Hírek

„Ünneplő ruhába öltözött a lelkünk”

Izgalmas és rendkívül emlékezetes esemény vonzotta a látogatókat május 7-én az Aranytíz Művelődési Házba. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület „Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében” című rendezvényén ép és fogyatékkal élő művészek közös produkciókkal bűvölték el a nézőközönséget.

A munkában is vidáman

A Mosolygós Kórház Alapítvány önkéntes munkatársai idén is itt hagyták "kézjegyüket" a Cserf-S iroda falain. Valamennyiünk nagy örömére a színes mandala falfestés hozzájárul ahhoz, hogy élhetőbb legyen környezetünk és a továbbikban még jobb kedvűen, vidámabban járhassunk munkába.

Első születésnap Újbudán

Újbudán 2015 tavaszán indult el a Lámpás Klub. A Klub májusi összejövetelén megemlékeztek az eltelt időszakról és szóba kerültek a következő hónapokra kitűzött célok. Ebből kaphatunk most egy kis ízelítőt.

Esélyegyenlőség testközelből

"Így kerek a világ" címmel tartottak esélyegyenlőség-napi rendezvényt május 5-én az Ady Endre Művelődési Házban. Az önkormányzat által is támogatott program kiállításmegnyitóval kezdődött, a délelőtt során mozgás- és látássérült előadók is felléptek, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) pedig egyszerű, ám annál érzékletesebb programmal készült.

Meghallgattatnak a „jogos” kérdések

A soron következő XV. kerületi klubnap témája és vendége meglehetősen érdekes és aktuális lesz. A klub vendége a Nyugdíjfolyósító jogtanácsosa lesz, aki válaszol a vendégek előzetesen feltett kérdéseire.

A képen az látható, amint a tárlatvezető a tigris állkapcsát mutatja be egy látássérültnek

Asztalon a vadállatok

Élményekben nagyon gazdag, egyáltalán nem mindennapi biológia órán vehettek részt az újbudai klub tagjai a Természettudományi Múzeumban. Az április utolsó hetében szervezett programon a vadállatok kerültek az asztalra. Szó szerint az asztalra.

Rehabilitációs és rokkantsági ellátások változásai

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy 2016. május 1-jétől fontos változások léptek életbe a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival és az ilyen ellátások mellett munkavégzésre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.

A képen a XVIII. kerületet jelképező címer látható

Új Lámpás Klub alakul májusban

Budapest XVIII. kerületében is elindul a Lámpás Klub. Így végre az ott élő látássérülteknek, hozzátartozóiknak és barátaiknak is elérhetővé válik az, aminek Budapesten és Szentendrén már 11 helyi közösség örvendhet. Minden kerületi lakost nagy szeretettel invitálnak a szervezők a klub alakuló összejövetelére.

Majálison a látássérültek

Jó hangulatú majálist szerveztek a XV. kerületi látássérültek. Erről kaphat mindenki egy igazán ínycsiklandozó ízelítőt.

Önállóság a mindennapokban – Braille feliratú gyógyszeres dobozok

Cikksorozatunkban bemutatjuk az egyesület intézményeknek nyújtott szolgáltatásait. Az első részben a gyógyszeres dobozok Braille feliratáról való szakvélemény kiadásával kapcsolatban adunk tájékoztatót, illetve Fodor Ágnes elnök asszony egy mini-interjúban mesél arról, hogy miért tartja kiemelten fontosnak a VGYKE ezen tevékenységét.

Láthatár bolt és világnapok Kispesten

Megtartottuk áprilisi klubnapunkat, melyre meghívtuk a Láthatár boltot. Kedvünkre válogathattunk a nagyítók, és egyéb sok hasznos árucikk közül.

Megtartotta éves közgyűlését a VGYKE

Április idusán, azaz 04.22-én került sor a VGYKE éves közgyűlésére, melynek a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme adott otthont.

Beszélgetés Vámos Miklóssal

Vámos Miklóssal beszélgethettek a XI. XIII. XIV. és a XVII. kerületi Lámpás Klubok tagjai április közepén. A találkozón olyan témák kerültek szóba, melyek a jelenkori irodalommal kapcsolatban sokakban megfogalmazódnak, de ritkán van lehetőség egy érintettől válaszokat kapni.

Országos Vakvezetőkutyás Találkozó

Fodor Ágnes, a VGYKE elnök asszonya meghívást kapott az április 30-i rendezvényre, de akadályoztatása miatt ketten a kislányommal vehettünk részt ezen a szombati programon. A verseny helyszíne az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Iskola tanpályája volt.

