Hírek

Összefogás a jobb életért

RehabCritical Mass! Esélyegyenlőség, Akadálymentesség, Szolidaritás, Összefogás.
VONULJ VELÜNK!

Civil szervezetek figyelem!

Tisztelt Zuglói Civilek!
2014. szeptember 5-én megnyílt a Zuglói Civil Ház, melyben megkezdte működését a Lakossági Információs Szolgáltató Iroda is.

Lámpás beszámoló: októberi klubnap

E havi, rákosmenti klubnapunk megrendezésére október 7-én került sor. Az előadás témái ezúttal a látás és a látásvesztés okai voltak, vendégként pedig Dr. Kiss János, a GÖTLE elnöke emelte a nap fényét.

Magazinok látássérülteknek

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2015-ben egyes kiadványokat akadálymentes formátumban jelentet meg.

Nyitás előtt a VGYKE masszázs szolgáltatása

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakorvosi rendelőjében és az Uzsoki Kórház száraz sóterápia helyiségében masszázs szolgáltatás indul.

Kulturális barangolás “luxuskivitelben”

A Múzeum +Luxus elnevezésű, látássérülteknek tartott tárlatvezetésén jártunk. A Szépművészeti Múzeum szeptember 18-án, csütörtökön ismét megrendezte akadálymentesített havi kiállítását, most a luxust választva témául.

A tehetség sokszínű

Sikeresen lezajlott a Paraszupersztár elődöntőjének első napja. A fellépők soraiból színpadra lépett énekes, zsonglőr, táncos, zenekar, és még sok más művészeti ágban jeleskedő előadó, így közvetítve: a fogyatékossággal élők között sincs tehetségekből hiány.

Új díszpolgárai vannak Zuglónak

A kerület megalapításának 79. évfordulója alkalmából az önkormányzat szeptember 19-én a Zuglói Zeneházban tartotta meg hagyományos díjátadó gáláját. Az eseményen megjelentek Zugló testvérvárosainak küldöttei, a kerület országgyűlési képviselői, a képviselő-testület tagjai, az intézmények vezetői, zuglói tisztségviselők, a kerület lakói. Az idei Zuglói Napok díszvendége a lengyelországi Raciborz városa volt.

Kora-őszi klubdélután

"A szeptember havi klubot a Cserf-S-ben (Hermina út 57.) tartottuk meg, szeptember 16-án, délután 14-16 óra között. A szeptemberben esedékes jeles dátumokat vettük sorra, különös tekintettel a szürethez kapcsolódó eseményekre." - Jánosi Veronika beszámolója.

Kérdőív a látássérült pályázatírók és figyelők részére

A nevem Czikoráné Szabó Éva, a Szent Gergely Népfőiskola két féléves, Minősített pályázatíró, figyelő képzésében veszek részt. Szakdolgozatom témája a látássérültek lehetőségei a pályázatírás, figyelés
területén. A segítségét szeretném kérni szakdolgozatom elkészítéséhez az alábbi kérdőív kitöltésével.

Élménybeszámolók Gödöllőtől

A Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (GÖTLE) aktív programokban való részvételével számos élménnyel gazdagodott az elmúlt hetekben: összekötötték a kellemest a hasznossal. Hol közös bográcsozással építették a klubtagokból álló kis csapatot, hol pedig más szervezetekkel karöltve, érzékenyítés által hozták közelebb egymáshoz a látássérült és látó embereket.

Egészségnap Szentendrén

"Egészségnapot rendezett az Egészséges Városért Közalapítvány 2014. szeptember 6-án, Szentendrén. Ide kapcsolódtunk be a VGYKE érzékenyítő csoportjával. Vidám csapatunkat Erika, Csabi, Laci, Edit, önkéntesünk Rebeka, az egyik klubtagunk Zsuzsi és jómagam alkottuk." -Moldován Eszter beszámolója.

Érzékenyítsük egymást!

Veres Katalin, mentorszülő élménybeszámolója a Születésház Közhasznú Egyesület által rendezett konferenciáról.

Törj karriered csúcsára!

