Hírek

Meghívó

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2015. április 17-én, 9 órai kezdettel tartja éves közgyűlését, melyre szeretettel várja minden kedves tagtársát!

Újabb workshopot szerveztek a mentorszülők

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete szervezésében lezajlott a Látássérült(ként) Gyermeket Nevelők Mentorszülő Hálózatának tapasztalatcserélő workshopja.

Látogatás a Nemzeti Múzeumba

A XVII., a XIII., és a XIV. kerület Közösség Lámpásai közösen vettek részt A magyar államalapítástól a Rákóczi Szabadságharcig című tapintható kiállításon a Nemzeti Múzeumban március 20-án. Krayné Faragó Zsuzsanna beszámolója.

Hallássérülteket is alkalmaz a Szerencsejáték Zrt.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel a siketek és nagyothallók munkaerőpiacra történő sikeres beilleszkedésük érdekében.

A képen a FESZT logója látható

A FESZT javaslatai

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke a FESZT alelnökeként is tevékenykedik, így meghívást kapott a Népjóléti bizottság ülésére, melyre március 25-én, a Képviselői Irodaházban került sor.

Operatőröket, vágókat keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesülete (VGYKE) azonnali kezdéssel gyakornokokat és megváltozott munkaképességű munkatársakat keres az egyesület adó 1% -os kampány tevékenységének megtervezéséhez és lebonyolításhoz.

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére

Törekedni kell a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedésére, segíteni kell őket abban, hogy hasznos tagjai legyenek a közösségnek, hiszen ezzel az egész társadalom válik egészségesebbé - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlamentben pénteken.

Előadás a Corvinus Egyetemen

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke előadást tartott a Corvinus Egyetem hallgatói számára február 20-án. Nem ez volt az első alkalom, amikor a kölcsönös szimpátián alapuló közreműködés létrejött: tavalyi évben mi láthattuk vendégül és mutathattuk be a VGYKE tevékenységét és szolgáltatásait az egyetem HR Business partner hallgatóinak.

Megvannak 2015 fogyatékosságbarát munkahelyei

Fogyatékosságbarát munkahely díjat kapott Óbuda-Békásmegyer polgármesteri hivatala, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint számos vállalkozás és nagyvállalat, köztük az Auchan, a Spar, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta és az E.ON Hungária Zrt. Utóbbiak nem először kapták meg az elismerést.

Gazdag programok Rákosmentén

Kedves Klubtársunk! Szeretettel hívunk következő klubrendezvényünkre, amelyen hallhattok az aktuális hírekről, a húsvéti népszokásokról, valamint egy kis kézműveskedésre is alkalom nyílik.

Országgyűlési krónika – fogyatékosságügyi program

A fogyatékosságügyi program fontosságáról szólt a Fidesz vezérszónoka a 2015 és 2025 közötti időszakra vonatkozó dokumentum csütörtöki, parlamenti vitájában. Az MSZP és a Jobbik a bírálatok mellett hangsúlyozta, hogy támogatni fogja a javaslatot. Az LMP jelezte: többet remélt a javaslattól.

Pénz nélkül, éhesen, a túlélésért küzdenek paralimpikonok

Bár világviszonylatban is egyre sikeresebb a magyar parasport, még az élsportolók sem kapnak elég támogatást az optimális felkészüléshez a legnagyobb versenyekre. Paralimpiai érmesek méltatlan körülmények között élnek, megélhetési gondokkal küzdenek.

Meghívó Ceglédre

Tisztelt Tagtársunk! Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját az idei év harmadik klubnapjára, amit 2015. március 26-án, csütörtökön, 10 órai kezdettel rendezünk meg.

Mézeskalács és Robogó ovi

"Két XVII. kerületi óvodában is jártunk a közelmúltban, ahol érzékenyítő programjainkra különösen nyitottak úgy az önkormányzat munkatársai, mint az oktatási intézmények." Susovich Erika beszámolója.

Civil közösségi szervezőt keresünk!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 2 fő munkatársat keres a XIX. kerületben, azonnali kezdéssel.

