Hírek

Gyermeknap Szentendrén

Aktív közösségi élet folyik Szentendrén is. Moldován Eszter és kolléganője Edit gyermeknapon vett részt május 25-én a Postás Strandon. Következő kitűzött programjuk pedig egy 25-70 év közöttiek számára szervezett bográcsozás a Skanzen mellett.

Ingyenes akkreditált képzés indul építészek és mérnökök számára

"Az akadálymentesség és egyetemes tervezés építészeti szempontjai, műszaki követelményei – fókuszban a vak és gyengénlátó személyek speciális igényei" című MÉK akkreditált képzés a Magyar Építész Kamara tagjai számára 3 kreditpontot ér és ingyenes.

Vakvezető kutyákon sem lehet többé vöröskereszt

A fehér alapon vörös kereszt nem az elsősegélynyújtás vagy a segítségnyújtás jele - állítja a Vöröskereszt. A szervezet évek óta küzd a jogtalan jelképhasználat ellen. Sok látássérült a vakvezető kutyáján is ez használja. Ötvenezer forint büntetést szabhatnak ki rájuk.

Kutyás önismereti tréning

Régóta tudjuk, hogy a kutyák különleges szerepet töltenek be az emberek életében. Jól ismernek minket, s mi is egyre többet tudunk meg a viselkedésükről. A tréning során a kutyáké a főszerep: ők lesznek a valódi terapeuták.

Hajókirándulás Szentendrén

Hajókirándulást szervez a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Budapest és Szentedre között július 5-én, szombaton. A hajó teljesen akadálymentesített, mozgássérült mosdót és lépcsőjáró liftet is biztosítanak. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tavaszi programdömping a BULÁKE-vel

Kirándulás, érzékenyítés, klub és iskolaprogram - csak néhány azok közül a programok közül, amelyeken szervezőként és résztvevőként is találkozhattunk a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületével. Tavasszal a virágba borult tájak mellett izgalmas rendezvényeken kapcsolódhattak ki a térség lakói.

Vaknavi – az elektronikus fehérbot

A Net-Média Alapítvány egy vakok számára is használható útvonaltervező honlapot készített a Google térképére alapozva. A cégóriás szolgáltatása segítségével bárki megtervezheti autós, vagy gyalogos útvonalát, és a grafikonon megjelenő útvonalterv segítségével könnyebbé teheti közlekedését.

Meséld el, mit látsz

A VIII. kerületben került megrendezésre a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és a Színház -és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében a "Mesével látó" Mese -és Bábfesztivál május 25-én. Személyes élménybeszámolót olvashatnak egy kollégánktól.

Informatika oktatás az Óbudai Egyetemen

A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán ez év szeptemberben ismét térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervezünk látássérültek részére.

Csodás gumikarkötők

Klubnapot tartottak a Kispesti Közösség Lámpásai június 15-én a Városünnepen. Érzékenyítéssel, kreatív sarokkal, bodzaszörppel és zsíros kenyérrel várták az érdeklődőket.

Közgyűlés és klubnap a ceglédi kistérségben

A Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete 2014. június 19-én, csütörtökön egy klubnappal egybekötött közgyűlést tart, melyre ezúton szeretnénk meginvitálni Önt és kedves családját.

Klubnapot tartottak Rákosmentén

A május 20-án megrendezésre kerülő klubnapon ezúttal Kiss János, a GÖTLE elnöke volt a meghívott előadó, aki a látásromlást okozó betegségekről beszélt. Kifejtette, mely globális okok vezethetnek a szem sérüléseihez, továbbá kitért a megelőzésre is.

Megjelent a JAWS for Windows 14.0 második, frissített kiadása

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által honosított JAWS for Windows képernyőolvasó szoftver legfrissebb, 14.0.9002-es változata sok újdonságot tartalmaz a korábbi, 14.0.1101-es verzióhoz képest.

Közlemény az adó 1% felhasználásáról

Néhány sorban ismertetjük, hogy mekkora összegű felajánlások érkeztek 2012-ben egyesületünk számára, illetve az összeg segítségével mit valósítottunk meg és milyen eredményeket sikerült elérnünk. Továbbá szeretnénk megköszönni támogatóink felajánlását.

Ceglédi programjaink

A tavasz derekán több programban is részt vett a Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (CTLE). Május 22-én klubnapot szerveztek és a Civil gyermeknapra voltak hivatalosak, ahol érzékenyítő programokat tartottak. Aprócska élménybeszámoló következik.

