Hírek

Sikeres lett a Szülő Klub Újpesten

Újpesten került sor a második Szülő Klubunkra a „Tenni tudunk” projekt keretein belül. Október 12-én sokan gyülekeztünk az Ady Művelődési Házban, hogy megosszuk egymással a szülőként szerzett tapasztalatainkat és megkeressük mit is tehetünk Újpesten.

„A segítség csodákat teremt” – Divat Show az integráció jegyében

„Október 8-án csodálatos napra ébredek: divatbemutatóra vagyok hivatalos, mint kerekesszékes modell. A Duna Palota fényűző környezetében, a lelkes vendégsereg előtt vonulhatok fel több ruhában is. Smink, haj, ékszerek, mosolygós arcok és egy csodálatos üzenet. Minden adott, hogy egy felejthetetlen élményben lehessen részem! – Ivanova Daniela élménybeszámolója.

Szeptemberi élmények Szentendrén

A Szentendrén működő Lámpás Klub szeptembere igazán különleges és élményekben gazdagra sikerült. Meghallgathattak egy olyan előadást, melyben számos mindenkit foglalkoztató kérdésre választ kaphattak, valamint megetethettek egy kisborjút is.

Akadálymentes játékokkal berendezett közösségi tér épül a támogatásból

36 000 eurós, azaz 11 000 000 forintos támogatást adott át az Auchan Magyarország a kecskeméti Strázsa Tanya Szociális Szövetkezetnek.

A képen a Csobánka téri közösségi ház bejárata látható

Meghívó október 15-re

A Nemzetközi Fehér Bot napi rendezvénysorozatban a VGYKE a III. kerületben tartja az egyik nagyobb programját. A Békásmegyeren szervezett előadói napon sok kellemes élmény várja a vendégeket.

Nyárbúcsúztató klubnap Békásmegyeren

A harmadik kerületi Lámpás Klub nyárbúcsúztató klubdélutánt szervezett, melynek a nyári élmények mellett egy igazán egyedi témája volt. Ez a téma pedig a VGYKE Ügyfélszolgálata volt. Miért szeretik a tagjaink? Miben más, mint egy megszokott Ügyfélszolgálat?

Újabb interaktív klubnap a siketvakságról

Október a látás hónapja, ezért a szokásosnál némileg több figyelem irányul a látássérültekre. Ennek keretében a XIII. és a XIV. kerületi Lámpás Klub is a látássérültek egy kisebb csoportjára fog koncentrálni egy október közepére szervezett délutánon. Egy érdekes és vidám délutánt ígérnek a meghívásukban.

Tudásmegosztás Rákosmentén

Második szakmai fórumunk is nagy sikerekkel zárult: pedagógusok, szülők, egészségügyi szakemberek és a VGYKE kollégái is szép számmal voltak jelen Rákosmentén, október 5-én. Szerda reggel őszies, ám napsütéses nap köszöntött minket, amely megalapozta a jó hangulatot, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház pedig a kellemes légkört biztosította.

Nyílt nap a Tűzoltóságon

Az Újpesten működő Lámpás Klub ebben az évben is igyekszik sok olyan helyre elvinni a tagjait, ahova nem túl gyakran lehet eljutni. A nyár végén - ősz kezdetén sikerült megszervezniük, hogy a tagjaik, a helyi tűzoltóság által szervezett bemutatóra jussanak el.

Sportnap a Herminán

A paralimpiai játékok kezdetére emlékezve, sportnapot szervezett az MVGYOSZ. Az újbudai Lámpás Klub tagjai is elmentek és egy nagyon kellemes napot töltöttek a Szövetség vendégszeretetét élvezve. Erről olvashatunk részleteket.

Kuku és barátai – hangoskönyv látássérült gyerekeknek

Loványi Eszter, hallássérült gyógypedagógus-szociológus egy hangjelző kutya, Kuku boldog gazdája. Szabadidejében a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület munkáját segíti önkéntesként, és most egy látássérültek számára is elérhető mesekönyvet írt.