Kastélylátogatás Gödöllőn

Lelkes kis csapatunk a múlt hét leghűvösebb és legcsapadékosabb napján, azaz április 27-én találkozott az Örs vezér téren, hogy megtekintsük a gödöllői Grassalkovich Kastélyt.

Áprilisi klubdélután Újpesten

Jó hangulatú, igazi baráti társaság jött össze Újpesten április 6-án. A kerületi Lámpás Klubon a kellemes beszélgetésen kívül a VGYKE Támogató Szolgálata is bemutatkozott.

Rákosmenti invitálás

Ha valaki a XVII. kerületben még nem tudja, hogy merre sétáljon május első és harmadik napján, akkor a rákosmenti lámpások kínálnak két lehetséges programot.

A költészet napja Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi klubnap a magyar költészet napja és az olvasás jegyében került megrendezésre. Szóba kerültek a kedvenc versek és a látássérültek olvasási szokásai is.

Pályázatunk díjátadója eredményesen zárult

Nagy előkészületek és izgalmas várakozás előzte meg a VGYKE alkotóművészeti pályázatának díjátadóját, melyre április 20-án került sor a Hermina út 57. szám alatt álló Cserf-S teremben.

Felhívás FUTÁR távirányítók igénylésére kispesti látássérülteknek

Ezúttal a Kispesten élő látássérültek részére igényelhető ingyenesen a Futár távkapcsolóként ismertté vált eszköz. Az adományozást közösen szervezi Kispest Önkormányzata és a VGYKE. Az igénylőknek most lehet jelentkezni.

Egy különleges porcelánkiállítás a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben

Áprilisi programunkon egy különleges porcelángyűjtemény megtekintésére hívtuk klubtagjainkat. A kiállítást nagy érdeklődés övezte. Több Lámpás klub is csatlakozott hozzánk a klubtagjaikkal.

Meglepő tények a látássérült nők helyzetéről

Magyarországon még soha nem készült reprezentatív felmérés a látássérültséggel élő nőket érintő gondokról, problémákról. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) model programjaként a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete az alábbi felmérést végezte el azzal a céllal, hogy feltárja, hogy valójában milyen helyzetben vannak Magyarországon a látássérült nők, és hogy az élet mely területein van leginkább szükségük segítségre.

Bulizzál velünk május első napján!

A „Közösség Lámpásai” XV. kerületi Látássérültek Klubja szeretettel vár minden érdeklődőt a kerületi kulturális- és sportmajálison, aki szeretné próbára tenni az érzékszerveit, titkos írást kódolni és dekódolni, illetve érdekes technikai eszközök használatában tapasztalatot szerezni.

Hegyi túra a klubnapon

A harmadik kerületi Lámpás Klubon a Mont Blanc meghódítása volt a téma. A csúcsra feljutó látássérült kollégánk ismertette annak a módját, hogy milyen előkészületek szükségesek egy ilyen teljesítmény eléréséhez.

Íme Péntek, a rohamjelző kutya

Péntek első ránézésre olyan, mint bármelyik kutya: bolondul a labdáért, a simogatásért, és imád hosszan elnyúlni a tavaszi napsütésben. Pedig az Aura Segítő Kutya Alapítvány terápiás kutyája minden, csak nem átlagos: rohamjelzőként éveken át vigyázta egy epilepsziás kisfiú minden pillanatát - írja a Nők Lapja Café.

Klubnapi meghívó Kispestre

Újabb eseménydús klubnap szerveződik Kispesten, sok kellemes meglepetéssel. A szervezők várják az érdeklődők jelentkezését.

Látássérültként ügyeket intézni

Az újbudai Lámpás Klub áprilisi klubnapján, a látássérültként történő ügyintézés volt a téma. A tapasztalatcserén az egyszerű, hétköznapi ügyektől kezdve, a bonyolultabb ügyekig bezáróan, minden helyzet előkerült, így praktikus ötletek kincsestárává vált a klubdélután.

A képen egy futár távkapcsoló látható

Felhívás FUTÁR-távirányítók igénylésére

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Rákosmente Önkormányzatának támogatásával felhívást tesz közzé az úgynevezett „Futár-távirányítók” adományozása céljából.

Érzékenyítés az újpesti óvodákban

A VGYKE kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az oktatási intézményekben megjelenjen és a fogyatékos emberekkel kapcsolatos szemléletet már gyermekkortól kezdve alakítsa. Ezzel az a célunk, hogy a gyerekeket a saját élményeiken keresztül vigyük közelebb a látássérült emberekhez. Ez a munka éppen az újpesti óvodákban zajlik, ezért az újpesti lámpások megajándékoztak minket egy kis betekintési lehetőséggel.

