Hírek

A képen egy tag befizeti a kitelepülő ügyfélszolgálaton a tagdíjat

A VGYKE tagsággal járó kedvezmények meghatározása

A VGYKE elnöksége szeretné bővíteni a VGYKE tagsággal járó kedvezmények sorát. Ezért az alábbiakról döntött:

Vár a mesés Távol-Kelet

Újra lehetőség nyílik akadálymentesen megtekinteni az Ázsiai Művészeti Múzeumot.

Téli egészségmegőrző napon jártunk a KMO-ban

A kispesti Lámpás Klub rendszeresen meg szokott jelenni a KMO-ban szervezett egészségnapokon. Ez megtörtént ebben a hónapban is.

Így látja Budapest tömegközlekedését a vakvezető kutya és gazdája

Noémi egészen pici kora óta látássérült. Vácról jár dolgozni a fővárosba, ezért minden nap kétszer másfél órát utazik. Négy hónapja már nem egyedül teszi mindezt, hanem négylábú segítőjével, Gerbeaud-val. Egy februári reggelen kísérte el őt az NLCAFÉ stábja, hogy megnézze milyen kutyával közlekedni Budapesten.

Gépkocsivezetőt keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogatószolgálata áprilisi kezdéssel munkatársat keres gépjárművezető pozícióba.

A képen két molinó látható, melyen Kispest önkormányzata és a kerületi klub adatai olvashatóak

Klubnap lesz Kispesten

Mit lehet kérni az Egyesületünkön belül működő Louis Braille Támogató Szolgálattól? Milyen feltételekkel lehet igénybe venni a szolgáltatásaikat? Ezekről is szó lesz a soron következő kispesti klubnapon.

Összekötések – egy kiállítás margójára

Hypertext címmel a költő-író, Tamkó Sirató Károly emlékére rendezett kiállítás nyílt a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A különleges tárlat meglátogatására a kispesti és a XVlll. kerületi lámpás klubok közösen szerveztek programot.

Képzéssorozat a fogyatékos nők jogaiért

A FESZT szervezetében egy hiánypótló képzésre került sor, melyen a VGYKE részéről négy embernek volt lehetősége az ismeretei bővítésére. A képzés a fogyatékos nők jogainak az érvényesítésével kapcsolatos területeket járta körbe.

Újpesti látássérültek látogatása a rendőrségen

A kerületi rendőrkapitányságra szervezett kirándulást az újpesti Lámpás Klub. A bemutatón megismerhették és kipróbálhatták a használt eszközöket, eljárásokat, valamint választ kaphattak a kérdéseikre.

Első idei klubelőadásom az audionarráció kapcsán

2017. február 10-én a 15. kerületi klubon jártam, a helyi látássérült közösségnek mesélni az audionarráció magyarországi történetéről és az én saját tapasztalataimról ezzel a csodálatos, még mindig újdonságszámba-menő tudománnyal kapcsolatban. Zalán János szavait idéztem, miszerint ez nem egyszerűen egy szolgáltatás, több annál! Ez művészetközvetítés, amihez mindenkinek alanyi joga van.

Túralehetőség a Budai-hegységben

Látóknak és látássérülteknek is könnyű, 7-8 km hosszú túrázásra nyílik lehetőség a Budai-hegységben. Azok is jelentkezhetnek, akiknek még nincs kísérőjük!

Bence, a látássérült diákolimpiai bajnok

A Diákolimpia szombati úszóversenyén egy új diákolimpikont ismerhetett meg a sportszerető nagyközönség, Gebri-Horváth Bencét. A fiatal látássérült sportolót és családját szeretnénk bemutatni az olvasóinknak.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Tűzoltó Múzeumba megyünk!

A jövő héten egy lelkes és vidám csoport fogja felkeresni a tűzoltókat bemutató múzeumot. A kiállítás kifejezetten látássérülteknek lett előkészítve, ezért nagy örömmel várnak mindenkit, akit érdekel egy izgalmas kiállítási anyag hangos és tapintható megtekintése, vagy csak szeretné egy kellemes időtöltéssel megajándékozni önmagát.

Civil szervezetek napja Angyalföldön

Már hagyománnyá vált, hogy az Angyalföldön aktív civil szervezetek minden év elején összejönnek egy közös programra, ahol együtt mutatkoznak be a nagyközönségnek. Ebben az évben új helyszínen, új programokkal, új forgatókönyvvel jelentek meg a szervezetek, köztük az Egyesületünk is. Ennek a részleteiről olvashatunk egy beszámolót.

