Hírek

Braille olvasásverseny

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2016. április 30-án, szombaton rendezi meg a tavaszi országos Braille olvasásversenyt.

Nőnapi köszöntés az I. kerületben

Rendhagyó ünnepségre került sor a budavári mozgássérültek és a lámpás klubok részvételével a Budavári Művelődési Házban. Az alkalom a nőnap köré épült fel, valószínűsíthetően többen is itt kaphatták meg az év első nőnapi köszöntéseit.

Újdonság a masszázs háza tájékáról

Örömmel számolunk be arról, hogy 2016. március 29-től új masszázs helyszínt tudunk nyitni a Schweitzer Albert Idősek Otthonában.

Készíttessen gyógycipőt!

Megismételjük az elmúlt év nagy sikerű akcióját! 2016. március 31-én a Láthatár Segédeszköz boltban azoknak, akik közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, lehetőségük lesz díjmentesen gyógycipőt készíttetni.

Felmérés a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásáról

Kedves olvasóink, tagjaink! Egy pécsi orvostanhallgató, Gintli Eszter kérését tolmácsoljuk. A Pécsi Tudományegyetem MediSkills Laborjában végez kutatást, mely során a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásában szeretnének javulást elérni. Ehhez kéri az Önök segítségét egy kérdőív kitöltésével.

100. szülinapot köszöntöttünk a VGYKE-ben!

A VGYKE legidősebb tagját köszönthette Óbudán nagy örömmel Fodor Ágnes és Vasné Terike a kerület mentora! Fodor Ágnes számol be a köszöntésről.

A VGYKE-nél 2016-ban fókuszban a látássérült gyerekek

Az elmúlt néhány hétben a VGYKE elnöke és az egyesület szolgáltatásainak csoportvezetői tájékoztatást nyújtottak a Vakok Iskolájának és a Gyengénlátók Általános Iskolájának tanárai és gyógypedagógusai számára.

Meghívó!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete elnökeként szeretettel meghívom Önt egyesületünk elnökségi ülésére!

Látássérült édesanyák védőnői gondozása

Nagy Dorina a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar végzős védőnő hallgatója. Szakdolgozatát a látássérült édesanyák felmerülő nehézségeiről és védőnői gondozásukról írja. Kérjük azon látássérült édesanyákat, akik gyermeküket az elmúlt 15 ÉVEN BELÜL szülték, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék Dorina munkáját!

Lámpás Klub a Körkép műsorán

Az Újpesti Közéleti Televízió 'Körkép extra' című műsorában közel húsz perces beszélgetést készítettek a kerületi klub két szervezőjével. A beszélgetés nem csupán a helyi ügyekről szólt, hanem sok olyan kérdést is boncolgatott, amely túlmutat a helyi klub ügyein és minden más klub és úgy általában a látássérültek életével is kapcsolatban áll.

Felhívás az INFOALAP diákpályázatán való részvételre

Vak, vagy gyengénlátó felső tagozatos, középiskolás vagy egyetemista vagy? Használod a JAWS-t, a MAGic-et, a BeLin-t vagy a Lapról hangra oldalt a mindennapokban? Akkor ez a pályázat Neked szól!

Nem formális tanulással a fogyatékossággal élő fiatalok aktív szerepvállalásáért

Az Együttható Egyesület által megvalósított „Change your attitude” című program általános célja a fogyatékossággal élő fiatalok társadalmi integrációjának, aktív társadalmi szerepvállalásának elősegítése volt, az Önálló Életvitel Mozgalom filozófiáján alapuló képzés és képességfejlesztő tréningen keresztül.

Igényfelmérés családok számára

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) szeretne segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akik látássérültként gyermeket, vagy látássérült gyermeket nevelnek.

Egészségmegőrző nap a KMO-ban Kispest Lámpásaival

Egészségmegőrző nap volt Kispesten az elmúlt hétvégén. A rendezvény lebonyolításában aktív szerepet vállaltak a Láthatár Bolt munkatársai és a VGYKE kispesti szervezői.

Információ a tagdíjbefizetésről

Kedves Tagtársunk! Ezúton szeretnénk Önt tisztelettel tájékoztatni a VGYKE 2016. évi tagdíjának befizetéséről.

“Erős stratégiai szövetség az, ami minket 10 éve összeköt!”

Példaértékű modell az az együttműködés és stratégiai szövetség, amely a VGYKE-t és a hat kistérségi egyesületet összeköti immáron 10. éve - hangsúlyozza Fodor Ágnes, az egyesület elnöke.

