Hírek

Népünnepély volt a 2. Rehab Critical Mass

Délután három órakor indult a 2. Rehab Critical Mass a Clark Ádám térről, rég láttunk ennyi jókedvű embert.

Dzsungelkaland

A XIII., XIV. és a XVII. kerület Közösség Lámpásai közös kirándulást szerveztek a Vajdahunyad várába április 8-án. Acsai Péter, új kollégánk beszámolóját olvashatják.

Ruhacsere Cegléden

Tisztelt Tagtársunk! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját klubnapunkra, amit 2015. május 21-én, 10 órai kezdéssel rendezünk meg.

Dolgozzunk az egészségünkért!

Egyesületünk nap, mint nap azon dolgozik, hogy a látássérültek esélyeit az amúgy is nehéz munkaerő-piaci helyzetben folyamatosan javítsa. Ennek érdekében 2014. október 15-től már négy masszázshelyszínt hoztunk létre és működtetünk, ahol hét látássérült, megváltozott munkaképességű gyógymasszőrt alkalmazunk.

Frissítő -és gyógymasszázs szolgáltatás

A VGYKE stratégiai elképzelésében 2014 nyarán zöld utat kapott a masszázs létrehozásának ötlete. A masszázs egyszerre élvezet és gyógyító terápia. Gyógyhatása kiterjed majdnem mindenre, komplikációi gyakorlatilag nincsenek. Oldja a stresszt, elősegíti az egészség előmozdítását, a betegségek megelőzését, az egészség helyreállítását, valamint a szenvedés enyhítését.

Harmadszor is Fogyatékosság-barát Munkahely az Auchan

Az Auchan harmadik alkalommal nyerte el az év Fogyatékosság-barát Munkahelye címet, a kollégáknak érzékenyítő programokat szerveznek, siketeket alkalmaznak, jelnyelvet tanítanak munkavállalóiknak, man-GO programjukkal pedig a pályakezdőknek kedveznek.

Új elnököt és tisztségviselőket választott a MEOSZ

Új tisztségviselőket választott a szervezet irányítására és ellenőrzésére a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége pénteki tisztújító küldöttközgyűlésén. A Szövetség eddigi elnöke, Hegedüs Lajos, aki három cikluson, tizennyolc éven át vezette a MEOSZ-t, nem indult a tisztségért.

Láthatár boltunk kínálatai

Kedves Vásárlóink!
Májusban is folytatódnak az akciók, aktuális kínálatunkat hírlevelünkben és itt, a honlapon adjuk közszemlére. Válogassanak kedvükre!

Amikor álommunka a recepciós, az autószerelő és a sminktanácsadó

Nagyon sok fogyatékos ember is szeretné kipróbálni álmai munkáját, ha erre lehetőség adódik. Hiszen a mindennapokban gyakran nagyon is meg kell küzdeniük egy-egy munkahelyért, ahol nem is biztos, hogy képzettségüknek megfelelően tudnak elhelyezkedni. A „Neked munka, nekem álom” kezdeményezés eredetileg Írországból indult, de talán gyökeret verhet több európai országban is, köztük Magyarországon. Ennek a napnak a lényege, hogy bár csak egy napra, de összehozza a fogyatékos embereket álmaik munkáltatójával.

Beszámoló

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szervezésében lezajlott a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának tapasztalatcserélő workshopja.

Adó 1%-al egy könnyebb életért

Egyesületünk a főváros valamennyi polgármesteri hivatalát felkereste az utóbbi időszakban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb partnerek és támogatók közreműködésével tovább fejlődhessünk! Célunk, hogy minél több vak, aliglátó és gyengénlátó személlyel vehessük fel a kapcsolatot, támaszt és kapaszkodót nyújtva számukra.

Anyák napi hangoskönyv

Anyák napja alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének stúdiójában hangoskönyv készült, önkéntes felolvasók közreműködésével és Dankó Pál egyesületi munkatárs szakmai irányításával.

Fodor Ágnes

Érdekképviseleti és szakmai munkáink 2014-ben

Az áprilisi közgyűlésen górcső alá vettük tavaly sikereinket, eredményeinket is. Szó esett többek között a FESZT-ben való munkánkról, a Közösség Lámpásainak programjairól, az érzékenyítő csoport tevékenységéről, az ügyfélszolgálatról és a masszázs szolgáltatásról.