ACDC programunk segít Neked benne, olyan vendégek meghívásával, akik már elérték a sikert és karrierjük csúcsát, így adva neked inspirációt.

Önértékelésünk: értékeink és erőforrásunk

Ha Ön készen áll önmaga felfedezésére, ha szeretne rátalálni belső kapaszkodóira, kiteljesedni, vagy változtatni a viselkedésén, tagként ingyen vehet részt a pszichológiai konzultáción. Éljen a lehetőséggel!

Pályázati felhívás!

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítványa együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, ebben az évben is pályázatot hirdet általános, közép, vagy felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére.

Akciók és újdonságok!

Ezen a héten is kedvére válogathat a Láthatár bolt legújabb és használt, ám jó állapotban lévő akciós termékeiből. Vércukormérő, gyógyszertároló, tapintható ébresztő óra, csak néhány eszköz azok közül, amelyek könnyebbséget hozhatnak a mindennapi rutinba.

„A magyar nyelv kihívás, de megtanulható”

Tara, a külföldi fiatal lány 1 éve tanul Magyarországon. Imádja Budapestet és a zene segítségével szeretne a társadalom értékes tagjává válni. Pozitív hozzáállása mindannyiunk számára útmutatást adhat.

Az Értékpont Magazin beszámolója

Az Értékpont társadalmi felelősségvállalási programja révén hozzájárult 21 diák nyári táborozásához. A szemléletes beszámolót itt olvashatja.

Zorán koncert a látássérültekért

Októberi budaörsi koncertje teljes bevételét a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének ajánlotta Sztevanovity Zorán.

Siker a köbön – de mégis hogyan?

Korábbi hírlevelünkben már említettük, hogy ACDC programunk keretében olyan vendégek meghívását tervezzük, akik sikeres életútjukkal és karrierjükkel inspirációt nyújthatnak a diplomás látássérültek számára. Végre eljött az idő, íme, az első rendezvényünk!

Csörgőlabda Eb: két hét múlva kezdődik

Azzal a nem titkolt céllal rendezi meg Magyarország szeptember 24-28. között a B-csoportos csörgőlabda Európa-bajnokságot, hogy hazai pályán a férfi vagy a női válogatott kiharcolja az A-csoportba jutást, és maradjon esélye a riói paralimpia indulási jogának megszerzésére.

“Kezdjetek piacra járni!”

Piacok Napja néven indít útjára hagyományteremtő rendezvényt 2014. szeptember 13-án Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren a Nem Adom Fel Alapítvány.

Boltunk legfrissebb hírei

Kedves Vásárlóink! Segédeszköz boltunkban egyes termékeink most 15%-os árengedménnyel kaphatóak.

“Nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszul legyek”

Balogh Rózsa négy hónapos volt, amikor kiderült: soha nem fog látni. A vak nő egy 26 négyzetméteres lakásban él kétéves kisfiával, akit egyedül nevel. Emellett dolgozik és azt tervezi, hogy még tanulni is fog. Videóriport.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni. A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Szabó Nikolett aranyérmes a látássérült cselgáncs VB-n!

Szabó Nikolett a 70 kg-os súlycsoportban megnyerte a látássérültek cselgáncs-világbajnokságát az egyesült államokbeli Colorado Springs-ben, és ezzel kijutott a riói paralimpiára, írja az MTI.

Videojáték látássérülteknek

Ámbár az elmúlt években több, látássérültek és kifejezetten vak felhasználók számára készült számítógépes játékprogram is született, a francia DOWiNO fejlesztőcég "Egy vak legenda" címet viselő mobiljátéka újabb mérföldkő lehet a látássérültek számára a modern digitális technológia mind teljes körűbb használata és élvezete felé vezető úton.

Meghívó a ceglédi egészségnapra

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2014. szeptember 18-án, csütörtökön 9 órai kezdettel tartandó klubnapunkra, mely egyben egészségnapi rendezvény is.

Magyar sikerek Kanadában!

