Hírek

Dunai hajókirándulás

A honlapunkon már több hajózással egybekötött klubkirándulásról is beszámoltunk ezen a nyáron. Az egyik ilyen kirándulásról egy tudósítás is készült, mely most itt is megtekinthető.

A látássérültek mindennapjai

A kerületi Lámpás Klubok egyik előnye, hogy a szemléletformálásnak új, helyi központjai jöhetnek létre. Önmagában csak azzal, hogy a látássérültek megjelennek, számos kérdés megfogalmazódik velük kapcsolatban és a Lámpás Klubok segíthetnek válaszokat találni. Így van ez a XV. kerületben is.

Hegyek között, völgyek között

A soron következő rákosmenti klubnap témája: látássérült kirándulás a Mont Blanc csúcsára. A szervezők egy valóban egyedi élménybeszámolóval várnak mindenkit!

Szentendrén jártunk

A budapesti klubok többször szerveztek már kirándulásokat Szentendrére és mindig sikerült újabb és újabb izgalmas helyszíneket felkutatni. Az erzsébetvárosi klub által szervezett augusztusi kiránduláson sem volt ez másképpen.

Egészségpénztár – adójóváírás

Kevesen tudják, hogy látássérültként speciális eszközök, Braille könyvek, kiadványok, hanganyagok és a vakvezető kutya költségeit is fedezi az egészségpénztár. Sőt, pénztártagként 20% adó-visszatérítés jár, amelyet akár „újrahasznosított” adó-visszatérítésként ismét felhasználhat majd egészségcélú kiadásaira.

Ismét a szelektív gyűjtésről beszélgetünk

Megújult, de a szokásos helyszínen lesz megtartva az újbudai klubdélután. A jelképes étlapon a szelektív hulladékgyűjtés és a látássérülés mellett, ismét szerepelni fog az őszre és a télre tervezett programok megbeszélése.

Diákpályázat

A "Zuglóiak Egymásért" Alapítvány Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának támogatásával pályázatot hirdet Zuglói Diákösztöndíj elnyerésére.

A képen egy emu látható

Állatkerti séta

Léteznek olyan élmények, amelyek egy ép látású embernek sem könnyen érhetőek el, magyarországi látássérültként pedig még kevesebb esély van a megélésükhöz. A Lámpás Klubok igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek ezen próbálnak változtatni. Az újpesti és a kispesti klubok állatkerti programja is ilyen volt.

Vakvezető kutyája miatt egyetlen pécsi kollégium sem fogadja a látássérült diáklányt

Egyetlen pécsi kollégiumban sem adnak szobát egy 19 éves diáknak, Alexának, aki látássérült, ezért csak vakvezető kutyája segítségével tud biztonságosan közlekedni.

Aszódra megyünk!

A nyárra tervezett, de kényszerűen elhalasztott aszódi kirándulásnak megvan az új időpontja. Ma még bárkinek módjában áll jelentkezni, aki szeretne Aszódra menni és múzeumot nézni.

Hajóval a Várba

Az újbudai Lámpás Klub már többször volt a Várkertben és ezeken a programokon merült fel az igény egy nagyobb várbeli kirándulásra. Ez a terv az augusztusi enyhébb melegben megvalósult. Erről olvashatunk egy beszámolót.

Fogyatékossággal élőkért tett intézkedéseket emleget a kormány

Több olyan kormányzati intézkedés előkészítése zajlik, amely a fogyatékkal élő emberek helyzetét pozitívan hivatott befolyásolni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás kérdésére.

Klubnap a XVIII. kerületben

A hónap utolsó szerdája közeledik, ami azt jelenti, hogy a XVIII. kerületben ismét klubnap lesz. A szervező mindenkit szívesen lát, aki szeretne egy kicsit megpihenni és beszélgetni.

“Felhők felett” című repüléstörténeti kiállítás a KÖKI-ben

A magyar repülés történetét bemutató kiállításon jártak a XVIII. és a XIX. kerületi klubok. A kiállítás főként az egykori magyar légiközlekedési vállalattal foglalkozott és annak a magyar dizájnra kifejtett hatásaival.

Nyolcvankét fős a 2016-os Paralimpia magyar delegációja

Összesen 82 fős magyar delegáció utazik Brazíliába, a szeptember 7-én kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpiára. A 40 tagú sportolói csapatot az edzők, az orvosi stáb és a csapatiroda munkatársai kísérik.