VakVagany – Élet vakon, néha vakvágányon

"Mesterem: Lili" címmel olvashatjuk Niki blogbejegyzését, aki a vakvezető kutyája, Lili által bearanyozott napjairól mesél. Megindító sorain keresztül most az összetartás, a hűség és egy igaz barátság története tárul elénk.

Találd meg a helyed – angolul is!

A VGYKE ACDC „Találd meg a helyed!” programja angol nyelvtanfolyamot szervez a látássérült érdeklődők és minden VGYKE kolléga számára!

A képen két kiképzés alatt álló labrador csücsül

Tájékoztató a vakvezető kutyákra vonatkozó legfontosabb magyar szabályozásról

A hazai szabályozást nemcsak a magyar állampolgárokra, hanem azokra a külföldiekre is alkalmazni kell, akiknek kiképzett vakvezető kutyájuk van, feltéve, hogy az Assistance Dogs Europe (ADEU) vagy az Assistance Dogs International (ADI) valamely tagszervezete által kiállított hivatalos okmánnyal (tanusítvánnyal) rendelkeznek.

“Együtt a teljes életért”

"Együtt a teljes életért" címmel szakmai nyílt napot szerveznek a Gyengénlátók Általános Iskolájában március 26-án. Többek között kiállításokkal, érdekfeszítő előadásokkal, bemutató órákkal készülnek a látogatók számára.

Vak-Sikk: így táncolnak Debrecenben a látássérültek

Debrecen – Metallica, vidámság és életigenlés: van, aki egyáltalán nem lát, mégis imádja ezt a csoportot, és mindenre képes, hogy táncoljon.

Két órás kikapcsolódás a lámpásokkal

A XIII. és XIV. kerületi tagokból álló lelkes csapat a Zuglói Civil Házban előadott, "Öbölből vödörbe" című két személyes színdarabot tekintette meg február 19-én. Jánosi Veronika beszámolója.

“Építsünk hidakat, szívtől szívig a szeretet nevében”

Autóbaleset után kerekesszékbe került - most az Eurovízión indul. A lengyel versenyző súlyos autóbalesete után sem adta fel. Ott lesz a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Látásjavító szemmasszázs: Kínában már kötelező az iskolákban

Az akupresszúráról, akupunktúráról talán nincs is, aki még ne hallott volna. A masszázs sem új keletű dolog, bár lehet, hogy nem épp a szemmasszázs ugrik be róla először. Pedig fontos dolog lenne beépíteni a mindennapjainkba.

A képen egy

A VGYKE közreműködésével készíttethet gyógycipőt

Azoknak, akik közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkeznek, a Láthatár segédeszköz boltban lehetőségük lesz gyógycipőt készíttetni 2015 március végén. A cipőt katalógusból lehet kiválasztani, amelyet előzetes mintavétel alapján személyre szabottan készítenek el.

Mobiltelefonos applikációval segíti a gyengénlátók tájékozódását a Somogy Megyei Kormányhivatal

A Somogy Megyei Kormányhivatal úgynevezett „hangostérképet” fejlesztett ki a vak és gyengénlátó ügyfelek akadálymentes tájékozódása érdekében. Az országosan is egyedülálló mobiltelefonos applikációt február 24-én mutatta be az alkalmazás kifejlesztőivel Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Kultúra-kóstoló a XVII. kerületben

Ingyenes koncerten vettek részt a XVII. kerület Közösség Lámpásai január 24-én. A magyar kultúra napja alkalmából, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban rendezett "Vadbarokk" című előadást a Fonó Zenekar és a Musica Profana régizene-együttes adta elő.

Agárdi Szilvia: Nem vagyunk mi ufók!

Zalaegerszeg - Agárdi Szilvia, a Voice című tehetségkutatóból megismert látássérült énekesnő tartott csütörtökön előadást a Mindszenty-iskola diákjainak.

Közérdekű közlemény!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni tisztelt olvasóinkat, hogy az ügyfélszolgálat 2015. március 2-án, hétfőn zárva tart. Megértésüket köszönjük!

Élménybeszámoló – XVII. kerület Lámpásai

A XVII. és a XIV. kerület lámpásai és látássérültjei együtt vettek részt a „Régen van” című színházi előadáson a Rákoskert Művelődési Házban, amelyet 2015. január 18-án, a magyar kultúra napja tiszteletére rendeztek.