Tudásmegosztás Rákosmentén

Ősszel sincs megállás a VGYKE háza táján. Második szakmai fórumunk is sikeresen lezajlott a mai napon, ezúttal a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

Meghívás a XV. kerületbe

A XV. kerületben egy rendkívüli beszámoló és egy rendkívüli bemutató lesz az október havi klubprogram. Mindezek egy különleges teljesítmény okán kerülnek majd elő, amit egy látássérült sorstársunk ért el.

Szeptember a XV. kerületben

Az igen mozgalmas nyár után, a szeptember is nagyon kellemes élményekkel várta a XV. kerületben élő látássérülteket. A mostani beszámolóból kiderül az elmúlt hónap eseményein kívül az is, hogy milyen további élmények várhatóak az ősszel.

„Hosszú távú együttműködésben bízunk.”

Még két napig lehet jelentkezni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet és a VGYKE közösen meghirdetett bébiszitter képzésére. A képzés különlegessége, hogy az alap modulok mellett specializációs órák is lesznek, amelyeken a leendő gyermekfelügyelők megtanulják majd, hogy miként vigyázzanak egy látássérült gyermekre.

Autómentes nap Rákosmentén

Az Egyesületünk szívesen vesz részt azokon a rendezvényeken, ahol alkalom nyílik sok emberrel találkozni és ezáltal lehetőség nyílik a látássérültek és az ép látású emberek közötti távolságot vagy idegenkedést csökkenteni. Ez történt Rákosmantén, az autómentes napon is.

Jelentkezzen speciális bébiszitter képzésre!

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet (MVKBP) és a Vakok és Gyengénlátok Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) együttműködés keretében valósítja meg a „Specializált bébiszitter képzés látássérült gyermekek felügyeletére” projektjét.

Meghívás Újbudára

Újbudán, a soron következő klubdélutánon a kulturális akadálymentesítés másik oldalát fogják körbejárni. A fő téma az lesz, hogy egy látássérült miként lehet előadóművész? Mennyiben más ez az egyébként sem könnyű pálya az ép látású emberekhez képest? Ilyen kérdésekre való válaszkeresés mellett, majd egy extra különleges vendég is tiszteletét teszi a klubdélutánon.

Hegyet mászni látássérültként

A XVII. kerületi Lámpás Klub szeptemberi összejövetelén egy nagyon érdekes teljesítmény kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a megjelentek. Arról volt szó ugyanis, hogy milyen előkészületek után juthat fel egy látássérült hegymászóként a Mont Blanc-ra.

VISAL tréning a Zuglóban élő látássérülteknek

Időskorú látássérült emberként úgy érzi, egyedül van, elszigetelődött? Folyamatosan mások segítségére szorul és úgy érzi, hogy ki van szolgáltatva nekik? Szeretne tenni valamit azért, hogy élete megváltozzon, helyzete jobb legyen? Vannak hasznos tapasztalatai, amiket szívesen megosztana hasonló sorsú emberekkel vagy elfogadna tőlük tanácsokat, információkat? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszol, akkor a VISAL programot Önnek találták ki!

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! Az igényekhez igazodva megváltoztattuk a Láthatár bolt nyitva tartási rendjét!
Hétfőn és pénteken 8:00-tól 16:00 óráig, kedden, szerdán, csütörtökön pedig 9:00-től 17:00 óráig várunk mindenkit szeretettel!

Fellépőket keresünk!

Van olyan színpadi produkciód, amit szívesen megmutatnál nagyobb közönség előtt? Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy egy vidám és színvonalas gálaműsoron keresztül üzenjünk a nyilvánosságnak az értékeinkről? Ha bármelyik kérdésre is igen a válaszod, akkor ajánlunk egy lehetőséget.

