Hírek

A képen az eSight fekete változata látható

Fejlesztési verseny a gyengénlátókért

Egyre többen felismerik, hogy érdemes különböző fogyatékossági csoportoknak fejleszteni eszközöket, mert amennyiben a fejlesztés valamilyen módon támogatott eszközzé nyilvánul, egyből hatalmas piac nyílik meg a fejlesztő, a gyártó és a forgalmazó előtt. Ennek okán mutatjuk be a gyengénlátók szemüvegéért folytatott verseny jelenlegi helyzetét.

A képen a látogatók láthatóak

„Az ész a fontos, nem a haj”

Ám esetünkben a haj is fontos volt, mert a Fodrász Múzeumban jártunk.

Egy tank látható a képen, amint az aluljáró lépcsőjén féloldalra fordulva fekszik

Történelmi városnéző séta

Történelmi városnéző sétára hív mindenkit az angyalföldi Lámpás Klub. A programon az 1956-os belvárosi helyszínek bejárása történik meg, kifejezetten látássérülteknek előkészített idegenvezetéssel.

A képen egy kölyök labrador látható

Mit lehet megtenni egy vakvezető kutyával?

Néhány nap alatt több mint 1800 megosztást ért el egy sorstársunk, Császár Angelika Facebook-posztja. A posztjából azóta újságcikk is született. A posztban nem volt semmi rendkívüli, csak néhány alapvető, egyszerű szabály. Ezt a nagy sikert arató és sokak véleményét, kérését tolmácsoló posztot lehet elolvasni nálunk is.

A ceglédi szervezet logója látható a képen

A ceglédi kistérség meghívója

A ceglédi kistérségi egyesület klubnapján nagyon sok érdekesség várja a vendégeket. A rendezvény a jövő héten lesz, a szervezők sok szeretettel várnak mindenkit.

A képen a klubnapnak az a pillanata látható, amikor Tanai Csaba előadást tart a vakvezető kutyáról

Kutyás klubnap Békásmegyeren

A békásmegyeri klubnapon a vakvezető kutyákról volt szó. A klubnapon az került előtérbe, hogy milyen módon segíthetik a négylábúak a gazdáik életét és hogyan képzik ki őket, hogy erre a segítségre képesek legyenek.

A képen a bejegyzésben felsorolt aláírók láthatóak az aláírás egyik pillanatában

Akadálymentesített állami rendezvények

Állami rendezvények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéséről írt alá megállapodást a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és négy országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezet kedden Budapesten.

A képen egy kölyök labrador látható

Vakvezető kutyával közlekedni

A hamarosan elérkező zuglói klubnap témája, a vakvezető kutyával való közlekedés lesz. A zuglói klub tagjain kívül azokat is nagy szeretettel várják, akiknek kérdéseik vannak ebben a témakörben és szeretnének válaszokat kapni.

A képen egy LG okostelefon látható

Személyre szabottan oktatás az okostelefon használatára

Az Egyesületünk tagjai számára is elérhető az MVGYOSZ személyre szabott oktatása, melyben az okostelefonok vakon történő használatát segítik elsajátítani.

A képen a klub egy pillanata látható, ahol a klubozók az asztal mellett ülnek.

Februári klubnap a Louis Braille Támogató Szolgálattal

A kispesti Lámpás Klub februári klubnapja eseménydús és vidám volt. Erről olvashatunk el egy összefoglalót.

A képen a látássérült kiképző látható

Látássérült kiképző a komáromi tűzoltóságon

Végre eljött az idő, amikor már nem csupán távoli országokban láthatunk példát arra, hogy a látássérültekre úgy tekintenek, mint akik valami rendkívüli érték birtokosai. Magyarországon belül, Komáromban, a tűzoltók kiképzésében kapott fontos szerepet egy látássérült.

A klubnapnak az a pillanata látható, amint Csaba a kutyás létről beszél és mi pedig figyeljük őt

A vak ember szabadsága

A XVIII. kerületi klubnapon a vakvezető kutyás létről volt szó, ahol egy tartalmas és lebilincselő előadás keretében ismerhették meg a megjelentek miben más kutyával, mint nélküle.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Nőnapi masszázs-akció!

Nőnap alkalmából árengedménnyel vehet bérletet az Egyesületünk masszőreihez a héten.

Láthatár bolt

A Láthatár Bolt 2017-ben is várja a vásárlóit

A Láthatár Bolt egyike azon kevés üzleteknek, ahol tényleg érezni lehet, hogy minden a vevőért van. Az udvarias és türelmes kiszolgálást, a személyes figyelmet mindenki megkapja, aki csak belép a bolt ajtaján. Katona Zsuzsannával, a bolt vezetőjével, arról beszélgettünk, hogyan fejlődik a bolt 2017-ben.

