Hírek

Nyüzsgő október Rákosmentén

A Rákosmentén működő Lámpás Klub októbere nagyon mozgalmas volt. Ünnepi gálaműsor, szemléletformáló rendezvény és különböző fórumok tették gazdagabbá az elmúlt hónapjukat.

Akadálymentes Filmklub Újbudán

A Budapesti Művelődési Központ és az FSZK együttműködésében akadálymentes filmklub indult el Újbudán. A VGYKE több munkatársa és tagja is eljutott a vetítésekre.

Esztergomi kirándulás

A szentendrei és a harmadik kerületi Lámpás Klubok kirándulást szerveztek Esztergomba,. Ahogyan az lenni szokott, ismét olyan helyekre jutottak be, ahová egyéni úton nem nagyon van rá lehetőség. A kirándulás során egy olyan különleges ajándékot is kaptak, amit csak nagyon kevesen kaphattak meg az életük során!

Pályázati kiírás!

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány, együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, pályázatot hirdet Magyarországon tanuló, magyar állampolgárságú általános, közép, felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére, tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/ segédeszközök beszerzésének, egyéb az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása céljából.

Kedvenc masszőrünk: Orsós Sándor

Egyesületünk fontosnak tartja az ügyfélközpontú, empatikus hozzáállást a szolgáltatások nyújtása terén is. Masszázs központunk sikeres működésére rendkívül büszkék vagyunk, s célunk, hogy képzett szakembereink életútját minél többen megismerhessék. Az elmúlt időszak legkeresettebb masszőrje Orsós Sándor volt, mi pedig kifaggattuk picit, hogy megtudjuk, miben rejlik sikerének kulcsa.

A képen a bolt emblémája látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatárboltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2016. évre befizetett tagdíjjal.

Gálaest Rákosmentén

A Fehérbot Napja alkalmából szervezett rendezvények közül kiemelkedő volt a Rákosmentén szervezett ünnepi gálaest. Erre a kellemes közös estére emlékezünk vissza a szervezők beszámolója által.

Rákospalotán tartottuk meg negyedik Szakmai Fórumunkat

Délelőtt 10 órától vette kezdetét projektünk negyedik szakmai fóruma, melyre ezúttal Rákospalotán került sor.

Meghívó Szakmai Konferenciánkra

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa. A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt a korai fejlesztéssel és koragyermekkori intervencióval foglalkozó szakemberek konferenciájára!

Szomszédünnep a XV. kerületben

A XV. kerületben az október egy nagyon jó hangulatú szomszédünneppel kezdődött, ahol a látássérültek látták vendégül a látókat. Ennek a nem mindennapi rendezvények a részleteit ismerhetjük meg.

Kajakozni oktatták Debrecenben a látássérült gyerekeket

A Debreceni Sportuszoda is csatlakozott a Méltóság mezeje programhoz. Fogyatékkal élő gyerekek számára egy kajakbemutatóval összekötött oktatást szerveztek.

Új időpontban az újbudai Lámpás Klub

Novemberben új időpontban és más helyszínen tartja klubdélutánját az újbudai Lámpás Klub. A változás csak a novemberi hónapra érvényes.

Előadói délután Békásmegyeren

Békásmegyeren, a Közösségi Házban szervezett előadói délutánt a harmadik kerületben működő Lámpás Klub október 15-én, a Fehér Bot napja alkalmából. Az alábbi beszámolóból megismerhetővé válik az esemény néhány részlete.

Ügyfélszolgálat Szentendrén

Egyesületünkben rendszerré vált, hogy időről-időre az ügyfélszolgálat kitelepül a klubnapokra, így tagjainknak nem kell átutazniuk egész Budapestet egy-egy ügy elintézése miatt. Októberben ez a "road-show" Szentendrére érkezett, ahol nagy örömmel fogadták őket.