Mátyás király és a cinkotai kántor – élménybeszámoló

Többször ajánlottuk a honlapunkon és a hírleveleinkben a Holdvirág Kamaraszínházban színpadra állított audionarrált előadásokat. A legutóbbi produkcióról kaptunk egy kedves visszajelzést, amit most mindenki elolvashat.

A fényképen Bonca, a bajnok kutyus látható

Kutyás klubnap lesz Óbudán

Vakvezető kutyás klubnap lesz a harmadik kerületben. A bemutató és az általános tájékoztató mellett lehetőség nyílik arra is, hogy személyesen, négyszemközt lehessen kérdezni.

A VGYKE audionarrációs szolgáltatásának új Facebook-csoportja

Többen tudják, hogy az Egyesületünknek van egy audionarrációs szolgáltatása. Most lehetőség van ebbe interaktív módon bekapcsolódni egy Facebook-csoporton keresztül.

Ezt az érmet és oklevelet kapta az Egyesületünk

A napokban adtunk hírt arról, hogy az Egyesületünk Zuglótól elnyerte a "Zugló Civil Szervezete" nevű díjat. Most szeretnénk megmutatni a díjhoz kapott emlékplakettet és az oklevelet.

Üdülés Balatonbogláron 2017-ben

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyílik a balatonboglári üdülő! A szolgáltatások a megszokottak lesznek: napi háromszori étkezés, tévészoba, vak ping-pong, lengőteke, büfé, és megszokott lesz a kellemes, nyugodt környezet is.

A fényképen Bonca, a bajnok kutyus látható

Összehangolják a segítő kutyákat érintő jogszabályokat

Az illetékes miniszterek közbenjárását kérte az alapvető jogok biztosa annak érdekében, hogy feloldják a fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásával kapcsolatos jogszabályi ellentmondásokat. A válaszok elismerték a változtatás szükségességét.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai, sorsolással

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Képversekben gyönyörködtünk

Azt a digitális világban már megszoktuk, hogy a szövegek hivatkozásokká változhatnak és a szöveg olvasása közben más szövegekre tudunk átugrani. A szöveg olvasásának a másféle módjai azonban a múltban sem voltak ismeretlenek. Egy ilyen jellegű kiállításon járt két Klub az elmúlt héten.

A képen egy segítő kísér egy fehérbotos embert

A Louis Braille Támogató Szolgálat közleménye

Átmeneti időre az Egyesületünk által működtetett Louis Braille Támogató Szolgálat szállító szolgáltatása szünetel. Az autót nem igénylő személyi kísérés továbbra is működik.

Okos Levente a Spirituszban

Januárban rögzítettek egy beszélgetést Okos Levente testépítővel, aki a DULATE (Dunakanyari Látássérültek Egyesületének) vezetője. Az ESTV Spiritusz című műsorában azonban nem csupán a sportról beszélgettek, hanem arról is, hogyan éli meg a látássérültségét a mindennapokban.

„Füles” és Bálint a klubnapon

Újpesten rendkívüli időpontban lesz a februári klubnap. Az eddigiektől eltérően egy hétfői nap várják a lámpások a klubtagokat, valamint mindenki mást is, aki szeretne egy kellemeset beszélgetni.

Színházi Kulisszák mögött – A Latabár család

A harmadik kerületi Lámpás Klub gyakran szokott eljárni a "Színházi kulisszák mögött" c. előadásokra. Ez alkalommal is módjuk nyílt elmenni, ahol a Latabárokat ismerhették meg. A beszámolójuknak köszönhetően, mi is kaphatunk ebből egy ízelítőt.

Túrák a testi-lelki egészségért

Látóknak és látássérülteknek is könnyű, 7-8 km hosszú túrázásra nyílik lehetőség a Budai-hegységben. Azok is jelentkezhetnek, akiknek még nincs kísérőjük!

Civil díjat nyert az Egyesületünk!

Négy civil szervezet és egy magánszemély vehette át idén a Zugló Civil Szervezete elismerést a civilek világnapján rendezett ünnepségen, amelyet szerda délután tartottak a Zuglói Civil Házban.

A képen egy könyv látható, melyen fülhallgató van elhelyezve

Olvashatnak-e majd a látássérültek könyveket?

Az Európai Vakok Szövetsége (EBU) közzétette a látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről szóló Marrákesi Szerződés végrehajtása ügyében született módosítási javaslatokkal kapcsolatos állásfoglalását.

Meghívó a XV. kerületbe

A „Közösség lámpásai” XV. kerületi látássérültek klubjának következő klubnapja február 10-én lesz. Minden kerületi tagunkat várunk, mert a klub jövője szempontjából nagyon fontos kérdésben kell döntéseket hozni.