A múzeum épületének a fényképe

Tarts a rákosmenti lámpásokkal a Törley Pezsgőgyár Látogatóközpontjába!

Különleges programra, a "pezsgőmúzeum" akadálymentes látogatására hívnak mindenkit a rákosmenti lámpások.

a képen a múzeumlátogatók egy csoportja látható

A Tűzoltó Múzeumban jártunk

Két budapesti klub szervezésében egy látogatócsoport járt a kőbányai Tűzoltó Múzeumban, Vajon mit nyújthat egy ilyen jellegű múzeum a látássérült látogatóknak? Ezt tudhatjuk meg a szervezők beszámolójából.

Margitka néninek virágot ad át Fodor Ágnes elnök asszony és Vasné Terike, a harmadik kerületi klub vezetője

Az Egyesületünk legidősebb tagját köszöntöttük a 101. születésnapján

Az Egyesületünk legidősebb tagját köszöntötte fel a VGYKE nevében az Egyesület elnöke és a kerületi szervezője.

A képen Rákosmente címere látható

Meghívó Rákosmentére

A Támogató Szolgálat és az Elemi Rehabilitáció mutatkoznak majd be a XVII. kerület márciusi Lámpás Klubján. Mindenki megtudhatja mit takarnak ezek az elnevezések és ő maga miként részesülhet ezen szolgáltatásokból.

A képen a Láthatár Bolt egyik szórólapja látható

A Láthatár Bolt ajánlatai, nyereményjátékkal

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

A képen Józsi bácsi látható a szintetizátorral, amint mindent elénekel, eljátszik nekünk, amit csak kérünk

Évkezdet Szentendrén

Az év a szentendrei klubban is elkezdődött. Ahogy máshol is, már ott is "megülték" az első két klubnapot. Erről olvashatunk ma egy tömör összefoglalót.

A rajzolt képen emberek beszélnek egy asztal körül

Klubnap lesz Újbudán

Vidám és eseményekben gazdag klubnapra készülnek az újbudai Lámpás Klub szervezői. Sor kerül a tavaszi kirándulások véglegesítésére, valamint több rendkívüli program egyeztetésére is. Mindezt egy nagyon vidám hangulatú eszközbemutatóval készülnek még élménydúsabbá tenni.

A képen a konferencia egy részlete látható, amikor az egyetem rekotora bemutatja, hogyan oktatják az egyetemes tervezés elvét és gyakorlatát a képzéseiken

Sikeres volt az Egyetemes Tervezés napja!

Száznál is több jelenlévővel került megrendezésre Budapesten az Egyetemes Tervezés Nap címet viselő konferencia. A sikeres konferencián és kiállításon, főként a fogyatékos embereket képviselő szervezetek érdeklődő tagjai és a tervezői munka szakemberei vettek részt.

A farsang farka, jelmezversenyek és egyéb nyalánkságok

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub a farsanggal nyitotta az évet. A beszámolójukból sok érdekességet is megismerhetünk erről az ünnepkörről.

A képen egy toll látható, amint aláír vele valaki

Aláírás tanfolyam látássérülteknek

Látássérültek esetében nem ritkán okoz problémát a tollal való aláírás. Ehhez nyújt segítséget az MVGYOSZ és a Fény Alapítvány közös programja, ahol látássérültek tanulhatnak meg tollal aláírni.

A képen a Gellért-hegy fényképe látható, az Erzsébet híd közepéről fényképezve, vagyis a képen a szobor és a vízesés van szem előtt

Séta a Gellért-hegyen

Az erzsébetvárosi és az újbudai klubok közös kirándulást szerveznek a Gellért-hegyre. A kirándulás a közel fél évvel ezelőtt elnapolt kirándulás pótlása is, így azok, akik akkor a rendkívüli időjárás miatt lecsúsztak róla, most lehetőséget kapnak pótlására.

Az okosóra, vakoknak

A Dot nevű cég bejelentette, hogy több éves fejlesztést követően kereskedelmi forgalomba került a világ első olyan okosórája, mely kifejezetten vakoknak készült. Erről a termékről és a fejlesztéséről nyújtunk át egy összefoglalót az olvasóinknak.

Az “elcsúszott” újpesti klubnap

Az újpesti Lámpás Klub februárban nem a megszokott időben tartotta a klubnapját, így mindenkinek sok mondandója volt. Ennek a részleteiről olvashatunk az újpesti lámpások beszámolójában.

Égnek áll a hajad?

Nem baj! Tarts velünk! A kispesti, a pestszentlőrinci és pestszentimrei klubprogramunk alkalmával, fény derül a hajművészek kulisszatitkaira! Egyedülálló múzeumi gyűjtemény meglátogatására nyílik lehetőség, amire még van lehetőség jelentkezni.

