Hírek

Felavatták a Vakok Állami Intézetének tatai rehabilitációs központját

A fehér bot világnapján átadták a Vakok Állami Intézetének tatai rehabilitációs központját. Az intézményben negyvenöt embert képezhetnek bentlakásos formában. Az 1,7 milliárd forintos beruházás egy állami ingatlanon, a volt Dobi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola helyén valósult meg.

Ez az éjszaka végre mindenkié!

A nem akadálymentes közlekedés, a villogó fények, a szórakozóhelyek nem megfelelő elrendezése közel  68 ezer 18-35 éves fiatal, fogyatékossággal élő számára nehezíti meg az éjszakai életbe való bekapcsolódást. A Fehér Paradicsom Klub kezdeményezés célja egy olyan kulturális helyszín létrehozása, ahol az akadálymentesítés többet jelent egy akadálymentes mosdónál. A kezdeményezés egyik első lépéseként kerül megrendezésre október 15-én ’Az éjszaka mindenkié!’ rendezvény.

Támogassa a VGYKE-t pluszköltségek nélkül!

Egyesületünk is csatlakozott a Love ALL, Help ALL! nevű kezdeményezéshez, amely lehetővé teszi, hogy támogatóink, szponzoraink vásárlásaikkal pluszköltségek nélkül támogathassanak minket.

Pályázati kiírás

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítvány, együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, pályázatot hirdet Magyarországon tanuló, magyar állampolgárságú általános, közép, felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére, tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/ segédeszközök beszerzésének, egyéb az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása céljából.

A képen a csokimúzeum egyik csokifája látható

Tapintható és ízlelhető élmények, avagy változatok múzeumra és teára

"Felemás kezdés után kifejezetten emlékezetes folytatás jellemezte a szeptembert a XIII-XIV. kerület lámpásklubjának tagjai számára." -Susovich Erika beszámolója.

Az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány közleménye az Esélyegyenlítő projekttel kapcsolatban

Két hete zajlott le az a sajtótájékoztató, amely bemutatta az Esélyegyenlítő projektet a média és a látássérült emberek közössége képviselői, valamint a szakemberek számára. Az eseményt a média felfokozott érdeklődése kísérte, a vak és gyengénlátó emberek közösségét azonban felháborította, hogy a projekt lebonyolításakor figyelmen kívül hagyták a fogyatékosságügy alapelvét: „Semmit rólunk nélkülünk!”.

Gála koncert a Zeneakadémián

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke egyedülálló koncerten vett részt október 5-én, a Zeneakadémián. A "Gála koncert a Nemzetközi Lions Klub Igazgató Tanácsának tiszteletére" elnevezésű esemény előadói valamennyien a Zeneakadémia tanáraiként tevékenykednek.

Újpesten a védőnők között

Csukáné Polyák Erzsébet beszámolójából megtudhatjuk, hogy  Újpesten, a Király utcai gyermekrendelőben – Lajcsik Loretta kerületi vezető védőnő meghívására – védőnői értekezleten vettek részt egyesületünk tagjai a Mentorszülő Hálózat képviseletében. Az eseményre szeptember 25-én került sor.

Egészségmegőrzés és cukorbetegség

Újra klubdélutánt szerveztek a XI. kerület Közösség Lámpásai a Budapesti Művelődési Központ épületében október 6-án, ahol a cukorbetegségről, az étkezésről és a cukorbetegeknek készített segédeszközökről volt szó. Neumann Károly beszámolóját olvashatják.

Időskori látássérült emberek aktív tanulása

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2015. novemberében egy hét alkalomból álló foglalkozássorozatot szervez 50 év feletti, felnőtt korban részlegesen vagy teljesen látásukat vesztett személyeknek a társadalmi integrációjuk elősegítése érdekében.

