Hírek

“Tiszteletbeli nagykövet”

A Vakok és Gyengénlátók Cseh Országi (Vsetíni) Szervezete mintegy 30 tagja látogat el az MVGYOSZ székházába, május 16-án, hétfőn. Ezért várjuk olyan látássérültek jelentkezését, akik Tiszteletbeli Nagykövetként tudnának, és szeretnének beszélgetni vendégeinkkel.

“A nehézségek tagadása nélkül, pozitívan”

Szeretettel ajánljuk Önnek a nyolcadik EMMA Műhelyet, amelyen ezúttal Horváthné Dunaveczki Leona szociológus, négy gyermekes vak édesanya lesz a vendég.

Szállítás és személyi segítés 2016-ban is!

Következő cikkünkben egyesületünk Támogató Szolgálatát, s annak 2015-ös eredményeit, valamint idei célkitűzéseit ismertetjük Önökkel.

Napi bevásárlás látássérültként

A vásárlás volt a téma az újbudai Lámpás Klub februári klubnapján. A kedvelt boltokon kívül a különböző jellegű boltok előnyei és hátrányai is szóba kerültek, valamint azok a vágyott módosítások, amelyek a látássérült vásárlók számára kényelmesebbé tennék a vásárlást vagy éppen vásárolhatóvá tehetne eddig nem látogatott boltokat.

“Belső fejlesztésen munkálkodunk”

Interjúsorozatunk a Lámpás Klubok vezetőivel, Mészáros Ágnessel és Eleki Abigéllel folytatódik. Cikkünkből kiderül, hogy milyen eredményekkel zárták a tavalyi évet és min javítanának idén, hogy a lámpás közösség még hatékonyabban működhessen.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa által kiírt pályázat

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 2011-ben díjat alapított, amelyet kétévente átad azoknak a településeknek, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.

Érthetően beszélgethettünk a cukorbetegségről

Megtelt a harmadik kerületi Lámpás Klub által használt terem január 22-én. Bár a szokásosnál is több asztal volt előkészítve, meglepő módon még ez sem volt elegendő, akkora volt az érdeklődés az aznapi előadás iránt. A téma a cukorbetegség volt, de az előadás után személyes konzultációra is lehetőség nyílt.

Új tervek a masszázs szolgáltatás háza táján

"Mivel a masszázs nem csak kényeztetés, hanem sok esetben gyógyító terápia is, ezért a VGYKE úgy gondolta, több okból is érdemes ezzel foglalkoznunk" -vallja Kiss Erika, egyesületünk masszázs szolgáltatásának vezetője.

Üdülés Balatonbogláron 2016-ban

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megnyílik a balatonboglári üdülő! A szolgáltatások a megszokottak lesznek: napi háromszori étkezés, tévészoba, vak ping-pong, lengőteke, vízi-bicikli kölcsönzés, büfé, és megszokott lesz a kellemes, nyugodt környezet is.

Dél-Amerikát idézték meg a kispesti klubdélutánon

A kispesti Lámpás Klub januári klubdélutánján nagyon kellemes élményben lehetett része mindenkinek, aki megjelent. Ritka hangszerek és kellemes latin dallamok biztosították a felejthetetlen élményt. Ebből kaphatunk most ízelítőt Bernáth Zsu tolmácsolásában.

„Vagyok 2016”

Tisztelt Hölgyem, Uram! Kedves Barátunk! A Székesfehérvári Első Lions Club idén is megrendezi immár kilencedik alkalommal a Vakok és Gyengénlátók Országos Kulturális és Művészeti Találkozóját a "VAGYOK 2016" rendezvényt.

Magyarországi képernyőolvasó felhasználók felmérése – 2015

A magyarországi képernyőolvasó felhasználók körében 2015 végén ismét online felmérést végeztem a használati szokásokról, igényekről, a weboldalak akadálymentességének megítéléséről.

A VGYKE célkitűzései 2016-ban

Interjúsorozatunkban egyesületünk vezetőit kérdeztük arról, hogy milyen tervekkel és célokkal indulnak neki az idei évnek. Elsőként Fodor Ágnest, a VGYKE elnök asszonyát interjúvoltuk meg, aki elmondta, hogy mely területek fejlesztésére szeretné helyezni a hangsúlyt 2016-ban.

