Hírek

Változott az 1-es villamos közlekedése

Az 1-es villamos április 11-től a Népliget és a Kacsóh Pongrác út között szállít csak utasokat, így az 1V és 101V menetrendje is módosul; mindkét járat a Bécsi úttól, illetve az Óbuda, Bogdáni úttól az Erzsébet királyné útjáig közlekedik. A déli szakaszon közlekedő 201V közlekedésében nem lesz változás.

Rubik-kocka látássérülteknek

A Rubik-kocka, más néven Bűvös kocka szinte minden magyar háztartásban megtalálható logikai játék. Rubik Ernő 1975-ben alkotta meg és az elmúlt három évtizedben a Rubik-kocka a legkeresettebb játék a világon. A világhírű magyar találmány legújabb verzióját látássérült embereknek fejlesztették ki és már Láthatár boltunkban is megvásárolható!

Bemutatkozik a Látássérült Mentor-szülő Hálózat

Fontos és örömteli szakmai eseményre hívjuk Önt. A 2013 elején útjára indult Látássérült mentor-szülő képzés eredményeként mára létrejött és most be is mutatkozik a Látássérült Mentor-szülő Hálózat. Szeretettel meghívjuk Önt és munkatársait a hálózat bemutatkozó rendezvényére.

Teret adunk az esélyeknek

A fogyatékossággal élők közlekedései nehézségeire kívánja felhívni a figyelmet az a rendezvény, amelyen április 11-én vehetünk részt a Ferenciek terén. Az egész napos esemény tehetséges fellépőket felvonultatva szórakoztatja a nagyérdeműt, miközben az akadálymentes közlekedést népszerűsíti.

Láthatár boltunk akciós termékei

Boltunk termékeiben nagyszerű lehetőségek rejlenek; használatuk lehetővé teszi a látássérült emberek mindennapjainak könnyítését és életszínvonalának emelkedését. Az akciós termékekből mazsolázva most Tv néző szemüvegre, Tv képernyő nagyítóra és karórára is rálelhet a kedves vásárlónk. Látogasson el hozzánk mihamarabb!

Hétvégi programajánló – MERI Sportnap

A VI. MERI Sportnapra április 22-én, szombaton kerül sor az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A program Önnek szól, ha szeretne egy jót mozogni és megismerni olyan embereket, akik fogyatékosságuk ellenére is örömüket lelik a sportban, sőt, azt világbajnoki szinten művelik.

Nem látva is látni

A debreceni Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola 2014. március 17-én a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületét látta vendégül. A szervezet tagjai szemléletformáló, érzékenyítő foglalkozást tartottak az irodai asszisztens, valamint a gyógy- és sportmasszőr tanulók számára.

Fény az alagút szélén

Átadásra került a 4-es metró.
Kroll Zsuzsanna és Erhart Péter március 18-án tesztelték az új, 4-es metró ATS rendszerét.

Tavaszváró sportnap a Vakok Állami Intézetében

A Vakok Állami Intézete idén negyedik alkalommal rendezte meg Tavaszváró Sportnapját a Vakok Kertjében. A programot Nagy József, a MOB fogyatékosok sportjáért felelős koordinátora, Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója és Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár nyitotta meg.

Átadták Zugló első közösségi kertjét

„Egy zug, ahol zöldségek és barátságok teremnek, ami megfűszerezi a városi életet" – olvasható az első zuglói közösségi kert bejáratán, és ez az egy mondat mindent el is mond a létesítményről. A közösségi kert ugyanis egy olyan civil kezdeményezés, amely meg is valósult.

Készen állnak a közösség lámpásai

Megkapta tanúsítványát a VGYKE által kiképzett 19 közösségi mentor május 30-án, csütörtökön. Az oklevélen kívül mindannyiuknak egy-egy lámpást is átnyújtottak az egyesület vezetői, mert júniustól a közösség lámpásaiként elkezdik építeni a szolidaritás kis szigeteit.

Már világítanak a közösség lámpásai

Meggyújtották a közösség lámpásait, így hivatalosan is útjára indult a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) által kezdeményezett, uniós forrásból megvalósuló azonos nevű projekt. A szervezők szerint a részt vevő járásokban létrejönnek a szolidaritás szigetei, amelyeken a fogyatékos emberek a korábbinál összehasonlíthatatlanul teljesebb életet élhetnek majd.