Farsangoztak a Közösség Lámpásai

Izgalmas farsangi programmal várták a tagokat a XIII. és XIV. kerület lámpásai február 17-én, húshagyókedden. Volt jelmezbemutató, játék, tombola, evés, ivás, mulatozás!

Beszámoló a tapasztalatcserélő workshop-ról

Lezajlott a látássérült mentorszülők harmadik tapasztalatcserélő workshop-ja 2015. február 10-én. Vendégeink a Down Alapítvány munkatársai és önkéntesei voltak, akik Steinbach Éva, Keszerice Jolán és Vámos Magdolna előadók közreműködésével beszámoltak a szülősegítésben húsz éve folyamatosan végzett munkájukról.

A sikerhez a kitartáson át vezet az út

A „Sikeres látássérültek” program legutóbbi vendége Tóthné Dr. Udvardi Katalin volt, aki február 12-én, csütörtökön látogatott el hozzánk abból a célból, hogy beavasson minket élettörténetébe.

NÓRA-TÁMASZPONT

A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci helyzetének javítása a célja annak a programnak, amelyet a Motiváció Alapítvány és a JÓL-LÉT Alapítvány közösen indított 2014. szeptemberben, NÓRA-TÁMASZPONT címmel.

Darts versenyen volt a VakonDarts csapat

A Bécsi Látássérült Egyesület meghívására versenyre indult lelkes kis csapatunk 2015. 02. 07-én reggel, melynek tagjai: Moldován Eszter, Czagány Izabella, Hajdú Katalin, Katona Zsuzsanna, Balázs Gábor és Leány Ferenc. Csapatként első alkalommal mutattuk meg, hogy mire vagyunk képesek.

Pszichológiai tanácsadás

Amennyiben Ön úgy érzi, hogy itt az ideje a szembenézésnek, ha egy nehéz helyzetet, vagy fájdalmas veszteséget szeretne esélyként megélni, ha a korlátok és hiányok helyett a lehetőségek megragadásáról, az elfogadásról és önmaga megvalósításáról szeretne beszélni, akkor jelentkezzen bátran! A VGYKE tagjai ingyenesen vehetnek részt a tanácsadáson.

Mozgáskorlátozott modellek vették birtokba a kifutót

Újabb mérföldkőhöz érkezett a New York-i divathét. Tavaly februárban először jelent meg a New York-i divathét kifutóján kerekesszékes modell, Daniell Seypuk személyében, Carrie Hammer divattervező bemutatóján.

Funtineli–premier: zajos siker péntek 13–án!

Túlzás nélkül állítható: péntek 13–a szerencsét hozott az Újszínház számára, ugyanis tomboló, zajos sikert aratott a teátrum legújabb premierje, a Wass Albert–trilógiából készült Funtineli boszorkány.

Ervinnek egy iPhone lett a szeme

"Vak tesztelőnk megmutatta, milyen jól lát helyette az okostelefonja. A utóbbi évek legszuperebb mobil appjával Ön is segíthet neki."

Tabuk, és tévhitek – „Szegény segítő kutya”

Téves információk: az élet minden területén jelen vannak, megkeserítve ezzel boldogulásunkat. Hol a szakmánkat, hobbinkat, az életvitelünket értik félre. A segítő kutyák gazdái sincsenek könnyű helyzetben, amikor az alaptalan, de a köztudatba valamiért gyökeresen beépült értesülésekkel szembesülnek.

Miniszter lett a vak szóvivő

Athén — Egy vak politikust nevezett ki Alekszisz Ciprasz új görög kormányfő népjóléti és egészségügyi miniszternek.

Februárban beindul az Olvasó-sarok

Emlékszel mi volt az utolsó könyv, ami nagy hatással volt rád? Mi tetszett benne? Mindannyiunknak vannak az életünket meghatározó, befolyásoló impulzusai. Emberek, tájak, átélt pillanatok... Szerencsére még az olvasás sem ment ki a divatból, ezért Te vagy a mi emberünk, ha úgy érzed, könyvmolyként teljes az életed!

A képen rajzolt emberek láthatók, akik összehajolnak

Közösség lámpása – Mi várható idén?