Fantasztikusan szerepeltek a mieink Edmonton-ban az Aquatlon Világbajnokságon, ugyanis mindhárom sportolónk dobogós lett. A legjobban Boronkay Péter szerepelt, aki elsőként ért célba.

Magyar találmány segít a vakoknak

A jövőben Aurorát használhatnak majd fehér bot mellett? Kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhetnének a vakok Gombár Tibor, Jakub János és Menyhárt Hunor közös fejlesztésű eszközének köszönhetően.

A Láthatár bolt hírei

Kedves Vásárlóink! Nyár végi termékajánlatunkat és akcióinkat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani.

230 éve nyílt meg az első vakok intézete

Kétszázharminc éve, 1784. szeptember 1-jén nyílt meg Párizsban a világ első, vak gyermekeknek szervezett intézete és iskolája.

Fény az éjszakában

A Szépművészeti Múzeum kéthavonta csütörtök este hosszabbított nyitva tartással (18.00-22.00 óra között) és különböző programokkal várja látogatóit. A soron következő, szeptember 18-ai alkalom témája a LUXUS.

Okostelefon látássérülteknek

A Samsung bemutatta az első olyan tartozékokat, amit a fogyatékkal élő és látássérült felhasználóknak szán és a Galaxy Core Advance okostelefonnal lesz kompatibilis.

Segédeszköz bemutató és vásár Szentendrén

2014. április 28-án délelőtt kitelepültünk a Láthatár bolt válogatott kínálatával a Szentendrei Gondozási Központba.

Egy újabb remek nap a Lámpás Klub életében

Július 5-én a XVII. kerület, a szentendrei és a kispesti Lámpások bekapcsolódtak a Mozgássérültek Egyesülete által szervezett hajókirándulásba, ami Budapestről Szentendrére ment.

Meghívó

A HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. szeretettel meghívja Önt a Fogyatékkal élő friss diplomások munkaerő-piaci integrációját vizsgáló kutatás fókuszcsoportos beszélgetésére, amelyet a TÁMOP-4.1.3-11/1-2011-0001 "Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése" második ütemének keretén belül valósítanak meg.

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő

Lassacskán külföldön is kezdenek ráébredni arra, hogy nem csak vékony és kövér emberek léteznek. Behunyhatjátok a szemeteket, befoghatjátok a fületeket, a sérült emberek akkor is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igenis igényük van a divatra és a stílusra.

Ősszel jön a Rehab Critical Mass

A fogyatékkal élő embereket ellátó rendszer ezer sebből vérzik. A legsúlyosabb, hogy csak hétfőtől péntekig, nyolctól négyig foglalkoznak velük, utána mintha megszűnnének létezni.

Karrier, kitartás, kiteljesedés?

Igenis létezik! Ha Te is egy olyan munkáról álmodozol, amiben látássérült diplomásként a számodra legmegfelelőbb munkakörben teljesedhetsz ki, tanulj a „legjobbaktól”!

A vakoknak nem szánalomra, hanem segítségre van szükségük

Erre szerették volna felhívni a figyelmet azon a jótékonysági kerékpártúrán, amelyet a napokban rendeztek meg a Balaton körül.

Kincstár Kupa Miskolcon

A Magyar Államkincstár által minden évben megrendezésre kerülő Kincstár Kupa eseményre az idén Miskolcon került sor.

Kirándulás a vakok kertjében

Zugló lámpásai a vakok kertjébe szerveztek kirándulást június 18-án. A séta előtt a lámpások a gyógynövényekről olvastak fel és beszélgettek el a klubtagokkal.

Érzékenyítés az Ady Endre Művelődési ház nyári táborában

"Az "Így kerek a világ" című esélyegyenlőségi nap sikerén felbuzdulva felkérést kaptunk a már hagyományosnak mondható nyári táborban egy érzékenyítő nap megszervezésére és lebonyolítására" -meséli Abigél, Újpest Lámpásainak közösségi mentora.

