Hírek

Nyár-idő-utazás

A XV. kerületi Lámpás Klub a közelmúltban Agostyánon és Tatán járt. A beszámolójuknak köszönhetően, az ott szerzett kellemes élményeikbe nyerhetünk bepillantást.

A FESZT is közreműködött a UPR jelentés elkészítésében

A Kormány a Magyar Közlöny 2016. évi 108. számában hirdette ki 1374/2015. (VII.21.) számú kormányhatározatában az ENSZ Emberi Jogi Tanács Egyetemes Felülvizsgálati Eljárása (UPR) keretében Magyarország 2. felülvizsgálata során tett ajánlásait és az erre való reakciókat.

Klubnap a cukrászdában

Rendhagyó helyen tartotta az összejövetelét a harmadik kerületben működő klub. Alkalmazkodva a változásokhoz és a kánikulához, ezúttal egy cukrászdában találkoztak.

Ausztriában versenyzett a VakonDarts csapat

Barátságos darts versenyen vettünk részt csapatunkkal július 14-17 között Bécsben. Már második alkalommal mértük össze tudásunkat és ügyességünket az osztrák látássérült csapattal.

Mit láttunk a Kossuth téren?

Korábban olvasható volt már a honlapunkon egy beszámoló a Lámpás Kluboknak arról a programjáról, melynek során az Országház makettjét tekintették meg. A ma közreadott beszámolóban további részleteket tudhatunk meg a látogatásról.

Látássérült gyerekeknek tartott bemutatót a VGYKE

A Gyengénlátók Általános Iskolájába nagy örömmel érkeztünk, ugyanis az ott táborozó gyerekeknek tartottunk érdekes, színes bemutatót a VGYKE szolgáltatásairól.

Interaktívan a siketvakok életéről

Sok embert elgondolkodtat és egyben megriaszt azt, hogy valaki siketvak. Ezért az erzsébetvárosi lámpások egy olyan programot szerveztek, amiből megismerhetővé váltak és a siketvakokkal kapcsolatos tények és tévhitek. Erről kaphatunk most egy tömör összefoglalást.

Hulladékokról beszéltünk

Az újbudai Lámpás Klubon a szelektív hulladékgyűjtés és a látássérültek volt az előre meghirdetett beszélgetési téma. Amikor megérkeztünk, akkor még nem sejtettük, hogy mennyire izgalmas és érdekes dolog került elénk. Az alábbi beszámolóból kiderül, hogyan vált hasznára a többségi társadalomnak az, hogy a fogyatékos emberek igényeire is elkezdtek figyelni.

„Minden vágyam, hogy egy saját lemezt készítsek.”

Hermann Tibor gyermekkora óta „szerelmes” a zenébe, és hosszú éveken át a legszínvonalasabb eseményeken játszott. Hatalmas repertoárjánál csak alázata és kitartása nagyobb: dolgozik, fellép, kórusban énekel és férfi létére rendmániás. Interjú egy látássérült muzsikussal.

Parlamenti séta

Több Lámpás Klubnak volt lehetősége megtekinteni az Országház makettjét. Az alábbi beszámolóból kiderül, hogy mi mindent lehetett megtudni ezen a különleges programon.

Pályázatot nyert a VGYKE a CIB Alapítványnál

Húsz millió forintot oszt szét tizenegy korai fejlesztéssel és gyermek-egészségvédelemmel foglalkozó szervezet között a CIB Alapítvány. Egyesületünket büszkeség tölti el, ugyanis a szerencsések között mondhatjuk magunkat: 2.5 millió forintot kaptunk a projekt megvalósítására.

A képen egy rádiókészülék látható

Érdekli a rádiótörténet? Jöjjön velünk!

Rákosmentén a havi klubnap keretén belül a rádiózás története lesz a fő téma. A szervezők, a helyi látássérülteken kívül, mindenki mást is szívesen várnak erre a különleges alkalomra.

Klubnap érdekes témákkal és kvízjátékkal

A Kispesten működő Lámpás Klub június végi klubdélutánján szinte minden volt, ami egy ilyen klubnapon lenni szokott. A szervező beszámolójából nem csupán ezeket tudhatjuk meg, hanem azt is, hogy még mindig lehet igényelni Futár távirányítókat.

Ausztriai darts verseny

Míg a hétvégén itthon 17 ország fiataljai küzdöttek a steel darts ifjúsági Európa bajnokságon, addig egy kis csapat Ausztriában képviselte hazánkat soft gépek előtt.

Séta az Állatkertben

Az újpesti Lámpás Klub látogatást szervez a városligeti Állatkertbe. A látogatócsoporthoz még lehet csatlakozni.

