Hírek

„A magyar nyelv kihívás, de megtanulható”

Tara, a külföldi fiatal lány 1 éve tanul Magyarországon. Imádja Budapestet és a zene segítségével szeretne a társadalom értékes tagjává válni. Pozitív hozzáállása mindannyiunk számára útmutatást adhat.

Az Értékpont Magazin beszámolója

Az Értékpont társadalmi felelősségvállalási programja révén hozzájárult 21 diák nyári táborozásához. A szemléletes beszámolót itt olvashatja.

Zorán koncert a látássérültekért

Októberi budaörsi koncertje teljes bevételét a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének ajánlotta Sztevanovity Zorán.

Siker a köbön – de mégis hogyan?

Korábbi hírlevelünkben már említettük, hogy ACDC programunk keretében olyan vendégek meghívását tervezzük, akik sikeres életútjukkal és karrierjükkel inspirációt nyújthatnak a diplomás látássérültek számára. Végre eljött az idő, íme, az első rendezvényünk!

Csörgőlabda Eb: két hét múlva kezdődik

Azzal a nem titkolt céllal rendezi meg Magyarország szeptember 24-28. között a B-csoportos csörgőlabda Európa-bajnokságot, hogy hazai pályán a férfi vagy a női válogatott kiharcolja az A-csoportba jutást, és maradjon esélye a riói paralimpia indulási jogának megszerzésére.

“Kezdjetek piacra járni!”

Piacok Napja néven indít útjára hagyományteremtő rendezvényt 2014. szeptember 13-án Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren a Nem Adom Fel Alapítvány.

Boltunk legfrissebb hírei

Kedves Vásárlóink! Segédeszköz boltunkban egyes termékeink most 15%-os árengedménnyel kaphatóak.

“Nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszul legyek”

Balogh Rózsa négy hónapos volt, amikor kiderült: soha nem fog látni. A vak nő egy 26 négyzetméteres lakásban él kétéves kisfiával, akit egyedül nevel. Emellett dolgozik és azt tervezi, hogy még tanulni is fog. Videóriport.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni. A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Szabó Nikolett aranyérmes a látássérült cselgáncs VB-n!

Szabó Nikolett a 70 kg-os súlycsoportban megnyerte a látássérültek cselgáncs-világbajnokságát az egyesült államokbeli Colorado Springs-ben, és ezzel kijutott a riói paralimpiára, írja az MTI.

Videojáték látássérülteknek

Ámbár az elmúlt években több, látássérültek és kifejezetten vak felhasználók számára készült számítógépes játékprogram is született, a francia DOWiNO fejlesztőcég "Egy vak legenda" címet viselő mobiljátéka újabb mérföldkő lehet a látássérültek számára a modern digitális technológia mind teljes körűbb használata és élvezete felé vezető úton.

Meghívó a ceglédi egészségnapra

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2014. szeptember 18-án, csütörtökön 9 órai kezdettel tartandó klubnapunkra, mely egyben egészségnapi rendezvény is.

Magyar sikerek Kanadában!

Fantasztikusan szerepeltek a mieink Edmonton-ban az Aquatlon Világbajnokságon, ugyanis mindhárom sportolónk dobogós lett. A legjobban Boronkay Péter szerepelt, aki elsőként ért célba.

Magyar találmány segít a vakoknak

A jövőben Aurorát használhatnak majd fehér bot mellett? Kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhetnének a vakok Gombár Tibor, Jakub János és Menyhárt Hunor közös fejlesztésű eszközének köszönhetően.

A Láthatár bolt hírei

Kedves Vásárlóink! Nyár végi termékajánlatunkat és akcióinkat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani.

230 éve nyílt meg az első vakok intézete

Kétszázharminc éve, 1784. szeptember 1-jén nyílt meg Párizsban a világ első, vak gyermekeknek szervezett intézete és iskolája.

Fény az éjszakában

A Szépművészeti Múzeum kéthavonta csütörtök este hosszabbított nyitva tartással (18.00-22.00 óra között) és különböző programokkal várja látogatóit. A soron következő, szeptember 18-ai alkalom témája a LUXUS.