Látogatás a Rex Alapítványnál

"Egy verőfényes napsütéses délelőttön Újpest-Központból indult útnak nevetgélő kis csapatunk a kiszemelt célpont felé. A buszról leszállva kirándulós hangulatba kerületnk mindannyian. A kis erdő fáinak ágai közül ránk világító napsugár fehér botokról vissza verődő fénye messze láthatóvá tette a jókedvű társaságot."

Áprilisi közgyűlés

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete éves közgyűlését tartotta 2015. április 17-én a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében.

Tudjon meg többet mentorszülő hálózatunkról!

A Látássérült(ként) Gyermeket Nevelő Mentorszülők Hálózatának tagjaiként szeretettel várunk a Facebook oldalunkon mindenkit, aki - akár aktívan, akár szimpatizánsként - érdeklődik tevékenységünk iránt!

Első klubdélutánunk

Új kerületben kezdődött meg a munka. A III. kerület közösségi mentora, Terike saját lakásán fogadta a klubtagokat, ahol családias légkörben egy kellemes délután tölthettek el április 11-én a III. kerületben. Élménybeszámoló következik.

Új színek program

Új programunk kiváló továbbfejlődési lehetőség vakok és gyengénlátók számára, hogy egy új hivatás elsajátításával új terület nyíljon meg számukra a munka világában, a személyes tanácsadás területén.

“Az én történetem” – Egy mentorszülő sorai

A Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózata több olyan látássérült vagy látássérült gyermeket nevelő szülővel van kapcsolatban, akik személyes tapasztalataikkal, élettörténetükkel segítséget nyújthatnak a hasonló helyzetben lévő szülőknek. Polyák Erzsébet egy látássérült édesanya és történetének elején most gyermekkoráról mesél. A többrészes sorozat első fejezetében megtudhatjuk, hogy hogyan kezdődött minden: miként vált Erzsi látássérültté?

Újabb fogyatékos-barát hely Budaörsön

Budaörs városa nemcsak élhető, nemcsak családi, hanem fogyatékos-barát is. Ezt a tényt támasztják alá a múltban és a jelenben is véghezvitt közös fejlesztések és kulturális programok.

Felhívás!

Megújult programunkban egy új lehetőségre hívjuk fel a figyelmet! A VGYKE ACDC – „Találd meg a helyed” és az Új Színek közös programot indít diplomás látássérültek részére. Célunk, hogy a képzés során megszerzett tudás segítségével valós munkalehetőséghez juttassuk majd a résztvevőket.

A vak festő a kezével látja a színeket

John Bramblitt 14 éve vesztette el a látását. Korábban is érdekelte a művészet, rajzolgatott is, de csak megvakulása után kezdett festeni. Terápiaként indult, ám hamar szenvedélyévé váltak a képek, mára pedig az ismertséget is meghozták számára.

Fogyatékossággal élők demonstráltak a Parlamentnél

Fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő civil szervezetek demonstráltak a Parlament előtt hétfő délelőtt, az egybegyűlt több száz ember a szerintük igazságtalan, fenntartófüggő finanszírozási rendszer átalakításáért és azonnali forrásbevonásért emelte fel a szavát.

Közgyűlési meghívó

A Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete 2015. április. 23-án, 9 óra 30 perckor éves tartja közgyűlését, melyre tisztelettel meghívjuk!

Egy hídon szállunk – Összefogás a fogyatékkal élő művészekért

A mai világban az emberek megosztóan viszonyulnak a fogyatékkal élő művészekhez. Ezen a rendezvényen a tehetség az, ami igazán számít! Célja, hogy ledöntse a láthatatlan falat az ép és a fogyatékkal élő művészek között, valamint teret adjon a szereplésnek.

Kreativitás és sport húsvétkor

A XIII. és XIV. kerület tagjai számára kreatív -és Darts klubot szerveztek a húsvétot megelőző napokban. Ezúttal kissé rendhagyó módon - gondolva a sportosabb és kreatívabb érdeklődőkre is - két helyszínen és egy időben folytak a programok.

“Nők a periférián” – mi is ott voltunk

"Nők a periférián a hajléktalan, fogyatékossággal élő, a sérült gyermeket nevelő és a roma nők helyzete" című konferencián vett részt Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, valamint az egyesület további munkatársai április 9-én.

Gyógycipőt Közgyógyigazolványra!

Örömmel vettük, hogy a 2015.03.26-ra meghirdetett programunkra több, mint 30-an jelentkeztek.

