Hírek

Zugló is mögöttünk áll

Szabó Rebeka, zuglói alpolgármester asszony is tiszteletét tette a „Tenni tudunk” projekt záró konferenciáján, ahol sikerült egy rövid interjú erejéig beszélgetnünk vele. Mesélt arról, hogy mennyire szívén viseli a fogyatékkal élők helyzetét, kiemelte a korai fejlesztés fontosságát, s azt is, hogy rendkívül hasznosnak ítéli meg az ilyen és ehhez hasonló szakmai találkozókat. Egy VGYKE logó babával is megajándékoztuk, amit nagy örömmel vett át.

Adventi vásártúra

Vannak olyan látássérültek, akiknek nehézséget okoz a karácsonyi ajándékok önálló beszerzése. Ehhez nyújtott segítséget a kispesti Lámpás Klub adventi vásártúrája, ahol a klubvezetők kíséretével mód nyílt a klubtagoknak a rokonoknak, családtagoknak történő ajándékvásárlásra.

Domoszlai János fellépése

Ezen a héten egy saját esten lép fel Domoszlai János, akit jól ismerhetünk a Lámpás Klubokról. Mindenkit sok szeretettel bátorítunk, hogy nézze meg őt és támogassuk a jelenlétünkkel!

A képen a program logója látható

Erzsébet-program fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok számára

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány) az Erzsébet-program keretében, az egészség megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódás elősegítése érdekében fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok számára szociális üdülési pályázatot hirdet.

Advent a Fő téren

A Rákosmentén működő Lámpás Klub nagyon sok energiát fordít arra, hogy ahol csak lehet, kötetlenül is időt tölthessenek látó emberekkel, könnyed, szórakoztató formában beszélgetve velük, így hozva közelebb a látókat és a látássérülteket. Ez történt december elején a Fő téren is.

Karácsonyi készülődés a K11-ben

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub kézműves napot tart, melynek keretében lehetőség nyílik saját kézzel elkészíteni, a karácsonyi ajándékokat. Sok szeretettel várnak mindenkit erre az egyedülálló lehetőségre!

Érzékszervi fogyatékosok gálaműsora Újbudán

Látássérült, hallássérült és siketvak előadóművészek gyűltek össze Újbudán, hogy a kerület napja alkalmából megmutathassák azt, hogy ők a társadalom olyan tagjai, akik képesek valami nagyon jót és élvezhetőt adni az ép emberek számára is.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Családi nap a Nagycirkuszban

Projektünk utolsó eseményeként családi napot szerveztünk a Fővárosi Nagycirkuszban december 7-én a látássérült gyermekek és családjaik számára. Audionarrált előadással, finom csemegével és karácsonyi hangulattal vártuk az érdeklődőket. A cirkusz egy rendkívül szórakoztató műsorral készült: a Dima Karácsonyát tekinthettük meg, melynek köszönhetően egy nagyszerű délutánnal gazdagodtunk.

Karácsonyi klub Békásmegyeren

Az év utolsó és egyben karácsonyi klubnapját tartja a jövő héten a harmadik kerületi Lámpás Klub. Mindenkit szeretettel és egy meglepetéssel vár a szervező kollégánk!

Az Ügyfélszolgálat ünnepi nyitva tartása

Tisztelt Olvasóink! A budapesti központi Ügyfélszolgálat nyitva tartása az ünnepek között módosul.

Sokszínű programok a sokszínű őszben

Úgy tűnik, hogy az egész ősz nagyon aktívra sikeredett a XVII. kerületben. A mozgalmas októbert egy nagyon színes november követte, melyben egy nagyon különleges zenei program is helyet kapott.

Segítsen, hogy segíthessünk!

Tisztelt Egyesületi tagunk, kedves Hírlevél olvasónk! Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak a felajánlását, aki az SZJA 1%-át Egyesületünk munkájának segítése céljából, a látássérült emberek érdekében folytatott tevékenységünk segítésére, megvalósítására ajánlották fel.

Születésnap a XV. kerületben

Mindig öröm egy-egy kerületi klub születésnapja. Ez ebben a hónapban sem maradhat el. Ezúttal a tavalyi év utolsó hónapján megalakult XV. kerületi klub ünnepli az első születésnapját, melyre mindenkit nagy szeretettel várnak a szervezők.

A korai fejlesztésről Rákosmentén

Ez év őszén nagy érdeklődés mellett tartott az Egyesületünk a korai fejlesztésről szakmai fórumokat és szülőknek szóló klubokat. Az alábbi bejegyzésben a Rákosmente TV tudósításait nézhetik meg a honlap olvasói, mely a XVII. kerületi rendezvényekről adtak hírt.