Kiválasztják és képzik a közösség lámpásait

Kultúraformáló projektet indít uniós támogatással a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE): látássérült, egyéb hátrányos helyzetű és egészséges emberekből álló kis közösségeket építenek, amelyek helyi szinten megváltoztatják a fogyatékos emberek és a többségi társadalom viszonyát. Most a projekt motorjait, a közösség lámpásait keresi az egyesület, akikre képzés, majd munkahely vár.

Gyógypárnák a pihentetőbb alvasért

A Szénafüvek Családi Manufaktúra egyedi termékeit organikus és minősített bio alapanyagokból készíti. A gyógynövényes alvó/pihenő párnák és egyéb, az egészségre kedvező hatású termékek már a Láthatár bolt polcain is megtalálhatóak, méghozzá rendkívül kedvező áron!

Meghívó az ETIKK központjába

Meghívó a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontjába (ETIKK), a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakembereinek közreműködésével

Ócsán is megtartották az első klubnapot

Régóta dédelgetett álom vált valóra 2014. március 20-án. A Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (DATLE) minden hónap első szerdáján tartja helyi Klubrendezvényét Dabason, melyen az ócsai látássérült tagok is mindig részt vesznek.

ParaSzuperSztár – a fogyatékossággal élő emberek tehetségkutatója

Hazánk egyik legnagyobb és legrégebbi civil szervezete, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 2014-ben kulturális tehetségkutató versenyt indít a fogyatékos emberek számára.

Jelentkezzen Braille oktatásunkra

A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában, előzetes egyeztetés alapján, heti egy alkalommal, hétköznap történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt. Minden érdeklődő számára térítésmentesen tartjuk az oktatást.

A “Telefonnal a rászorultakért” Alapítvány tájékoztatója

Egyesületünk értesítést kapott a "Telefonnal a rászorultakért" Alapítványtól a szétosztásra kerülő támogatásokkal kapcsolatban.

A fényképen egy laptop látható

Még van szabad helyfelnőtt képzésünkre

"Az esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiák" című képzésünk április 7-én indul és május 22-ig tart. A TÁMOP által megvalósításra kerülő képzésünkre olyan jelentkezőket várunk, akik elsősorban informatikai munkakörökben, beosztásokban dolgoznak és ismereteiket szívesen bővítenék egy díjmentes oktatás keretében.

Fiatalok nemzetközi kommunikációs és informatikai tábora

16 és 21 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk az idén 20. alkalommal megrendezett, látássérült fiataloknak szervezett nemzetközi kommunikációs és informatikai táborba. A további tudnivalókat az alábbi, angol nyelvű felhívásban közöljük. Határidő: április 6.

„Tartsd célkeresztben az információt!”

A VGYKE új, diplomás látássérültek munkaerő-piaci esélyeit elősegítő projektje keretében megtartottuk második üzleti reggelinket.

A képen egy nagyító látható, amivel egy ember keres valamit és egy munkák feliratot talál

Érzékenyítő munkatársat keresünk

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének Érzékenyítő csoportja megváltozott munkaképességű munkatársat keres.

Folytatják a kultúraformálást a közösség lámpásai

613 látássérültet kutattak fel, 14 közösséget mentoráltak és 264 új társadalmi kapcsolatot létesítettek a közösség lámpásai – hangzott el a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) csütörtöki projektzáró rendezvényén.

“Jó úton haladunk…”

Interjú Kollárszky Boglárkával, aki amellett, hogy egyetemista, önkéntes és modell egy személyben, nem utolsó sorban ízig vérig nő. A 23 éves látássérült lány az EgyeNlŐ című dokumentumfilm képkockáiban mutathatta be önmagát, céljait és életének boldog pillanatait.

Szemléletformálás minél korábban

A VGYKE szemléletformáló tevékenységének fontos eleme az óvodai érzékenyítő programok szervezése és lebonyolítása. Ezek során a gyerekek saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a vak és gyengénlátó emberek életviteléhez.
Programunkkal számos Óvodát kerestünk már fel, emellett bizonyos elemeivel nyilvános rendezvényeken is megjelenünk.

Eligazodva a városban

Beszélő hangjelzők színesítik a Láthatár bolt felhozatalát. A forradalmian új készülék egyre szélesebb körben válik ismertté, így hozva a látássérült emberek tudomására; a közlekedés könnyebbé válhat.

Vigyázz, kész, darts!

Csapatot toboroz a VGYKE. A külföldi mintára megszületett terv egy állandó, 10-12 fős team összeállítása, melyhez vállalkozó szellemű látássérültek jelentkezését várják.

