Hírek

Érdeklődő lányok vizsgálgatják egyik kezükkel a Braille-feliratot az előttük lévő szoknyán, közben másik kezükben a sík-Braille ABC segítség gyanánt.

Akadálymentes divat – beszámoló a Divatplacc by Night rendezvényről

Múlt hét csütörtökön Jánosi Veronika kolléganőmmel jelen voltunk Kovács Kinga divattervező társaságában a Divatplacc by Night rendezvényen a Fogas Házban. Egy jó hangulatú, koccintós, éjszakába nyúló érzékenyítés keretében igyekeztünk hitelesen promótálni Kinga ruhakölteményeit, melyek Magyarországon egyedülálló módon Braille feliratokkal ellátva teszik a divatot, jelesül a ruhák színeit látássérültek számára is akadálymentessé.

A hetedik kerületi klub azon pillanata, amikor aláírják a jelenléti ívet

A tavasz és a nőnap nyomában

A nőnapon tartotta a klubnapját az erzsébetvárosi Lámpás Klub. A beszélgetési témák között volt természetesen a nőnap és a tavasz.

A képen a Láthatár Bolt egyik szórólapja látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Születésnapi meghívás

Második születésnapját ünnepli áprilisban az újbudai Lámpás Klub. Ez alkalomból sok szeretettel hívnak minden kerületi látássérültet és a családtagjaikat, barátaikat egy közös ünneplésre.

A képen az látható, amint az Ügyfélszolgálat három munkatársa dolgozik az irodában

Az Egyesületünk kapuja, az Ügyfélszolgálat

Sokan úgy vélik, nem kellemes dolog egy ügyfélszolgálatra bemenni. De az Egyesületünk szerencsés helyzetben van, mert az Ügyfélszolgálatunk egy kedves, barátságos hely. Nem csak azért, mert a Mosolygó Kórház Alapítvány által alpesi tájjá varázsolt falak színes látványa fogadja az érdeklődőket, hanem a munkatársak empatikus hozzáállása miatt is.

A képen az látható, amint egy aliglátó olvas a nagyítóval

Segédeszközök a klubnapon

Az újbudai klubnap főként a hatékony segédeszközökről szólt. Egy rendhagyó eszközbemutató keretén belül olyanok is újra olvashattak, akik már sok éve nem láttak betűket.

A képen egy kölyök labrador látható

Segítőkutyával az EU-ban

A Vakvezetőkutyások Európai Szövetsége ügyvezetőjétől érkezett az MVGYOSZ-hez egy kérés, melyben azt kéri, hogy minél többen támogassák aláírásukkal a Mark van Gelder, holland EP képviselő által benyújtott petíciót. A célja az, hogy az EU területén belül minden elérhető legyen a segítőkutyával közlekedők számára.

A képen az angyalföldi polgárőrség logója látható

Polgárőrség a klubnapon

A kerületi polgárőrség fog bemutatkozni az angyalföldi Lámpás Klub márciusi klubnapján. A program kezdési időpontja módosításra került!

a látogatók egy része látható, amint megnéznek egy szökőkutat

Összecsendül két pohár…

Március 9-én a Rákosmentén működő Lámpás Klub szervezett egy látogatást a Törley Pezsgőgyárba, melyhez több más Klub is csatlakozott.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Fejlemények a masszázs háza táján!

Egyesületünk masszázs-szolgáltatása egy új helyszínnel bővült. Ezúttal az Újbudai Idősek Házában nyílt lehetőség arra, hogy az ott élők magas színvonalú masszázshoz juthassanak.

A csoportunk pár tagja

Egy mesedélutánon voltunk

Egy mesedélutánon voltunk március 2-án az üveghegyen innen a kispesti Fodrászmúzeumban. Korom Zsuzsanna a múzeum tulajdonosa volt a mesemondó és mi, a kispesti és a 18. kerületi lámpások, gyerekekké válva szájtátva hallgattuk az őskortól az első világháborúig a borbélyság történetét.

A képen a Föld bolygónk íve látható, amint megjelennek felette a világűrben látható csillagok

Határ a csillagos ég!