Pörög a fogyatékossággal élők dizájnvendéglője

Egy vállalkozás, amely úgy áll bele a piaci versenybe, hogy abból az adottságából kovácsol előnyt, ami első ránézésre sokak szerint akár a létét is megkérdőjelezhetné. Amely úgy nyereséges működésének gyakorlatilag első percétől kezdve, hogy éppenséggel a tartós üzleti sikertelenséget sem lehetne feltétlenül kudarcként értelmezni. Amely veszteségével sokkal többet veszítene az elmaradt profitnál, de amely számára mégsem a pozitív pénzügyi eredmény a legfontosabb. A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.

2014-ben is Ability Park!

Idén is várja a szigetlakókat az Ability Park. A Sziget Fesztiválon augusztus 13-17 között játékos formában bárki kipróbálhatja, hogy milyen lehet látássérültként focizni, kerekesszékesként közlekedni vagy siketként kommunikálni. A játékok kipróbálása ingyenes!

Majmok és egyéb állatfajták

"Örömmel jelenthetem be, hogy 2014. július 14-én ismét egy nagyon jó hangulatú csapat gyűlt össze a XIII. kerületi Közösség Lámpásai jóvoltából." Szikora Szilárd kispesti közösségi mentor beszámolója.

Szokatlan módon bicikliznek a sztárok

Több hazai híresség is csatlakozott a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balaton körüli kerékpártúrájához, ahol tandembiciklin, látássérültekkel tekernek majd együtt.

A gyűrű, mely olvas a vakoknak

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) fejlesztői megint bizonyítottak. Egy olyan mutatóujjra rögzíthető eszközzel álltak elő, mely felolvassa a nyomtatott szöveget a látássérülteknek. Ez lehetővé teszi majd, hogy a Braille írás mellett más módon is hódolhassanak az olvasás örömének.

Gyógymasszőröket keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Ligetszépe Masszázs Központ néven új szolgáltatást indít.

Nyitvatartás változás

Fontos, közérdekű információ!

ACDC „Találd meg a helyed!”

Irány a munka világa! Akadálymentesített fejlődési lehetőség az ACDC programmal!
Ha felsőfokú tanulmányait végzi, vagy épp befejezte, és már a legjobb úton halad afelé, hogy a tehetségét kibontakoztassa és saját maga és a világ hasznára fordítsa, de még hiányzik valami...?

Véleményeket várunk tagjainktól

A VGYKE jelölőbizottsága 2014. július 21-től megkezdte munkáját. Feladatuk a VGYKE 2014. október 18-án esedékes tisztújító választóközgyűlésének előkészítése és a tagság véleményének és javaslatainak összegyűjtése és összegzése.

Újabb sikeres projektet zártunk – Szakmai képzéseket valósítottunk meg az egyenlő esélyű hozzáférésért

2013. májusa és 2014. júliusa között valósította meg a VGYKE a "Tudás és kompetencia 2.0" - Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért című TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0002 kódszámú projektjét.

Száguldás, jet-ski-szerelem

"Hát eltelt egy év… Ahogy közeledett a július 19-e, egyre fokozódó izgalommal vártam, hogy a tavalyi, első jet-skizés után újra ott lehessek." Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a ParaJet-Ski Kupát Dunaharasztiban. Milyen élmény ez egy kerekesszékes számára? Szubjektív beszámoló Tóth Tímeától.

Fogászati centrumot adnak át

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati kezelése speciális körülményeket igényel, ezért olyan komplex centrumot hoztak létre, amelynek infrastrukturális háttere biztosítja a megfelelő ellátást. A pácienseket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni.

Aktív élet

Továbbfejlesztették a Vakok Állami Intézetében a látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásait. Állapotfelmérés és funkcionális látásvizsgálat a legmodernebb eszközökkel.

A repülés élménye mindenkié!

A LÁSS Egyesület tagjainak nem mindennapi élményben lehetett része július 7-én. A sárkányrepülés pillanatait Vaszlovics Dávid osztja meg velünk személyes élménybeszámolójában.

Fotópályázati felhívás!

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület fotópályázatot hirdet családoknak, baráti társaságoknak, egyesületeknek, mindenkinek, akinek fontos az integráció kérdése.