Okostelefon látássérülteknek

A Samsung bemutatta az első olyan tartozékokat, amit a fogyatékkal élő és látássérült felhasználóknak szán és a Galaxy Core Advance okostelefonnal lesz kompatibilis.

Segédeszköz bemutató és vásár Szentendrén

2014. április 28-án délelőtt kitelepültünk a Láthatár bolt válogatott kínálatával a Szentendrei Gondozási Központba.

Egy újabb remek nap a Lámpás Klub életében

Július 5-én a XVII. kerület, a szentendrei és a kispesti Lámpások bekapcsolódtak a Mozgássérültek Egyesülete által szervezett hajókirándulásba, ami Budapestről Szentendrére ment.

Meghívó

A HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. szeretettel meghívja Önt a Fogyatékkal élő friss diplomások munkaerő-piaci integrációját vizsgáló kutatás fókuszcsoportos beszélgetésére, amelyet a TÁMOP-4.1.3-11/1-2011-0001 "Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése" második ütemének keretén belül valósítanak meg.

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő

Lassacskán külföldön is kezdenek ráébredni arra, hogy nem csak vékony és kövér emberek léteznek. Behunyhatjátok a szemeteket, befoghatjátok a fületeket, a sérült emberek akkor is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igenis igényük van a divatra és a stílusra.

Ősszel jön a Rehab Critical Mass

A fogyatékkal élő embereket ellátó rendszer ezer sebből vérzik. A legsúlyosabb, hogy csak hétfőtől péntekig, nyolctól négyig foglalkoznak velük, utána mintha megszűnnének létezni.

Karrier, kitartás, kiteljesedés?

Igenis létezik! Ha Te is egy olyan munkáról álmodozol, amiben látássérült diplomásként a számodra legmegfelelőbb munkakörben teljesedhetsz ki, tanulj a „legjobbaktól”!

A vakoknak nem szánalomra, hanem segítségre van szükségük

Erre szerették volna felhívni a figyelmet azon a jótékonysági kerékpártúrán, amelyet a napokban rendeztek meg a Balaton körül.

Kincstár Kupa Miskolcon

A Magyar Államkincstár által minden évben megrendezésre kerülő Kincstár Kupa eseményre az idén Miskolcon került sor.

Kirándulás a vakok kertjében

Zugló lámpásai a vakok kertjébe szerveztek kirándulást június 18-án. A séta előtt a lámpások a gyógynövényekről olvastak fel és beszélgettek el a klubtagokkal.

Érzékenyítés az Ady Endre Művelődési ház nyári táborában

"Az "Így kerek a világ" című esélyegyenlőségi nap sikerén felbuzdulva felkérést kaptunk a már hagyományosnak mondható nyári táborban egy érzékenyítő nap megszervezésére és lebonyolítására" -meséli Abigél, Újpest Lámpásainak közösségi mentora.

Pörög a fogyatékossággal élők dizájnvendéglője

Egy vállalkozás, amely úgy áll bele a piaci versenybe, hogy abból az adottságából kovácsol előnyt, ami első ránézésre sokak szerint akár a létét is megkérdőjelezhetné. Amely úgy nyereséges működésének gyakorlatilag első percétől kezdve, hogy éppenséggel a tartós üzleti sikertelenséget sem lehetne feltétlenül kudarcként értelmezni. Amely veszteségével sokkal többet veszítene az elmaradt profitnál, de amely számára mégsem a pozitív pénzügyi eredmény a legfontosabb. A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.

2014-ben is Ability Park!

Idén is várja a szigetlakókat az Ability Park. A Sziget Fesztiválon augusztus 13-17 között játékos formában bárki kipróbálhatja, hogy milyen lehet látássérültként focizni, kerekesszékesként közlekedni vagy siketként kommunikálni. A játékok kipróbálása ingyenes!

Majmok és egyéb állatfajták

"Örömmel jelenthetem be, hogy 2014. július 14-én ismét egy nagyon jó hangulatú csapat gyűlt össze a XIII. kerületi Közösség Lámpásai jóvoltából." Szikora Szilárd kispesti közösségi mentor beszámolója.