A XVIII. kerületi márciusi klubnapon az asztrológia, mint jelenség kerül megvizsgálásra. Érdekes, szórakoztató előadással és beszélgetéssel várnak mindenkit a szervezők!

A Milton c. festményről készített fénykép

Kalandozás a századforduló polgári világában

Március 9-én kolléganőmmel, Verával (Jánosi Veronika) ellátogattunk a Szépművészeti Múzeumból a Magyar Nemzeti Galériába költöztetett Múzeum+ estek egyikére, ami ezúttal a Szalon tematikáját dolgozta fel.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Sándor, József és Benedek, a hárm klubtag, egymás mellett áll

Sándor, József és Benedek a szentendrei klubnapon

Sándor, József és Benedek, ezúttal Szentendrén jártak, az ottani Lámpás Klub márciusi klubnapján.

A képen a klub egy pillanata látható, ahol a klubozók az asztal mellett ülnek.

Meghívás Kispestre

Három érdekes témával is várja vendégeit a kispesti Lámpás Klub a márciusi klubdélutánon!

A képen az M3 metró deák tér állomása látható, emberek szállnak ki az éppen érkező szerelvényből

Lift-dilemma a hármas metróban

A napokban állt helyre a négyes metróvonal akadálymentessége Budapesten, de ismét előkerült a hármas vonal akadálymentességének az egyik sarokköve, a lift.

a képen egy jó megjelenésű gyógycipő látható

Figyelem! Ismét lesz lehetőség gyógycipőt készíttetni!

2017. április 3-án a Láthatár Segédeszköz boltban azoknak, akik érvényes közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, lehetőségük lesz díjmentesen gyógycipőt készíttetni.

A klub egy pillanata, amikor előadást tart a körzeti megbízott

Klubnap versekkel – az újpesti nőnap

Újpesten éppen a nőnappal azonos időben tartották a klubnapot, így a havi klubnap egy szerény, de emelkedett nőnapi ünneplésre is okot adott. Erről olvashatunk el egy beszámolót.

Mariann mosolyog a képen a karjában Tomival, aki megkapta Berci béka sapkáját, nagyon jól áll neki, ő is mosolyog

Élménybeszámoló első kézből – Ágacska

Kolléganőnk, S. Tóth Erika és a Holdvilág Kamaraszínház ezt az értékes nézői visszajelzést kapta a minap az Ágacska c. mesejáték februári előadása kapcsán. Marianna, aki az alábbi sorokat írta, párjával és vak kisfiával rendszeres látogatója a Holdvilág előadásainak. Köszönjük!

A képen a BKK közleményeihez használható logója látható, mely egy felkiáltójel lila mezőben

Március 15-étől újra automatikusan nyílnak az ajtók az M2-es és az M4-es metrón

A BKK közleményt adott ki az M2 és M4 metróvonalak ajtónyitási rendjének a módosításáról.

A képen, Kovács Kinga, a projekt megálmodója látható, karcsú, középmagas. Fekete felsőt és egy saját tervezésű, könnyed, rózsaszín, boka fölé érő, hosszú, fodros aljú ceruzaszoknyát visel. Lábán fekete-fehér, kecses, nőies, magassarkú szandál.

Kovács Kinga divattervező felajánlása egyesületünknek!

A divattervező hölgy a március 23-i Divatplacc by night elnevezésű rendezvényen szeretne a nagyérdeműnek egy kis ízelítőt adni az idei tavaszi/nyári kollekciójából, mellyel egyszersmind a VGYKE-t is támogatja, hiszen az eladásokból befolyt összeg egy részét az egyesületnek ajánlja fel.

A távoli víz nem jó, ha közel a tűz

A kispesti klub is részt vett a Tűzoltó Múzeum felkeresésében. A gyűjteményben található anyagokról és azok hátteréről olvashatunk el egy összefoglalót.