Meghívó a “Muzsika ez is” című hangversenyre

Gottfried Heinrich Bach különleges képességgel született. Kizárólag zenében gondolkodott, kizárólag zenében kommunikált. Minden igyekezete ellenére, még apja, Johann Sebastian Bach sem értette meg különös fia gondolatait. Egyszer azonban mégis rádöbbent, mit akar Gottfried.

Diplomával a munkába – ugrás a sötétbe?

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) új projektet indít a diplomás látássérültek munkaerő-piaci integrációjának elősegítése érdekében, mely projekt jelenlegi munkacíme: AC/DC.

Cserf-S vezető projekmenedzsert keresünk

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel vezető projektmenedzsert keres a Családi Erőforrás Segítő Központba (Cserf-S).

Kerekesszékes szépségverseny márciusban

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre az a kerekesszékes szépségverseny, mely az idei évben nemzetközi vizekre evezett. A Miss Colours International 2014 döntőjének március 22-én, a Larus Étterem és Rendezvényközpont ad otthont.

Összdolgozói értekezletet tartott a VGYKE

Egyesületünk dolgozói február 25-én értekezletre gyűltek össze a Vakok Iskolájának Nádor termében. A megjelenteket Fodor Ágnes elnök asszony köszöntötte. Elmondta, hogy a VGYKE dolgozói létszáma 71 főre gyarapodott, s indokolttá vált egy találkozó, egyrészt az új dolgozók bemutatása, másrészt a területileg is széttagoltan elhelyezkedő szervezeti egységek vezetőinek és munkatársainak tevékenysége megismerése céljából. A fél napos rendezvényen sor került a baleseti- és tűzvédelmi oktatásra, valamint – akinél szükségessé vált – üzemorvosi vizsgálatra is.

Fotópályázatot hirdet a VGYKE

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) fotópályázatot hirdet! Várjuk azokat a pályamunkákat, amelyek valamilyen formában a látássérültség témakörét jelenítik meg.

Felkészülés a következő tanévre

Közelegnek a megrendelési határidők a látássérült alap-és középfokú oktatásban résztvevő diákok részére, a 2014-15-ös tanévre szükséges tankönyvek beszerzésére - hívta fel a figyelmet Nagy Tünde, az MVGYOSZ országos elnökségének tagja.

A szövetség honlapján a diákok és szüleik, valamint a tankönyvbeszerzésben közreműködő tanárok tájékozódhatnak a kínálatról, és a különböző formátumú könyvek árairól. A tankönyvbeszerzéshez - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - ezúttal is felajánlja az MVGYOSZ az iskolák részére a segítő közreműködését.

Búcsúzunk Miklós bácsitól

Fájó szívvel búcsúzunk a 101. évében elhunyt Etédi Miklóstól, aki szép korára való tekintettel egyesületünk örökös tagja volt. Temetése Cegléden, 2014. március elsején, 13-órakor a református egyház szertartása szerint, az…

Megkezdődött a Vakok Állami Intézetének felújítása

A Vakok Állami Intézetét öt hónapig tartó beruházással kívül-belül megújítják. Akadálymentessé és komfortosabbá alakítják a zuglói, Hermina úti intézményt. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) államtitkárának tájékoztatása szerint a 650 millió forintos hazai és 66 millió forintos uniós forrásból indított program során egyebek mellett átalakítják az energetikai berendezéseket, felújítják a homlokzatot, új nyílászárókat építenek be és megújítják a belső berendezéseket is.

BULÁKE

Iskolaprogram Érden, Törökbálinton és Budaörsön

Hogy látva lássanak… /Ady Endre/ A BULÁKE, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete egy pályázati lehetőséget felhasználva, idén tavasszal három településre szervez érzékenyítő iskolaprogramot: Érdre, Törökbálintra és Budaörsre. Ennek a sorozatnak…

Beszélő, tapintható óra

Tapintható és beszélő Braille órák

A látássérültek életében segítséget nyújtó speciális órák érkeztek a Láthatár bolt polcaira! A Braille órák amellett, hogy hasznos társak lehetnek a mindennapokban, design tekintetében sem maradnak el „hagyományos” társaiktól.

Újpest lámpásai

Klubdélután az újpesti lámpásokkal

Február elején, immár harmadik alkalommal került megrendezésre az Újpest lámpásainak klubdélutánja. A meghívott vendég ezúttal Hladony Sándor, önkormányzati képviselő volt, aki széleskörű információkkal látta el a klubtagokat.

