Hírek

Meghívó porcelánkiállításra

Egy különleges porcelángyűjtemény megtekintésére hívnak mindenkit a kispesti lámpások. A rendezvényen egy teljesen egyedi, ritkán látható kiállítás darabjaival lehet majd találkozni.

„Mindent lehet, csak akarni kell!”

Kádár Helga 21 évesen veszítette el látását, de azóta is töretlenül harcol a céljaiért. 13 éves lányát egyedül neveli, mentorszülőként önkénteskedik és telefonközpontosként dolgozik. Életmeséjét örömmel osztotta meg velünk.

VGYKE pályázat eredményhirdetés!

Rendkívül igényes munkák érkeztek a VGYKE baba-pályázatára. A pályázat olyan alkotóművészeket szólított meg, akik kreatív, formabontó ötletekkel, az alkotói szabadság jegyében örömmel elkészítenék az egyesület logójának kézzelfogható mását. Jobbnál jobb textil alapú „VGYKE-babák” születtek, így a zsűri nem volt könnyű helyzetben a nyertesek kiválasztásakor, de végül szavazás útján megszületett a döntés!

Mozgalmas tavasznyitó Kispesten

Eseményekben nagyon gazdag volt a március első fele a kispesti Lámpás Klub körül. Kerületi nyugdíjasok klubokban, ünnepségen és a Várkertben jártak.

Felhívás Speciális Filmes Alkotótáborban való részvételre

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület fogyatékossággal élő filmesek és segítőik számára első alkalommal rendezi meg Speciális Filmes Alkotótáborát.

Cél: megismertetni a vakok életét

Az elmúlt évben több mint nyolcvan helyen – iskolákban, óvodákban – járt, hogy beszéljen a vakok életéről, nehézségeiről. Szakáll Zsombor, a református vakmisszió debreceni munkatársa fontosnak tartja a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos társadalmi szemléletformálást.

A 3D-s nyomtatásnak köszönhetően a látássérült anyukák is „láthatják” a babájukat

Amióta létezik az ultrahangos vizsgálat, azóta lehetősége van a szülőknek arra, hogy bekukkantsanak a pocakban és meglessék a gyermeküket. Sajnos erre eddig a láttássérült kismamáknak nem volt lehetősége. Azonban a technika fejlődésének hála ez már a múlté.

Séta az autizmussal élőkért

Április 2-a az „Autizmus Világnapja”. Ezen alkalomból a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány hatodik alkalommal rendezi meg ”Séta az autizmussal élőkért” elnevezésű programját.

A képen tavaszi jelenet látható, melyen pillangó repül a virágokkal teli réten

Az Újpest Lámpásainak klubnapi meghívója

Kedves Klubtagjaink! Április 6-án, kezdünk a tavasz jegyében.
Mindenkit szeretettel várunk a klubnapunkra.

Színház és hegymászás Szentendrén

Színházról és hegymászó túráról való beszélgetéssel zárta a szentendrei klub a telet. A februári rendkívüli előadáson Molnár Piroska színésznővel ismerkedhettek meg a megjelentek. A másik programon pedig a Mont Blanc megmászásának az élményei kerültek elő.

Tisztelt Tagjaink, Olvasóink!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének nevében Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk! Az uraknak piros tojást, a hölgyeknek sok locsolót!

Ragadj billentyűzetet és nyerj!

Itt a tavaszi szünet, ez a legjobb idő arra, hogy egy bringázás és baráti találkozó között billentyűzetet ragadj, és megírd diákpályázatunkra az év sztoriját a JAWS-ról, a MAGic-ről, a BeLinről vagy a Lapról hangrá-ról.

Anita hozta haza a fődíjat! – Íme a nyertes Lions pályamű

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége második alkalommal hirdetett nemzetközi esszé pályázatot Share Peace – Együtt, Békében címmel.

Egy film, amiben a főszereplők a valóságban is fogyatékossággal élő emberek

Till Attila: Tiszta Szívvel című új nagyjátékfilmje a tavaly befejezett 40 napos forgatás után, az A Company forgalmazásában 2016. április 28-án kerül a magyar mozikba.

Újdonságok a Láthatár boltban

Kedves Vásárlóink! Március 21.-25.-ig Húsvéti vásárt tartunk!

„Bárkiből lehet fogyatékkal élő!”