A második klubnapunk

Az Egyesületünk legfiatalabb Lámpás Klubja megtartotta a második klubdélutánját. Ez alkalommal az Egyesület segédeszközöket árusító boltja mutatkozott be.

ParaJet-Ski kupa – Timi az „élvonalban”

Tóth Tímea kerekesszékesként éli mindennapjait és igyekszik mindenből kihozni a legtöbbet. Nincs ez másként a sporttal sem: minden évben nagy izgalommal várja a ParaJet-Ski kupa megrendezését, hogy újra szelje a habokat, egyre jobban teljesítsen, de ami a legfontosabb: hogy ismét felejthetetlen élményekkel térjen haza.

A képen a margit-szigeti víztorony látható

Fagyizás a Margit-szigeten

Az újpesti Lámpás Klub kirándulást és fagyizást szervez a Margit-szigetre. Aki szeretne egy kellemeset sétálni, jót beszélgetni és fagyizni, annak még nem késő jelentkezni.

Vegán délután a Csokonaiban

A XV. kerületben működő Lámpás Klub a közelmúltban részt vett egy vegánságról tartott előadáson és beszélgetésen. Az előadásokon és a beszélgetésen elhangzottakba tekinthetünk bele az alábbi beszámoló által.

Ajkán nyertek a zalaegerszegiek

Immár tizenhat éves múltra tekinthet vissza – vagy azt is mondhatnánk, bakfiskorba lépett – az Ajkai Látássérült Klub Fekete István Emlékversenye. Az a kulturális vetélkedő, amelyre az egész országból érkeznek a vak és gyengénlátó emberek, hogy fordulatos feladatok megoldásával számot adhassanak irodalmi felkészültségükről.

Klubnap a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületben a közelmúltban elindult a kerületi Lámpás Klub. A havi klubdélutánra ezen a héten fog sor kerülni, melyre nagy szeretettel hívnak mindenkit.

a képen egy jó megjelenésű gyógycipő látható

Figyelem! Ismét lesz lehetőség gyógycipőt készíttetni

2016. július 25-én a Láthatár Segédeszközboltban azoknak, akik érvényes közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, lehetőségük lesz díjmentesen gyógycipőt készíttetni.

Sörtúra a Dreher Sörgyárban

Több Lámpás Klub tagságának módja nyílt arra, hogy elmenjen a Dreher Sörgyár által biztosított sörtúrára. A szervezőknek köszönhetően, most valamennyit mindenki megtudhat arról, hogy mi is történt egy ilyen különleges kiránduláson.

Jóváhagyták a magyar paralimpiai csapat összetételét

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) pénteki közgyűlésén jóváhagyták a szeptember 7. és 18. között sorra kerülő paralimpián részvevő magyar csapat összetételét: a majdnem véglegesnek tekinthető helyzet szerint 11 sportágban 39 versenyző képviseli az országot Rio de Janeiróban.

Meghívás Aszódra

Az Erzsébetvárosban működő Lámpás Klub egy kirándulás keretében fel fogja keresni az Aszódon működő Petőfi Múzeum állandó kiállítását. Akit érdekel, annak még néhány napig van lehetősége jelentkezni.

A „hűvösről” jelentjük

Az Egyesület által működtetett Lámpás Kluboknak célja, hogy érdekes, általánosságban véve nem elérhető helyekre is eljuttassák a látássérülteket és a hozzájuk csatlakozó ép látású embereket. Ezen kirándulások alkalmával nem mindig csupán a kellemes kikapcsolódás a cél, hanem az ismeretek bővítése. Egy ilyen programról olvashatunk most is.

Hamarosan nyit az első, fogyatékosokra is építő edzőterem

Már csak a tesztüzem van hátra a Suhanj! Fitness megnyitásáig. Ez lesz az első edzőterem, ami kifejezetten mozgássérült, vagy más fogyatékossággal élő embereknek készült, de épeket is vár.

Augusztusi klubnap Újbudán

Augusztusban, a szokásostól eltérően, új helyszínen lesz megtartva az újbudai Lámpás Klub. A klubnapon a következő félév programjairól lesz szó, ezért minden kerületi tagot nagyon várnak a szervezők.

a képen egy ember számológépen számol és közben jegyzetel

Hirdetés bérelszámoló 4 órás állásra

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel munkatársat keres bérelszámolói munkakörbe.

Táborozó gyerekek és a Braille- írás rejtélye

Az elmúlt héten, táborozó gyerekek csoportja lepte el a VGYKE Hermina úton lévő közösségi termét. Érdekes játékokon keresztül megismerkedhettek a Braille-írással és a látássérültekkel is. Örömteli beszámolóból tudhatjuk meg az Egyesületünkkel való találkozásuk történetét.

