Hírek

Együtt egymásért – a látássérültek első klubnapja Újpalotán

Hosszas előkészület után, december 4-én délután rendezték meg a XV. kerületi látássérültek első klubnapját – a megalakítandó XV. kerületi Látássérültek Klubját – Újpalotán, az akadálymentesített Nyitott Ajtó Együttműködési Iroda helyiségében.

Mozgalmas november

A kreatív finomságoktól a finomkodó kreativitásig - ismét változatosan telt a hónap a XIII-XIV. kerület lámpásainak portáján.

Nemzetközi összefogás az érzékenyítésért

Együttműködési megállapodást kötött december 3-án, a fogyatékossággal élők nemzetközi napján a Szerencsejáték Zrt., a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) és a Spanyol Vakok Nemzeti Szövetsége (ONCE). Egyesületünk vezetői, munkatársai is képviseltették magukat az eseményen, körülbelül 20 fő volt jelen.

449 látássérült fiatal és felnőtt kap képernyőolvasó és nagyító szoftveradományt az Infoalap jóvoltából.

Az új licencek és frissítések - melyek összértéke 87 millió forint - nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a vak és gyengénlátó emberek számára a tanulásban és a munkavállalásban - közölte az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány (Infoalap) pénteken az MTI-vel.

III. Jótékonysági MikuLÁSS futás

A tavalyi és a tavaly előtti évhez hasonlóan idén is megrendezik a LÁSS jótékonysági MikuLÁSS futását, ahová most is szeretettel várják a kedves érdeklődőket!

Meghívó a Tropicariumba

Ingyenes belépővel várunk szeretettel minden fogyatékkal élőt a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából a Tropicariumba, 2015. december 3-án.

Kórházban Bazsikánál

A sághelyi Bazsikával -akinek minimális fénylátása van-, a nyári hőségben találkoztunk először: a szüleivel jött Budapestre, hogy találkozhasson a Mentorszülő Hálózat munkatársaival, pontosabban, a szülei kezdeményezték a látogatást a Mentorszülők a Látássérültekért Hálózat Facebook oldalán.

Érzékenyítés Újpesten

Nagy megtiszteltetésben részesültünk, hiszen a 4. kerületi Önkormányzat felkérésének eleget téve, elkezdhettük szemléleformáló programunkat az újpesti ovikban.

Eredményesen zárult a Magyar Élelmiszerbank idei Adománygyűjtése

Budapest, 2015. november 30. – Eredményesen zárult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület országszerte közel 150 városban, majd 300 helyszínen zajló hétvégi Karácsonyi Adománygyűjtése.

Karácsonyi adománygyűjtés

Önnek hétköznapi bevásárlólista, a rászorulóknak karácsonyi kívánság. A Hős utcai Penny Marketben találkozhatnak a mai nap folyamán egyesületünk Közösség Lámpásaival, este 19 óráig.

Autista vagyok. A fiam is az – Történetek a szabadság előszobájából

Ha az autizmusról beszélünk, még mindig sokan azonnal az Esőemberre gondolnak.Pedig egy autista éppúgy lehet súlyos értelmi fogyatékos, mint ahogy sokdiplomás is.

Új klub alakult

Kedves XV. Kerületi Látássérült Társunk! Örömmel tudatjuk önnel, hogy megalakult a XV. KERÜLETI LÁTÁSSÉRÜLTEK KLUBJA.

Mozgalmas klubdélután Kispesten

Rendhagyó klubnapot tartottunk november 26-án. Körünkben üdvözölhettük Fodor Ágnest, a VGYKE elnökét és Mészáros Ágnest a VGYKE alelnökét. Ellátogatott hozzánk az egyesületi ügyfélszolgálat, kitelepült hozzánk a Láthatár Bolt és a Kispest TV is forgatott a klubunkon.

MONDO kártyajáték a fogyatékkal élők jogairól

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezennel meghívja Önt november 28-án a Gödör Klubban megrendezésre kerülő eseményünkre. Fogyatékosügyi kampányunk kapcsán egy saját fejlesztésű kártyajátékot (MONDO) mutatunk be egy egész napos rendezvény keretében.

Magyar siker Krakkóban: nemzetközi versenyt nyert Agárdi Szilvia

Agárdi Szilvia tarolt Krakkóban, megnyerte a látássérült énekesek nemzetközi dalfesztiválját, és két különdíjat is kapott.

Színházban Újpesten

Ismét egy remek színházi programon vettek részt Újpest Közösség Lámpásai 2015. október 24-én. Dózsa György, A Nép fia című előadást tekintették meg az Újpesti Kulturális Központban.