2015 őszén a VGYKE is gyűjtött adományokat Karácsonyra a rászorulók számára a Magyar Élelmiszerbank Alapítvány égisze alatt. Monostori Csaba kedves levelében hálásan köszönte meg az adományt egyesületünknek családja nevében is. Csaba látássérült, felesége Ildi pedig értelmileg akadályozott. Kíváncsiak voltunk, hogy telnek mindennapjaik kisfiúkkal, Bálintkával.

„Az orvos eleve úgy indított, hogy minek nekem gyerek” – kismamák kerekesszékben

Sokan nem értik meg őket. Sokan felelőtlenségnek tartják, ha egy mozgássérült nő gyermeket vállal. Ők azt mondják, ugyanúgy anyák szeretnének lenni, mint egészséges nőtársaik. Megpróbálnak a lehető legjobb szülők lenni, nem foglalkoznak az ítélkezőkkel. Két guruló kismama osztotta meg velünk tapasztalatait, félelmeit, reményeit.

Meghívó Romanek Inka kiállítására

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Fehér Bot Alapítvány és a Kertész László Városi Könyvtár által rendezett Romanek Inka festőművész tapintható tárlatának megnyitójára!

Stratégiai célok 12 pontban

A VGYKE legutóbbi elnökségi ülésén döntés született a 2015-2019-es ciklus célkitűzéseiről, stratégiai terveiről. Ezen célok összegző változatát 12 pontban mutatjuk be cikkünkben. A teljes dokumentum honlapunkról letölthető.

Szem nem maradt szárazon a Premier Kultcafé megnyitóján

„Hatalmas megtiszteltetés ért, amikor 1 hónappal ezelőtt felkértek énekelni a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány által létrehozott kávézó színvonalas megnyitójára. Akkor még nem tudtam, hogy milyen fantasztikus este vár rám, mégis izgatottan vártam a nagy napot. Nem csalódtam, sőt!” - szubjektív élménybeszámoló következik.

Már működik az első Braille-írásos tablet

A kutatók megfizethető technológiát ígérnek a vak emberek számára.

Munkatársakat keresünk!

Kedves tagtársunk, olvasóink! Ha van köztetek olyan gyógymasszőri végzettséggel és gyakorlattal rendelkező személy, aki szívesen dolgozna a mi kis csapatunkban heti 20 órában gyógymasszőrként, annak várjuk jelentkezését!

Megújult a VGYKE stratégiai terve – döntött az elnökség

Remek, családias légkörben került sor a VGYKE elnökségi ülésére március 10-én, melynek a Hermina út 57-es szám alatt álló Cserf-S terme adott otthont. Az eddig elért eredmények értékelése mellet a következő 5 évre szóló stratégiai célok kitűzésére és megbeszélésére is sor került.

Újdonságok a Láthatár boltban

Kedves Vásárlóink!
Ingyenes szemüvegkeretek még elvihetők, a megszokott nyitvatartási idő alatt várunk mindenkit, aki igényt tart rá.

Magukról beszéltek a diákoknak a sorstársak

A látássérültek megyei egyesülete érzékenyítő előadásokat tartott a PTE gyakorlóiskola két hetedikes és egy nyolcadikos osztályában „Hogyan segítsük a látássérülteket?” címmel.

8 órában is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességűek

Az eddigi négy helyett a jövőben akár nyolc órában is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességű emberek, és jövedelmük mellett a rehabilitációs ellátás összegét is megkapják majd - derül ki egy, a Magyar Nemzet által ismertetett előterjesztésből.

Kamerás, hangszórós ruha segítheti a látássérülteket

A kifejlesztett viselhető eszközt a testükön viselhetik a felhasználók és nagyobb mozgási szabadságot biztosít nekik - írja az SG.hu.

Braille olvasásverseny

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2016. április 30-án, szombaton rendezi meg a tavaszi országos Braille olvasásversenyt.

Nőnapi köszöntés az I. kerületben

Rendhagyó ünnepségre került sor a budavári mozgássérültek és a lámpás klubok részvételével a Budavári Művelődési Házban. Az alkalom a nőnap köré épült fel, valószínűsíthetően többen is itt kaphatták meg az év első nőnapi köszöntéseit.