A képen az eSight fekete változata látható

Fejlesztési verseny a gyengénlátókért

Egyre többen felismerik, hogy érdemes különböző fogyatékossági csoportoknak fejleszteni eszközöket, mert amennyiben a fejlesztés valamilyen módon támogatott eszközzé nyilvánul, egyből hatalmas piac nyílik meg a fejlesztő, a gyártó és a forgalmazó előtt. Ennek okán mutatjuk be a gyengénlátók szemüvegéért folytatott verseny jelenlegi helyzetét.

A képen a látogatók láthatóak

„Az ész a fontos, nem a haj”

Ám esetünkben a haj is fontos volt, mert a Fodrász Múzeumban jártunk.

Egy tank látható a képen, amint az aluljáró lépcsőjén féloldalra fordulva fekszik

Történelmi városnéző séta

Történelmi városnéző sétára hív mindenkit az angyalföldi Lámpás Klub. A programon az 1956-os belvárosi helyszínek bejárása történik meg, kifejezetten látássérülteknek előkészített idegenvezetéssel.

A képen egy kölyök labrador látható

Mit lehet megtenni egy vakvezető kutyával?

Néhány nap alatt több mint 1800 megosztást ért el egy sorstársunk, Császár Angelika Facebook-posztja. A posztjából azóta újságcikk is született. A posztban nem volt semmi rendkívüli, csak néhány alapvető, egyszerű szabály. Ezt a nagy sikert arató és sokak véleményét, kérését tolmácsoló posztot lehet elolvasni nálunk is.

A ceglédi szervezet logója látható a képen

A ceglédi kistérség meghívója

A ceglédi kistérségi egyesület klubnapján nagyon sok érdekesség várja a vendégeket. A rendezvény a jövő héten lesz, a szervezők sok szeretettel várnak mindenkit.

A képen a klubnapnak az a pillanata látható, amikor Tanai Csaba előadást tart a vakvezető kutyáról

Kutyás klubnap Békásmegyeren

A békásmegyeri klubnapon a vakvezető kutyákról volt szó. A klubnapon az került előtérbe, hogy milyen módon segíthetik a négylábúak a gazdáik életét és hogyan képzik ki őket, hogy erre a segítségre képesek legyenek.

A képen a bejegyzésben felsorolt aláírók láthatóak az aláírás egyik pillanatában

Akadálymentesített állami rendezvények

Állami rendezvények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéséről írt alá megállapodást a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és négy országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezet kedden Budapesten.

A képen egy kölyök labrador látható

Vakvezető kutyával közlekedni

A hamarosan elérkező zuglói klubnap témája, a vakvezető kutyával való közlekedés lesz. A zuglói klub tagjain kívül azokat is nagy szeretettel várják, akiknek kérdéseik vannak ebben a témakörben és szeretnének válaszokat kapni.

A képen egy LG okostelefon látható

Személyre szabottan oktatás az okostelefon használatára

Az Egyesületünk tagjai számára is elérhető az MVGYOSZ személyre szabott oktatása, melyben az okostelefonok vakon történő használatát segítik elsajátítani.

A képen a klub egy pillanata látható, ahol a klubozók az asztal mellett ülnek.

Februári klubnap a Louis Braille Támogató Szolgálattal

A kispesti Lámpás Klub februári klubnapja eseménydús és vidám volt. Erről olvashatunk el egy összefoglalót.

A képen a látássérült kiképző látható

Látássérült kiképző a komáromi tűzoltóságon

Végre eljött az idő, amikor már nem csupán távoli országokban láthatunk példát arra, hogy a látássérültekre úgy tekintenek, mint akik valami rendkívüli érték birtokosai. Magyarországon belül, Komáromban, a tűzoltók kiképzésében kapott fontos szerepet egy látássérült.

A klubnapnak az a pillanata látható, amint Csaba a kutyás létről beszél és mi pedig figyeljük őt

A vak ember szabadsága

A XVIII. kerületi klubnapon a vakvezető kutyás létről volt szó, ahol egy tartalmas és lebilincselő előadás keretében ismerhették meg a megjelentek miben más kutyával, mint nélküle.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Nőnapi masszázs-akció!

Nőnap alkalmából árengedménnyel vehet bérletet az Egyesületünk masszőreihez a héten.