Meghívó

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltató és Sportközpontja sok szeretettel meghívja Önt Fogyatékosügyi Központjának bemutatkozására és megnyitójára. 

Több mint 1 millióan töltötték ki az egységes európai önéletrajzot

Az Europass önéletrajzot 2014-ben több mint 1 millióan töltötték ki Magyarországon, az egységes európai önéletrajzot tíz évvel ezelőtti megjelenése óta Európában pedig már 58 millióan használták.

Álláslehetőség

Kapcsolattartó és foglalkoztatási tanácsadót munkatársat keres a KézenFogva Alapítvány.

Véget ért a tréning

Az oklevelek, bizonyítványok és igazolványok kiosztásával, október 10-én befejeződött a Down Alapítvány szervezésében meghirdetett 30 órás, akkreditált „Sorstárs Segítők Felkészítő Tréningje” elnevezésű képzési projekt.

Első lépések az Erzsébetváros Lámpásainál

Szeptemberi elindulása óta máris sok minden történt az Erzsébetvárosi Lámpásklubban: két klubdélutánt és egy kerületi rendezvényt is a magunk mögött tudhatunk!

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk!
Szeretettel meghívjuk Önt, és kedves családját klubnapunkra, melyet 2015. november 19-én, csütörtökön, 10 órai kezdettel rendezünk meg.

Érdekes témák újszerű tálalásban Újbudán

Az átalakulás előtt álló újbudai klub november 3-án tartotta az utolsó előtti olyan klubnapját, amelyen kívülről érkező vendégek vezettek beszélgetést, vagy tartották az előadást. E miatt három téma is terítékre került: a siketvakság, a mentorszülő hálózat és az egészséges étkezés.

Események a masszázs háza táján

2015 őszén egyesületünk masszőrei több alkalommal is lehetőséget kaptak arra, hogy népszerűsítsék a gyógymasszázs szolgáltatást. Mindezekért köszönettel tartozunk a Zuglói Sportcentrumnak, az Óbudai Szent Margit Rendelőintézetnek, valamint a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnak.

A börtön ablakába soha nem süt be a nap?

Mi lenne, ha egyszer bejuthatna oda, ahova egyébként sohasem, mert szigorúan őrzik és civileknek tilos átlépni a kapuit? Tartson velünk a Váci Fegyházba, ahol egy különleges tárlatvezetésben lehet része.

A Láthatár bolt kínálatai

Kedves Vásárlóink! Tájékoztatás! A magyarul beszélő, üveglapos konyhamérleg átmenetileg nem kapható. Előre láthatólag 2015. november végén lesz újra megvásárolható.

Nyit az első fogyatékkal élőket foglalkoztató kávézó Budapesten

Zenélnek, tréningeket és előadásokat tartanak nagyvállalatoknak, most pedig kávézót nyitnak a 8. kerületben. Ez a Nem Adom Fel Alapítvány.

Örömhír a BULÁKE-nál!

Örömmel tudatjuk Önökkel, hogy Nyikes Fatime, budaörsi kistérségi vezetőnk, és a BULÁKE elnöke bejutott a Richter Aranyanyu Díj első 16 helyezettje közé, nem kevesebb, mint 500 jelöltből! A szociális területen dolgozó versenyzők között pedig a négy döntős egyik résztvevője.

Zománckiállításon jártunk

A kispesti Lámpás Klub Fajka János zománcművész 80. születésnapi kiállításán járt november 10.-én. A kiállításon tapintható tárlatvezetés és tapintható bemutató fogadta a látogatókat.

Sűrűre és mozgalmasra sikerült az október a XIII-XIV. kerület lámpás klubjának tagjai számára

Izgalmas és igen sokrétű programmal nyitották az októberi hónapot a XIII-XIV. kerület lámpásai, amely bővelkedett mozival, színházzal, városnézéssel, kis-koncerttel és egy körsétával is.

Az autizmus „nyelve” és világa érthetőbb lesz Tatán

Ahány ember, annyi személyiség és ahány autista, annyi (spektrum)zavar. Röviden így is összefoglalhatjuk, milyen változatos ez a fogyatékosság. Tatán mostantól a szociális-kommunikációs-kognitív kézségek zavarával küzdő óvodások és családjaik segítésére, fejlesztésére még jobban odafigyelnek.

Ásvány- és ékszerbörze Kispesten

A kispesti Lámpás Klub a november 7.-i hétvégén a helyi ásvány- és ékszerbörzére látogatott el. A ténylegesen tapintható, sőt tapintandó programról olvashatunk beszámolót az alábbiakban.

Őszi ásvány- és ékszerbörze

A november 7.-i hétvége alkalmából egy kellemes programra invitáltuk a klubtagjainkat, a kispesti ásvány- és ékszerbörzére.