Kecskemétre látogat a Szempont Klub

A Szempont Klub Kecskemétre látogat a hétvégén. Bárki, aki szeretne egy kecskeméti városnézésre menni a helyi látássérültek idegenvezetésével, még jelentkezhet!

Tervek az év második felére

Mialatt az újbudai klubhelység felújítása zajlott, egy dunai hajón tartotta az ottani Lámpás Klub az augusztusi klubnapját. A klubnapon az őszi és téli programok tervezése történt meg, mialatt egy nagyon kellemes két órás hajózásnak is örvendhettünk.

Pályázati kiírás!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 25/2016.06.15. számú elnökségi határozata értelmében pályázatot ír ki az egyesület rendes tagjai részére életvitelt megkönnyítő segédeszközök beszerzésének támogatására.

Elkészült a teljes audio Biblia

A statisztikai adatok alapján Magyarországon nagyságrendileg fél millió fogyatékkal élőről tudunk. Megközelítőleg 85 000 ember küzd látásproblémákkal: gyengénlátók, aliglátók, vakok és siketvakok egyaránt vannak köztük. Elsősorban számukra készült el a revideált új fordítású Biblia (RÚF 2014) hangzó változata.

Aszódra látogatunk

Az Aszódra tervezett múzeumlátogatás el lett halasztva szeptember elejére. Azoknak, akiknek van kedve elmenni, de eddig nem jelentkeztek a programra, most egy újabb lehetőség nyílt meg.

Segítségüket kérjük!

Kedves Olvasó! Nagy Anikó vagyok, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának negyedéves logopédus hallgatója.

Látogatás a Suhanj Fitness edzőtermében

Több Lámpás Klub vezetője és önkéntese kapott lehetőséget arra, hogy ellátogassanak a Suhanj Alapítvány megnyitás előtt álló, integrált edzőtermébe. A látogatásról szóló beszámolóból kiderül, hogy a most megnyílt terem tényleg nyitott mindenki előtt.

Érzékenyítés a Szigeten

Idén is képviseltette magát az Ability Park a Sziget Fesztiválon. A több, mint 10 éve működő interaktív kalandparkban évről évre egyre több, a fesztiválra ellátogató vendég szerez élménydús tapasztalatokat azáltal, hogy egy rövid időre kipróbálja, hogy milyen a különböző fogyatékossággal élő emberek bőrébe bújni.

A képen a Gellért-hegy fényképe látható, az Erzsébet híd közepéről fényképezve, vagyis a képen a szobor és a vízesés van szem előtt

Meghívó egy hűvös, hegyi kirándulásra

Hűvös, pihentető hegyi kirándulásra hívnak mindenkit az újbudai lámpások augusztus 31-én. A kirándulásra augusztus 29-ig lehet jelentkezni.

Túra a Kopaszin

Néha szoktunk arról beszélgetni, hogy milyennek érzékeljük a saját lakóhelyünket és látásunktól függetlenül, egyes helyeket zajosnak, forgalmasnak írunk le. A Kopaszi-gáton tett kirándulásunk egy ilyen, eddig senki által nem vitatott vélekedést cáfolt meg.

Ezer éve ünnepeljük a magyar államiságot

Augusztus 20. államalapító Szent István királyunk ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.

Szentendrei hajókirándulás

Ismét van lehetőség ingyenes szentendrei hajókirándulásra, augusztus végén. A garantált helyek száma kevés, ezért érdemes mihamarabb jelentkezni.

A képen a margit-szigeti víztorony látható

Az Újpesti Látássérültek ismét együtt csavarogtak!

Az újpesti Lámpás Klub egy kirándulással és hűsítő fagylalttal kötötte össze a Margit-szigeten tett sétát. A sétába több minden belefért, de főként egy hatalmas beszélgetés.

A lélek pihenőszigete – interjú egy mentálhigiénés tanácsadóval

Nagyon sok ember van, aki a munkahelye elvesztése, a magány, vagy a családi körülmények miatt lelki krízisbe kerül, és ezen valakinek segítenie kell. Moldován Eszter mentálhigiénés tanácsadó és célja, hogy a lelki zavarokat feltárva segítséget nyújtson látássérült és látó embereknek. A szolgáltatás ingyenes.

Kispesti meghívás

Érdekes interaktív beszélgetésre és játékra hívnak mindenkit a kispesti lámpások. Az augusztus utolsó csütörtöki délutánjára szervezett program témája a siketvakság lesz, ennek ellenére minden látogató egy igazán önfeledt kikapcsolódásra számíthat.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni.