Megtartottuk első Szülő Klubunkat

Kispesten került sor első Szülő Klubunkra a „Tenni tudunk” projekt keretein belül. Szeptember 26-án többedmagunkkal gyülekeztünk a kispesti Családsegítő Központban. Szülők, pedagógusok és szakemberek is képviseltették magukat az eseményen, ami üdítő légkörben, vidáman zajlott, olykor megható pillanatokkal. Nagyon emlékezetes és hasznos volt mindannyiunk számára!

Rákosmenti programok októberben

Rákosmentén az októberi klubnapra, kitelepül az Ügyfélszolgálat, így mód lesz a tagdíjak befizetésére. A hónap második felében pedig egy nagyobb ünnepi rendezvény várja a kerületieket,

A XIII. kerületben is kiosztásra kerültek a Futár távkapcsolók

Az Egyesületünk mindig örömmel köszönti azt, ha egy önkormányzat átvállalja a közlekedést segítő FUTÁR-távkapcsolók beszerzésének költségeit. Ezen a héten a XIII. kerület Önkormányzata tette ezt meg.

Öt ország szakértői tanácskoztak az esélyegyenlőségről

Lengyel, cseh, bolgár, román és magyar szakemberek beszélgettek az esélyegyenlőségről az Egyenlő Esélyekkel Zuglóban és Európában című konferencián szeptember 16-án a Zuglói Civil Házban. Egyesületünk elnöke, Fodor Ágnes is tartott előadást a VGYKE képviseletében.

Kispest lámpásai a Mihály-napi búcsúban

A nyártól való kollektív búcsúzásnak sokféle módja és ideje van, Ezek egyike a kispesti Mihály-nap. A népes rendezvényen jelen voltak a kerületi szervezők is.

Krimi helyett hozzánk gyere!

A XVIII. kerületi soron következő klubnapról adunk hírt, valamint egy kéréssel fordulnak a XVIII. kerületi látássérültek felé a kerületi lámpások.

A képen két molinó látható, melyen Kispest önkormányzata és a kerületi klub adatai olvashatóak

“Ha összefogunk, mindenre képesek vagyunk!”

A látássérült gyermekek korai fejlesztésének támogatásával foglalkozó projektünk első interdiszciplináris szakmai fórumán a VGYKE és a szakma kiválóságai is képviseltették magukat. Jelen volt többek között pedagógus, szemész asszisztens, jogász, egyesületünk civil szervezői és legfőbb támogatónk, az Országos Látásvizsgáló Központ képviselője is. Nagy sikerrel és gyümölcsöző kapcsolatokkal zárult eme jeles esemény.

Szeretettel várjuk a szülőket Rákosmentéről!

Kedves Rákosmentei Szülők! A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa. A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt „Oldjuk meg, osszuk meg!” szülő klubunkra! Ezúttal Rákosmentéről várjuk a látássérült(ként) gyermeket nevelő szülőket.

Kint voltunk az autómentes napon

Ebben az évben is volt mobilitási hét, melynek egyik programja volt az autómentes hétvége. Az autómentes hétvégén az Andrássy utat ellepték a gyalogosok, akik sokféle sátornál vehettek részt interaktív kiállításokon. A FESZT és a BKK sátoránál a VGYKE is lehetőséget kapott arra, hogy egy képességeket próbára tevő programot szervezzen.

A fényképen a Prevenciós Központ épülete látható, ahol a klubok megrendezésre kerülnek

Új helyen az angyalföldi Lámpás Klub!

A XIII. kerületben teljesen új helyen és teljesen más időpontban tartja az összejövetelét a Lámpás Klub. A változások részleteit közöljük.

Helyezést értünk el egy főzőversenyen!

A Mogyoródi úti sportpályán rendezett jótékonysági főzőversenyre a VGYKE is meghívást kapott. A csapatunk nagy meglepetést okozott azzal, hogy a főzőversenyen harmadik helyezést ért el. Ennek a sikeres szereplésnek a történetét ismerhetjük meg a beszámolóból.