Programajánló a hétvégére

"Egészség és biztonság" címmel rendezvényt szervez a Dunakanyari Látássérültek Egyesülete (DULÁTE) Vácott. Ruhabörzével és előadással várnak minden érdeklődőt június 14-én szombaton, 14 órától.

Diplomával a munkába – ugrás a sötétbe?

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) új projektet indított a diplomás látássérültek munkaerő-piaci integrációjának elősegítése érdekében, mely projekt jelenlegi munkacíme AC&DC.

Ingyenes, akkreditált továbbképzéseket indítunk a Magyar Építész Kamara tagjai számára

A VGYKE a "Tudás és kompetencia 2.0" - Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért (TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0002 projekt keretében 2013 ősze óta szervez az esélyegyenlőséget és akadálymentesítést támogató, továbbá a fogyatékos emberekhez való pozitív, partnerségen alapuló kapcsolódást elősegítő képzéseket.

Boltunk legújabb akciói

Heti akciós termékeink között megtalálható Braille karóra, varrótű, mobiltelefon tartozékok, írógép és nagyító is. Kedvező ár, udvarias kiszolgálás! Kattintson a további részletekért.

Kispesti lámpásaink klubnapja

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2014. június 15-én tartandó klubnapunkra, mely a Kispesti Városnapok keretein belül tartunk.

Parasport: Orbán Csaba és Molnár Péter extrém bravúrja

Orbán Csaba a tavalyi év után idén másodszor teljesítette az UltraBalaton 212 km-es távját. Látássérült futónk 26 óra 23 perc alatt ért célba, eredménye 3 óra 46 perccel jobb a tavalyi idejénél. Molnár Péter a Mátra 115 elnevezésű 124 km-es versenyen ért célba 24 óra 42 perc alatt.

Gödöllői beszámolóink

A Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (GÖTLE) számos érdekes programon képviselteti magát. Céljuk a szemléletformálás és a látássérült emberek életének bemutatása minél szélesebb körben, különböző játékos és színes feladatok segítségével.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék elsajátítani. A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Múzeumlátogatás ingyenesen

A múzeumok belépőjegyei egyre drágábbak, különösen a többgyermekes családoknak jelenthet problémát kifizetésük, ezért érdemes kihasználni az intézmények által nyújtott, ingyenes belépési lehetőségeket.

A Láthatár bolt hírei

Akcióink keretében legújabb és leghasznosabb termékeink közül szemezgethet. Kattintson tovább, s meggyőződhet arról, hogy mely segédeszközeink könnyíthetik a látássérültek életét. Minden kedves vásárlót szeretettel várunk!

Süsssük ki közösen!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének legújabb projektje az ACDC nevet kapta. Céljuk a diplomás látássérült fiatalok készségeinek és képességeinek fejlesztése a sikeres álláskeresés elérése érdekében.

Vakoknak narrált előadások

A 90 decibel Project 2010-es indulása óta több, mint 15 színház csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek köszönhetően a hallás- és látássérült nézők rendszeresen tekinthetnek meg akadálymentesített előadásokat. A hallássérülteknek képzett színházi jelnyelvi tolmácsok, a látássérülteknek pedig képzett színházi narrátorok segítenek az előadások megértésében.

Az újságolvasás most már mindenkié

Könnyű elfelejteni, hogy vannak olyanok, akik a számunkra alapvetőnek tekintett mindennapi termékekhez, szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez egyszerűen nem jutnak hozzá. A látássérültek eddig csupán úgy fértek hozzá a napilapok, magazinok tartalmához, ha valaki azt felolvasta számukra.

Ötletelt a VGYKE

Két korábbi cikkünkben már említést tettünk a VGYKE idei közgyűlésén elhangzott hírekről. Tevékenységeink bemutatása után most tagjaink javaslatait szemléltetjük. Hogyan javíthatnánk szolgáltatásaink minőségén? Az Önök észrevételeit is szívesen fogadjuk ügyfélszolgálatunkon!

Tavaszi cseresznyevirágzás

Zenével köszöntötték a tavaszt

Tavaszi zenés rendezvényt tartott a DULATE (Dunakanyari Látássérültek Egyesülete) május 17-én, szombaton. A fellépők tehetséges látássérült és ép fiatalok közül kerültek ki, akik emlékezetes pillanatokkal ajándékozták meg a résztvevőket.

A VGYKE tevékenységei és sikerei 2013-ban

Az egyesület munkatársai szervezeti egységenként, személyesen számoltak be a 2013-as évben elvégzett tevékenységekről, megvalósult eseményekről, programokról az éves közgyűlésen.