Láthatár bolt

A Láthatár Bolt 2017-ben is várja a vásárlóit

A Láthatár Bolt egyike azon kevés üzleteknek, ahol tényleg érezni lehet, hogy minden a vevőért van. Az udvarias és türelmes kiszolgálást, a személyes figyelmet mindenki megkapja, aki csak belép a bolt ajtaján. Katona Zsuzsannával, a bolt vezetőjével, arról beszélgettünk, hogyan fejlődik a bolt 2017-ben.

A múzeum épületének a fényképe

Tarts a rákosmenti lámpásokkal a Törley Pezsgőgyár Látogatóközpontjába!

Különleges programra, a "pezsgőmúzeum" akadálymentes látogatására hívnak mindenkit a rákosmenti lámpások.

a képen a múzeumlátogatók egy csoportja látható

A Tűzoltó Múzeumban jártunk

Két budapesti klub szervezésében egy látogatócsoport járt a kőbányai Tűzoltó Múzeumban, Vajon mit nyújthat egy ilyen jellegű múzeum a látássérült látogatóknak? Ezt tudhatjuk meg a szervezők beszámolójából.

Margitka néninek virágot ad át Fodor Ágnes elnök asszony és Vasné Terike, a harmadik kerületi klub vezetője

Az Egyesületünk legidősebb tagját köszöntöttük a 101. születésnapján

Az Egyesületünk legidősebb tagját köszöntötte fel a VGYKE nevében az Egyesület elnöke és a kerületi szervezője.

A képen Rákosmente címere látható

Meghívó Rákosmentére

A Támogató Szolgálat és az Elemi Rehabilitáció mutatkoznak majd be a XVII. kerület márciusi Lámpás Klubján. Mindenki megtudhatja mit takarnak ezek az elnevezések és ő maga miként részesülhet ezen szolgáltatásokból.

A képen a Láthatár Bolt egyik szórólapja látható

A Láthatár Bolt ajánlatai, nyereményjátékkal

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

A képen Józsi bácsi látható a szintetizátorral, amint mindent elénekel, eljátszik nekünk, amit csak kérünk

Évkezdet Szentendrén

Az év a szentendrei klubban is elkezdődött. Ahogy máshol is, már ott is "megülték" az első két klubnapot. Erről olvashatunk ma egy tömör összefoglalót.

A rajzolt képen emberek beszélnek egy asztal körül

Klubnap lesz Újbudán

Vidám és eseményekben gazdag klubnapra készülnek az újbudai Lámpás Klub szervezői. Sor kerül a tavaszi kirándulások véglegesítésére, valamint több rendkívüli program egyeztetésére is. Mindezt egy nagyon vidám hangulatú eszközbemutatóval készülnek még élménydúsabbá tenni.

A képen a konferencia egy részlete látható, amikor az egyetem rekotora bemutatja, hogyan oktatják az egyetemes tervezés elvét és gyakorlatát a képzéseiken

Sikeres volt az Egyetemes Tervezés napja!

Száznál is több jelenlévővel került megrendezésre Budapesten az Egyetemes Tervezés Nap címet viselő konferencia. A sikeres konferencián és kiállításon, főként a fogyatékos embereket képviselő szervezetek érdeklődő tagjai és a tervezői munka szakemberei vettek részt.

A farsang farka, jelmezversenyek és egyéb nyalánkságok

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub a farsanggal nyitotta az évet. A beszámolójukból sok érdekességet is megismerhetünk erről az ünnepkörről.

A képen egy toll látható, amint aláír vele valaki

Aláírás tanfolyam látássérülteknek

Látássérültek esetében nem ritkán okoz problémát a tollal való aláírás. Ehhez nyújt segítséget az MVGYOSZ és a Fény Alapítvány közös programja, ahol látássérültek tanulhatnak meg tollal aláírni.