Így telt az október Újpesten

Október elsejétől nagy örömünkre új munkatársat üdvözölhetünk az újpesti lámpások között: Kulman Tiborné Erika személyében, aki klubtagunkból lett közösségi szervezőt, és bele is vetette magát a munkába!

Tájékoztatás

Tisztelt Tagjaink, Olvasóink! Értesítjük Önöket, hogy a budapesti központi Ügyfélszolgálat 2015. november 13-án, pénteken csak telefonos megkereséseket tud fogadni 8-12 óráig, a személyes félfogadás szünetel.

Rendezvény a nők érvényesüléséért

Róluk, velük, értük címmel léptek fel közösen a többszörös hátrányokkal küzdő nők társadalmi érvényesüléséért 2015. október 29-én. A Lurdy házban megtartott eseményt a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szervezte. A programon többedmagával részt vett egyesületünk elnöke, Fodor Ágnes is.

Kirándulás az egykori Lágymányosi-öböl területén

Október 25-én arra vállalkoztunk, hogy a Petőfi hídtól elindulva a Lágymányosi-öbölhöz kirándulunk. Ez volt az újbudai klub első teljesen sík terepen megvalósított kirándulása, amit a kedvező fogadtatásra való tekintettel valószínűleg újra megrendezünk majd a jövőben.

A Láthatár bolt kínálatai

Kedves Vásárlóink!
Tájékoztatásul közöljük, hogy a magyarul beszélő, üveglapos konyhamérleg átmenetileg nem kapható. Előre láthatólag 2015. november végén lesz újra megvásárolható.

Fogyatékkal élők képzése Polgárdiban

„Alapvető és szakmai képzések az RH Kft-nél Polgárdiban” nevű, 40,6 millió forintos európai uniós támogatású projektjén keresztül növelte a megváltozott munkaképességű munkavállalóinak nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedésének esélyeit a polgárdi RH Szociális Szolgáltató Kft. A vállalat napokban zárult képzési projektjében - ahol a munkavégzéshez szükséges kompetenciák fejlesztése volt a fő cél-, 50 munkavállaló képzése összesen 336 képzési órában valósult meg.

Érzékenyítés Kispesten

A Fehérbot Nemzetközi Világnapja Alkalmából 2015. 10. 10-én érzékenyítést tartottunk gyerekeknek a Kispesti Családsegítő központban.

Látogatás a Műteremben

"A rákosmenti és a szentendrei klub tagjai látogatást tettek Babusa János rákosmenti szobrászművész műtermében 2015. október 14-én." - Acsay Péter és Kray Zsuzsa beszámolója.

Első klubnap Békásmegyeren

Első alkalommal rendezték meg a békásmegyeri Közösség Lámpásainak klubnapját 2015. október 16-án. A klubnapokat a jövőben minden hónap harmadik péntekén tartják majd. Helyszínként a békásmegyeri Közösségi Ház nagyterme szolgál, amelyet a III. kerületi Önkormányzat biztosít. Az erről szóló együttműködési megállapodást a III. kerület polgármestere, Bús Balázs és a VGYKE elnöke, Fodor Ágnes írt alá.

Érzékenyítés a Fehér bot napján

A Fehér bot napja alkalmából az előző évhez hasonlóan idén is megrendezésre került a IV. kerületi általános iskolák diákjai számára meghirdetett szemléletformáló program október 15-én és 16-án.

Írja meg nekünk véleményét!

Tisztelt Tagjaink! A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa megbízásából két tudományos kutatásban működik közre egyesületünk. Szeretnénk felkérni Önöket, mint látássérült tagjainkat az együttműködésre.

Fehér bot napi ajándékozás a XI. kerületben

Sokan gyűltek össze október 15-én a Zsombolyai utcában található újbudai Önkormányzat dísztermében, hogy egy ajándékozási ünnepség keretén belül átvegyék a FUTÁR-távirányítóként ismertté vált eszközt.

Vakvezető ABC – T, mint tévhitek

A vakvezető kutyákat körülvevő tiszteletteljes közeg érthető, hiszen munkájukkal gazdáiknak adnak új lehetőséget az önálló életre. A külső szemlélőket „elvakító” függönyön át azonban nem baj, ha reális tényeket társítunk a hű négylábúakhoz.

Jó hangulatú születésnap a Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesületénél

Fennállásának 10 éves évfordulóján hangulatos rendezvényt szervezett a CTLE. A meghívottak között – a tagok és munkatársak mellett- részt vettek az Egyesület korábbi vezetői, és Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke is.