Március 5-i félfogadási rendünk

Tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat, valamint a hírlevél olvasóit, hogy a VGYKE Központi Ügyfélszolgálati irodája (1146 Budapest, Hermina út 57) 2016. március 5-én, szombaton 8-16 óra között tart nyitva.

Fánkok, boszik és lírai levezetés (a XIII-XIV. kerület februári programjai)

Izgalmakkal és meglepetésekkel teli február áll az angyalföldi és a zuglói Lámpás Klubok tagjai mögött. Megtudhatták milyen egy klubdélután csőtöréssel fűszerezve, megismerhettek valamennyit a boszorkányság történetéből és közreműködtek egy hangulatos irodalmi teasarok felavatásában.

Hegedűs a háztetőn

Színházi előadás audionarrációval és jelnyelvi tolmáccsal 2016. március 4-én, 19 órakor a Vígszínházban.

A Szerencsejáték ZRT. önkéntesei segédkeznek idén a VGYKE közösségi programjain

Várhatóan a VGYKE mintegy 25 közösségi programján és rendezvényén fognak önkéntes munkát végezni a Szerencsejáték ZRT. munkatársai – mondta, el Fodor Ágnes a VGYKE elnöke.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséghez csatlakozott a FESZT

Jelentős döntést hozott a FESZT elnöksége a 2016. február 15-i ülésén - mondta el Fodor Ágnes a FESZT alelnöke.

Ingyenes szemüvegkeretek

Kedves Tagjaink, Olvasóink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Egyesületünk felajánlásként ingyenes szemüvegkereteket kapott a Csengery utcai Rendelőintézettől.

Pályázati felhívás!

Keressük az ország kreatív, élénk fantáziával megáldott és remek kézügyességgel rendelkező alkotóművészeit! Ha úgy érzed, hogy birtokodban vannak ezek a készségek, felhívásunk Neked szól!

Nagyítókkal az élvezetes olvasásért

Rendkívül hasznos nagyítók tehetik könnyebbé a látássérültek életét. A Láthatár Segédeszközboltban is beszerezhető eszközökről egy kis termékbemutató cikkel készültünk.

A képen egy laptop látható, melyhez két embert rajzoltak, akik nem tudják kezelni és segítséget kérnek

Rákosmenti meghívó

Sok szeretettel invitálunk következő klubnapunkra, amelyet 2016. március 1-jén, kedden délután 15:00-tól tartunk az Újlak utcai Családsegítőben.

Februári beszélgetés Kispesten

Miben segíthet az Egyesületünk Támogató Szolgálata? Hogyan lehet igényelni a szolgáltatásaikat? Ezekről és a farsangról beszélgettünk a kispesti Lámpás Klub februári klubnapján.

Példaértékű döntések Kispesten és Rákosmentén

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete nagy örömmel üdvözli és köszöni Budapest XVII. kerülete és XIX. kerülete képviselőtestületeinek döntését, mellyel az egyesületünk „Közösség Lámpásai” mentori hálózatát közvetlenül is támogatják.

Meghívó egy különleges márciusi klubnapra

Az egész délutánt át fogja szőni a nők iránti tisztelet. Elfogadta a meghívásunkat Szabó Gábor zongoraművész, a klasszikus jazz műfaj képviselője. A zenével összhangban Kulman Tibor adja majd elő az alkalomhoz illő saját verseit. Meghívtuk továbbá Fodor Mónika esélyegyenlőségi referenst, a polgármesteri hivatalból.

Az Ázsiai Művészeti Múzeumban jártunk

Ismét útra keltünk egy újabb kaland felé a klubtagjainkkal február 23-án. Ezúttal a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban néztünk körül. Nem csupán nézelődtünk, hanem kirakóst játszottunk, és kipróbáltuk szaglásunkat is.

Tanulhatnak-e az orvosegyetemeken hallás-, látás- vagy mozgássérültek?

Az orvosok diverzitása javítja az ellátás színvonalát, mégis kevés az orvosok között a fogyatékossággal élő. Mi az egyetemi képzés felelőssége?

Legyen a munkatársunk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel 1 fő munkatársat keres Budapest XIII. kerületében!

Látogatás a Rendőrmúzeumban

Az újpesti Lámpás Klub több programot is szervezett februárra. Ezek közül az első a Rendőrmúzeum volt, ahol február 17-én jártak. Egy jó hangulatú tárlatvezetésen megismerkedhettek a hazai bűnüldöző szervezet, a kriminalisztika és a bűnözés történelmével.