Spirálház Újpalota – Kapcsolatteremtésben a szülősegítő munkatársak

Két éves felújítási program zárásaként, kétnapos rendezvénysorozat keretében, szeptember 25-én adták át a főváros XV. kerületében, a Zsókavár utcában az akadálymentesített Spirál Humán Központot. Hajdu László polgármester, illetve a városrész országgyűlési képviselője, László Tamás köszöntője után Czibere Károly, a szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár mondott avatóbeszédet.

Szeptemberi események Újbudán

Az újbudai klub a nyarat egy izgalmas klubnappal és egy kellemes kirándulással zárta. Az alábbiakban erről a két programról lesz szó, bízva abban, hogy az ismétlésekről sem akar majd senki lemaradni.

A rákosmenti lámpások klubnapi meghívója

Kedves Klubtársunk! Sok szeretettel invitálunk következő klubnapunkra, melynek időpontja: 2015. október 6., kedd délután, 14-16 óra között.

Látogatás a Heim Pál Gyermekkórházban

A VGYKE keretében 2011 óta működnek a látássérült mentorszülők. Ezúttal is az aktív segítségünket szerettük volna indítványozni a gyermekkórháznak, tapasztalataink szerint ugyanis sok intézményben nincs megfelelő tapasztalat arra vonatkozóan, hogy miként is foglalkozzanak a látássérültekkel, vagy a látássérült gyermeket nevelő szülőkkel.

Közösen egymásért

A Mobilitási Hét alkalmából a Budapesti Közlekedési Központ a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával (FESZT) közösen hívja fel a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek közlekedésére.

Tanfolyam az életért

Egyesületünk Mentorszülő Hálózatának egyik tagja, Erzsike egy ingyenes elsősegély tanfolyamon vett részt szeptember 12-én, a Zuglói Civil Házban. A Válaszkész Szülők Egyesülete által szervezett eseményen a résztvevők megismerkedhettek az elsősegély alapjaival. Csukáné Polyák Erzsi egyedüli látássérültként vett részt a tanfolyamon, és most beszámol személyes élményeiről.

Segédeszköz bemutató Cegléden

Tisztelettel meghívjuk tagjainkat a 2015. szeptember 29-én kedden, 10 órai kezdettel tartandó segédeszköz bemutatónkra.

Válassz! Válts! Variálj! – Autómentes Hétvégét tartottak

A Budapesti Közlekedési Központ 2015. szeptember 19-20-án rendezte meg az országos Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez kapcsolódva az Autómentes Hétvége programsorozatot. Az eseménynek idén is az Andrássy út adott otthont, a kétnapos programsorozatot Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nyitotta meg. Egyesületünk tagjai is képviseltették magukat a rendezvényen.

Új termékek a segédeszközboltban!

Új termékek kerültek a Láthatár Segédeszközbolt polcaira. A különböző nagyítókhoz és órához most jutányos áron juthatnak hozzá a vásárlók.

Kirándulás a Grassalkovich Kastélyba

"A rákosmenti klub kirándulást szervezett a gödöllői Grassalkovich Kastélyba szeptember 9-én, melyre nyolc klubtagunk tartott velünk. Az esemény iránt más kerületekből is jöttek érdeklődők, mint például Nagytétényből és Csepelről." -Acsay Péter és Kray Zsuzsa beszámolója.

Elégedettségi felmérés

Tisztelt tagunk, olvasónk! Elégedettségi felmérést készítünk weboldalunkkal kapcsolatban, és nagyon fontos számunkra az Ön véleménye is! Kérjük, segítse munkánkat a további fejlődés érdekében!

Egyedülálló program: hallás- és látássérült gyermekekkel is foglalkoznak a Magvető utcai óvodában

A Magvető utcai óvodában első alkalommal nyílt lehetőség arra, hogy hallás- és látássérült gyermekekkel foglalkozhassanak. Az óvoda integrált foglalkoztatását segíti egy tiflo- és szurdópedagógus, akik a látás- és hallássérült gyermekek célirányos fejlesztését és foglalkoztatását segítik.

Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe

Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe, a Route4U magyar startup által fejlesztett világújdonságnak számító mobilalkalmazást sajtótájékoztatón mutatták be csütörtökön Budapesten.

Kérés Tagjainkhoz

Tisztelt Tagjaink! Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy ha az éves tagdíj összegét a levelünkhöz mellékelt postai csekken fizetik be, kérjük ügyeljenek a név, cím olvasható kitöltésére.

Akadálymentesített tanösvényt mutattak be Budapesten

A Pilisi Parkerdő Zrt. a hűvösvölgyi Nagy-réten mutatta be szeptember 11-én a felújított akadálymentesített tanösvényét. Az eseményen ott volt Puskás Antal látássérült túrázó is, aki jelenleg az Országos Kéktúrát teljesíti, és pont aznap érkezett Budapestre.

Pályázati kiírás XI. kerületieknek

A VGYKE Újbuda Önkormányzata támogatásával pályázatot hirdet az úgynevezett „Futár-távirányítók” pályázati úton történő ingyenes adományozása céljából. A pályázat keretében az Újbudán állandó vagy ideiglenes lakcímmel élő látássérültek térítésmentesen juthatnak hozzá egy „Futár-távirányító” néven ismertté vált készülékhez.

Újpesten, a Lámpásoknál

"Lassan már egy hónap is eltelt azóta, hogy a XVII. kerületi Lámpásoknál jártam, ahol is az ott elhangzottakon felbuzdulva, az újpestiek meghívtak: menjünk el hozzájuk is, mutassuk be a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózata tevékenységét és osszuk meg velük tapasztalatainkat." - Csukáné Polyák Erzsébet beszámolója.

Gombnyomásra hív segítséget az idősbarát mobil

Kifejezetten időseknek és gyengénlátóknak készített okostelefont a cseh Evolveo. A készülék egy végletekig lebutított Android operációs rendszert futtat, és beépített SOS-hívás funkcióval rendelkezik.

Gyászjelentés

Nagy megrendüléssel és mély fájdalommal tájékoztatjuk tagjainkat, olvasóinkat, hogy 2015. 08. 27-én Nemes Szabolcs kollégánk elhunyt.

Sorstársi segítés és mellékállás

A mentorszülők rendszeresen találkoznak olyan szülőkkel, akik gyermekük speciális helyzete miatt komolyabb kihívásokkal néznek szembe, mint egy ”átlagos” gyermek szülei. Most Bazsi és családja történetét ismerhetik meg az olvasók.

Louis Braille Támogató Szolgálat

A támogató szolgálat célja a fogyatékos személy önrendelkezésén alapuló önálló életvitelének megkönnyítése, elsődlegesen a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítésével, valamint önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása.

Gépkocsivezetőt keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) Louis Braille Támogató Szolgálata azonnali kezdéssel munkatársat keres gépkocsivezetői pozícióba.

Idegenvezető vakvezető

Bolt, munkahely, otthon. Helyszínek melyek útvonalát egy vakvezető kutya a mancsából kiolvassa. De mi van akkor, ha hirtelen a megismert, kitapasztalt tájból egy vadregényes, addig ismeretlen "elemekkel" megspékelt akadálypálya kerekedik, fesztivál módra?

Kirándulás és retrómozi – búcsúzunk a nyártól

"Augusztusban is érdekes programok várták a XIII-XIV. kerületi klub tagjait. 5-én egy kirándulással indítottuk a hónapot a festői Szentendrére, ahova az újpesti tagokkal közösen látogattunk el." -Susovich Erika beszámolója.

Mint a legfinomabb hangszerjáték

Nem vágyik sem meggazdagodásra, sem hírnévre, és közel hatvan éve erőn felül dolgozik a betegekért. Több száz gyerek köszönheti neki, hogy most egészséges.