Beltéri navigáló app készül látássérülteknek

Elsősorban közintézményekben segítheti majd a vak és gyengénlátó emberek tájékozódását egy Magyarországon fejlesztés alatt álló mobilalkalmazás, amely várhatóan 2018-ra készül el egy 2,5 millió euró értékű nemzetközi projekt keretében - közölte a projekt konzorciumának vezetőjeként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Meghívó városligeti sétára

Kellemes társaság, tavaszi délután, virágokkal, fákkal körülvéve - erre hívnak mindenkit az erzsébetvárosi lámpások.

Közönségszavazás eredeménye

Április 19-e, éjfél volt a határideje a VGYKE alkotóművészeti pályázat közönségszavazásának. Ezúton örömmel hirdetjük ki a nyertest!

Érdekes előadás a látásról

A látás lehetséges problémáiról és azok kezeléséről volt szó a szentendrei klubnapon. Az előadást és az azt követő beszélgetést olyannyira nagy érdeklődés kísérte, hogy hamarosan ismétlésre fog sor kerülni.

A fényképen a Füvészkert egyik fája látható, virágzás közben

Meghívó a Füvészkertbe

Kedvezményes áron nyílik lehetőség részt venni szakvezetéssel, egy füvészkerti túrán. Mindenkit szeretettel hívnak egy illatos és kellemes, egy órás könnyed túrára, április 26-án.

A siketek sportnapján jártunk

A fogyatékos emberek sportolási lehetőségeinek megszervezése sok váratlan nehézséget hordoz magában, Ebben az évben az újbudai Lámpás Klubnak kiemelt területe a sport, ezért ellátogattak a Siketek Sportnapjára, tovább bátorítani a sportolni szerető tagjaikat és tapasztalatokat gyűjteni.

Gazdára leltek a Futárok

Újabb kerületi önkormányzat vállalta, hogy a területén élő látássérültek közlekedését segítendő, úgynevezett FUTÁR-távkapcsolókat oszt ki ingyenesen a helyben élők között. Az eszköz ezúttal a XVII. kerületben került átadásra.

Hogyan segítsünk? – párbeszéd a fogyatékkal élő emberekről

A Budapesti Máltai Fiatalok által szervezett rendezvényen április 12-én, a budapesti Nem Adom Fel Caféban a fogyatékkal élő emberekről, tényekről és tévhitekről, az emberek viszonyulásairól és érzéseiről beszélgettek segítő szervezetek tagjai, önkéntesei, köztük fogyatékkal élő emberek.

A Zugló és a XIII. kerület lámpásainak áprilisi programjai

VERCS, vicces világnapok és darts. Mindez az angyalföldi és a zuglói klubok jövő heti programjain. Részletek a hirdetményben.

Meghívó a Gödöllői Királyi Kastélyba

Az újpesti lámpások sok szeretettel hívnak mindenkit a Gödöllői Kastélyba, A jó társaságnak való örvendés mellett arra is lehetőség kínálkozik, hogy tárlatvezetéssel bejárhassuk az épületet.

Egészségnap Újbudán

Március 24-én egészségnapot szerveztünk Újbudán. A Kelen Civil Közösségek Házában megrendezett előadás és bemutató témája az időskor volt.

Túra a Budakeszi Vadasparkba

Vadállatokkal foglalkozó túrára indul egy látássérültekből álló csapat a Budakeszi Vadasparkhoz, április 26.-án. Aki szeret korán ébredni, aki szereti a vadállatokat és a sok sétálást dombos területen, annak kitűnő lehetőség nyílik arra, hogy egy kellemes társasággal kikapcsolódhasson.

Vakvezető gallér a Toyotától

Vakoknak és gyengénlátóknak fejleszt navigációt a Toyota. A Toyota a vak személy helyett látó navigációs eszközt fejleszt, amely a botnál, kutyánál is pontosabb, eredményesebb tájékozódást tesz lehetővé.

Megnyitott az Örökmozgó Filmmúzeum

Törőcsik Marival nyitott újra az Örökmozgó. Nem áprilisi tréfa, de remélhetőleg sokaknak okoz örömet a hír, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány együttműködésében április 1-jén megnyílt a Premier Kultcafé Örökmozgó Filmmúzeum terme.

A képen a vgyke logója látható

Meghívó a Közgyűlésre!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2016. április 22-én, 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várjuk minden kedves tagtársunkat!