SzeTi Basic tényleg az óra áráért

Az előző hírlevélben meghirdetett SzeTi Basic ára 25.989 Ft április elsejétől, így valóban megegyezik az ára a zsebóráéval, és az árcsökkentés 11.000 Ft.

Zenei csemege a XVII. kerületben

Fúvós programon vettek részt a XVII. Kerület Közösség Lámpásai a Vigyázó Sándor Művelődési Házban február 12-én. A farsang jegyében megrendezett eseményen a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola Piccolino nevű zenekara biztosította a kulturális kikapcsolódást.

A Közlekedési múzeumban jártunk

Tavaszköszöntő közös programot szerveztek a a IV. a XIII. és a XIV. kerület Közösség Lámpásai. A Közlekedési Múzeumban eltöltött délután során új információkkal és kellemes élményekkel gazdagodtak a szervezők és a tagok egyaránt.

Kikapcsolódás a természetben

A XII. és XIV. kerület Közösség Lámpásai a Normafához szerveztek kis kirándulást március 28-án. Susovich Erika és Jánosi Veronika élménybeszámolója.

Meghívó

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2015. április 17-én, 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várja minden kedves tagtársát!

Újabb workshopot szerveztek a mentorszülők

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete szervezésében lezajlott a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának tapasztalatcserélő workshopja.

Látogatás a Nemzeti Múzeumba

A XVII., a XIII., és a XIV. kerület Közösség Lámpásai közösen vettek részt A magyar államalapítástól a Rákóczi Szabadságharcig című tapintható kiállításon a Nemzeti Múzeumban március 20-án. Krayné Faragó Zsuzsanna beszámolója.

Hallássérülteket is alkalmaz a Szerencsejáték Zrt.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel a siketek és nagyothallók munkaerőpiacra történő sikeres beilleszkedésük érdekében.

A képen a FESZT logója látható

A FESZT javaslatai

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke a FESZT alelnökeként is tevékenykedik, így meghívást kapott a Népjóléti bizottság ülésére, melyre március 25-én, a Képviselői Irodaházban került sor.

Operatőröket, vágókat keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel gyakornokokat és megváltozott munkaképességű munkatársakat keres az egyesület adó 1% -os kampány tevékenységének megtervezéséhez és lebonyolításhoz.

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére, segíteni kell őket abban, hogy hasznos tagjai legyenek a közösségnek, hiszen ezzel az egész társadalom válik egészségesebbé - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlamentben pénteken.

Előadás a Corvinus Egyetemen

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke előadást tartott a Corvinus Egyetem hallgatói számára február 20-án. Nem ez volt az első alkalom, amikor a kölcsönös szimpátián alapuló közreműködés létrejött: tavalyi évben mi láthattuk vendégül és mutathattuk be a VGYKE tevékenységét és szolgáltatásait az egyetem HR Business partner hallgatóinak.

Megvannak 2015 fogyatékosságbarát munkahelyei

Fogyatékosságbarát munkahely díjat kapott Óbuda-Békásmegyer polgármesteri hivatala, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint számos vállalkozás és nagyvállalat, köztük az Auchan, a Spar, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta és az E.ON Hungária Zrt. Utóbbiak nem először kapták meg az elismerést.

Gazdag programok Rákosmentén

Kedves Klubtársunk! Szeretettel hívunk következő klubrendezvényünkre, amelyen hallhattok az aktuális hírekről, a húsvéti népszokásokról, valamint egy kis kézműveskedésre is alkalom nyílik.

Országgyűlési krónika – fogyatékosságügyi program

A fogyatékosságügyi program fontosságáról szólt a Fidesz vezérszónoka a 2015 és 2025 közötti időszakra vonatkozó dokumentum csütörtöki, parlamenti vitájában. Az MSZP és a Jobbik a bírálatok mellett hangsúlyozta, hogy támogatni fogja a javaslatot. Az LMP jelezte: többet remélt a javaslattól.

Pénz nélkül, éhesen, a túlélésért küzdenek paralimpikonok

Bár világviszonylatban is egyre sikeresebb a magyar parasport, még az élsportolók sem kapnak elég támogatást az optimális felkészüléshez a legnagyobb versenyekre. Paralimpiai érmesek méltatlan körülmények között élnek, megélhetési gondokkal küzdenek.

Meghívó Ceglédre

Tisztelt Tagtársunk! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját az idei év harmadik klubnapjára, amit 2015. március 26-án, csütörtökön, 10 órai kezdettel rendezünk meg.