Szemléletformálás a buszvezetői képzésben

Vancouver rendszerint előkelő helyezést ér el a világ legélhetőbb városait rangsoroló listákon. A város igyekszik folyamatosan fejleszteni a szolgáltatásai minőségét és mindig igyekeznek tekintettel lenni a városban élő emberek sokféleségére, így a látássérültekről sem feledkeznek el. Most abba szeretnénk betekintést biztosítani, hogy miként készítik fel az új buszvezetőket a látássérültek utazásának a segítésére.

a képen hopp Ferenc Műzeum látható

az ősi Ázsiában jártunk

Egy különleges helyre invitáltuk a tagjainkat a belváros szívébe

Aktív február Rákosmentén

Február nagyon mozgalmas és színes volt a rákosmenti Lámpás Klub életében. A kerületi klub szervezői több örömteli eseményről is tájékoztatnak minket a beszámolójukban.

A-bot vakvezető rendszer tesztelése

Az MVGYOSZ épületében, a Hermina út 47-ben, az ARIADNÉ vakvezető rendszer tesztelésére várnak bátor látássérülteket.

„Egyáltalán nem akartam példakép lenni”

Nála vakmerőbb embert nem ismerek. Néhány nap gyakorlás után leszáguldott egy ausztriai síterep legmeredekebb pályáján; kétszázzal repesztett sportautóval a kaliforniai sivatagban; sziklát mászik; és kipróbálta a bungee jumpingot is.

a képen egy csokor virág látható

Erzsébetvárosi meghívás

A hetedik kerületi klub márciusi klubnapján a nőnap lesz a középpontban. A szervezőknél március 6-ig lehet jelentkezni.

Színházban jártunk

Angyalföldön rendszeresen vannak audionarrált színházi programok, melyek közös meglátogatását a kerületi Lámpás Klub is támogatja. Február elejére szerveztek meg egy csoportos látogatást, melynek a beszámolójából megtudhatjuk milyen volt az alkalom a szervezők szerint.

Holdvilág Kamaraszínház: Ágacska – ismét akadálymentesen!

Kolléganőnk, S. Tóth Erika ismét egy látássérültek számára audionarrációval akadálymentesített előadást ajánl a kedves Olvasók figyelmébe. Tavaly májusban Csukás István Ágacska című zenés mesejátékával kezdte meg a Holdvilág Kamaraszínházzal közös munkáját, a darab 2017. február 26-án, azaz most vasárnap ismét színpadra kerül Erika tolmácsolásában.

A CAPTCHA-kód is diszkriminálhat

Felkerült az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) honlapjára az első 2017-es esetismertetés: egy fogyatékosságól élő ember panasza alapján indult, és egyezséggel zárult az ügy. A panaszos súlyosan látássérült, és azzal a céggel akadt gondja, amelynél internet-előfizetése volt.

A klubok előnyeiről beszélgettünk

Mit kaphat egy látássérült a Lámpás Klubokon? Mi a jó egy klubnapon? Ilyen és hasonló kérdésekről volt szó az újbudai Lámpás Klub legutóbbi klubnapján.

Nyílt levél az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF), közösen az Idősek Európai Platformjával (AGE Platform) és az Európai Szövetséggel a Fogyasztók Szabványosításban Való Képviseletének Összehangolására (ANEC) nyílt levelet intézett az Európai Parlament Képviselőkhöz az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról szóló módosítási javaslatokkal kapcsolatban.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár Bolt ajánlatai, nyereményjátékkal

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

A képen Zugló címere látható

Eszközbemutató lesz Zuglóban

Egy látássérült embernek a jó segédeszközök nagyon sokat tudnak javítani az életminőségén. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a Láthatár bolt a lehető legtöbb emberhez eljusson és személyre szabottan tudjon segíteni az informálódásban. Ez a szolgáltatás a zuglói Lámpás Klubon lesz elérhető a következő héten.

Januári programok Angyalföldön

Az angyalföldi Lámpás Klub életében 2017 nem indult könnyen, mert sokféle változást kellett feldolgozniuk a klubba járóknak. Ezt elősegítendő, különböző játékokkal teli délutánt és egy játékos klubnapot szerveztek januárban. Erről ismerhetünk meg most részleteket.

A fényképen Bonca, a bajnok kutyus látható

Vendégünk: a leghűségesebb barát

Klubnap lesz a XVIII. kerületben egy nagyon izgalmas témával. A programra még néhány napig lehet jelentkezni.

Braille-mobil

A napokban kapott nyilvánosságot egy új termék, amely új értelmet adott a Braille-kijelzőnek, mint megoldásnak. Az új termék neve: braillemobil. Ezt mutatjuk be most az olvasóinknak.