Egészség és ellazulás a klubnapon

Olyan relaxációs élményt kínálnak a kispesti klubnap szervezői, mellyel ritkán lehet találkozni Magyarországon. Igazi hangtálas regenerálódásra kínálnak lehetőséget minden vendégüknek, mindezt ingyen!

Aszódon jártunk

Még az ép látású emberek számára is nagyon ritka élmény az, amikor egy múzeumban kezükbe vehetik és kipróbálhatják a kiállított tárgyakat. Az erzsébetvárosi Lámpás Klub által szervezett aszódi múzeumlátogatáson azonban az a nagy öröm érte a látogatókat, hogy az egész kiállítási anyag egy látogatás erejéig tapinthatóvá vált.

„Tenni tudunk” – Első szakmai fórumunk sikeresen lezajlott

A CIB Alapítvány által kiírt „Tenni tudunk” pályázat egyik nyerteseként egy fél éves időtartamú, a látássérült gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó projekt első alkalmát köszönthette egyesületünk a mai napon. Interdiszciplináris szakmai fórumra került sor a kispesti Polgármesteri Hivatal Házasságkötő kistermében, ahol a 3 órás alkalom során szakemberek cseréltek értékes tapasztalatokat.

Segítség az újpesti látássérülteknek

A VGYKE a IV. kerületben is megszervezi a szülőket segítő programsorozatát. Erről nyilatkoztak a kerületi tévében a szervezők.

Rétvári szerint oka van, hogy kevesebb pénzt kapnak a paralimpikonok

A paralimpikonok feleannyi pénzt kapnak, mint az épek, de Rétvári szerint ezzel nincs gond, ennek oka van.

Születésnapot ünnepelnek Erzsébetvárosban

Klubszülinap lesz Erzsébetvárosban a jövő kedden. A szervezők mindenkit hívnak, aki velük együtt szeretne ünnepelni.

A képen egy segítő kísér egy fehérbotos embert

Hirdetés személyi segítői állásra

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogató Szolgálata azonnali kezdéssel munkatársat keres személyi segítői pozícióba!

Szemét(-)ügyről beszélgettünk

A hulladékgyűjtésről való második beszélgetésünknek szomorú aktualitását adta, hogy megismerkedhettünk a "hulladékgazdálkodási bírság" kifejezéssel. Ennek ellenére egy nagyon vidám és tanulságos klubnap volt az újbudai Lámpás Klubban az ilyen kérdésekről.

Változik a megváltozott munkaképességű emberek támogatására fordítható összeg

Nyolcmilliárdról 12 milliárd forintra emelkednek a megváltozott munkaképességű emberek támogatására fordítható források, 2018 végéig csaknem 12 ezer embert kívánnak bevonni a támogatottak körébe - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára keddi tatabányai sajtótájékoztatóján.

Nyári élménybeszámolók, őszi programok Békáson

Ezen a héten, pénteken lesz a harmadik kerületben klubnap. Ismét a megszokott helyszínen, a jövő évi tagbélyegek megvásárlásának a lehetőségével, valamint egyéb kellemes programokkal várja a kerületi tagokat és családtagjaikat a klub vezetője.

Meghívó

A "Civilek uccája" című rendezvényre sok szeretettel várnak mindenkit 2016. szeptember 24-én a Zuglói Civil Házban és közvetlen környezetében. A zuglói Közösség Lámpásainak standja is megtalálható lesz az eseményen, keress fel minket bátran!

Szeptemberi kóstoló a Bókay-kertben

Zenés-táncos nyárbúcsúztatót rendeztek a XVIII. és XIX. kerületi klubok, vadételek kóstolójával összekötve. Erről a rendkívüli eseményről olvashatunk a kispesti lámpások beszámolójában.

Paralimpia 2016: három éremmel lettünk gazdagabbak

Kifejezetten eredményesen zárult a 2016-os paralimpia hétfői versenynapja. Sportolóink remekeltek, így több számban is magyar sportoló állhatott a dobogóra.