Mézeskalács és Robogó ovi

"Két XVII. kerületi óvodában is jártunk a közelmúltban, ahol érzékenyítő programjainkra különösen nyitottak úgy az önkormányzat munkatársai, mint az oktatási intézmények." Susovich Erika beszámolója.

Civil közösségi szervezőt keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2 fő munkatársat keres a XIX. kerületben, azonnali kezdéssel.

VakVagany – Élet vakon, néha vakvágányon

"Mesterem: Lili" címmel olvashatjuk Niki blogbejegyzését, aki a vakvezető kutyája, Lili által bearanyozott napjairól mesél. Megindító sorain keresztül most az összetartás, a hűség és egy igaz barátság története tárul elénk.

Találd meg a helyed – angolul is!

A VGYKE ACDC „Találd meg a helyed!” programja angol nyelvtanfolyamot szervez a látássérült érdeklődők és minden VGYKE kolléga számára!

A képen két kiképzés alatt álló labrador csücsül

Tájékoztató a vakvezető kutyákra vonatkozó legfontosabb magyar szabályozásról

A hazai szabályozást nemcsak a magyar állampolgárokra, hanem azokra a külföldiekre is alkalmazni kell, akiknek kiképzett vakvezető kutyájuk van, feltéve, hogy az Assistance Dogs Europe (ADEU) vagy az Assistance Dogs International (ADI) valamely tagszervezete által kiállított hivatalos okmánnyal (tanusítvánnyal) rendelkeznek.

“Együtt a teljes életért”

"Együtt a teljes életért" címmel szakmai nyílt napot szerveznek a Gyengénlátók Általános Iskolájában március 26-án. Többek között kiállításokkal, érdekfeszítő előadásokkal, bemutató órákkal készülnek a látogatók számára.

Vak-Sikk: így táncolnak Debrecenben a látássérültek

Debrecen – Metallica, vidámság és életigenlés: van, aki egyáltalán nem lát, mégis imádja ezt a csoportot, és mindenre képes, hogy táncoljon.

Két órás kikapcsolódás a lámpásokkal

A XIII. és XIV. kerületi tagokból álló lelkes csapat a Zuglói Civil Házban előadott, "Öbölből vödörbe" című két személyes színdarabot tekintette meg február 19-én. Jánosi Veronika beszámolója.

“Építsünk hidakat, szívtől szívig a szeretet nevében”

Autóbaleset után kerekesszékbe került - most az Eurovízión indul. A lengyel versenyző súlyos autóbalesete után sem adta fel. Ott lesz a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Látásjavító szemmasszázs: Kínában már kötelező az iskolákban

Az akupresszúráról, akupunktúráról talán nincs is, aki még ne hallott volna. A masszázs sem új keletű dolog, bár lehet, hogy nem épp a szemmasszázs ugrik be róla először. Pedig fontos dolog lenne beépíteni a mindennapjainkba.

A képen egy

A VGYKE közreműködésével készíttethet gyógycipőt

Azoknak, akik közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkeznek, a Láthatár segédeszköz boltban lehetőségük lesz gyógycipőt készíttetni 2015 március végén. A cipőt katalógusból lehet kiválasztani, amelyet előzetes mintavétel alapján személyre szabottan készítenek el.

Mobiltelefonos applikációval segíti a gyengénlátók tájékozódását a Somogy Megyei Kormányhivatal

A Somogy Megyei Kormányhivatal úgynevezett „hangostérképet” fejlesztett ki a vak és gyengénlátó ügyfelek akadálymentes tájékozódása érdekében. Az országosan is egyedülálló mobiltelefonos applikációt február 24-én mutatta be az alkalmazás kifejlesztőivel Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Kultúra-kóstoló a XVII. kerületben

Ingyenes koncerten vettek részt a XVII. kerület Közösség Lámpásai január 24-én. A magyar kultúra napja alkalmából, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban rendezett "Vadbarokk" című előadást a Fonó Zenekar és a Musica Profana régizene-együttes adta elő.

Agárdi Szilvia: Nem vagyunk mi ufók!

Zalaegerszeg - Agárdi Szilvia, a Voice című tehetségkutatóból megismert látássérült énekesnő tartott csütörtökön előadást a Mindszenty-iskola diákjainak.

Közérdekű közlemény!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni tisztelt olvasóinkat, hogy az ügyfélszolgálat 2015. március 2-án, hétfőn zárva tart. Megértésüket köszönjük!