A képen egy tag befizeti a kitelepülő ügyfélszolgálaton a tagdíjat

A VGYKE tagsággal járó kedvezmények meghatározása

A VGYKE elnöksége szeretné bővíteni a VGYKE tagsággal járó kedvezmények sorát. Ezért az alábbiakról döntött:

Vár a mesés Távol-Kelet

Újra lehetőség nyílik akadálymentesen megtekinteni az Ázsiai Művészeti Múzeumot.

Téli egészségmegőrző napon jártunk a KMO-ban

A kispesti Lámpás Klub rendszeresen meg szokott jelenni a KMO-ban szervezett egészségnapokon. Ez megtörtént ebben a hónapban is.

Így látja Budapest tömegközlekedését a vakvezető kutya és gazdája

Noémi egészen pici kora óta látássérült. Vácról jár dolgozni a fővárosba, ezért minden nap kétszer másfél órát utazik. Négy hónapja már nem egyedül teszi mindezt, hanem négylábú segítőjével, Gerbeaud-val. Egy februári reggelen kísérte el őt az NLCAFÉ stábja, hogy megnézze milyen kutyával közlekedni Budapesten.

Gépkocsivezetőt keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogatószolgálata áprilisi kezdéssel munkatársat keres gépjárművezető pozícióba.

A képen két molinó látható, melyen Kispest önkormányzata és a kerületi klub adatai olvashatóak

Klubnap lesz Kispesten

Mit lehet kérni az Egyesületünkön belül működő Louis Braille Támogató Szolgálattól? Milyen feltételekkel lehet igénybe venni a szolgáltatásaikat? Ezekről is szó lesz a soron következő kispesti klubnapon.

Összekötések – egy kiállítás margójára

Hypertext címmel a költő-író, Tamkó Sirató Károly emlékére rendezett kiállítás nyílt a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A különleges tárlat meglátogatására a kispesti és a XVlll. kerületi lámpás klubok közösen szerveztek programot.

Képzéssorozat a fogyatékos nők jogaiért

A FESZT szervezetében egy hiánypótló képzésre került sor, melyen a VGYKE részéről négy embernek volt lehetősége az ismeretei bővítésére. A képzés a fogyatékos nők jogainak az érvényesítésével kapcsolatos területeket járta körbe.

Újpesti látássérültek látogatása a rendőrségen

A kerületi rendőrkapitányságra szervezett kirándulást az újpesti Lámpás Klub. A bemutatón megismerhették és kipróbálhatták a használt eszközöket, eljárásokat, valamint választ kaphattak a kérdéseikre.

Első idei klubelőadásom az audionarráció kapcsán

2017. február 10-én a 15. kerületi klubon jártam, a helyi látássérült közösségnek mesélni az audionarráció magyarországi történetéről és az én saját tapasztalataimról ezzel a csodálatos, még mindig újdonságszámba-menő tudománnyal kapcsolatban. Zalán János szavait idéztem, miszerint ez nem egyszerűen egy szolgáltatás, több annál! Ez művészetközvetítés, amihez mindenkinek alanyi joga van.

Túralehetőség a Budai-hegységben

Látóknak és látássérülteknek is könnyű, 7-8 km hosszú túrázásra nyílik lehetőség a Budai-hegységben. Azok is jelentkezhetnek, akiknek még nincs kísérőjük!

Bence, a látássérült diákolimpiai bajnok

A Diákolimpia szombati úszóversenyén egy új diákolimpikont ismerhetett meg a sportszerető nagyközönség, Gebri-Horváth Bencét. A fiatal látássérült sportolót és családját szeretnénk bemutatni az olvasóinknak.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére. A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Tűzoltó Múzeumba megyünk!

A jövő héten egy lelkes és vidám csoport fogja felkeresni a tűzoltókat bemutató múzeumot. A kiállítás kifejezetten látássérülteknek lett előkészítve, ezért nagy örömmel várnak mindenkit, akit érdekel egy izgalmas kiállítási anyag hangos és tapintható megtekintése, vagy csak szeretné egy kellemes időtöltéssel megajándékozni önmagát.

Civil szervezetek napja Angyalföldön

Már hagyománnyá vált, hogy az Angyalföldön aktív civil szervezetek minden év elején összejönnek egy közös programra, ahol együtt mutatkoznak be a nagyközönségnek. Ebben az évben új helyszínen, új programokkal, új forgatókönyvvel jelentek meg a szervezetek, köztük az Egyesületünk is. Ennek a részleteiről olvashatunk egy beszámolót.

Mátyás király és a cinkotai kántor – élménybeszámoló

Többször ajánlottuk a honlapunkon és a hírleveleinkben a Holdvirág Kamaraszínházban színpadra állított audionarrált előadásokat. A legutóbbi produkcióról kaptunk egy kedves visszajelzést, amit most mindenki elolvashat.