Újdonság a masszázs háza tájékáról

Örömmel számolunk be arról, hogy 2016. március 29-től új masszázs helyszínt tudunk nyitni a Schweitzer Albert Idősek Otthonában.

Készíttessen gyógycipőt!

Megismételjük az elmúlt év nagy sikerű akcióját! 2016. március 31-én a Láthatár Segédeszköz boltban azoknak, akik közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, lehetőségük lesz díjmentesen gyógycipőt készíttetni.

Felmérés a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásáról

Kedves olvasóink, tagjaink! Egy pécsi orvostanhallgató, Gintli Eszter kérését tolmácsoljuk. A Pécsi Tudományegyetem MediSkills Laborjában végez kutatást, mely során a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásában szeretnének javulást elérni. Ehhez kéri az Önök segítségét egy kérdőív kitöltésével.

100. szülinapot köszöntöttünk a VGYKE-ben!

A VGYKE legidősebb tagját köszönthette Óbudán nagy örömmel Fodor Ágnes és Vasné Terike a kerület mentora! Fodor Ágnes számol be a köszöntésről.

A VGYKE-nél 2016-ban fókuszban a látássérült gyerekek

Az elmúlt néhány hétben a VGYKE elnöke és az egyesület szolgáltatásainak csoportvezetői tájékoztatást nyújtottak a Vakok Iskolájának és a Gyengénlátók Általános Iskolájának tanárai és gyógypedagógusai számára.

Meghívó!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete elnökeként szeretettel meghívom Önt egyesületünk elnökségi ülésére!

Látássérült édesanyák védőnői gondozása

Nagy Dorina a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar végzős védőnő hallgatója. Szakdolgozatát a látássérült édesanyák felmerülő nehézségeiről és védőnői gondozásukról írja. Kérjük azon látássérült édesanyákat, akik gyermeküket az elmúlt 15 ÉVEN BELÜL szülték, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék Dorina munkáját!

Lámpás Klub a Körkép műsorán

Az Újpesti Közéleti Televízió 'Körkép extra' című műsorában közel húsz perces beszélgetést készítettek a kerületi klub két szervezőjével. A beszélgetés nem csupán a helyi ügyekről szólt, hanem sok olyan kérdést is boncolgatott, amely túlmutat a helyi klub ügyein és minden más klub és úgy általában a látássérültek életével is kapcsolatban áll.

Felhívás az INFOALAP diákpályázatán való részvételre

Vak, vagy gyengénlátó felső tagozatos, középiskolás vagy egyetemista vagy? Használod a JAWS-t, a MAGic-et, a BeLin-t vagy a Lapról hangra oldalt a mindennapokban? Akkor ez a pályázat Neked szól!

Nem formális tanulással a fogyatékossággal élő fiatalok aktív szerepvállalásáért

Az Együttható Egyesület által megvalósított „Change your attitude” című program általános célja a fogyatékossággal élő fiatalok társadalmi integrációjának, aktív társadalmi szerepvállalásának elősegítése volt, az Önálló Életvitel Mozgalom filozófiáján alapuló képzés és képességfejlesztő tréningen keresztül.

Igényfelmérés családok számára

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) szeretne segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akik látássérültként gyermeket, vagy látássérült gyermeket nevelnek.

Egészségmegőrző nap a KMO-ban Kispest Lámpásaival

Egészségmegőrző nap volt Kispesten az elmúlt hétvégén. A rendezvény lebonyolításában aktív szerepet vállaltak a Láthatár Bolt munkatársai és a VGYKE kispesti szervezői.

Információ a tagdíjbefizetésről

Kedves Tagtársunk! Ezúton szeretnénk Önt tisztelettel tájékoztatni a VGYKE 2016. évi tagdíjának befizetéséről.

“Erős stratégiai szövetség az, ami minket 10 éve összeköt!”

Példaértékű modell az az együttműködés és stratégiai szövetség, amely a VGYKE-t és a hat kistérségi egyesületet összeköti immáron 10. éve - hangsúlyozza Fodor Ágnes, az egyesület elnöke.

Március 5-i félfogadási rendünk

Tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat, valamint a hírlevél olvasóit, hogy a VGYKE Központi Ügyfélszolgálati irodája (1146 Budapest, Hermina út 57) 2016. március 5-én, szombaton 8-16 óra között tart nyitva.