Szokatlan módon bicikliznek a sztárok

Több hazai híresség is csatlakozott a Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balaton körüli kerékpártúrájához, ahol tandembiciklin, látássérültekkel tekernek majd együtt.

A gyűrű, mely olvas a vakoknak

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) fejlesztői megint bizonyítottak. Egy olyan mutatóujjra rögzíthető eszközzel álltak elő, mely felolvassa a nyomtatott szöveget a látássérülteknek. Ez lehetővé teszi majd, hogy a Braille írás mellett más módon is hódolhassanak az olvasás örömének.

Gyógymasszőröket keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Ligetszépe Masszázs Központ néven új szolgáltatást indít.

Nyitvatartás változás

Fontos, közérdekű információ!

ACDC „Találd meg a helyed!”

Irány a munka világa! Akadálymentesített fejlődési lehetőség az ACDC programmal!
Ha felsőfokú tanulmányait végzi, vagy épp befejezte, és már a legjobb úton halad afelé, hogy a tehetségét kibontakoztassa és saját maga és a világ hasznára fordítsa, de még hiányzik valami...?

Véleményeket várunk tagjainktól

A VGYKE jelölőbizottsága 2014. július 21-től megkezdte munkáját. Feladatuk a VGYKE 2014. október 18-án esedékes tisztújító választóközgyűlésének előkészítése és a tagság véleményének és javaslatainak összegyűjtése és összegzése.

Újabb sikeres projektet zártunk – Szakmai képzéseket valósítottunk meg az egyenlő esélyű hozzáférésért

2013. májusa és 2014. júliusa között valósította meg a VGYKE a "Tudás és kompetencia 2.0" - Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért című TÁMOP-5.4.6.A-12/1-2013-0002 kódszámú projektjét.

Száguldás, jet-ski-szerelem

"Hát eltelt egy év… Ahogy közeledett a július 19-e, egyre fokozódó izgalommal vártam, hogy a tavalyi, első jet-skizés után újra ott lehessek." Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a ParaJet-Ski Kupát Dunaharasztiban. Milyen élmény ez egy kerekesszékes számára? Szubjektív beszámoló Tóth Tímeától.

Fogászati centrumot adnak át

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati kezelése speciális körülményeket igényel, ezért olyan komplex centrumot hoztak létre, amelynek infrastrukturális háttere biztosítja a megfelelő ellátást. A pácienseket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni.

Aktív élet

Továbbfejlesztették a Vakok Állami Intézetében a látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásait. Állapotfelmérés és funkcionális látásvizsgálat a legmodernebb eszközökkel.

A repülés élménye mindenkié!

A LÁSS Egyesület tagjainak nem mindennapi élményben lehetett része július 7-én. A sárkányrepülés pillanatait Vaszlovics Dávid osztja meg velünk személyes élménybeszámolójában.

Fotópályázati felhívás!

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület fotópályázatot hirdet családoknak, baráti társaságoknak, egyesületeknek, mindenkinek, akinek fontos az integráció kérdése.

A Láthatár bolt hírei

Boltunk mindig újabb akciókkal igyekszik a visszajáró és az új vásárlók kedvében járni. A segédeszközök mellett konyhai eszközökkel és játékokkal is találkozhatnak. Forgalomban lévő termékeink felhozatala színes, a bolt honlapja pedig hamarosan új köntösbe bújik.

Álláskeresési tréning

Csákvári Éva a NYITOK program keretén belül ingyenes álláskeresési tréninget tart az érdeklődő LÁSS tagoknak.

Kilesés a sáncok mögül

"Szerencsés vagyok, hogy ide kerültem. Kevesen mondhatják el magukról, hogy a munkájuk szerelem volt első tapasztalásra. Még kevesebben, hogy valami olyanban leltek új hivatást, ami majdhogynem teljesen eltér az eredeti pályájuktól." Susovich Erika beszámolója első tapasztalatairól érzékenyítőként.

Tégy jót!

"Jó tett helyében jót várj!" -tartja a mondás. Mégis, sokan vannak, akik erejükön felül teljesítve, úgy tesznek jót másokkal, hogy cserébe nem várnak semmit. A sérült emberek összetartása gyakran a segítségnyújtásban is megmutatkozik, bajba jutottak segítenek a bajba jutottakon.