A képen a Gellért-hegy fényképe látható, az Erzsébet híd közepéről fényképezve, vagyis a képen a szobor és a vízesés van szem előtt

Séta a Gellért-hegyen

Az erzsébetvárosi és az újbudai klubok közös kirándulást szerveznek a Gellért-hegyre. A kirándulás a közel fél évvel ezelőtt elnapolt kirándulás pótlása is, így azok, akik akkor a rendkívüli időjárás miatt lecsúsztak róla, most lehetőséget kapnak pótlására.

Az okosóra, vakoknak

A Dot nevű cég bejelentette, hogy több éves fejlesztést követően kereskedelmi forgalomba került a világ első olyan okosórája, mely kifejezetten vakoknak készült. Erről a termékről és a fejlesztéséről nyújtunk át egy összefoglalót az olvasóinknak.

Az “elcsúszott” újpesti klubnap

Az újpesti Lámpás Klub februárban nem a megszokott időben tartotta a klubnapját, így mindenkinek sok mondandója volt. Ennek a részleteiről olvashatunk az újpesti lámpások beszámolójában.

Égnek áll a hajad?

Nem baj! Tarts velünk! A kispesti, a pestszentlőrinci és pestszentimrei klubprogramunk alkalmával, fény derül a hajművészek kulisszatitkaira! Egyedülálló múzeumi gyűjtemény meglátogatására nyílik lehetőség, amire még van lehetőség jelentkezni.

Szemléletformálás a buszvezetői képzésben

Vancouver rendszerint előkelő helyezést ér el a világ legélhetőbb városait rangsoroló listákon. A város igyekszik folyamatosan fejleszteni a szolgáltatásai minőségét és mindig igyekeznek tekintettel lenni a városban élő emberek sokféleségére, így a látássérültekről sem feledkeznek el. Most abba szeretnénk betekintést biztosítani, hogy miként készítik fel az új buszvezetőket a látássérültek utazásának a segítésére.

a képen hopp Ferenc Műzeum látható

az ősi Ázsiában jártunk

Egy különleges helyre invitáltuk a tagjainkat a belváros szívébe

Aktív február Rákosmentén

Február nagyon mozgalmas és színes volt a rákosmenti Lámpás Klub életében. A kerületi klub szervezői több örömteli eseményről is tájékoztatnak minket a beszámolójukban.

A-bot vakvezető rendszer tesztelése

Az MVGYOSZ épületében, a Hermina út 47-ben, az ARIADNÉ vakvezető rendszer tesztelésére várnak bátor látássérülteket.

„Egyáltalán nem akartam példakép lenni”

Nála vakmerőbb embert nem ismerek. Néhány nap gyakorlás után leszáguldott egy ausztriai síterep legmeredekebb pályáján; kétszázzal repesztett sportautóval a kaliforniai sivatagban; sziklát mászik; és kipróbálta a bungee jumpingot is.

a képen egy csokor virág látható

Erzsébetvárosi meghívás

A hetedik kerületi klub márciusi klubnapján a nőnap lesz a középpontban. A szervezőknél március 6-ig lehet jelentkezni.

Színházban jártunk

Angyalföldön rendszeresen vannak audionarrált színházi programok, melyek közös meglátogatását a kerületi Lámpás Klub is támogatja. Február elejére szerveztek meg egy csoportos látogatást, melynek a beszámolójából megtudhatjuk milyen volt az alkalom a szervezők szerint.

Holdvilág Kamaraszínház: Ágacska – ismét akadálymentesen!

Kolléganőnk, S. Tóth Erika ismét egy látássérültek számára audionarrációval akadálymentesített előadást ajánl a kedves Olvasók figyelmébe. Tavaly májusban Csukás István Ágacska című zenés mesejátékával kezdte meg a Holdvilág Kamaraszínházzal közös munkáját, a darab 2017. február 26-án, azaz most vasárnap ismét színpadra kerül Erika tolmácsolásában.

A CAPTCHA-kód is diszkriminálhat

Felkerült az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) honlapjára az első 2017-es esetismertetés: egy fogyatékosságól élő ember panasza alapján indult, és egyezséggel zárult az ügy. A panaszos súlyosan látássérült, és azzal a céggel akadt gondja, amelynél internet-előfizetése volt.