Hírek

Találd meg a helyed 2015-ben!

Nagy sikerrel zajlott az ACDC „Találd meg a helyed!” programunk idei első előadása, vendégünk Pál Zsolt, látássérült szociálpolitikus volt, aki jelenleg coachként is tevékenykedik. Az este azt a célt szolgálta, hogy bebizonyítsuk: látássérültként is helyt lehet állni a nyílt munkaerőpiacon, és Zsolt ennek ékes példája.

Meghívó a “Sikeres Látássérültek” újabb beszélgetésére

A "Sikeres látássérültek" program következő vendége Tóthné Dr. Udvardi Katalin lesz, aki jelenleg is egy nyelviskolát üzemeltet, és ki sem látszik a tennivalók mögül. Gyere el és ismerd meg történetét!

Ismét az adókedvezményről

Mivel többen érdeklődtek, ismét közzéteszünk néhány információt. Itt az idő, hogy a személyi adókedvezményről is nyilatkozzanak az érintett magánszemélyek a munkáltatójuknak.

Új szabályok a hitelfelvétellel kapcsolatban

Január 1-től megváltozott hazánkban a hitelnyújtás szabályozása. 2015-től az igazolt jövedelmünk határozza meg, hogy mekkora hitelhez juthatunk.

Érzékenyítő foglalkozáson önkéntesként

Dóra első alkalommal vett részt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola érzékenyítő foglalkozásán. A cikkből kiderül, hogy milyen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott.

Beszélő szemaforok Kassán

Beszélő szemaforokat helyeztek üzembe Kassán. A modern forgalmi eszköz férfihangon szól a gyalogosokhoz.

Először pillantja meg újszülöttjét a vak édesanya

A 29 éves fiatal nő gyerekkorában veszítette el látását. Most egy speciális szemüvegnek köszönhetően láthatta kisfiát.

CsakAzértIs! buli, ahol mindenki egyforma

A mozgás, hallás -és látássérültek bármikor kaphatóak egy jó bulira, ha van olyan táncparkett, ami megfelel a speciális követelményeknek. A CsakAzértIs! akadálymentes partit már negyedik alkalommal látta vendégül a szegedi Ifjúsági Ház, ahol sérültekkel és épekkel beszélgettek a szegedma.hu munkatársai.

Lengyel Zsófia az EPC egyik fiatal nagykövete

Lengyel Zsófia lett az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) egyik fiatal nagykövete. Válogatott triatlonosunk az EPC Youth Ambassador Programme pályázatán nyert.

Új nyitva tartással és ajánlatokkal várja a Láthatár bolt!

Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Láthatár segédeszköz bolt nyitva tartása megváltozik!

Egy érdekes kiállításról

A Samsung és az MTVA együttműködésének köszönhetően Smart School, „okosiskola” néven nyílt kiállítás az MTVA Rádió- és Televízió-történeti Kiállítóhelyén, a Magyar Rádió egykori épülete mögötti Pollach Mihály téren.

Látássérülteknek nyújt hiánypótló segítséget a szabolcsi hangstúdió

Magyarországon egyedüli egyesületként készítenek vakoknak és gyengénlátóknak szánt hangzó szövegeket Nyíregyházán a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének hangstúdiójában.

Program diplomás látássérültek számára

"Hiszem, hogy mindenkiben ott van a tudás és a képesség álmai megvalósításához, csak egyesek túl szerények, vagy kishitűek ahhoz, hogy elhiggyék ezt magukról."

Add kölcsön a látásod vak embereknek!

Egy koppenhágai fejlesztőcsapat nagyszerű alkalmazást talált ki a látássérültek támogatására. A Be My Eyes önkénteseket és rászorulókat kapcsol össze.

Adókedvezmény

Akár több százezer forintnyi adókedvezményt is visszaigényelhetnek a fogyatékkal élők – írja a Magyar Nemzet.

Álláslehetőség

A Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete munkatársat keres sorstársi tanácsadó, recepciós munkakörbe, 4 órás elfoglaltságra.