Hajózás és séta a pesti belvárosban

Hajókázásra és egy kiadós sétára invitálták tagjainkat és a program iránt érdeklődőket az újbudai lámpás klub vezetői egy múlt heti, nyári napon.

Születésnapi meghívó Kispestre

Kispesten már három éve működik a kerületi Lámpás Klub, azonban ebben a hónapban lesz annak egy éve, hogy a jelenlegi helyszínen tartják a klubnapokat. Ezt ünneplik majd meg a hónap végén és erre az alkalomra mindenkit nagy szeretettel és néhány meglepetéssel várnak.

Orvos a moziban!

A Maros Mozi ezúttal is otthont adott a Rákosmentén működő Lámpás Klubnak. Sok minden egyéb mellett, most egy orvos volt a főszereplő, akit nagy érdeklődéssel fogadtak a klub tagjai.

Megszavazták a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény végrehajtását

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése csütörtökön jóváhagyta a fogyatékossággal élő személyek jogaival foglalkozó ENSZ-egyezmény végrehajtásáról szóló jelentését.

Hajókirándulás és városnézés Szentendrén

Sok budapesti ismeri látásból a lilás színre festett Silverline hajókat. Ez a hajótársaság felajánlott a szentendrei klub részére egy ingyenes sétahajózást az egyik járatán.

A hónap masszőre: Balogh Géza

Géza már a VGYKE masszázsszolgáltatásának megnyitóján is ott volt, így a kezdetek óta részt vesz a munkában. Állandó vendégköre hónapokra előre kitölti a beosztását, páciensei pedig legekben beszélnek róla. Vajon mi a titka? Szakmájáról, életéről és sikereiről kérdeztük.

Állatkerti mulatságok

A Rákosmentén működő Lámpás Klub egy üdítő és érdekes kirándulást szervezett az Állatkertbe a júniusi kellemes melegben. A kirándulás során nagyon sok élményben volt részük, köztük olyanokban is, melyekre ők sem voltak felkészülve, így őket is kellemes meglepetésként érte.

Interaktív, játékos klubnap Erzsébetvárosban

Interaktív, játékkal összekapcsolt klubnap lesz az erzsébetvárosi Lámpás Klubban. A klubnap témája a siketvakság lesz, de olyan tálalásban, amiért mindenkinek megéri elmenni.

Érzékenyítés a BKK-nál

Egyesületünk által érkezett Eleki Abigél és Szélesné Panka, akik 2016. július 4-én egy, a FESZT által a BKK leendő pénztárosai számára szervezett érzékenyítésen vettek részt. Az eseményen képviseltették magukat a legnagyobb fogyatékosügyi szervezetek, többek között az ETIKK, az ÉFOÉSZ, a SINOSZ, az AOSZ és természetesen a VGYKE.

Jópár kerékpár

"Jópár Kerékpár - Kis történeti biciklitúra 1840-1980 címmel" szerveztek kiállítást Kispesten, amely a kiállítás szervezőinek és a kispesti lámpásoknak köszönhetően, egy kis időre tapintható kiállítássá vált. A kispesti Lámpás Klub által szervezett látogatás olyan egyedi élményt biztosított, amit nem túlzás megismételhetetlennek nevezni.

Séta és hajózás

Sétahajózásra és egy hídsétára készül az újbudai Lámpás Klub július 15-én. Szerda estig van lehetőség csatlakozni azoknak, akik szeretnének elmenekülni a kánikula elől.

Júniusi klubnap Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub egy nagyon látványos és informatív klubdélutánnak örvendhetett. Amellett, hogy az Egyesületünk újabb szolgáltatásai kerültek bemutatásra, nagy öröm az is, hogy újabb tagok keresik és fedezik fel a klubot és az abban rejlő lehetőségeket.

Egészségnap Szentendrén

Az Egyesületünk Szentendrén működő Lámpás Klubja jelen volt a város júniusi egészségnapján. A program a "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020" sorozat keretében került megrendezésre, számos ingyenes szolgáltatást biztosítva a város lakói részére.

Siketvakok Világnapja a Nem Adom Fel kávézóban

A Siketvakok Országos Egyesülete – a Nem Adom Fel Cafe & Bar támogatásával – irodalmi kávédélután keretében emlékezett meg június 27-én a Siketvakok Világnapjáról és Helen Keller születésnapjáról. Az eseményen a siketvak írónő élettörténetét és más irodalmi műveket idéztek fel Ullmann Ottó színművész és az egyesület fogyatékossággal élő tagjainak közreműködésével.

Városünnep 2016 Kispesten

Kispest önálló településsé válásáról a helyi önkormányzat egy Városünnep nevű rendezvénnyel emlékezik meg. Ezen az ünnepségen egy asztallal jelentek meg Kispest Lámpás Klubjának vezetői, ezzel is elősegítve a helyi látássérültek felkutatását és a látó többség informálását.