Fánkok, boszik és lírai levezetés (a XIII-XIV. kerület februári programjai)

Izgalmakkal és meglepetésekkel teli február áll az angyalföldi és a zuglói Lámpás Klubok tagjai mögött. Megtudhatták milyen egy klubdélután csőtöréssel fűszerezve, megismerhettek valamennyit a boszorkányság történetéből és közreműködtek egy hangulatos irodalmi teasarok felavatásában.

Hegedűs a háztetőn

Színházi előadás audionarrációval és jelnyelvi tolmáccsal 2016. március 4-én, 19 órakor a Vígszínházban.

A Szerencsejáték ZRT. önkéntesei segédkeznek idén a VGYKE közösségi programjain

Várhatóan a VGYKE mintegy 25 közösségi programján és rendezvényén fognak önkéntes munkát végezni a Szerencsejáték ZRT. munkatársai – mondta, el Fodor Ágnes a VGYKE elnöke.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséghez csatlakozott a FESZT

Jelentős döntést hozott a FESZT elnöksége a 2016. február 15-i ülésén - mondta el Fodor Ágnes a FESZT alelnöke.

Ingyenes szemüvegkeretek

Kedves Tagjaink, Olvasóink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Egyesületünk felajánlásként ingyenes szemüvegkereteket kapott a Csengery utcai Rendelőintézettől.

Pályázati felhívás!

Keressük az ország kreatív, élénk fantáziával megáldott és remek kézügyességgel rendelkező alkotóművészeit! Ha úgy érzed, hogy birtokodban vannak ezek a készségek, felhívásunk Neked szól!

Nagyítókkal az élvezetes olvasásért

Rendkívül hasznos nagyítók tehetik könnyebbé a látássérültek életét. A Láthatár Segédeszközboltban is beszerezhető eszközökről egy kis termékbemutató cikkel készültünk.

A képen egy laptop látható, melyhez két embert rajzoltak, akik nem tudják kezelni és segítséget kérnek

Rákosmenti meghívó

Sok szeretettel invitálunk következő klubnapunkra, amelyet 2016. március 1-jén, kedden délután 15:00-tól tartunk az Újlak utcai Családsegítőben.

Februári beszélgetés Kispesten

Miben segíthet az Egyesületünk Támogató Szolgálata? Hogyan lehet igényelni a szolgáltatásaikat? Ezekről és a farsangról beszélgettünk a kispesti Lámpás Klub februári klubnapján.

Példaértékű döntések Kispesten és Rákosmentén

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete nagy örömmel üdvözli és köszöni Budapest XVII. kerülete és XIX. kerülete képviselőtestületeinek döntését, mellyel az egyesületünk „Közösség Lámpásai” mentori hálózatát közvetlenül is támogatják.

Meghívó egy különleges márciusi klubnapra

Az egész délutánt át fogja szőni a nők iránti tisztelet. Elfogadta a meghívásunkat Szabó Gábor zongoraművész, a klasszikus jazz műfaj képviselője. A zenével összhangban Kulman Tibor adja majd elő az alkalomhoz illő saját verseit. Meghívtuk továbbá Fodor Mónika esélyegyenlőségi referenst, a polgármesteri hivatalból.

Az Ázsiai Művészeti Múzeumban jártunk

Ismét útra keltünk egy újabb kaland felé a klubtagjainkkal február 23-án. Ezúttal a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban néztünk körül. Nem csupán nézelődtünk, hanem kirakóst játszottunk, és kipróbáltuk szaglásunkat is.

Tanulhatnak-e az orvosegyetemeken hallás-, látás- vagy mozgássérültek?

Az orvosok diverzitása javítja az ellátás színvonalát, mégis kevés az orvosok között a fogyatékossággal élő. Mi az egyetemi képzés felelőssége?

Legyen a munkatársunk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel 1 fő munkatársat keres Budapest XIII. kerületében!

Látogatás a Rendőrmúzeumban

Az újpesti Lámpás Klub több programot is szervezett februárra. Ezek közül az első a Rendőrmúzeum volt, ahol február 17-én jártak. Egy jó hangulatú tárlatvezetésen megismerkedhettek a hazai bűnüldöző szervezet, a kriminalisztika és a bűnözés történelmével.

Mindennapi küzdelmek, ritka betegségek

Szakmai és ingyenes családi szórakoztató programok a Ritka Betegségek Világnapján.