Átalakul a központi ügyfélszolgálat

Tisztelt tagjaink, ügyfeleink, olvasóink! Általában mindenki várakozással tekint az új év elé: vajon hogy alakul a jövő, mi újat hoznak a napok? A változás szele az ügyfélszolgálat számára is megújulást hozott.

Pályázat ingyen számítógépekre, netbookokra, tabletekre és multifunkciós nyomtatókra 2015

A Holdkő Alapítvány pályázatot hirdet nagy mennyiségű ingyenes számítógépre, netbookra, tablet PC-re, és multifunkciós nyomtatóra.

Tudatosabb utazók, szélesebb körű utasjogokkal

Az Európai Bizottság közzétette az utasok jogaival foglalkozó Eurobarométer felmérését, mely szerint három uniós polgárból egy van tisztában az utasok jogaival és kötelezettségeivel.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasás készségét szeretnék elsajátítani. Képzésünk térítésmentes, szeretettel várjuk jelentkezését!

Külföldön is hódít a magyar RoboBraille

A vakok és gyengénlátók mellett a diszlexiások esélyein is javít a RoboBraille. Háromévnyi fejlesztőmunka után hivatalosan is elindult a RoboBraille magyar nyelvű szolgáltatása is.

A képen grafikonok, számológép és pár érme látható azt jelezve, hogy valaki a bevételeit tervezi

Pénzügyi előadás

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a Vakok Állami Intézetével együttműködésben előadást szervez alapvető pénzügyi ismeretek átadásának céljából.

Tánc, jóga, stresszoldás

"Úgy gondolom, hogy csak eredmény vezérelt munkával lehet sikeres az ember. Törekedjünk együtt erre a célra! " Nagy Sarolta a LÁSS aerobik edzője várja a sportolni vágyók jelentkezését!

A képen egy nyaralni induló csoport látható

Üdülés Balatonbogláron 2015-ben

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyílik a balatonboglári üdülő! A szolgáltatások a megszokottak lesznek: napi háromszori étkezés, tévészoba, vak ping-pong, lengőteke, vízi-bicikli kölcsönzés, büfé és kellemes, nyugodt környezet.

Kivételes nyugdíjemelés, egyszeri segély 2015-ben

A méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély összeghatár-feltételei emelkedhetnek 2015. január 1-től.

Lábak nélkül szárnyal a medencében – interjú Illés Fanni paralimpikonnal

Illés Fanni 22 éves, úszó. Nyert már Európa-bajnoki bronzérmet, és bár ő többet várt magától, a pekingi és londoni olimpián is szépen szerepelt. Most éppen a riói olimpiára, valamint pszichológia szakra készül. Elképesztő kitartása miatt nemrég újratanult úszni. Bár nem szereti, ha példaképként tekintenek rá, mégis sokat tanulhatunk tőle.

Meghívó – ”Találd meg a helyed!”

A 2015-ös év is bővelkedik előadásokban: az ACDC ”Találd meg a helyed!” program keretein belül havonta egy alkalommal bemutatkozik egy sikeres látássérült, kinek élményei segítséget nyújthatnak a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésben.

Hevesi Tamás látássérülteket hívott meg a Siker-napra

Hevesi Tamás 40 db jegyet adott ajándékba a látássérülteknek a Siker-nap 2015 elnevezésű rendezvényre. Az eseményt február 22-én rendezik meg a Budapest Sportarénában, ahol előadást tart többek között Arnold Schwarzenegger is.

Gyógymasszőröket keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Budapest vonzáskörzetéből megváltozott munkaképességű, elsősorban látássérült gyógymasszőröket keres rugalmas munkaidőre. A munkakör másodállásban is betölthető.

A képen székek láthatók, melyeket kör alakban helyeztek el, hogy valaki rájuk üljön

Új klub a VGYKE-nél!

Puer Zoltán szervezésében újra indult a korábban a Szempont Alapítványnál működő rehabilitáltak klubja. A VGYKE vezetőséggel egyeztetve a Cserf-S közösségi helyként ad otthont a klubnak.