Januári évtervezés Újbudán

A XI. kerületi Lámpás Klub két évtervező összejövetelt szervezett januárban. Az elsőt a szokásos klubnapon január 5.-én, a másodikat január 14.-én tartottuk. Többször gondoltunk arra 2015 során, hogy mi mindent kellene másként csinálnunk 2016-ban. Ezért 2016 úgy indult, hogy értékeltük a tavalyi évet, azt állítva fókuszba, amit másként szeretnénk megoldani. Később pedig arra fordítottunk időt, hogy ötletekkel járuljunk hozzá egy izgalmas, érdekes és sokszínű évhez.

Összefogással a metró biztonságos használatáért

A FESZT, a VGYKE, az MVGYOSZ és az SVOE közösen megírt levelében próbál megoldást kérni és találni a nyomógombos metróajtók problémáját illetően. A BKK vezérigazgatójának címzett levélben kifejtik, hogy a látássérültek közlekedése így rendkívül veszélyes, ezért haladéktalanul kérik a probléma mielőbbi orvoslását.

Kormányablakok bejárása

Egyesületünk az MVGYOSZ tagegyesületei részére megküldött felkérésnek megfelelően összegezte munkatársainak múlt év decemberében, valamint ez év januárjában végzett tapasztalatait a kormányablakok felmérése terén.

Fiatal látássérültek az újpesti színházban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-ére kaptunk pár jegyet Csiszár Renáta kulturális munkatárstól. Ez az előadás inkább a fiatalabb korosztályt célozta meg.

Jövőkép a közlekedésről

A FESZT-BKK együttműködési megállapodás keretében a BKK január 13-án, 9 órakor egyeztetést kezdeményezett a BKK személyszállítási üzletszabályzat módosításának tervezetéről.

Bármilyen szak választható bármilyen fogyatékossággal

Szállítószolgálat, speciális segédeszközök, könnyen érthető, látható és hallható információk, elektronikus ügyintézés akadálymentesen. A fogyatékossággal élő hallgatókat különböző szolgáltatásokkal segítik a felsőoktatási intézményekben.

Különleges lesz a februári Szempont klub

Kedves klubtársunk és olvasóink!
Sok szeretettel meghívunk mindenkit a február 4-i Szempont klubunkra.

Vidám előadás az Újpest Színházban

A téli estéhez képest kellemes időben indultunk az Újpest Színház felé. A kis csapattal még összeálltunk pár fotó erejéig, majd a tömeggel haladtunk székeinkhez.

A látássérültek biztonságos közlekedéséért

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Látássérült Klubjának 2016. januári találkozóján a látássérült klubtagok átvették az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által adományozott FUTÁR-távirányító készülékeket

Színházba látogatunk

Januári utolsó programunk egy narrált színházi előadás a Pesti Magyar Színház repertoárjából. Ezúttal egy igazi klasszikusra invitálunk minden kedves érdeklődőt!

A FESZT elküldte javaslatait az ENSZ Bizottság számára

A FESZT 2015. novemberi, a befogadó oktatásról tartott szakmai konzultációját követően elkészítette javaslatait az ENSZ bizottság 4. sz. általános útmutató tervezetéhez, a CRPd 25. cikkéhez.
Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke a FESZT alelnökeként is javasolt változásokat, főként a látássérült tanulók befogadó oktatásával kapcsolatban.

Már működik az első Braille-írásos tablet

A kutatók megfizethető technológiát ígérnek a vak emberek számára.

Interjú Földesi Erzsébettel

Földesi Erzsébet az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK) megálmodója és vezetője, a Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának (FESZT) az elnöke, a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) az alelnöke, az European Disability Forum volt alelnöke, jelenleg elnökségi tagja, a helyitől a nemzetközi szintekig képviseli a fogyatékossággal élő embereket - a Jogi fórum cikke.

Igazi vakteszt a megye nyolcvan boltjában

Vakok és látássérültek vásárolnak Csongrád megye boltjaiban a norvég alap pénzéből. Azt vizsgálják, kapnak-e segítséget. A program országossá válhat, de vannak kritikusai. Ők is vakok.

Nyílt napot szervez a Fogyatékosügyi Központ

A sajátos nevelési igényű középiskolás diákok és szüleik megfelelő tájékoztatása érdekében Nyílt Napot szervez a jelentkezni szándékozó középiskolai tanulók, szüleik és tanáraik számára az ELTE Fogyatékosságügyi Központ.