A fogyatékosok integrált megismerését szorgalmazza az EMMI

A fogyatékos emberek problémáinak megértéséhez nem elég külső szemlélőként figyelni őket, részt kell venni az életükben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Budapesten, a Vakok Állami Intézetében (VÁI) pénteken, a látássérültek (a fehér bot) nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Meghívó a Róth Miksa Emlékházba

Nagyon ritka lehetőséget szerveztek meg az erzsébetvárosi lámpások: üvegfestészetet bemutató múzeum, látássérülteknek (is). E mellett egy izgalmas lakásmúzeum látássérültek számára is élvezhetővé tett megtekintésére is mód nyílik.

Látássérültek, mint jó előadóművészek

A XI. kerületi klubnapnak három témája volt. Egy különleges vendég, a közeljövő terveinek a módosítása és a címben jelzett téma. Mindhárom téma nagyon érdekes gondolatokat hozott elő.

A Láthatár bolt ajánlatai

A VGYKE elnöksége úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2016. évre befizetett tagdíjjal.

Szülő Klubot tartottunk Rákosmentén

"Családi erőforrások" projektünk újabb alkalmára került ma sor Rákosmentén, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Nagy létszámban, de ugyanakkor családias légkörben tartottuk meg klub napunkat, melynek során értékteremtő gondolatok születtek és hasznos tapasztalatok cseréltek gazdát.

A képen Kiss János látható előadás közben

Kispesten is lesz fehérbotnapi program!

Október 15. a fehérbot napja, e miatt pedig október a látás hónapja. Az Egyesületünk több rendezvénnyel is megemlékezett erről. A rendezvénysorozatból a kispesti Lámpás Klub sem marad ki, ahol ismét izgalmas témák kerülnek majd elő, közérthető formában.

Krimi helyett bűnmegelőzés

Alig két hete jelent meg a honlapon a felhívás, hogy a XVIII. kerületi Lámpás Klubban a bűnmegelőzés lesz a téma. A kerületi rendőrkapitányság munkatársai készségesen felajánlották ugyanis azt, hogy segítenek bűnmegelőzési javaslatokkal. Erről az eseményről ismerhetünk most meg részleteket.

Elindult bébiszitter képzésünk!

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, a Vöröskereszttel karöltve indítottuk útjára felhívásunkat. Hiánypótló szolgáltatást szeretnénk nyújtani, ezért specializációs órák is lesznek a képzésen belül, hogy a jelentkezők elsajátíthassanak minden fontos tudnivalót ahhoz, hogy a látássérült gyermekeket megfelelően el tudják látni.

In memoriam 1956. október 25.

A Kispesti és XVIII. kerületi Lámpás Klubok októberben is közös programon vettek részt. Egyfelől pótolták a Parlament tapintható makettjének a megtekintését azok, akiknek a nyáron nem volt rá módjuk, valamint megtekintették az 1956-os sortüzekre való emlékezés céljából kialakított emlékhelyet is.

Kímélet és önsajnálat nélkül – műhely-beszélgetés Sándor Erzsivel és Juhász Tomival

Október a látás hónapja és ráadásul egyesületünk egy nagyszabású projekt közepén van éppen, aminek egyik eleme, hogy a látássérült gyermeket nevelő szülőket és a segítő intézményeket, szervezeteket összehozza. Ez így együtt ihlette következő programunkat.

Erzsébet program a fogyatékossággal élőknek – Kimozdulni a megszokott világból

Van két szálloda a Balaton partján, amit még a fogyatékossággal élők is igénybe vehetnek, mert nem csak akadálymentesítve vannak, hanem megfizethetők is. Az állam ugyanis az Erzsébet programon keresztül, minimális önrész befizetése mellett támogatja az ott létüket.

Harmadik alkalommal cseréltünk tapasztalatokat

"Családi erőforrások" projektünk keretében megtartottuk harmadik interdiszciplináris szakmai fórumunkat, ezúttal Újpesten. Bensőséges hangulatban beszélgettünk a látássérült gyermekek múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Gálaest a Fehér Bot napja alkalmából Rákosmentén

Egy nagyon kellemes, péntek délutáni időtöltésre hívják az Egyesület tagjait, munkatársait és a Lámpás Klubok látogatóit a XVII. kerületi szervezők. A program az ez évi Fehérbot Napja egyik nyitórendezvénye, a belépés ingyenes.