Zenés délután Szentendrén

Klubnapot tartanak Szentendrén a Közösség Lámpásai, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak! Időpont: május 30. péntek, 14:30-tól 17 óráig. Dél-amerikai dalokkal, énekkel, zenével várják a vendégeket, valamint a Pünkösd néprajzi vonatkozásairól is hallható lesz néhány érdekes gondolat.

Sokkal több nettó szeretet

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület gálaestjén együtt szerepeltek fogyatékkal élő és ép művészek. Te is más vagy, te sem vagy más.

Appleblog: “Ismét átadtunk hét iPhone-t a látássérülteknek”

Mivel újra beérkezett hét darab iPhone, így az Appleblog ismét egy sorsolással egybekötött átadást szervezett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházában, a Hermina úton.

Színház az egész világ

Amint arról korábban már hírt adtunk, október 14-én az Újszínház és a VGYKE együttműködési megállapodást kötött. Ennek keretében egyesületünk tagjai 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják a teátrum előadásait. (Egy tagsági könyvvel két kedvezményes jegy vásárolható.)

Közgyűlés a VGYKE-nél

Közgyűlést tartott a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete május 17-én a Vakok Iskolájában. A napirendi pontok között szerepelt úgy a jelentések megismerése és elfogadása, mint az egyesület tevékenységeinek bemutatása és a 2015. évi tagdíj meghatározása.

Érzékenyítés a Kuckó oviban

Játékos percekkel, kutyasimogatással hozzák közelebb a gyerekeket a látássérültek világához. A Rákosmente Lámpások közösségi mentorai kiemelten fontosnak tartják a kicsik érzékenyítését, így hetente szerveznek programokat a 17. kerület óvodáiban. Május 21-én a Kuckó ovira esett a választás.

Történelmi pillanat az egyesületnél

Fodor Ágnest, a VGYKE elnökét a Fogyatékos Emberek Szervezetének Tanácsa egyik alelnökévé választották május 19-én. A Tanács működése során ez az első alkalom, hogy egy látássérült szervezet vezetője került az alelnöki székbe.

Kiállítás megnyitóval készült a VGYKE

Nagy sikerrel zárult a VGYKE fotópályázata, melyre közel 150 mű érkezett. A 17 legjobb pályamű kiállításának megnyitójára a Cserf-S Családi Erőforrás Központban került sor május 15-én, egy teadélután keretében. Az alkotók és szervezők egy kellemes, vidám délután emlékével távozhattak.

Negyedik szakmai reggelink

Egyesületünk az „AC-DC Légy Te a Célkeresztben!” projektünk keretében megrendezte a negyedik szakmai reggelit május 9-én. Ezen a piknik-reggelin a cégek képviselőit, kifejezetten a HR területén dolgozó vezetőket és munkatársakat céloztuk meg annak érdekében, hogy képet kapjunk ezen szervezetekben a megváltozott munkaképességű, különösen a látássérült munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeiről, akadályairól.

“Sok úticél van még a tarsolyunkban”

A Skagerrak Tours csapata korszakalkotó ötlettel állt elő, mikor létrehozta hazánkban az első, fogyatékossággal élők igényeit is kielégítő utazás irodát. Szolgáltatásaikkal sok, lehetőség híján kimozdulni nem tudó ember számára nyithatnak ki új kapukat, így téve lehetővé, hogy a nyaralás, utazás bárki számára elérhető legyen. Kalandra fel, íme egy utazási iroda, ami előtt nincsenek akadályok!

Fogyatékossággal élő vagyok, és édesanya!

Anyák napja alkalmából a fogyatékossággal élő nők gyermekvállalásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete. A szervezet elnöke úgy fogalmazott, "láthatatlanok a fogyatékos nők". Nem készül róluk külön statisztika, nem védi őket külön jogszabály.

Hírek a látássérült Európa Kupa futamról

A múlt hétvégén a Hungaro Fondo csapat paralimpikonja Butu Arnold Csaba a C1 kategóriás Európa Kupa nemzetközi viadalán vett részt Olaszországban, amin komoly sikereket ért el.

Ingyenes rehabilitációs program látássérülteknek

Személyre szabott rehabilitációs szolgáltatásokkal próbál segíteni a látássérült embereknek a Vakok Állami Intézete.