Újszínház

Márciusban is premier az Újszínházban

Összeállította márciusi programját az Újszínház. Ezúttal is megújul a repertoár: 28-án és 29-én dupla bemutatóra készül a teátrum. Harsányi Zsolt: A bolond Ásvayné c. darabját viszik színre, pénteken a Budapesti Tavaszi Fesztivál, szombaton a Színházi Világnap alkalmából. Az Újszínházzal tavaly kötött együttműködés keretében a VGYKE tagjai és egy kísérőjük továbbra is fél áron válthatnak jegyet az előadásokra.

Megfelelő emberek a megfelelő helyen – jubilált a DATLE

Az utolsó őszi hétvégén tartotta évfordulós ünnepségét a Dabas és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete a dabasi Kossuth Művelődési Házban. A tagok az egyesület nyolcadik, míg az Együtt Könnyebb Klub huszadik jubileumát ünnepelték. A rendezvényen a térség vak és gyengénlátó lakosai mellett részt vettek a fővárosi és más Pest megyei települések fogyatékkal élő tagjai is.

Cserf-S

A projekt lezárult, a munka folytatódik

Minden vég, valaminek a kezdete is – szoktuk mondani. Soha nem volt ez aktuálisabb, mint most, amikor másfél éves jól végzett munka után lezárult a VGYKE, a Vöröskereszt és a Jólét Alapítvány közös projektje, amelyet ez idő alatt Cserf-S- ként ismerhettünk meg, a teljes neve: Családi Erőforrás Segítő Központ. A programban résztvevők a kedvező fogadtatás hatására úgy döntöttek, hogy a jövőben is folytatják a megkezdett munkát, az új helyzethez igazított módon, de az értékek megtartásával.

Paralimpia

Az álmok útján, Lengyel Zsófival

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) a látássérült paratriatlonistát, az "Álmok útján Lengyel Zsófival" című programja keretében mutatja be az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontjában (ETTIK), március 14-én, 16 órától. A sportoló nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy kijusson a Rio de Janeiro-ban sorra kerülő, következő paralimpiára.

Vakrepülés Színtársulat

Vakrepülés: A Varázskert örökösei

Első alkalommal 2002-ben, a Fehér bot napján hangzott fel Békefi Róbert: „A varázskert örökösei” című, első felnőtteknek szóló zenés mesejáték, amely sötétben játszódik. Ebben az előadásban a színészi tudás mellett az egyesület zenei rátermettsége is kibontakozott. Ahogy a társulat jellemzi: illatos, hangzatos mesejáték. Sajnos, egy váratlan haláleset, és két tag családnevelés miatti távozásával új tagokat kellett betanítani. A nehézségek leküzdése után, február 22-én, 19 órakor ismét színre viszi a Vakrepülés társulata a darabot a Lipták Villában (Budapest, XIV. kerület, Hermina út 3.)

K&H

Folytatódik a K&H bankszámla-kedvezmény

Újabb 12 hónapos díjmentes számlacsomag a K&H Banktól, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete tagjai számára. Megújítva a korábbi kedvezményes ajánlatát -, lakossági bankszámlához kapcsolódó, díjmentes szolgáltatásokkal, egyedi kedvezményekkel kiegészített - K&H Okos minimum vagy bővített számlacsomagokat kínál tagjainknak a pénzintézet.

Érdi Tamás

Jótékonysági hangverseny a Müpa-ban

Beszélgetés Érdi Tamás zongoraművésszel Önről már 15 éves korában, mint csodagyerekről beszéltek, így a nagyközönség előtt teljesedett ki a művészete. Aki többre kíváncsi, az interneten megtalál mindent, hisz kevesen mondhatják…

EMMI

Még egyszer az ATM-ek akadálymentesítéséről

Megérkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) - felemás - válasza egyesületünk kérdésére az ATM-ek akadálymentesítésével kapcsolatban. Amint arról korábban már beszámoltunk, 2013 tavaszán az ENSZ fogyatékosügyi bizottsága felszólította a magyar kormányt, hogy hat hónapon belül tegyen intézkedéseket a bankautomaták vakok és gyengénlátók számára is használhatóvá tétele, azaz, akadálymentesítése érdekében. A közelmúltban Soltész Miklós államtitkárt kérdeztük a várható intézkedésekről. A minisztérium írásban válaszolt. Íme:

A képen egy Braille-lap látható, amint valaki a kezével olvassa

Braille-írásos Bibliát kapott a Bács-Kiskun megyei könyvtár

Hatvan kötetesre tervezett, Braille írásos Biblia első húsz kötetét vehette át Ramháb Mária, az adományozó Református Misszió Központ Vakmissziójának képviselőitől. A kecskeméti könyvtár hangos könyv formában is rendelkezik a szent könyvvel.

