk különböző.

A szoborcsoport három alakja

Narráció

Strobl Alajos-Schickedanz Albert: Arany János-emlékmű
Felállítás: 1893. május 21.

A taktilis sáv a Népliget állomáson

A MVGYOSZ taktilis burkolati jelzésekre vonatkozó új állásfoglalása

Kedves Tagjaink és Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk tagjainkat, hogy május 27-én az MVGYOSZ elnöksége határozatban elfogadta és ezzel hatályba léptette a szövetség taktilis burkolati jelzésekre vonatkozó új állásfoglalását, mely letölthető a honlapjukról.

A zuglói Lámpás Klub logója

Beszélgetés Sokacz Anikóval

Kedves Tagok, Érdeklődők!

A zuglói lámpás klub 2021. június 9-én (szerdán) 14 órakor kezdődő Facebook Live eseményének meghívott vendége: Sokacz Anikó (a Zuglói Önkormányzat civil és nemzetiségügyi tanácsnoka, önkormányzati képviselő, KEF elnök), akivel a tanácsnoki munkájáról és a VGYKE-vel való kapcsolatáról beszélgetünk.

A fotó jobb oldalán sárga alapon fekete betűkkel a hír címe olvasható, a bal oldalon a XVIII. kerületi Lámpás Klub logója látszik.

Májusi klubnap a Kondor Béla Közösségi Házról és egyéb aktuális témákról

2021. május 26-án megtartottuk havi online klubnapunkat, melyen Hajzlinszki Annamária, a Kondor Béla Közösségi ház kommunikációs igazgatója volt vendégünk.

A képen Radnóti Miklós látható.

Nem tudhatom…

Emlékezés Radnóti Miklósra a májusi online klubon
2021.05.20.