Lampionos felvonulás Kispesten

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a lampionos felvonulást Kispesten, melyen mi is részt vettünk. A lampionos felvonulás a Templom tér díszkivilágításának ünnepélyes felkapcsolásával kezdődött 17 órakor.

A VGYKE összes szolgáltatása bemutatkozik!

Az Újbudán működő Lámpás Klub decemberi klubnapján, az Ügyfélszolgálat kitelepülése mellett a VGYKE összes szolgáltatása is be fog mutatkozni és egy bemutatót is fog tartani.

Szemléletformálás Rákosmentén

Az Egyesületünk számára kiemelt fontossággal bír azoknak az embereknek a támogatása, akik a munkájuk végzése közben találkoznak látássérültekkel. Több rendezvényen kifejezetten azért veszünk részt, hogy szabadon lehessen kérdéseket feltenni és eloszlassuk a segítségnyújtással kapcsolatos kétségeket.

Időutazás a Múzeumsarokban

A XVIII. kerületi Lámpás Klub tagjai megkapták azt a lehetőséget, hogy egy kifejezetten nekik előkészített tárlatvezetésen vehessenek részt a kerület helytörténeti gyűjteményében. Erről az eseményről érkezett egy érdekes beszámoló.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Új helyszínen a rákosmenti Lámpás Klub!

A rákosmenti Lámpás Klub decemberben új helyszínen tartja a klubdélutánokat, mely helyszínt egy nagyon izgalmas programmal avatnak majd fel.

Nagy sikerű szakmai konferenciával zárult projektünk

Elérkeztünk utunk végére, ám valaminek a kezdetéhez is. Fél éves projektünk utolsó előtti állomása volt a november 30-án megtartott záró rendezvény. Meghívottaink közül számos szakember készült érdekfeszítő előadásokkal, amiket kiemelt figyelemmel követtünk végig, megtelt a nézőtér több, mint 100 fő részvételével.

Szülinapos november a harmadik kerületben

Nagyon örülünk annak, hogy lassan minden hónapra jut egy klubszülinap. Ezúttal a harmadik kerületben került rá sor, szép és finom tortával, valamint orgonahangversennyel.

Négylábú vendégek a klubnapon

A kispesti Lámpás Klub novemberi klubdélutánján kutyasimogatós klubnappá alakult át. E mellett több vendég és az Ügyfélszolgálat is ellátogatott hozzájuk.

Tartottak a vakoktól, ma náluk táboroztatják a gyereküket

Németh Márta közel húsz éve Budapestről a Bodrogközbe költözött, hogy falusi, családias környezetben segítsen önálló élethez vak embereket. Ma már ott tartanak, hogy a környékbeli leszázalékoltaknak és az értelmi sérülteknek is ők biztosítják a megélhetést. Kosarakat fonnak a helyi Coop-nak, bögréket égetnek a nagyvárosi multinak, a munkaidő végén pedig összeállnak, és a csörgőlabdát kergetik.

Decemberben is Szempont Klub

December első napján is lesz Szempont Klub. Azok, akik eddig nem tapasztalták meg milyen egy énekmondó produkciója, most részük lehet benne, valamint egy jó beszélgetésben is.

Áldozatvédelmi tájékoztató Braille-írással

BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság célja, hogy a preventív bűnmegelőzési előadásokon keresztül eljussanak minden kerületi lakoshoz. Ezen kiemelt cél megvalósítása érdekében felvették a kapcsolatot a VGYKE XVIII. kerületi Lámpás Klubjának vezetőivel és egy értékes eredmény jött belőle létre.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

FUTÁR távirányítót kaphat!

Azoknak a látássérülteknek, akik még nem rendelkeznek FUTÁR-távirányítóval, de szeretnének maguknak ilyen készüléket, most ismét nyílt egy lehetőség.

Rubik kocka

Láthatár boltunkban is kapható a Rubik kocka!

Legújabb termékbemutató cikkünkben Katona Zsuzsanna, a Láthatár Bolt vezetője mesél a látássérültek számára is használható, rendkívül hasznos és szórakoztató termékünkről, a Rubik kockáról.

Középpontban a népdalmondás

A szentendrei Lámpás Klub tagjai a novemberi klubnapjukon egy új kifejezéssel gazdagodtak: népdalmondás. Az egyik tagjuk a saját önálló estjének programját mutatta be a Klubon, ami ezen újszerű dolog köré épül.