Szeptemberi klubnap az egészség jegyében

A szokásos havi klubnapon a kispesti Lámpás Klub szervezői egy kellemes meglepetésről gondoskodtak a vendégeik részére. A téma a hangtálas relaxáció volt, amiről nem csupán beszélgettek, hanem mindenki ki is próbálhatta.

Sikeres lett a Szülő Klub Újpesten

Újpesten került sor a második Szülő Klubunkra a „Tenni tudunk” projekt keretein belül. Október 12-én sokan gyülekeztünk az Ady Művelődési Házban, hogy megosszuk egymással a szülőként szerzett tapasztalatainkat és megkeressük mit is tehetünk Újpesten.

„A segítség csodákat teremt” – Divat Show az integráció jegyében

„Október 8-án csodálatos napra ébredek: divatbemutatóra vagyok hivatalos, mint kerekesszékes modell. A Duna Palota fényűző környezetében, a lelkes vendégsereg előtt vonulhatok fel több ruhában is. Smink, haj, ékszerek, mosolygós arcok és egy csodálatos üzenet. Minden adott, hogy egy felejthetetlen élményben lehessen részem! – Ivanova Daniela élménybeszámolója.

Szeptemberi élmények Szentendrén

A Szentendrén működő Lámpás Klub szeptembere igazán különleges és élményekben gazdagra sikerült. Meghallgathattak egy olyan előadást, melyben számos mindenkit foglalkoztató kérdésre választ kaphattak, valamint megetethettek egy kisborjút is.

Akadálymentes játékokkal berendezett közösségi tér épül a támogatásból

36 000 eurós, azaz 11 000 000 forintos támogatást adott át az Auchan Magyarország a kecskeméti Strázsa Tanya Szociális Szövetkezetnek.

A képen a Csobánka téri közösségi ház bejárata látható

Meghívó október 15-re

A Nemzetközi Fehér Bot napi rendezvénysorozatban a VGYKE a III. kerületben tartja az egyik nagyobb programját. A Békásmegyeren szervezett előadói napon sok kellemes élmény várja a vendégeket.

Nyárbúcsúztató klubnap Békásmegyeren

A harmadik kerületi Lámpás Klub nyárbúcsúztató klubdélutánt szervezett, melynek a nyári élmények mellett egy igazán egyedi témája volt. Ez a téma pedig a VGYKE Ügyfélszolgálata volt. Miért szeretik a tagjaink? Miben más, mint egy megszokott Ügyfélszolgálat?

Újabb interaktív klubnap a siketvakságról

Október a látás hónapja, ezért a szokásosnál némileg több figyelem irányul a látássérültekre. Ennek keretében a XIII. és a XIV. kerületi Lámpás Klub is a látássérültek egy kisebb csoportjára fog koncentrálni egy október közepére szervezett délutánon. Egy érdekes és vidám délutánt ígérnek a meghívásukban.

Tudásmegosztás Rákosmentén

Második szakmai fórumunk is nagy sikerekkel zárult: pedagógusok, szülők, egészségügyi szakemberek és a VGYKE kollégái is szép számmal voltak jelen Rákosmentén, október 5-én. Szerda reggel őszies, ám napsütéses nap köszöntött minket, amely megalapozta a jó hangulatot, a Vigyázó Sándor Művelődési Ház pedig a kellemes légkört biztosította.

Nyílt nap a Tűzoltóságon

Az Újpesten működő Lámpás Klub ebben az évben is igyekszik sok olyan helyre elvinni a tagjait, ahova nem túl gyakran lehet eljutni. A nyár végén - ősz kezdetén sikerült megszervezniük, hogy a tagjaik, a helyi tűzoltóság által szervezett bemutatóra jussanak el.

Sportnap a Herminán

A paralimpiai játékok kezdetére emlékezve, sportnapot szervezett az MVGYOSZ. Az újbudai Lámpás Klub tagjai is elmentek és egy nagyon kellemes napot töltöttek a Szövetség vendégszeretetét élvezve. Erről olvashatunk részleteket.