Kevesebb adó, kicsit több nyugdíj – itt a 2016-os változások

Több jogszabály módosult január 1-jével: a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa 15 százalékra csökkent, a nyugellátások és több más ellátás összege 1,6 százalékkal nőtt, hatályba lépett a közigazgatási bürokráciacsökkentésről elfogadott törvénycsomag, ingyenessé vált több igazgatási eljárás, valamint több ponton módosult a szabálysértési törvény.

Hangos térképre kerül a Pesti Magyar Színház

Benkő Nóra és Tóth Sándor hangos térképet készít gyengénlátóknak.

Újpestiek első klubnapja 2016-ban

A hóesés és hideg idő sajnos csak keveseket indított útnak a klubfoglalkozás felé. Akármilyen kevesen is voltunk, már a megérkezéskor nagy kacagások hallatszottak ki a teremből. Elköszöntünk a tavalyi évtől és üdvözöltük az ideit.

Ösztöndíjat hirdettek a fogyatékossággal élő hallgatóknak

A Miniszterelnökség pályázatot hirdet közigazgatási ösztöndíjra fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára.

Nyitva tartás változás a Láthatár segédeszköz boltunkban!

Kedves Vásárlóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2016. január 15-ig a Láthatár segédeszköz bolt leltározás és rendszerváltozás miatt zárva tart. Telefonon történő egyeztetés alapján kiszolgálunk vevőket a meglévő árukészletből.

Évalakító klubdélután a XV. kerületben

A XV. Kerületi Látássérültek Klubja idei első rendezvényét január 8-án délután, az újpalotai Nyitott Ajtó Együttműködési Iroda helyiségében tartotta. Az összejövetel elsődleges feladata a 2016-os esztendő félévi programjának tervezése, illetve megbeszélése volt. A vendégek között köszönthettük Pallos Juditot, a kerületi önkormányzat civil referensét is.

Akadálymentesített filmet mutatott be a köztévé

Először mutatott be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé: Varga Ágota Szemünk fénye című dokumentumfilmjének narrált változatát pénteken vetítette a Duna World.

Képzeletbeli kirándulás az ügyfélszolgálaton

Néhány hete készült el az Ügyfél- és a Támogatószolgálat falainak új színes, mesés díszítése, úgyhogy aki tiszteletét teszi nálunk, az a hasznost mostantól összekötheti a kellemessel egy szemet és lelket gyönyörködtető, képzeletbeli természetjárás keretében.

Január 15-ig változik a Láthatár bolt nyitva tartása

Kedves Vásárlóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2016. Január 15-ig a Láthatár segédeszköz bolt leltározás és rendszerváltozás miatt zárva tart.

Sérülten is nyeregben!

A rendhagyó kezdeményezéssel új esélyhez juthatnak a baleset vagy betegség miatt rokkant motorosok: immáron semmi nem állhat az útjukba, hogy kétkeréken közlekedjenek. Gyönyörű kezdeményezés, le a kalappal az ötletgazdák előtt!

Közérdekű közlemény

Tisztelt Tagjaink, Olvasóink! A mai nap az időjárás viszontagsága miatt a SZEMPONT KLUB elmarad! Megértésüket köszönjük!

Ezekre a változásokra készülhetünk januártól

A nyugellátások és egyes más ellátások 2016. januártól érvényes emeléséről szóló kormányrendelet szerint az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint.

Kutyával étterembe?

Vakvezető kutyájával akart megvacsorázni a szegedi Taj Mahal étteremben Markó Zita. A látássérült nő szerint az alkalmazott először nem akarta beengedni őket, majd egy étteremtől elzárt területet ajánlott az étkezésre.

Vak magyar tinit csodál Amerika

Babinszki Vera egy éve él az Egyesült Államokban és az ott élők csodálják az elhatározottságáért és kitartásáért.

Dicsérő szavak

Nagy örömünkre szolgál, ha visszajelzést kapunk tagjainktól, a résztvevőktől, hogy a számukra szervezett programok élményt nyújtottak, felvidították mindennapjaikat. Egy XIII. kerületi tagunk szavait tesszük most közzé, aki hálásan köszöni meg a kerületi Lámpások munkáját. Reméljük, hogy Önök is osztoznak véleményében, s csak buzdítani tudjuk Önöket, hogy ha így van, bátran osszák meg velünk!