Ceglédi meghívó

Tisztelt Tagtársunk! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját klubnapunkra, melyet január 29-én, csütörtökön, 10 órai kezdettel rendezünk meg Cegléden.

Így könnyítettek a lakhatási támogatás feltételein

Többen igényelhetnek lakhatási támogatást mostantól. A korábbi három hónap helyett, most már egy hónapos munkanélküliség után is jár a támogatás, annak, aki a lakóhelyétől távol, legalább 100 kilométerre munkát talál, és hajlandó odaköltözni.

Vak hal segíthet a látássérült embereknek

Furcsának tűnhet, hogy éppen egy barlangi vakhal révén lehet fontos információkat szerezni az emberi látásról. Amerikai kutatók szerint azonban egy mexikói halacska genomjának tanulmányozása sokat segíthet a látásvesztéssel járó szembetegségek megértésében.

Újszerű segítség a foglalkoztatásban

Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedését segíti a Salva Vita Alapítvány. Egy most záruló programban tizenkilenc érintett talált munkát, sokan közülük önkormányzatoknál, illetve azok intézményeinél. Újbuda polgármesteri hivatalában jelenleg tizenkét megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkatárs dolgozik.

Értesítés!

Egyesületünk ügyfélfogadásával kapcsolatos közérdekű közleménnyel nyitjuk az új évet.

Januártól 1,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Januártól 1,8 százalékkal emelkedik a nyugdíjak, illetve egyes járadékok összege a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint.

Vakon mászta meg az ezerméteres sziklát

A skót Steve Bate az első olyan vak sportoló, aki egyedül, segítség nélkül mászta meg az ezerméteres El Capitan sziklát Kaliforniában, a Yosemite Nemzeti Parkban.

Vakon szertornázik

Los Angeles - Vakon versenyez Lola látó társai között, s gyakran még a zsűri tagjai sem tudják, hogy a tehetséges fiatal tornászlány valójában egyáltalán nem látja, mit csinál.

2015 lehet a paralimpiai mozgalom legeseménydúsabb éve

Az idei év lehet a paralimpiai mozgalom történetének legeseménydúsabb éve, emelte ki hagyományos újévi köszöntőjében Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke.

B.U.É.K!

Minden kedves tagtársunknak, olvasónknak és érdeklődőnek Sikeres, Egészségben gazdag Boldog Új Évet Kíván az egyesület vezetősége és minden dolgozója!

Kertészet segít a fogyatékkal élőknek

A Fogyatékosság-barát Munkahely címet idén első kisvállalkozásként a fővárosi Borhy Kertészet kapta. Az itt tartott munkapróbák a kert pozitív, nyugalmat árasztó kisugárzását hasznosítják.

Kiss Csaba is felszólalt

Kiss Csaba, a fogyatékosságokkal élőket, családtagjaikat és támogatóikat tömörítő civil szervezet, a Rehab Critical Mass egyik ötletgazdája is mikrofont kapott a József nádor téren, a Nincs hova hátrálnunk elnevezésű tüntetésen.

Siket és vak sztár egyazon videoklipben – Weisz Fanni különleges meglepetése

Nemcsak hazánkban, de az egész világon egyedülállónak számít az a videoklip, amely a napokban készült el, és amelyben nemcsak egy vak, de egy siket híresség is szerepel.

Ünnepi jókívánság

Minden kedves tagtársunknak, olvasónknak és érdeklődőnek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikeres, Egészségben gazdag Boldog Új Évet Kíván az egyesület vezetősége és minden dolgozója!

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni. A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Karácsonyi vásár Újpesten

Újpest Közösség Lámpásai sétát szerveztek az újpesti karácsonyi vásárba december 11-én. Eleki Abigél közösségi mentor beszámolóját olvashatják.

Érzékenyítés – újabb siker

Az alábbi beszámolóban az egyesület érzékenyítő csoportjának munkatársa, Susovich Erika számol be egy új kezdeményezésükről, ami nagy sikert aratott a fiatalok körében!