Júliusi klubnap

Újabb klubnap volt a XVIII. kerületben, mely tény önmagában már nem is meglepő, hanem kezd teljesen megszokottá válni. Ezúttal kvízkérdések és illatcsokrok segítségével gondoskodtak a szervezők arról, hogy mégse legyen sablonos a közösen töltött idő.

„Maradj erős!” – Nick Vujicic körútján hazánkba is ellátogat

A kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezik ismét Magyarországra szeptember 21–22-én, és előadásokat tart a budapesti Tüskecsarnokban. A jegybevételt jótékony célokra fordítják a szervezők.

Szülinapi klubnap a Táncsics utcai családsegítőben

A kispesti Lámpás Klub már egy éve tartja a klubdélutánjait a mostani helyszínen. Ennek alkalmából szerveztek egy igazi születésnapi klubdélutánt.

Újabb húsz dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek október közepéig

Az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti villamosvonalakon folytatódik augusztus 28-tól az idei év egyik legjelentősebb, fővárosi közösségi közlekedési beruházásegyüttese, amelynek keretében az ősszel újabb 20 dél-budai megállóhelyi peront korszerűsítenek - tudatta közleményében a BKK.

Kirándulás Visegrádon

A szentendrei klub ellátogatott Visegrádra. A programba nagyon sok olyan élményt sikerült belesűríteni, melyre csak keveseknek nyílik lehetősége. Ezekről olvashatunk a mai élménybeszámolóban.

Vakon motorozik, de buszt is vezet

Ha beírjuk Karvai Sándor nevét a keresőbe, akkor az jelenik meg róla elsőként, hogy körbemotorozta a Hungaroringet. Csakhogy Sándor nem lát. Ő hazánk egyetlen vak Guinness-rekordere.

Nyár-idő-utazás

A XV. kerületi Lámpás Klub a közelmúltban Agostyánon és Tatán járt. A beszámolójuknak köszönhetően, az ott szerzett kellemes élményeikbe nyerhetünk bepillantást.

A FESZT is közreműködött a UPR jelentés elkészítésében

A Kormány a Magyar Közlöny 2016. évi 108. számában hirdette ki 1374/2015. (VII.21.) számú kormányhatározatában az ENSZ Emberi Jogi Tanács Egyetemes Felülvizsgálati Eljárása (UPR) keretében Magyarország 2. felülvizsgálata során tett ajánlásait és az erre való reakciókat.

Klubnap a cukrászdában

Rendhagyó helyen tartotta az összejövetelét a harmadik kerületben működő klub. Alkalmazkodva a változásokhoz és a kánikulához, ezúttal egy cukrászdában találkoztak.

Ausztriában versenyzett a VakonDarts csapat

Barátságos darts versenyen vettünk részt csapatunkkal július 14-17 között Bécsben. Már második alkalommal mértük össze tudásunkat és ügyességünket az osztrák látássérült csapattal.

Mit láttunk a Kossuth téren?

Korábban olvasható volt már a honlapunkon egy beszámoló a Lámpás Kluboknak arról a programjáról, melynek során az Országház makettjét tekintették meg. A ma közreadott beszámolóban további részleteket tudhatunk meg a látogatásról.

Látássérült gyerekeknek tartott bemutatót a VGYKE

A Gyengénlátók Általános Iskolájába nagy örömmel érkeztünk, ugyanis az ott táborozó gyerekeknek tartottunk érdekes, színes bemutatót a VGYKE szolgáltatásairól.

Interaktívan a siketvakok életéről

Sok embert elgondolkodtat és egyben megriaszt azt, hogy valaki siketvak. Ezért az erzsébetvárosi lámpások egy olyan programot szerveztek, amiből megismerhetővé váltak és a siketvakokkal kapcsolatos tények és tévhitek. Erről kaphatunk most egy tömör összefoglalást.

Hulladékokról beszéltünk

Az újbudai Lámpás Klubon a szelektív hulladékgyűjtés és a látássérültek volt az előre meghirdetett beszélgetési téma. Amikor megérkeztünk, akkor még nem sejtettük, hogy mennyire izgalmas és érdekes dolog került elénk. Az alábbi beszámolóból kiderül, hogyan vált hasznára a többségi társadalomnak az, hogy a fogyatékos emberek igényeire is elkezdtek figyelni.

„Minden vágyam, hogy egy saját lemezt készítsek.”