Hegymászás a klubnapokon

Hogyan lehet látássérültként valódi hegymászóvá válni? Mennyiben más egy csúcstámadás látássérültként? Milyen különleges kihívásokkal kell megküzdeni? Ezekre a kérdésekre is válaszol a XIII. és a XIV. kerületi Lámpás Klub e heti klubnapja.

Nyárbúcsúztató klubdélután

A XVIII. kerületi Lámpás Klub a legfiatalabb az Egyesületen belül. Jól jelzi az idő gyors múlását, hogy immáron ők is megtartották az első nyártól elköszönő klubnapjukat.

Újra automata ajtónyitás lesz a metrókon?

Végre nem csak érintéssel lehet kinyitni a metró ajtajait? Talán visszaáll hamarosan az automata ajtónyitó rendszer a metrókocsiknál.

Repülős klubprogram

A XVIII. kerületben működő Lámpás Klub abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyon sok repüléshez kötődő helyszínhez közel helyezkedik el. A Klub élt is ezzel a lehetőséggel és a közelmúltban felkerestek egy repüléstörténeti kiállítást.

A rákosmentei Lámpás Klubról

Augusztus 26-án a Rákosmente TV-ben sugároztak egy interjút a kerületi lámpásokkal. Beszéltek a hangosított lámpákról és az őszi terveikről.

A Segédeszköz pályázat nyertesei!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöksége 2016. szeptember 7-én tartott ülésén elbírálta a 2016. évi életvitelt megkönnyítő segédeszköz pályázatára beérkezett kérelmeket.

Lecsót a keceléből!

Egy nem éppen közelre szervezett kirándulás akkor ideális, ha az étkezést is megoldottnak tekinthető. Valószínűleg nincs is biztosabb út, mint egy lecsófesztivál helyszínére szervezni a programot. Ebbe a szerencsés helyzetbe kerültek a rákosmenti Lámpás Klub tagjai.

XV. kerületi meghívás

Ezen a héten pénteken tartja a klubdélutánját a XV. kerületi klub. Az alábbi meghívóban tájékoztatnak a helyszínről és a programról.

Rádiótörténet, bemutatóval

A VGYKE klubjai rendszeresen szerveznek olyan programokat, melyekre egyébként is csak kevés szerencsések juthatnak el. Ezúttal is egy ilyen rendezvényre került sor Rákosmentén.

Siketvakságról interaktívan

A kispesti Lámpás Klub augusztus végi klubdélutánjának a témája a siketvakság volt. A klubnapon kiderült, hogy egy ilyen komoly témát is lehetséges vidáman, informatívan és interaktívan feldolgozni. Erről olvashatunk a mai beszámolóban.

Dunai hajókirándulás

A honlapunkon már több hajózással egybekötött klubkirándulásról is beszámoltunk ezen a nyáron. Az egyik ilyen kirándulásról egy tudósítás is készült, mely most itt is megtekinthető.

A látássérültek mindennapjai

A kerületi Lámpás Klubok egyik előnye, hogy a szemléletformálásnak új, helyi központjai jöhetnek létre. Önmagában csak azzal, hogy a látássérültek megjelennek, számos kérdés megfogalmazódik velük kapcsolatban és a Lámpás Klubok segíthetnek válaszokat találni. Így van ez a XV. kerületben is.

Hegyek között, völgyek között

A soron következő rákosmenti klubnap témája: látássérült kirándulás a Mont Blanc csúcsára. A szervezők egy valóban egyedi élménybeszámolóval várnak mindenkit!

Szentendrén jártunk

A budapesti klubok többször szerveztek már kirándulásokat Szentendrére és mindig sikerült újabb és újabb izgalmas helyszíneket felkutatni. Az erzsébetvárosi klub által szervezett augusztusi kiránduláson sem volt ez másképpen.