Önismereti játszóház-klub

Klubunk hetente megújuló, érdekes és hasznos témákkal kedveskedik az érdeklődőknek. Család, gyermeknevelés, párkapcsolat? Ilyen és ehhez hasonló tanácsokkal várunk egy kötetlen beszélgetés alkalmával, melynek alapköve a vidám hangulat és a barátságos légkör! Gyere, szeretettel látunk!

Rákosmenti érzékenyítés

Az érzékenyítő csoport és a XVII. kerületi közösségi mentorok újabb együttműködése valósult meg május első napján, a rákosmenti majálison. Benke Richárd beszámolója.

Meghívó fotókiállításunk megnyitójára

A VGYKE fotópályázata nagy sikerrel zárult. A 17 legjobb pályamű megtekintésére és az ünnepélyes díjátadásra május 15-én, délelőtt 10 órakor kerül sor a Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szülők, mint mentorok

Megalakult a látássérült Mentorszülő-hálózat, melynek keretében önkéntesek segítik azokat a családokat, ahol látássérült gyermeket nevelnek, illetve azokat a szülőket, akik maguk is hasonló problémával küzdenek.

“Légy Te a Célkeresztben!”

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete az „AC-DC Légy Te a Célkeresztben!” projektje keretében április 29-én megrendezte harmadik szakmai reggelijét. Pál Szilvia beszámolója.

VGYKE fotókiállítás: eredményhirdetés

Rendkívül sok tehetséges alkotó munkájával találkozhattunk fotópályázatunk során. Körülbelül 150 kép közül került kiválasztásra az a 17 pályamunka mely egy fotókiállítás keretében lesz megtekinthető május 15-én. Hosszas mérlegelés után a zsűri döntött: íme az első három helyezett és a közönségdíjas!

Programmorzsáink

Rövid ízelítőinkből ezúttal olyan szabadidővel, sporttal és egészséggel kapcsolatos témákkal találkozhatnak, mint például: 50% kedvezmény nyugdíjasok számára a Király gyógyfürdőben. Ismert emberek gondolatai a fogyatékosságról. Miért hasznos a szemtorna -és masszás és hogyan sajátítható el?

Újabb ösztöndíjak a sérült diákoknak

A tervek szerint újabb fogyatékkal élő hallgatók dolgozhatnak majd a minisztériumokban - tudta meg a Magyar Nemzet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól. A korábbi pályázat eredményesen zárult, jelenleg húsz fogyatékkal élő fiatal dolgozik ösztöndíjjal a tárcánál, illetve a Miniszterelnökségen.

Szülősegítő honlap

A Motiváció Alapítvány szülősegítő projektjének keretében már meglévő honlapján egy olyan webes felületet kíván kialakítani a fogyatékos személyeket nevelő családok számára, amely a mindennapi élethez szükséges, hasznos és speciális információkat, ismereteket nyújt az érdeklődőknek.

Az ombudsman felhívta a figyelmet az egyetemes tervezés fontosságára

2014. április 3-án Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa meglátogatta Magyarország első Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontját (ETIKK), amelyet a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) működtet.

Elindult a VGYKE Mentor-szülő Hálózata

Az EMMI és az FSZK támogatásával megszületett és elindult a Mentor-szülő hálózat. A látássérült vagy látássérültként gyermeket nevelő mentorszülők hálózata segítségnyújtás céljából jött létre.

Meghívó közgyűlésre

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2014. május 17-én 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várja minden kedves tagtársát.

40 éves a Rubik-kocka

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-ben létrehozott tárlatot - amely később a világ számos más országában is látható lesz -, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitotta meg.

Tagdíj befizetés

Közérdekű közlemény egyesületünk tagjai számára. A tagdíjbefizetéssel kapcsolatos tudnivalókról cikkünkre kattintva tájékozódhatnak. Közreműködésüket köszönjük!

Láthatár boltunk hírei

Kedves Vásárlónk! Boltunk hétről hétre új akciókkal kedveskedik Önnek. Nyitvatartás kedden, szerdán és csütörtökön a Hermina u. 57-es szám alatt. Udvarias kiszolgálással várjuk és mindenben készséggel állunk a rendelkezésére! Legújabb akcióinkért kérjük, kattintson tovább.

“Kezdjetek szeretni!” – Akadálymentesítsük kapcsolatainkat

A Nem Adom Fel Alapítvány "Kezdjetek szeretni!" címmel indítja útjára programsorozatát, melynek célkitűzése, hogy a társadalmi összefogás mellett konstruktív megoldásokat ajánljon a párkapcsolati problémákra, továbbá valós közösségi tereket hozzon létre.