Kuku és barátai – hangoskönyv látássérült gyerekeknek

Loványi Eszter, hallássérült gyógypedagógus-szociológus egy hangjelző kutya, Kuku boldog gazdája. Szabadidejében a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület munkáját segíti önkéntesként, és most egy látássérültek számára is elérhető mesekönyvet írt.

Tudásmegosztás Rákosmentén

Ősszel sincs megállás a VGYKE háza táján. Második szakmai fórumunk is sikeresen lezajlott a mai napon, ezúttal a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

Meghívás a XV. kerületbe

A XV. kerületben egy rendkívüli beszámoló és egy rendkívüli bemutató lesz az október havi klubprogram. Mindezek egy különleges teljesítmény okán kerülnek majd elő, amit egy látássérült sorstársunk ért el.

Szeptember a XV. kerületben

Az igen mozgalmas nyár után, a szeptember is nagyon kellemes élményekkel várta a XV. kerületben élő látássérülteket. A mostani beszámolóból kiderül az elmúlt hónap eseményein kívül az is, hogy milyen további élmények várhatóak az ősszel.

„Hosszú távú együttműködésben bízunk.”

Még két napig lehet jelentkezni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet és a VGYKE közösen meghirdetett bébiszitter képzésére. A képzés különlegessége, hogy az alap modulok mellett specializációs órák is lesznek, amelyeken a leendő gyermekfelügyelők megtanulják majd, hogy miként vigyázzanak egy látássérült gyermekre.

Autómentes nap Rákosmentén

Az Egyesületünk szívesen vesz részt azokon a rendezvényeken, ahol alkalom nyílik sok emberrel találkozni és ezáltal lehetőség nyílik a látássérültek és az ép látású emberek közötti távolságot vagy idegenkedést csökkenteni. Ez történt Rákosmantén, az autómentes napon is.

Jelentkezzen speciális bébiszitter képzésre!

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet (MVKBP) és a Vakok és Gyengénlátok Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) együttműködés keretében valósítja meg a „Specializált bébiszitter képzés látássérült gyermekek felügyeletére” projektjét.

Meghívás Újbudára

Újbudán, a soron következő klubdélutánon a kulturális akadálymentesítés másik oldalát fogják körbejárni. A fő téma az lesz, hogy egy látássérült miként lehet előadóművész? Mennyiben más ez az egyébként sem könnyű pálya az ép látású emberekhez képest? Ilyen kérdésekre való válaszkeresés mellett, majd egy extra különleges vendég is tiszteletét teszi a klubdélutánon.

Hegyet mászni látássérültként

A XVII. kerületi Lámpás Klub szeptemberi összejövetelén egy nagyon érdekes teljesítmény kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a megjelentek. Arról volt szó ugyanis, hogy milyen előkészületek után juthat fel egy látássérült hegymászóként a Mont Blanc-ra.

VISAL tréning a Zuglóban élő látássérülteknek

Időskorú látássérült emberként úgy érzi, egyedül van, elszigetelődött? Folyamatosan mások segítségére szorul és úgy érzi, hogy ki van szolgáltatva nekik? Szeretne tenni valamit azért, hogy élete megváltozzon, helyzete jobb legyen? Vannak hasznos tapasztalatai, amiket szívesen megosztana hasonló sorsú emberekkel vagy elfogadna tőlük tanácsokat, információkat? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszol, akkor a VISAL programot Önnek találták ki!

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink! Az igényekhez igazodva megváltoztattuk a Láthatár bolt nyitva tartási rendjét!
Hétfőn és pénteken 8:00-tól 16:00 óráig, kedden, szerdán, csütörtökön pedig 9:00-től 17:00 óráig várunk mindenkit szeretettel!

Fellépőket keresünk!