Gyógymasszőröket keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) megváltozott munkaképességű, elsősorban látássérült gyógymasszőröket keres Pestszentlőrinc, Kispest, Pesterzsébet és Békásmegyer vonzáskörzetéből rugalmas, (4-6 órás) munkaidőre.

Elindult a fényvillamos, illetve egy szintén LED-ekkel díszített 72-es troli

A fényvillamost hatodik alkalommal indította el a BKV. Az UV típusú, a ’60-as években gyártott nosztalgiajármű hétköznapokon a 2-es, hétvégén és ünnepnapokon a 19-es vonalon közlekedik, illetve december 22-én késő este a 14-es vonalon is lehet majd utazni vele.

A képen egy elnézést zárva vagyunk tábla látható

Év végi nyitva tartás

Tájékoztatás ügyfélszolgálatunk nyitva tartásáról az ünnepekre vonatkozóan.

Színház jeltolmáccsal

A Vígszínházban működésbe lépett egy modern speciális hallássegítő rendszer, melynek segítségével az érintettek jobban élvezhetik az előadásokat.

Amit a Közigazgatási Ösztöndíjprogramról tudni lehet

Ha érdekel a közigazgatási ösztöndíj program, és lenne pár kérdésed, akkor ne habozz!

Tájékoztatás

A VGYKE tájékoztatja tagjait, hogy a K&H bank által biztosított kedvezményes lakossági számlacsomag lehetősége 2014. december 1-től megszűnt.

Sikeres volt a LESEK

Köszönjük, hogy idén is rengetegen jelentek meg az ország szinte minden pontjáról a - már lassan hagyománnyá váló -, második alkalommal megrendezésre kerülő segédeszköz konferenciáján és bemutatóján, a LESEK-en.

Ajándékozzon karácsonyra egészséget!

Tudja Ön, hogy milyen jótékony hatással van a masszázs a teljesítményre? Szívesen adna lehetőséget dolgozóinak egy kis kikapcsolódásra? A VGYKE látássérült gyógymasszőr munkatársai kedvező áron fogadják a frissülni vágyó vendégeket!

„Hiszem, amit még nem is láttam”

A „Szeretettel, szolidaritással és együttműködéssel a közösségért!” kampányunk célja, hogy bemutassa tagjaink, kollégáink szubjektív véleményét egyesületünkről. Olyan interjúkat olvashatnak honlapunkon, amelyekben pozitív, emlékezetes élmények és történetek látnak napvilágot, s amelyekre magunk is mosolyogva emlékszünk vissza.

Paraszupersztár: megvannak a nyertesek!

Véget ért a Paraszupersztár tehetségkutató verseny, amelyet a MEOSZ idén tavasszal hirdetett meg fogyatékossággal élő embereknek. Az előadó-művészeti kategória december 5-i döntőjében 19 produkció méretett meg, a nyertesek és az alkotóművészeti kategória nyertesei több mint 2,5 millió forint értékű ösztöndíjat és számos különdíjat vihettek haza.

VGYKE

Meghívó

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2014. december 15-én, 9 órai kezdettel közgyűlést tart, melyre szeretettel várja minden kedves tagtársát!

“A legjobb eszköz a humor!”

Siker övezi ACDC - "Találd meg a helyed!" programunk megvalósítását, ugyanis már negyedik alkalommal került megrendezésre az „ACDC - Sikeres Látássérültek Klub”, november 27-én. Ezúttal Troznai-Nagy Hunort láttuk vendégül, aki bár nehezen különbözteti meg a rózsaszínt a narancssárgától, de az életet mégis színesnek és sokszínűnek látja!

Magyarországi képernyőolvasó felhasználók felmérése

Amennyiben Te is rendszeres képernyőolvasó használó vagy, és szívesen részt vennél a felmérésben, akkor megköszönjük, ha kitöltöd az online kérdőívet. Eredményei ugyanis segíthetik a jövőben a hazai web akadálymentességgel foglalkozó szakemberek, oktatók és webfejlesztők munkáját.