Test és lélek harmóniája

A harmadik kerületi Lámpás Klub ez évi első klubnapján mindenki megtudhatta mi az a hangfürdő. A hangtálas bemutató, mely egyre több klubnapon megfordult, ezúttal náluk időzött.

Szállásfoglalás az Erzsébet-program nyertesei számára

Az Erzsébet-programban a nyugdíjasoknak és a fogyatékossággal élőknek kiírt szociális üdülési pályázatok nyertesei mától foglalhatják le pihenésüket 2017 első negyedévére.

Holdvilág Kamaraszínház: Mátyás király és a cinkotai kántor – audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással

Kolléganőnk, S. Tóth Erika, aki tavaly május óta audionarrátorként is tevékenykedik, a VGYKE és a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület közti együttműködés keretében akadálymentesít színházi előadásokat - egyelőre mesejátékokat - látássérültek számára. A soron következő színdarab egy a népmesék legendáriumából jól ismert történet, Mátyás király és a cinkotai kántor címmel. Rendező: Koltai Judit. Részleteket az előnarrációból és a hangosmeghívóból tudhatnak meg a kedves érdeklődők, az alábbi linkeken.

Mosolygós kávé

Februárban is vegyenek figyelembe egy „Szempontot”

Februárban is vár mindenki a Szempont Klub, ahol ezúttal kellemes beszélgetés lesz, kellemes zenével.

Louis Braille-díjat kapott az Apple

A látássérültek életének a javításáért adható egyik legnagyobb elismerés, a Louis Braille-díj. Az ez évi díjazott szervezet az Apple lett, mely cég kiemelt helyen kezeli a mindenki által használható eszközök fejlesztését.

Meghívó Újbudáról

Február első keddjén több újdonsággal is várja a kerületi látássérülteket az újbudai Lámpás Klub. Több olyan kerületi program is bemutatásra kerül, melynek a helyi látássérültek a kedvezményezettjei.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár Bolt ajánlatai

A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.
Januári extra leárazás, valamint utolsó darabok kiárusítása!
Konyhai eszközök, játékok 20%-s kedvezménnyel kaphatók!

Januári klubnap az Infoalappal

Kispestre települt ki az Infoalap és az előadás mellett egy nagyon látványos bemutatót is tartottak. A bemutató különlegessége az volt, hogy mindenféle látássérülésre készített eszközt ki lehetett próbálni.

A vendég visszatér!

A rákosmenti Lámpás Klub januári klubnapja az idő múlása miatt szakadt félbe. Többen megfogalmaztuk, hogy nagyon érdekelt volna minket a folytatás. A jó hír az, hogy ez a februári klubnapon megtörténik!

A szex nem alapjog

Az elmúlt hetekben sokan felfigyeltek arra a hírre, hogy egyes országokban az állam állja a fogyatékos emberek prostitúciós kiadásait. A széles körben pozitív példaként emlegetett megoldás egy más nézőpont szerint, a nőknek és a fogyatékos embereknek is megalázó. Egy ilyen nézőpontból megírt véleményt lehet most nálunk is elolvasni, mely egyben egy nagyon alapos összefoglalót is ad erről a kérdéskörről.

Évnyitó klubnap a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben az évnyitó klubnap a farsangról szólt volna, de előkerült egy születésnapos torta és egy gitár is. A jó hangulatúra sikerült klubnapról olvashatunk el egy beszámolót.

Mátyás király és a cinkotai kántor

Nem csupán gyerekeknek érdemes megnézni a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület által készített, látássérültek és hallássérültek számára is akadálymentesített zenés mesejátékát. A történelmi kalandozásra hívó előadás akadálymentessé tétele, a VGYKE - Audionarráció közreműködésével valósul meg.

Okosszemüveg gyengénlátóknak

Két japán cég olyan látásjavító segédeszközt fejlesztett, amellyel az éles képet közvetlenül a retinára vetítik. Nem minden látássérültnek, de azért elég sokaknak hatékony megoldást nyújthat a látásuk korrigálására.

Meghívó a Hypertext című kiállításra

A kiállítást Tamkó Sirató Károly emlékére szervezik. A XVIII. és a XIX. kerületi klubok által szervezett látogatás akadálymentes lesz látássérültek számára, így egy vissza nem térő alkalom nyílik a kiállítás megismerésére.