Van olyan színpadi produkciód, amit szívesen megmutatnál nagyobb közönség előtt? Szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy egy vidám és színvonalas gálaműsoron keresztül üzenjünk a nyilvánosságnak az értékeinkről? Ha bármelyik kérdésre is igen a válaszod, akkor ajánlunk egy lehetőséget.

Megtartottuk első Szülő Klubunkat

Kispesten került sor első Szülő Klubunkra a „Tenni tudunk” projekt keretein belül. Szeptember 26-án többedmagunkkal gyülekeztünk a kispesti Családsegítő Központban. Szülők, pedagógusok és szakemberek is képviseltették magukat az eseményen, ami üdítő légkörben, vidáman zajlott, olykor megható pillanatokkal. Nagyon emlékezetes és hasznos volt mindannyiunk számára!

Rákosmenti programok októberben

Rákosmentén az októberi klubnapra, kitelepül az Ügyfélszolgálat, így mód lesz a tagdíjak befizetésére. A hónap második felében pedig egy nagyobb ünnepi rendezvény várja a kerületieket,

A XIII. kerületben is kiosztásra kerültek a Futár távkapcsolók

Az Egyesületünk mindig örömmel köszönti azt, ha egy önkormányzat átvállalja a közlekedést segítő FUTÁR-távkapcsolók beszerzésének költségeit. Ezen a héten a XIII. kerület Önkormányzata tette ezt meg.

Öt ország szakértői tanácskoztak az esélyegyenlőségről

Lengyel, cseh, bolgár, román és magyar szakemberek beszélgettek az esélyegyenlőségről az Egyenlő Esélyekkel Zuglóban és Európában című konferencián szeptember 16-án a Zuglói Civil Házban. Egyesületünk elnöke, Fodor Ágnes is tartott előadást a VGYKE képviseletében.

Kispest lámpásai a Mihály-napi búcsúban

A nyártól való kollektív búcsúzásnak sokféle módja és ideje van, Ezek egyike a kispesti Mihály-nap. A népes rendezvényen jelen voltak a kerületi szervezők is.

Krimi helyett hozzánk gyere!

A XVIII. kerületi soron következő klubnapról adunk hírt, valamint egy kéréssel fordulnak a XVIII. kerületi látássérültek felé a kerületi lámpások.

A képen két molinó látható, melyen Kispest önkormányzata és a kerületi klub adatai olvashatóak

“Ha összefogunk, mindenre képesek vagyunk!”

A látássérült gyermekek korai fejlesztésének támogatásával foglalkozó projektünk első interdiszciplináris szakmai fórumán a VGYKE és a szakma kiválóságai is képviseltették magukat. Jelen volt többek között pedagógus, szemész asszisztens, jogász, egyesületünk civil szervezői és legfőbb támogatónk, az Országos Látásvizsgáló Központ képviselője is. Nagy sikerrel és gyümölcsöző kapcsolatokkal zárult eme jeles esemény.

Szeretettel várjuk a szülőket Rákosmentéről!

Kedves Rákosmentei Szülők! A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete számára kiemelten fontos, hogy a látássérült szülőket, és a látássérült gyermeket nevelő családokat segítse, támogassa. A VGYKE – „Családi erőforrások” projektjének keretében nagy tisztelettel meghívjuk Önt „Oldjuk meg, osszuk meg!” szülő klubunkra! Ezúttal Rákosmentéről várjuk a látássérült(ként) gyermeket nevelő szülőket.

Kint voltunk az autómentes napon

Ebben az évben is volt mobilitási hét, melynek egyik programja volt az autómentes hétvége. Az autómentes hétvégén az Andrássy utat ellepték a gyalogosok, akik sokféle sátornál vehettek részt interaktív kiállításokon. A FESZT és a BKK sátoránál a VGYKE is lehetőséget kapott arra, hogy egy képességeket próbára tevő programot szervezzen.

A fényképen a Prevenciós Központ épülete látható, ahol a klubok megrendezésre kerülnek

Új helyen az angyalföldi Lámpás Klub!

A XIII. kerületben teljesen új helyen és teljesen más időpontban tartja az összejövetelét a Lámpás Klub. A változások részleteit közöljük.