Erzsébet program

Üdülési pályázat fogyatékossággal élők számára

A pályázat célja: A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (továbbiakban: Alapítvány) az Erzsébet-program keretében – az egészség megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódás elősegítése érdekében – fogyatékossággal élők számára pályázatot hirdet. A pályázattal elnyerhető támogatást az Alapítvány üdülési szolgáltatás formájában nyújtja.

a képen egy szavazatokat gyűjtő láda látható, amint egy lap esik bele éppen a tetején lévő nyílásba

Braille-írásos választási értesítőt kérhetnek a látássérültek

A vakok és gyengénlátók Braille-írással készült választási értesítőt és szavazósablont is kérhetnek a választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére - idézte az MTI a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetőjének nyilatkozatát. A választást április hatodikára tűzte ki Áder János köztársasági elnök.

Írás

Aláíró tanfolyam az országos szövetség szervezésében

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) az aláírás megtanítását tűzte ki céljául. Az oktatás keretében eddig is több, mint tíz látássérült személy tanulta meg aláírni nevét, vagy korrigálta hibáit. Az MVGYOSZ továbbra is aláíró tanfolyamot szervez a látássérült emberek számára. A foglalkozásokat tapasztalt gyógypedagógus tartja, aki egyénre szabottan foglalkozik a résztvevőkkel.

Ösztöndíjprogram indul fogyatékossággal élő hallgatóknak

Február hetedikéig jelentkezhetnek fogyatékossággal élő fiatalok arra az ösztöndíjprogramra, amelynek keretében húsz pályakezdő dolgozhat három-három hónapot valamelyik minisztériumban és így munkatapasztalatot szerezhet az államigazgatásban. A gyakornokok havi 50 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

Alapszabály

Megújította alapszabályát a VGYKE

Rendkívüli közgyűléssel zárta a 2013-as évet decemberben a VGYKE. A Vakok Iskolájának Nádor termében a meghirdetett kilenc órás kezdés előtt fél órával már gyülekezett a tagság és persze a vezetőség, valamint a lebonyolítást segítő munkatársak és önkéntesek. Sok régi ismerős ilyen alkalmakkor tud személyesen találkozni, s - mint a hozzászólásokból kiderült -, a tagság egy része egy ilyen rendezvényt szívesen tekint a vezetőkkel való személyes találkozás lehetőségének, gondjaik megosztásának a közösséggel.

Kerekesszékes szépségverseny

Kerekesszékes szépségek Európa szerte

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Miss Colours Hungary Kerekesszékes szépségversenyt, amely ezúttal külföldről is várja a megmérettetésre vágyó hölgyek jelentkezését.

Érzékenyítő program a Bóbita Óvodában

Látássérült vendégeket fogadott január 7-én a Rákosmenti Bóbita Óvoda. Az önkormányzat által ajánlott lehetőség megvalósítását fontosnak tartották, hiszen a gyerekek, de még talán a felnőttek is igen kevés ismerettel rendelkeznek a fogyatékkal élő társaik életmódjával kapcsolatosan. A látássérült vendégek két helyszínen foglalkozást tartottak az intézmény három nagyobb csoportjában.

Család

„Családsikerek” – irodalmi és fotópályázat

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága az ENSZ Családok Éve 20. évfordulójára való tekintettel meghirdeti pénzdíjas irodalmi és fotópályázatát, „Családsikerek” címmel, családosoknak. Pályázni az év folyamán folyamatosan lehet.

Fogyatékkal élők adókedvezménye

A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak.

A fogyatékosokkal foglalkozó főigazgatóságot kérnek EP-képviselők

A fogyatékkal élők helyzetével foglalkozó önálló főigazgatóság létrehozását javasolja az Európai Bizottság keretein belül 11 európai parlamenti (EP) képviselő, köztük Kósa Ádám és Göncz Kinga.

A bionika adhat reményt a látássérült embereknek

Számos helyen kutatják világszerte, hogy miként állíthatnák vissza a látássérült páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét: Roska Tamás akadémikus a Magyar Bionikus Látásközpontban zajló, Németh János szemészprofesszorral közösen felügyelt, reményt keltő bionikai kutatásokról beszélt. Az alábbiakat annak kapcsán tartotta fontosnak elmondani, hogy a The Daily Telegraph brit napilap arról számolt be: egy amerikai kutatócsoport által fejlesztett bionikus szem csaknem normális látást biztosíthat a vakok számára.