Felavatták a Vakok Állami Intézetének tatai rehabilitációs központját

A fehér bot világnapján átadták a Vakok Állami Intézetének tatai rehabilitációs központját. Az intézményben negyvenöt embert képezhetnek bentlakásos formában. Az 1,7 milliárd forintos beruházás egy állami ingatlanon, a volt Dobi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola helyén valósult meg.

Ez az éjszaka végre mindenkié!

A nem akadálymentes közlekedés, a villogó fények, a szórakozóhelyek nem megfelelő elrendezése közel  68 ezer 18-35 éves fiatal, fogyatékossággal élő számára nehezíti meg az éjszakai életbe való bekapcsolódást. A Fehér Paradicsom Klub kezdeményezés célja egy olyan kulturális helyszín létrehozása, ahol az akadálymentesítés többet jelent egy akadálymentes mosdónál. A kezdeményezés egyik első lépéseként kerül megrendezésre október 15-én ’Az éjszaka mindenkié!’ rendezvény.

Támogassa a VGYKE-t pluszköltségek nélkül!

Egyesületünk is csatlakozott a Love ALL, Help ALL! nevű kezdeményezéshez, amely lehetővé teszi, hogy támogatóink, szponzoraink vásárlásaikkal pluszköltségek nélkül támogathassanak minket.

Pályázati kiírás

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány, együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, pályázatot hirdet Magyarországon tanuló, magyar állampolgárságú általános, közép, felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére, tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/ segédeszközök beszerzésének, egyéb az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása céljából.

A képen a csokimúzeum egyik csokifája látható

Tapintható és ízlelhető élmények, avagy változatok múzeumra és teára

"Felemás kezdés után kifejezetten emlékezetes folytatás jellemezte a szeptembert a XIII-XIV. kerület lámpásklubjának tagjai számára." -Susovich Erika beszámolója.

Az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány közleménye az Esélyegyenlítő projekttel kapcsolatban

Két hete zajlott le az a sajtótájékoztató, amely bemutatta az Esélyegyenlítő projektet a média és a látássérült emberek közössége képviselői, valamint a szakemberek számára. Az eseményt a média felfokozott érdeklődése kísérte, a vak és gyengénlátó emberek közösségét azonban felháborította, hogy a projekt lebonyolításakor figyelmen kívül hagyták a fogyatékosságügy alapelvét: „Semmit rólunk nélkülünk!”.

Gála koncert a Zeneakadémián

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke egyedülálló koncerten vett részt október 5-én, a Zeneakadémián. A "Gála koncert a Nemzetközi Lions Klub Igazgató Tanácsának tiszteletére" elnevezésű esemény előadói valamennyien a Zeneakadémia tanáraiként tevékenykednek.

Újpesten a védőnők között

Csukáné Polyák Erzsébet beszámolójából megtudhatjuk, hogy  Újpesten, a Király utcai gyermekrendelőben – Lajcsik Loretta kerületi vezető védőnő meghívására – védőnői értekezleten vettek részt egyesületünk tagjai a Mentorszülő Hálózat képviseletében. Az eseményre szeptember 25-én került sor.

Egészségmegőrzés és cukorbetegség

Újra klubdélutánt szerveztek a XI. kerület Közösség Lámpásai a Budapesti Művelődési Központ épületében október 6-án, ahol a cukorbetegségről, az étkezésről és a cukorbetegeknek készített segédeszközökről volt szó. Neumann Károly beszámolóját olvashatják.

Időskori látássérült emberek aktív tanulása

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2015. novemberében egy hét alkalomból álló foglalkozássorozatot szervez 50 év feletti, felnőtt korban részlegesen vagy teljesen látásukat vesztett személyeknek a társadalmi integrációjuk elősegítése érdekében.

Spirálház Újpalota – Kapcsolatteremtésben a szülősegítő munkatársak

Két éves felújítási program zárásaként, kétnapos rendezvénysorozat keretében, szeptember 25-én adták át a főváros XV. kerületében, a Zsókavár utcában az akadálymentesített Spirál Humán Központot. Hajdu László polgármester, illetve a városrész országgyűlési képviselője, László Tamás köszöntője után Czibere Károly, a szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár mondott avatóbeszédet.

Szeptemberi események Újbudán

Az újbudai klub a nyarat egy izgalmas klubnappal és egy kellemes kirándulással zárta. Az alábbiakban erről a két programról lesz szó, bízva abban, hogy az ismétlésekről sem akar majd senki lemaradni.

A rákosmenti lámpások klubnapi meghívója

Kedves Klubtársunk! Sok szeretettel invitálunk következő klubnapunkra, melynek időpontja: 2015. október 6., kedd délután, 14-16 óra között.