Meghívó a táncházba

A Fehér Bot Alapítvány a „Hagyományok útján” című pályázati program keretein belül táncházat rendez Debrecenben. Táncbemutatóval, pogácsával és üdítővel várják az érdeklődőket július 21-én.

Akadálymentes világháló

Valakinek csak egy kattintás, másnak igazi kihívás egy honlapot átböngészni. A VGYKE térítésmentes képzésén elsajátítható a tudás, mellyel akadálymentes weboldalt hozhatunk létre. Szántai Károly informatikussal beszélgetünk, aki a képzés vezetőjeként beavat minket a kulisszatitkokba.

Több jogot kaphatnak a segítő kutyák

Az alapvető jogok biztosa szerint előrelépés történt a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák alkalmazását érintő szabályozásban, Székely László ugyanakkor úgy látja, hogy a gyakorlatban továbbra is vannak még ellentmondások.

Nyelvtanár kerestetik!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel megváltozott munkaképességű munkatársakat keres angol, francia és német nyelvoktatás munkakörbe.

Vízre szálltak a látássérültek

Milyen az evezés annak, aki csak érzi és hallja a víz csobogását? Megtapasztalhatták a látássérültek Mártélyon. Egyedülálló élményben volt részük a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete tagjainak, akik vasárnap Mártélyra utaztak, hogy kenutúrán vegyenek részt a Holt-Tiszán.

Meghívó egy ínycsiklandó klubdélutánra

Kedves Tagok és érdeklődők! Következő, júliusi klubnapunkat rendhagyó módon nem az egyesület székhelyén tartjuk, hanem egyik tagunknál, egy bográcsozás keretében.

Esélyteremtés és nyitottság

Tegnapi cikkünkben már említést tettünk esélyteremtő képzésünkről. Az ismeretek bővítése érdekében egy interjúval teszünk pontot az i-re. Németh Zsuzsanna látássérült pszichológus és tréner elmeséli, hogy hogyan lehet egy ilyen képzés után a lehető leggazdagabb tudással távozni.

A képen az épület hátsó része látható a főútról, melyet az újpesti Klub eddig használt

Klubnapi meghívó

Kedves Klubtárs!
Sok szeretettel meghívunk Téged és kísérődet az Újpest közösség lámpásai következő klubnapjára, mely július 2-án, szerdán 15 órai kezdettel kerül megrendezésre.

“Az akarat és a küzdés messzire visz…”

Május végén kezdődött és június közepe táján fejeződött be a VGYKE "Egyenlő esélyű hozzáférés lélektani összetevői" című akkreditált képzése. Az egyesület dolgozóiból és más - hasonló területen - tevékenykedő ép és fogyatékossággal élő személyekből verbuválódott csapat hamar összekovácsolódott. Élménybeszámolóval engedünk most betekintést a kedves olvasó számára.

Versenybeszámoló – Paratriatlon EB

Ideális időjárási körülmények között zajlottak le a paratriatlon versenyek. Boronkay Péter és Lengyel Zsófi 5. helyezést ért el, Balogh Zoli pedig Peti mögött néhány másodperccel a 7. lett. Minden magyar versenyző kihozta magából a maximumot.

“AC&DC – Találd meg a helyed!”

Felsőfokú tanulmányaid a végéhez közelednek, vagy az elmúlt pár évben fejezted be őket? Bizonytalan vagy, hogy merre indulj tovább? Dolgozni szeretnél, de úgy érzed, hogy még hiányzik valami, ami sikeressé tehetné az álláskeresést? AC&DC programunk lehet a megoldás számodra!

IJF-IBSA megállapodást írtak alá Budapesten

Nemzetközi sajtótájékoztatón írt alá együttműködési megállapodást a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetségével (IBSA) a látássérült judo támogatásáról a budapesti Papp László Sportarénában.

A Láthatár bolt hírei

Kedves vásárlónk!
A segédeszköz boltunkban kapható nagyítók széles választékát szeretnénk ismét figyelmébe ajánlani. Kattintson tovább a részletekért!