Mindennapi küzdelmek, ritka betegségek

Szakmai és ingyenes családi szórakoztató programok a Ritka Betegségek Világnapján.

Vakvezető kutyák szocializációja egy miskolci börtönben

Az országban egyedülálló program már több éve zajlik Miskolcon, ahol fiatalkorú fogvatartottak tanítják alapvető engedelmességre a vakvezető kutya tanoncokat. A tanítás és a tanulás kölcsönös, hiszen a képzés során nemcsak a kiskutyák tanulnak, hanem a velük való foglalkozás a fiatal elítéltekre is pozitív hatással van.

Farsangi klub a III. kerületben

Amíg kint eső és csípős hideg volt, a harmadik kerületi klubterem megtelt nagyon kedves emberekkel és olyan meleg, baráti légkört teremtettek, ami feledtette mindazt, ami az ajtón kívül volt. A terembe lépőket pezsgő légkör és egy nagyon finom lekváros fánk fogadta február 19-én.

Módosulnak a foglalkoztathatóságra vonatkozó feltételek

A kormány új szociális törvénymódosító csomagot állított össze, amely a megváltozott munkaképességűek számára már a nyolcórás munkavégzést is lehetővé teszi, miközben változatlanul megkapják az állami ellátást, csak szigorúbb ellenőrzés mellett - írja cikkében a vs.hu.

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink!
Heti rendszerességgel megjelenő hírlevelünk mindig az aktuális hónapra szól!

Váci farsangi forgatag

Kedves Tagtársaim! Szeretettel meghívunk a DULÁTE 2016. február 20-án, szombaton 14:00 órától a Madách Imre Művelődési Központ 8-as termében tartandó zenés-táncos farsangi mulatságunkra és batyubálra.

Látás és hallássérültek is – ők a siketvakok

A legutóbbi népszámlálás (2011) adatai szerint 3000-en mondták magukat siketvakoknak. 12000-en a látás és hallássérülésüket külön jelölték. Ilyenformán mintegy 15000-re becsülhető hazánkban azoknak az embereknek a száma, akik úgy élnek, hogy egyszerre látás és hallássérüléssel is küzdenek. A Siketvakok Országos Egyesülete az a szervezet, amely jelentős mértékben segíteni szándékozik őket. Gangl Tamással, az Egyesület Elnökével, valamint két munkatársával, Bodó Zoltánnal és Oláh Klaudiával beszélgettünk.

Speciális szolgáltatóközpont mozgáskorlátozottak részére

2015 decemberében nyitotta meg kapuit a Tóparti Fogyatékos Személyek Nappali és Átmeneti Ellátó Központ Agárdon, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola területén.

Meghívó farsangi klubnapra

Szeretettel hívlak benneteket 2016. február 19-én pénteken délelőtt 10 órai kezdettel tartandó Farsangi Klubnapunkra!
A helyszín változatlan, a Békásmegyeri Közösségi Ház kisterme: Csobánka tér 5.

Gyarapodni készül a Láthatár Bolt

Interjúsorozatunk záró részében segédeszközboltunk terveit helyezzük nagyító alá, melyekről Katona Zsuzsanna, a bolt vezetője mesél nekünk bővebben.

Februári klubdélután Újpesten

A szitáló esőben azon tűnődtem, vajon hányan jönnek el délután a tagjaink közül ebben a csúnya időben? Amikor sorra nyílt az ajtó és zsibongás hallatszott az üdvözlésektől, nagyon megörültem, mert nagyon hamar megtelt a terem a klub régi és új tagjaival.

Az Ügyfélszolgálat feladatkörei tavaly és idén

Interjúsorozatunk legújabb részében egyesületünk Ügyfélszolgálatának szakmai vezetőjét, Mészáros Gyöngyit kérdeztem a tavalyi év sikereiről és az idei év terveiről.

Kerekesszékkel a világ körül? Miért ne?

Rodrigo (saját bevallása szerint 25+ éves) Brazíliában született, jelenleg Svédországban él, és beutazta már a fél világot. Most pedig a másik felét akarja meghódítani - egy baleset után -, immár kerekesszékkel. Ráadásul mindezt már online is nyomon követhetjük a goodtimetorollon.com oldalon, ami egyben a világ kerekesszékeseinek első utazós-közösségi fóruma szeretne lenni. Bármi történjék is, ez a srác egy igazi megszállott! Nem az a típus, akit le lehetne beszélni bármiről is...

Sorsoltunk a Láthatár boltban

Február 5.-én megtartottuk a Hírlevelünkben is meghirdetett első sorsolásunkat, melynek nyertese januári vásárlóink közül került kisorsolásra.
A nyertes az Art Management Bt. lett.