„Tudni kell azt, hol tartasz.” – Beszélgetés Szilvágyi Gergellyel első, önálló, Fénnyel írom című fotókiállítása alkalmából

Szilvágyi Gergely 32 éves, nagyon sokoldalú, kerekesszékes fiatalember. Első önálló fotókiállítása kapcsán beszélgettünk, de sokkal többről, mint fényképezésről. Az élethelyzetéről, önismeretről, lelki akadálymentesítésről és a fogyatékossággal élők lehetőségeiről, körülményeiről egyaránt.

Közkívánatra! Újdonság!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a VGYKE új szolgáltatással áll tagjai és az érdeklődők rendelkezésére. A közgyűlésen megfogalmazódott az igény, hogy a számítógéppel nem rendelkező tagjainknak nagy segítség lenne, ha a hírlevelet, illetve az egyéb információkat emberi hangon felolvasva, telefonon keresztül tudnák meghallgatni.

Hangos-kép

Új rovattal jelentkezik a Hírlevél és a Hírmondó. Érzékenyítő kolléganőnk, Susovich Erika ötlete alapján minden héten egy-egy festményt mutatunk be szavakkal.

Augusztus 20. Államalapítás Ünnepe

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete kellemes pihenést kíván az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából!

A Mentorszülő Hálózatról mesélt egy szülő

A közelmúltban – mint látássérült mentorszülőt - felkért a VGYKE vezetése, hogy augusztus 4-én, délután menjek el a XVII. kerületi lámpásokhoz, hogy bemutassam a Mentorszülő Hálózatot" -Csukáné Polyák Erzsébet beszámolója.

Magyar találmány sikere Amerikában

Kissároslaki István tervezett egy környezetbarát autót a kerekesszékeseknek, de nem tudott megjelenni a piacon. Egy amerikai ügyvéd viszont pár éve betársult, és most meghódítják az amerikai elektromosautó-piacot. Még Barack Obama is rajong a mini autóért.

Dal született egy kezdeményezéshez

„Jól és sokat ad, aki adománnyal mosolyt is ad!” Ganyi Károly, a 31 éves fiatalember üvegcsont betegséggel küzd, melynek következtében rendkívül könnyen törnek a csontjai. Kerekesszékben éli mindennapjait és küldetésének tekinti, hogy maga is segítsen a rászoruló, beteg embereken.

A látássérültek számára is elérhetővé válik a Vatikáni Rádió honlapja

A Vatikáni Rádió honlapjához újabb linkeket kapcsoltak, amelyek elősegítik a gyengén látók hozzáférését a portálhoz – számol be a rádió.

Nyári szüneten a Lámpások

A Közösség Lámpásainak nyári tevékenységével kapcsolatban osztjuk meg közérdekű információinkat az olvasókkal.

Ingyenes telefonos lelkisegély szolgálat

Az emberek nehezen élik meg az évek múlását, a magányt, a feleslegesség érzését. Aki névtelenül fel tud hívni egy lelkisegély szolgálatot, szabadon elmondhatja gondolatait, élvezheti az értő meghallgatást, az anonimitást, a titoktartást.

Új célok a XIX. kerületi klub háza táján

Serény munka előzte meg a XIX. kerület klubnapját. A meghívók, kísérőlevelek elkészítése, kipostázása és a szükséges élelmiszerek, innivalók és egyéb használati tárgyak beszerzése után izgatottan vártuk a nagy napot.

A budapesti ügyfélszolgálati nyitva tartása

Tisztelt Tagjaink! Alábbi cikkünkben közérdekű információinkat olvashatják nyári ügyfélszolgálati nyitva tartásunkkal kapcsolatban.

A képen egy akadálymentesített sakktábla látható

Akadálymentes sakkdélután Újbudán

Akadálymentes sakkdélutánt szervezett a XI. kerületi klub július 9-én. Az esemény utólagos sikere váratlanul nagy lett, azóta is sokan keresnek meg minket egy ismétlés lehetőségével. Az alábbiakban egy rövid beszámoló következik a felejthetetlen és megismételhetetlen élményről.