Hermann Tibor gyermekkora óta „szerelmes” a zenébe, és hosszú éveken át a legszínvonalasabb eseményeken játszott. Hatalmas repertoárjánál csak alázata és kitartása nagyobb: dolgozik, fellép, kórusban énekel és férfi létére rendmániás. Interjú egy látássérült muzsikussal.

Parlamenti séta

Több Lámpás Klubnak volt lehetősége megtekinteni az Országház makettjét. Az alábbi beszámolóból kiderül, hogy mi mindent lehetett megtudni ezen a különleges programon.

Pályázatot nyert a VGYKE a CIB Alapítványnál

Húsz millió forintot oszt szét tizenegy korai fejlesztéssel és gyermek-egészségvédelemmel foglalkozó szervezet között a CIB Alapítvány. Egyesületünket büszkeség tölti el, ugyanis a szerencsések között mondhatjuk magunkat: 2.5 millió forintot kaptunk a projekt megvalósítására.

A képen egy rádiókészülék látható

Érdekli a rádiótörténet? Jöjjön velünk!

Rákosmentén a havi klubnap keretén belül a rádiózás története lesz a fő téma. A szervezők, a helyi látássérülteken kívül, mindenki mást is szívesen várnak erre a különleges alkalomra.

Klubnap érdekes témákkal és kvízjátékkal

A Kispesten működő Lámpás Klub június végi klubdélutánján szinte minden volt, ami egy ilyen klubnapon lenni szokott. A szervező beszámolójából nem csupán ezeket tudhatjuk meg, hanem azt is, hogy még mindig lehet igényelni Futár távirányítókat.

Ausztriai darts verseny

Míg a hétvégén itthon 17 ország fiataljai küzdöttek a steel darts ifjúsági Európa bajnokságon, addig egy kis csapat Ausztriában képviselte hazánkat soft gépek előtt.

Séta az Állatkertben

Az újpesti Lámpás Klub látogatást szervez a városligeti Állatkertbe. A látogatócsoporthoz még lehet csatlakozni.

A második klubnapunk

Az Egyesületünk legfiatalabb Lámpás Klubja megtartotta a második klubdélutánját. Ez alkalommal az Egyesület segédeszközöket árusító boltja mutatkozott be.

ParaJet-Ski kupa – Timi az „élvonalban”

Tóth Tímea kerekesszékesként éli mindennapjait és igyekszik mindenből kihozni a legtöbbet. Nincs ez másként a sporttal sem: minden évben nagy izgalommal várja a ParaJet-Ski kupa megrendezését, hogy újra szelje a habokat, egyre jobban teljesítsen, de ami a legfontosabb: hogy ismét felejthetetlen élményekkel térjen haza.

A képen a margit-szigeti víztorony látható

Fagyizás a Margit-szigeten

Az újpesti Lámpás Klub kirándulást és fagyizást szervez a Margit-szigetre. Aki szeretne egy kellemeset sétálni, jót beszélgetni és fagyizni, annak még nem késő jelentkezni.

Vegán délután a Csokonaiban

A XV. kerületben működő Lámpás Klub a közelmúltban részt vett egy vegánságról tartott előadáson és beszélgetésen. Az előadásokon és a beszélgetésen elhangzottakba tekinthetünk bele az alábbi beszámoló által.

Ajkán nyertek a zalaegerszegiek

Immár tizenhat éves múltra tekinthet vissza – vagy azt is mondhatnánk, bakfiskorba lépett – az Ajkai Látássérült Klub Fekete István Emlékversenye. Az a kulturális vetélkedő, amelyre az egész országból érkeznek a vak és gyengénlátó emberek, hogy fordulatos feladatok megoldásával számot adhassanak irodalmi felkészültségükről.

Klubnap a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben a közelmúltban elindult a kerületi Lámpás Klub. A havi klubdélutánra ezen a héten fog sor kerülni, melyre nagy szeretettel hívnak mindenkit.

a képen egy jó megjelenésű gyógycipő látható

Figyelem! Ismét lesz lehetőség gyógycipőt készíttetni

2016. július 25-én a Láthatár Segédeszközboltban azoknak, akik érvényes közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, lehetőségük lesz díjmentesen gyógycipőt készíttetni.

Sörtúra a Dreher Sörgyárban

Több Lámpás Klub tagságának módja nyílt arra, hogy elmenjen a Dreher Sörgyár által biztosított sörtúrára. A szervezőknek köszönhetően, most valamennyit mindenki megtudhat arról, hogy mi is történt egy ilyen különleges kiránduláson.