Karácsonyi ünnepség a látássérülteknek

Paks, Bonyhád és Dombóvár után a megyeszékhelyen is megtartotta karácsonyi ünnepségét a látássérültek megyei szervezete.

Magyar cselgáncsbíró a riói paralimpián

Gosztonyi Balázs révén magyar bíró is közreműködhet a jövő nyári riói paralimpia látássérült judoversenyein. A viadalon az egész világról összesen tizenkét mérkőzésvezető dolgozik a találkozókon.

Nem világtalanok a vakok!

"Nincs ilyen, hogy vakok világa, ugyanabban a világban élünk mindannyian, legfeljebb különböző stratégiai megoldásokat kell találnunk a különféle problémákra" – vallja Susovich Erika, a VGYKE közösségfejlesztő mentora.

Újpest – 2016 – Meghívó!

A jövő év elején is újra jelentkezünk, amikor is lekerülnek a díszek a fáról, és lassan a farsang ünneplése közeleg.

Mozgalmas december Újbudán

Sok tekintetben egyedi alkalom volt december elseje az Újbudai Lámpás Klub életében. Aznap három vendéget is köszönthettünk a létszámot tekintve igen családiasra sikeredett klubdélutánunkon.

Akadálymentességi felmérés

Szántai Károly, az akadálymentesweb.hu blog írója a tavalyi évhez hasonlóan idén is felmérést készít, amely a magyarországi képernyőolvasó felhasználók szokásairól, igényeiről, és a weboldalak akadálymentességének általuk megítélt állapotáról szól.

Karácsonyi vásár Kispesten

Az évi utolsó programunkat már december elejétől terveztük. Többen is megnéztük az interneten, hogy hol lesz Kispesten a nagyszabású és élménygazdag karácsonyi vásár. Azt találtuk, hogy a vásár a Ki.Vi.-ben (Kispesti Vigadóban) kerül megrendezésre, december 11-től.

Látássérülteknek mutatott be szentmisét Erdő Péter

Erdő Péter bíboros december 17-én a látássérült hívek karácsonyi ünnepsége keretében, a pásztorjátékot követően szentmisét mutatott be a Batthyány téri Szent Anna-plébániatemplomban. A főpásztor karácsony körüli szeretetlátogatásainak egyik hagyományos alkalma ez évről évre.

Masszázs az ünnepek között is

Ha már nagyon elfáradtak a karácsonyi készülődésben, szenteljenek egy kis időt a maguk kényeztetésére.

Kispesti lámpás-karácsony

A kispesti Lámpás Klub 2015-ös éve, hasonlóan a többi Klubhoz, két ünnepi rendezvénnyel zárult. Mindkét rendezvény a karácsony és a vidámság jegyében került megszervezésre. A beszámoló megmutatja, hogy mindenkinek érdemes lesz jövőre is látogatni a Lámpás Klubok rendezvényeit.

Nekem az egyik kezem a szám

A kreativitásnak és alkotókedvnek semmi nem szabhat határt. Még az sem, ha a művész képtelen használni a kezét. A szájjal-lábbal festők olyan képeket készítenek, amelyekre a legtöbb egészséges ember soha nem lenne képes. Műveikből minden évben naptárat készít a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Kiadója, és gyakran rendeznek kiállítást számukra.

Hallhatóvá válik a tömegközlekedés a látássérülteknek

Óbuda Békásmegyer Önkormányzata 30 darab FUTÁR távirányítót adott a kerületben élő látássérülteknek 2015. december 11-én.

29 szervezet kapta meg a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést

2015. december 3-án hetedik alkalommal adta át közösen a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AMCHAM), a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány.

Meghívó Pilisvörösvárra

Kedves Tagtársunk! Szeretettel meghívunk Téged és kedves családodat ÉV VÉGI ZÁRÓRENDEZVÉNYÜNKRE!

A Központi Ügyfélszolgálat decemberi nyitva tartása

Tisztelt Tagjaink! Tájékoztatjuk Önöket a decemberi ügyfélfogadás rendjéről.

Karácsonyi ünnepség Vácott

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját a Dunakanyari Látássérültek Egyesülete karácsonyi ünnepségére!

ELTE: támogató központ a fogyatékkal élő hallgatóknak

Gyógypedagógiai és informatikai segítséget biztosít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) új Fogyatékosügyi Központja a tanulási zavarral küzdő fogyatékkal élő hallgatók számára.