Ne Ön habozzon, csak a sör!

Ingyenes sörkirándulásra hívnak 20 szerencsés embert Rákosmente lámpásai. A sörkirándulásban benne foglaltatik egy gyárlátogatás, egy sörmúzeum és két pohár sör.

Énekkel és tervezgetéssel vártuk a nyarat

A nyáron a szentendrei Lámpás Klub alkalmai nem a megszokott helyen kerülnek megrendezésre, ezért a júniusi klubnapon a közös tervezés került előtérbe. E mellett egy nagyon kellemes meglepetés is fogadta a klubtagokat, egy dal-kísérlet.

Évadzáró Klubnap Dabason

A Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete 2016. június 14-én tartotta évadzáró klubnapját a dabasi Halász Móricz Kúriában.

Klubnap az akadálymentesítésről

A júniusi újbudai klubnapon a kerület akadálymentességéről volt szó. Az egyenlő esélyű hozzáférés hiánya mellett szóba került egy olyan térképnek az elkészítése, amely tartalmazza a látássérültek számára önállóan is használható boltokat, szolgáltatóhelyeket.

Klubnap a nyárban!

A nyári klubprogramok további tervezése szempontjából, fontos klubnapra kerül majd sor Újpesten. Az újpesti lámpások ezért nagyon várnak minden érintettet, hogy a lehető legjobban sikerüljön eltervezni a közös eseményeket.

Kirándulások kint és bent, térben és időben

A zuglói és az angyalföldi Lámpás Klub júniusa nagyon mozgalmas volt. Utazás, mozgás, színházi kulisszabejárás és még sok más izgalmas programnak örvendhettek a klub tagjai. Susovich Erika beszámolójának köszönhetően most mindenki megismerheti a részleteket.

Megjelent a JAWS for Windows 17.0 magyar változata

Mivel a JAWS 15 magyar kiadása óta rengeteg újítás és fejlesztés történt a JAWS háza táján, ezért a 17-es verzió újdonságai közül az alábbiakban emeljük ki a legfontosabbakat. Az új JAWS a Vista és az annál újabb Windows operációs rendszerek mindegyikét támogatja, a legfrissebb Windows 10-ig bezárólag.

Szelektív hulladékgyűjtés és a látássérültek

A szelektív szemétgyűjtés lesz a XI. kerületben működő Lámpás Klub júliusi klubnapjának a középpontjában. Ki fog derülni, hogy ez a téma nagyon érdekes, de természetesen az akadálymentességi szempontok is szóba fognak kerülni.

Látássérültek tanítják vakon tájékozódni a veszprémi tűzoltókat

Pont tíz évvel ezelőtt három tűzoltó vesztette életét egy tűzben a Műegyetemen, mert a sűrű füstben nem találtak ki a pincerendszer labirintusából. Előtte sem volt és azóta sincs olyan képzés vagy rendszeresített gyakorlat, ami felkészítené őket hasonló helyzetekre.

Remek hangulatú klubnap Békáson

A harmadik kerületben működő Lámpás Klub nagyon élménydús klubnapot tartott az elmúlt héten. A Klub vezetőjétől foglalta össze, hogy mitől volt annyira más az alkalom, mint a korábbiak.

Először láthatta a színeket egy testvérpár

A tökéletes látással született emberek számára természetes, megszokott, hogy mindent a maga ragyogó, színes valóságában szemlélhetnek.

Júliusi meghívó a rákosmenti klubra

Új helyszínen lesz a XVII. kerületi Lámpás Klub következő klubdélutánja. A júliusi alkalommal a szembetegségekről fog előadást tartani Kiss János, akivel lehetőség lesz majd személyes konzultációra is.

Júniusi élménybeszámolók Rákosmentéről

Június elején egy óvodában jártak a rákosmenti lámpások, valamint egy eseménydús klubnapot tartottak, új helyszínen. Ezekbe nyerhetünk betekintést a lámpások beszámolójából.

Fekete István emlékverseny

Az Ajkai Látássérült Klub, már 16. alkalommal szervezte meg a Fekete István emlékversenyt a Nagy László VKSZK-ban. Idén június 18-án kilenc csapat részvételével zajlott a vetélkedő. A résztvevők a Dunántúl nagyvárosaiból érkeztek, akiket Horváth Árpádné klubvezető köszöntött a szervezők nevében.

Klubnap lesz Kispesten

Június utolsó hetében is mindenkit sok szeretettel vár a kispesti Lámpás Klub. Az izgalmas témák mellett, a korábban nagy sikert aratott kvíz is megismétlésre kerül.