Komoly fejlesztést kapnak a vak Facebookozók

Mesterséges intelligencia tudatja majd velük, hogy mi látható a fotókon.

Meghívó egy hegymászós klubnapra

Vajon milyen lehet látássérültként megmászni Európa legmagasabb hegycsúcsát? Erről lesz szó a harmadik kerületi Lámpás Klub most pénteki klubnapján, merre mindenkit szeretettel meghívunk!

Márciusi klubnap Kispesten

Kellemes időben, egy nagyon vidám klubdélutánt tartottak Kispesten március végén. Nőnap, húsvét, kvízkérdések és sok meghívás, részletek a beszámolóban.

Átadták a Befogadó magyar település díjakat a Parlamentben!

Budapest nyolcadik, tizenharmadik, tizenötödik kerülete, valamint Mórahalom, Dunaújváros és Vác kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) Befogadó Magyar Település díját.

A fényképen a félszigeten lévő tó látható

Tihany kézzel és lábbal

Egy kedves meghívást tolmácsolunk: szakvezetéses túra speciálisan látássérültek részére, vakoknak és gyengénlátóknak. A mottó: "Amit nem látunk, azt megtapintjuk – vagy felsétálunk rá."

Sportos hónap Újbudán

A sport és a testmozgás került a középpontba a újbudai Lámpás Klub márciusi programjain. Furcsa mód ez is egy olyan területe az érdekvédelemnek, ahol még bőven akad teendő. A problémák kimondásán túl a klubtagok úgy döntöttek, hogy elérkezett a konstruktív cselekvés ideje.

Íme, 2016 SzuperWMN-díjazottjai! – Büszkén mutatjuk be nektek Magyarország legbátrabb nőit

"Temérdek izgalom, készülődés, közel százötven pályázat elolvasása és kiértékelése után végül április 6-án megünnepeltük Magyarország kiemelkedően bátor nőit" - írta a wmn.hu.

„Budapest megmentette az életemet!”

Tara Wills, a látássérült panamai lány tavaly már megosztotta nem mindennapi életmeséjét a VGYKE olvasóival., de kíváncsiak voltunk, hogy azóta mi minden történt vele. A cikkből többek között megtudhatják, hogy Tara miként vélekedik a látássérültek önállóságáról Magyarországon, mit tart fontosnak az életben és milyen tervei vannak a jövőre nézve.

Masszázs a klubnapon

A húsvétot megelőző harmadik kerületi Lámpás Klub, tele volt meglepetésekkel. Ezen meglepetések közül, a klubnapi masszázs volt minden bizonnyal a legkellemesebb.

Tavaszváró összejövetel

A XV. kerületi Látássérültek Klubja tavaszváró összejövetelt szervez április 9-én, melyre mindenkit sok szeretettel várnak. Az összejövetel a Csokonai Művelődési központban lesz.

CIVILEK A CIVILEKÉRT! 2016

Az Érthetően az Egészségért Alapítvány közreműködve az Egészségügyi Média Szövetséggel pályázatot hirdetett civil szervezetek számára a 2015. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz kapcsolódó helyi vagy országos szintű kampányok támogatására. Ezen a pályázaton nyert egyesületünk is.

Szoborkiállításon jártunk

A kispesti Lámpás Klub szinte már hazajár a Nagy Balogh János Kiállítóterembe. Márciusban is elmentek egy kiállításra, ezúttal nem hagyományos szobrokat nézhettek és tapinthattak. Ebben az volt a rendkívüli, hogy a tapintási lehetőség a látogatók számára általában nem engedélyezettl, ezúttal azonban nem így alakult.

A látássérültek sem maradhatnak Facebook nélkül

A legnagyobb közösségi hálózaton immár a vakok és gyengénlátók is könnyebben tájékozódhatnak.

Meghívás a XV. kerületi klubdélutánra

Egy meglehetősen érdekes előadásra hívnak mindenkit a XV. kerületi klub szervezői. Az előadás az agyunk és az érzelemvilágunk közötti kapcsolatot fogja közérthető módon megismertetni a vendégekkel.

Nőnap és Postamúzeum

Létezik olyan rendezvény, amelyik tele van meglepetésekkel. Az újpesti Lámpás Klub márciusi klubdélutánja, valamint a Postamúzeumba szervezett látogatása, szó szerint ilyenre sikerült.

Meghívó porcelánkiállításra

Egy különleges porcelángyűjtemény megtekintésére hívnak mindenkit a kispesti lámpások. A rendezvényen egy teljesen egyedi, ritkán látható kiállítás darabjaival lehet majd találkozni.