Előadás a jelzőrendszerben dolgozóknak

A családsegítő és gyermekjóléti jelzőrendszerben dolgozók, a gyerekek veszélyeztetettségére utaló jeleket kell észleljék. Az újpesti önkormányzat kezdeményezésére azonban egy olyan program jött létre, ahol a rendszerben dolgozók figyelmét arra hívták fel, hogy a látássérült gyerekeket segítsenek a korai fejlesztéshez irányítani.

A Vakok Iskolája 2017/2018-as tanévre felvételt hirdet

A Vakok Iskolája néven ismert intézmény felvételt hirdet általános iskolát végzettek részére. A képzéseken OKJ-s végzettséget lehet megszerezni.

Új lámpások Zuglóban

A januári klubnapon bemutatkoztak Zugló új lámpásai. A bemutatkozás mellett szóba kerültek az ez évi tervek is.

Ingyenes tanfolyam sérült gyereket nevelő szülőknek

Februárban délelőtti időpontban az FSZK pályázatának támogatásával ingyenes Kapcsolódó Nevelés csoport indul fogyatékos gyermeket nevelő szülőknek!

Fogyatékossággal élő, SNI hallgatókat is vár az ELTE

Az ELTE Fogyatékosügyi Központja 2017. január 27-én Nyílt Napot rendez, melyre várják az egyetem iránt érdeklődő speciális szükségletű és speciális nevelési igényű középiskolásokat, szüleiket és tanáraikat. A programon bemutatják az egyetemen belül működtetett rendszert, mely az ilyen hallgatókat hívatott segíteni.

Bocsánatkérés a kampányfilmért

A napokban jelent meg a Magyar Rákellenes Liga legfrissebb kampányvideója, ami sokaknál nagy felháborodást váltott ki, most bocsánatot kértek. A kampányfilm története jó példa arra, hogy mennyire körültekintőnek kell lenni a társadalmi célúnak nevezett hirdetésekkel, mert könnyen sértő lehet azoknak, akikért csinálják.

A képen a 90 decibel logója látható

Narrált vetítés

Az ART Cinema + Café biztosít helyszínt egy újabb narrált és jelelt vetítésnek. A vetítés során a Derült égből apu című filmet ismerhetik meg a programra ellátogatók.

Fogyatékos emberek és a közbeszerzések

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának (FESZT) kezdeményezésére egy megbeszélésre került sor a Miniszterelnökséggel, ahol fogyatékos emberek igényeinek az érvényre juttatása volt a napirendi pont. A FESZT szükségesnek tartja, hogy a közbeszerzéseknél ne lehessen megkerülni a fogyatékos emberek szükségleteit.

A fényképen a Prevenciós Központ épülete látható, ahol a klubok megrendezésre kerülnek

Klubnap lesz Angyalföldön

Az év első klubnapjának az ideje hamarosan elérkezik a XIII. kerületben is. A szervezők nagyon várják azokat a klubtagokat, akik el tudnak majd menni, mivel számos változásról szeretnének tájékoztatást adni.

Az ombudsman a kerekesszékesekért

Eldöntheti-e szabadon egy mozgássérült azt, hogy milyen kerekesszéket használjon? Ezzel kapcsolatos beadvánnyal kapcsolatos állásfoglalást adott ki az ombudsman.

A képen a Láthatár Bolt egyik szórólapja látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Jégpáncél Budapest sok pontján

Minden gyalogosan közlekedő tapasztalhatta az elmúlt hetekben, hogy Budapesten sok járdát jégpáncél borít, mely helyzet mindenkinek nehezebbé teszi a közlekedést. Több szerkesztőség újságírói próbálták kideríteni, hogy mi az oka a hetek óta tartó állapotnak, ezekből olvasható most egy tömör, de informatív összefoglaló.

A képen a XVIII. kerületet jelképező címer látható

Klubnap lesz a XVIII. kerületben

A hónap utolsó szerdája közeledik, ami azt jelenti, hogy a XVIII. kerületben ismét klubnap lesz. A szervezők mindenkit szívesen látnak, aki szeretne egy kicsit megpihenni és beszélgetni.

Beszélgetés az átverésekről

Az év első újpesti klubnapján a kerületi rendőrségtől jött el egy vendég, aki a gyakori átverésekről tartott beszélgetős előadást. A beszámolóból kiderül pár alapszabály, melyek követése megfelelő védelmet nyújthat mindenkinek.

Bemutatták az első, kifejezetten vakoknak szánt tabletet

A napokban a BLITAB nevű cég bemutatta a vakoknak szánt tabletjének a végső, eladásra szánt változatát. Az eszköz minden tulajdonságában a vak felhasználók speciális igényeihez alkalmazkodik.