Mozgalmas július a XIII.-XIV. kerületben

Színes programokkal zárták a nyár forró hónapját a XIII. és XIV. kerület Közösség Lámpásai. Látogatást tettek egy különleges kávézóbam, strandoltak Gárdonyban, és körbevonatozták a Margit-szigetet. Susovich Erika izgalmas élménybeszámolóját olvashatják.

Akadálymentes nap Újbudán

Július 22.-én a Kelenvölgyi Közösségi Házban a VGYKE kerületi klubja találkozót szervezett, ahol az akadállyal élők néhány képviselője és a közlekedéssel foglalkozó szakemberek cserélhették ki a gondolataikat. Az alábbi beszámoló egy kísérletet tesz visszaadni valamit abból, ami a találkozón elhangzott.

Láthatatlan érték Budapesten

A Batthyány téren kezdték az Erzsébet-nővérek a vak és gyengénlátó gyermekekkel való foglalkozást, innen költöztek fel a rendszerváltás környékén a Sváb-hegyre, a hajdani Dreher-villába.

Ösztöndíj pályázati lehetőség fogyatékossággal élő hallgatók számára

Augusztus 16-ig lehet pályázni a fogyatékossággal élő hallgatók ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíjprogram keretében a felvételt nyert ösztöndíjas 3 hónapig dolgozhat egy minisztériumnál.

NGM GINOP tájékoztató

2015. július 8-án a FESZT tagszervezeteként egy tájékoztatón jártunk, ahol a 2014 és 2020 közti Európai Uniós forrásokról kaptunk egy szűkebb áttekintést.

A kisember érdekérvényesítésének esélyeiről beszélgettek Újbudán

Az újbudai klub a kánikula miatt létszámban igen megfogyatkozva találkozott abból a célból, hogy az egyéni és kollektív érdekérvényesítés esélyeiről, lehetséges módszereiről beszélgessen egy szakértő vendéggel július 7-én. Tömör összefoglaló következik az elhangzottakból.

Tomori Pál Általános Iskola – Érdekes kérdések

"A XIII. kerületi József Attila Művelődési Házban tartott Esélyegyenlőségi nap programjából kimaradt osztályokat érzékenyítettük tavasz végén Verával, Zsuzsával Lacival és Péterrel a Tomori Pál Általános Iskolában, az intézmény kérésére." - Susovich Erika beszámolója.

Tájékoztatás

Fontos közérdekű információinkat olvashatják az ügyfélszolgálat nyári nyitva tartásával kapcsolatban.

Kávékóstolás felsőfokon

"Létrejött... A Tchibo pályázatára beküldött röpke történetemet díjazták ezzel a kávékóstolóval. Megbeszéltük a részleteket, így került sor június 15-én egy profi barista által tartott kávékóstolóra a Hermina úton, a VGYKE ügyfélszolgálatán." Nemes Szabolcs élményeit olvashatják.

Pályázati kiírás!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) döntése, illetve az elnökség 18/2015. számú határozata értelmében tanulmányi támogatás pályázatot ír ki az egyesület kiskorú tanulói részére.

Változatos programok a XIII-XIV. kerületi Közösség Lámpásainak háza táján

A július is mozgalmasnak ígérkezik zuglói és angyalföldi tagjaink számára! 13-án, hétfőn egy különleges kávézóban kortyolhatjátok a hűs jegesteát, 19-én pedig gárdonyi pancsolás vár Titeket. A hónapot pedig egy 21-én, a Margitszigetre szervezett szabadtéri piknikkel zárjuk. Csapjatok le mihamarabb remek programjainkra!

A képen egy laptop látható, melyhez két embert rajzoltak, akik nem tudják kezelni és segítséget kérnek

Informatika oktatás az Óbudai Egyetemen

A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán ez év szeptemberében ismét térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szerveznek látássérültek részére.