A lélek pihenőszigete

Van egy hely, ahol meghallgatnak, ahol fontos vagy. Kibeszélheted gondjaidat, segítünk.
Mindenki kerülhet nehéz élethelyzetbe, lehetnek érzelmi, kapcsolati, életvezetési problémái.
Együtt könnyebben tudjuk legyőzni ezeket!

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Még egy utolsó Szülő Klubbal zártuk a “turnét”

A CIB Alapítvány "Tenni tudunk" projektje emlékezetes pillanatokat tartogatott számunkra. Ősz elején kezdtük a megvalósítást, és a tegnapi nappal bezárólag összesen 6 Szakmai Fórumot és 6 Szülő Klubot szerveztünk, melyeken a látássérült gyermekek korai fejlesztésének témája kapta a főszerepet. Egyik szemünk sír, a másik nevet, de biztosak vagyunk benne, hogy olyasmit indítottunk el, amely hosszútávon is eredményeket hoz majd.

Kulturális gála a BMK-ban

Első ízben rendezték meg a BMK-ban, azt a Kulturális Gálát, melyen látás és hallássérült művészek léptek közönség elé. A gálára az újbudai Lámpás Klub kezdeményezésére a kerület napja alkalmából került sor.

A rajzolt képen emberek beszélnek egy asztal körül

Meghívó az „Oldjuk meg, osszuk meg!” szülő klubra!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa.
A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt az „Oldjuk meg, osszuk meg!” szülő klubunkra.

A képen egy karácsonyfacsengő látható

Beszélgetés a karácsonyi szokásainkról

A XVIII. kerületi Lámpás Klub november végi klubnapján nem csupán érdekes beszélgetés lesz a karácsonyról, hanem különböző ötleteket, javaslatokat lehet majd összegyűjteni főzésre, ajándékozásra. A szervezők ezen a módon is szeretnének abban segíteni, hogy kellemesebb lehessen mindenkinek karácsonykor.

A képen egy kölyök labrador látható

Kutyás bemutató Kispesten

A kispesti Lámpás Klub novemberi klubnapján nagyon sokféle program lesz. A jövő évi tagdíjak rendezésén túl arra is lehetőség nyílik, hogy a vendégek megtekintsenek egy vakvezető kutyás bemutatót és kérdéseket tegyenek fel a kutyus gazdájának.

Zuglóban cseréltünk tapasztalatokat

A mai Szülő Klubot a zuglói Családsegítőben tartottuk meg. Összesen 16-an voltunk jelen, a vendégek között pedig köszönthettünk egyaránt szakembereket, szülőket és a VGYKE kollégáit is.

Zuglóban is megtartottuk szakmai fórumunkat

2016. november 11-én, pénteken Zuglóban is megrendezésre került a CIB Alapítvány által támogatott interdiszciplináris szakmai fórum, mely ismét teret adott a látássérült gyermekek korai fejlesztésével kapcsolatos közös gondolkodásnak a civil szervezetek képviselői, a szociális szférában dolgozó szakemberek és az érintett szülők között.

Narrált festmény – Gustav Klimt: A csók

"A kép címe csalóka, mondhatni költői, legalábbis modern szemmel. A partnerek ugyanis nem csókot váltanak, csak a férfi illeti gyengéden szerelmese rózsás arcát, aki eközben szemét lehunyva adja át magát a pillanatnak. Karját a férfi nyaka köré fonja, így vonva magához. "

Szakmai Fórum zajlott a 13. kerületben

Hideg, őszi napra ébredtünk, ám ennek ellenére is nagyon sok kedves érdeklődőt köszönthettünk köreinkben a mai napon. A 13. kerületi Szakmai Fórumnak a Tüzér utcai Prevenciós Központ adott otthont, ahol ismét értékes tapasztalatcsere valósult meg.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Meghívó szakmai fórumra!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa. A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt a korai fejlesztéssel és kora gyermekkori intervencióval foglalkozó szakemberek interdiszciplináris szakmai fórumára.

Szakmai Fórum zajlott a 13. kerületben

Hideg, őszi napra ébredtünk, ám ennek ellenére is nagyon sok kedves érdeklődőt köszönthettünk köreinkben a mai napon. A 13. kerületi Szakmai Fórumnak a Tüzér utcai Prevenciós Központ adott otthont, ahol…

Akadálymentes színházi program Angyalföldön

Az Egyesületünknek fontos a kulturális akadálymentesítés. Ezt előmozdítandó, szoros és jó együttműködés alakult ki a Holdvirág Kamaraszínházzal, amely novemberben egy új darabbal várja a kicsiket és a nagyokat, a fiatalokat és az időseket is.