Nyugat-Kelet farsangi koncert és show Kovács Gémes Juliannával

Szeretettel meghívjuk Önt és családtagjait, ismerőseit Kovács Gémes Julianna előadóművész által szervezett Nyugat-Kelet Farsangi bulijára, amelyre meghívást kapott a XV. Kerületi Látássérültek Klubja is.

Szülői összefogásból játszótéri játékok a mozgássérült gyerekeknek

Újabb játékokkal bővül a MagikMe eszköztára. Tavasszal egy homokozót, őszre pedig hintát terveznek a mozgássérült gyerekeknek a játszóterekre.

Klubnapi meghívó a XV. kerületbe

Kedves XV. Kerületi Látássérült Társunk!

A képen az M3 metró deák tér állomása látható, emberek szállnak ki az éppen érkező szerelvényből

Kerekesszékes mozgólépcsőt terveznek a 3-as metróba

Már a fejlesztési tárcánál van a 3-as metró felújításának engedélyezése. Mivel néhány megálló nem lesz akadálymentes, a Belügyminisztérium a Műegyetemmel próbál alternatív megoldásokat kidolgoztatni - derült ki egy írásbeli válaszból.

Révészképzést indít az ÖNÉ mozgássérültek számára

Azoknak az embertársainknak igyekszünk lelki és gyakorlati tanácsokkal szolgálni, akik fiatal vagy felnőtt korban váltak tartósan vagy végleg súlyosan mozgáskorlátozottá baleset vagy betegség miatt, és kerekesszéket használnak.

Kezdik belátni a főnökök, nem kell félni a fogyatékossággal élő dolgozótól?

Az ezredforduló óta folyamatosan növekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya. Tavaly már csaknem minden negyedik rokkant személyt foglalkoztattak. Bár ennek ellenére még mindig messze vagyunk az EU 40-50 százalék közötti átlagától, a változás komoly előrelépésnek tekinthető.

“Tiszteletbeli nagykövet”

A Vakok és Gyengénlátók Cseh Országi (Vsetíni) Szervezete mintegy 30 tagja látogat el az MVGYOSZ székházába, május 16-án, hétfőn. Ezért várjuk olyan látássérültek jelentkezését, akik Tiszteletbeli Nagykövetként tudnának, és szeretnének beszélgetni vendégeinkkel.

“A nehézségek tagadása nélkül, pozitívan”

Szeretettel ajánljuk Önnek a nyolcadik EMMA Műhelyet, amelyen ezúttal Horváthné Dunaveczki Leona szociológus, négy gyermekes vak édesanya lesz a vendég.

Szállítás és személyi segítés 2016-ban is!

Következő cikkünkben egyesületünk Támogató Szolgálatát, s annak 2015-ös eredményeit, valamint idei célkitűzéseit ismertetjük Önökkel.

Napi bevásárlás látássérültként

A vásárlás volt a téma az újbudai Lámpás Klub februári klubnapján. A kedvelt boltokon kívül a különböző jellegű boltok előnyei és hátrányai is szóba kerültek, valamint azok a vágyott módosítások, amelyek a látássérült vásárlók számára kényelmesebbé tennék a vásárlást vagy éppen vásárolhatóvá tehetne eddig nem látogatott boltokat.

“Belső fejlesztésen munkálkodunk”

Interjúsorozatunk a Lámpás Klubok vezetőivel, Mészáros Ágnessel és Eleki Abigéllel folytatódik. Cikkünkből kiderül, hogy milyen eredményekkel zárták a tavalyi évet és min javítanának idén, hogy a lámpás közösség még hatékonyabban működhessen.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa által kiírt pályázat

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 2011-ben díjat alapított, amelyet kétévente átad azoknak a településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.

Érthetően beszélgethettünk a cukorbetegségről

Megtelt a harmadik kerületi Lámpás Klub által használt terem január 22-én. Bár a szokásosnál is több asztal volt előkészítve, meglepő módon még ez sem volt elegendő, akkora volt az érdeklődés az aznapi előadás iránt. A téma a cukorbetegség volt, de az előadás után személyes konzultációra is lehetőség nyílt.

Új tervek a masszázs szolgáltatás háza táján

"Mivel a masszázs nem csak kényeztetés, hanem sok esetben gyógyító terápia is, ezért a VGYKE úgy gondolta, több okból is érdemes ezzel foglalkoznunk" -vallja Kiss Erika, egyesületünk masszázs szolgáltatásának vezetője.