100 éves filmek a klubnapon

Az újbudai Lámpás Klub novemberi klubnapján a mozi és a film volt a középpontban. A megjelentek nagy örömére, egy 100 éve készült filmet is vetítésre került, mely a film magyarországi premierje volt.

ArtMan Nap

Az ArtMan Egyesület fogyatékossággal élő és ép tagjai több mint tíz éve hoznak létre oktatási, mozgásművészeti és terápiás programokat. A hazánkban egyedülálló Artman módszer először mutatkozik be egy egész napos, nyitott alkotóműhely keretében.

3D Galéria nyílt Budapesten

3D Gallery Budapest néven nyílt meg Budapesten egy különleges kiállítás, aminek mi is részesei lehetünk. A képek részévé válhatunk. Egy galéria, ahol szórakozhatsz, játszva tanulsz, miközben átéled a művészet csodáit, annak részévé válsz!

Szakmai Fórumot tartottunk Zuglóban

A Zuglói Családsegítőben tartottuk meg ötödik szakmai fórumunkat. Fodor Ágnes elnök asszony prezentációja és a Látásvizsgáló Központ előadása után beszélgetés keretében tértünk ki a látássérült gyermekek korai fejlesztését taglaló témakörökre.

Fogyatékosügy testközelből

Hegedűs Lajos, a MEOSZ korábbi elnöke tartott számunkra rendkívül érdekfeszítő előadást 2016.11.07-én. Az eseménynek - amelyen egyesületünk valamennyi dolgozója részt vett -, a Hermina út 57. szám alatt álló tárgyalóterem adott otthont.

Meghívó egy vidám gálaestre

Szórakoztató gálaestre hívnak mindenkit az újbudai lámpások. Az ingyenes belépés mellett vidám és mozgalmas délután ígérnek, zömében látássérült fellépőkkel. Aki szeretne nézőként megjelenni, annak még van lehetősége jelentkezni.

A Kossuth téren jártunk

A XVIII. kerületi Lámpás Klub felkereste a hatvanadik évfordulón azt a kiállítást, amelyik a Kossuth téren történt vérengzésre emlékezik. Megtudhatjuk a beszámolójukból, hogy a kiállítás szervezői a látássérültekre is gondoltak.

Gyászjelentés

Kedves Olvasók, tisztelt Pályázók! Sipos Balázs Úr, a Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermek Alapítvány kuratóriumának képviselője mély fájdalommal tájékoztatta Egyesületünket arról, hogy hosszú, méltósággal viselt betegsége után elhunyt Péntek Lajos Úr, a Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermek Alapítvány létrehozója, megalkotója.

Újpesti látássérültek! Figyelem!

Ingyenes hallásvizsgálatra van lehetőúség Újpesten, kifejezetten látássérülteknek, november 9-én. Részletek a hirdetményben.

Ügyfélszolgálat a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületi Lámpás Klubba is kitelepült a VGYKE Ügyfélszolgálata. A Klub tagjai megtudhatták, hogy miben számíthatnak az Egyesületünk ezen szolgálatának a segítségére és a közösségi szervezőknek hála, most mi is megtudhatunk erről pár dolgot.

Gépkocsivezető kerestetik!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogatószolgálata decemberi kezdéssel munkatársat keres!

“A jog mindenki számára lehetővé teszi az örökbefogadást”

A látássérült Vera és látó férje az örökbefogadó szülők listáján várják, hogy mikor érkezhet az újszülött csecsemő családjukba. Egy gyermeket nevelnek, a nő időközben betegség miatt elvesztette a látását, szövődmények miatt a szülés is kockázatot jelenthet. A család ezért döntött az örökbefogadás mellett. Szerintük fogyatékkal élő személyek is lehetnek teljes értékű szülők.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.

Fehérbot napi rendezvény a Kispesti Családsegítőben

Október a látás hónapja volt a kispesti Lámpás Klubban is. Szó esett a fehérbotról és az okos fehérbotok is szóba kerültek. E mellett egy élvezetes és közérthető előadás is volt a szem lehetséges betegségeiről és a megelőzési lehetőségekről.

SPÁJZ – Életrevalók Filmklub

A látássérült emberek is részesülhetnek moziélményben a Budapesti Művelődési Központ Életrevalók Filmklubjában, ahol audionarráció segítségével vetítik a filmeket. A szervezet az ismert francia film után kapta a nevét, céljuk az esélyegyenlőség megvalósítása az élet minden területén.