A VGYKE-nél is megújulást hoz a 2015-ös év: több terület átszervezése, továbbfejlesztése van folyamatban. Cikksorozatunkban górcső alá vesszük a Láthatár bolt, az Ügyfélszolgálat, a Masszázs szolgáltatás és a Közösség Lámpásai program tevékenységét. Első cikkünkben Eleki Abigélt kérdeztük a Lámpások idei terveiről, célkitűzéseiről.

Magyarországi képernyőolvasó felhasználók felmérése – 2014

Szántai Károly - web és UX akadály­mentességi szakértő és szakoktató - a magyarországi képernyőolvasó felhasználók körében online felmérést végzett a használati szokásokról, igényekről, és a weboldalak akadálymentességének megítéléséről 2014 decemberében. Íme a felmérés eredményei!

Farsangi bál

A Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete szeretettel meghívja Önt és kedves családját egy fergeteges farsangi bálba! Zene, finomságok és jó társaság várja, jegyezze fel hát a 19-ét naptárába, és jöjjön el a mulatságra!

Cukorbeteg? Nagyon óvja a szemeit!

Súlyos problémákat, akár a vakságot előzheti meg az, aki cukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenőrzéseken.

Meghívó a mentorszülők programjára

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete szeretettel meghívja Önt a látássérült, illetve látássérültként gyermeket nevelő mentorszülő hálózat tapasztalatcserélő workshopjára!

Fogyatékkal élő sportolókat segítenének

A közelmúltban Pécsett járt a Fogyatékosok Országos Diák -és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) vezetése, és a PSN Zrt.-vel tárgyalt a Baranyai megyei fogyatékkal élő diákok sportolási lehetőségeinek javításáról.

„SzeTi Basic”

Jönnek a segédeszköz pályázatok, ahol érdemes megfontolni a SzeTi Basic hasznosságához mért, viszonylag alacsony árát. De vajon mit is kap a vevő a pénzért? Egy stoppert, egy percórát, egy számológépet és egy üzenetrögzítőt egyben. A megjelenést is a pályázatokhoz időzítettük: július 10.

Már 2015-ben megjelenhet a vakokon segítő bionikus szem

Jövőre kezdhetik alkalmazni azt az áttörést jelentő új orvosi technológiát, amely ha nem is teljes értékű, de értékelhető látást biztosít a vakok számára. Sőt, a következő verzióval már olvasni is tudnak majd.

egy gépelő kéz látható egy laptopon

Informatika oktatás az Óbudai Egyetemen

A fogyatékossággal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán ez év februárjában ismét térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szerveznek látássérültek részére.

Találd meg a helyed 2015-ben!

Nagy sikerrel zajlott az ACDC „Találd meg a helyed!” programunk idei első előadása, vendégünk Pál Zsolt, látássérült szociálpolitikus volt, aki jelenleg coachként is tevékenykedik. Az este azt a célt szolgálta, hogy bebizonyítsuk: látássérültként is helyt lehet állni a nyílt munkaerőpiacon, és Zsolt ennek ékes példája.

Meghívó a “Sikeres Látássérültek” újabb beszélgetésére

A "Sikeres látássérültek" program következő vendége Tóthné Dr. Udvardi Katalin lesz, aki jelenleg is egy nyelviskolát üzemeltet, és ki sem látszik a tennivalók mögül. Gyere el és ismerd meg történetét!

Ismét az adókedvezményről

Mivel többen érdeklődtek, ismét közzéteszünk néhány információt. Itt az idő, hogy a személyi adókedvezményről is nyilatkozzanak az érintett magánszemélyek a munkáltatójuknak.

Új szabályok a hitelfelvétellel kapcsolatban

Január 1-től megváltozott hazánkban a hitelnyújtás szabályozása. 2015-től az igazolt jövedelmünk határozza meg, hogy mekkora hitelhez juthatunk.

Érzékenyítő foglalkozáson önkéntesként

Dóra első alkalommal vett részt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola érzékenyítő foglalkozásán. A cikkből kiderül, hogy milyen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott.

Beszélő szemaforok Kassán

Beszélő szemaforokat helyeztek üzembe Kassán. A modern forgalmi eszköz férfihangon szól a gyalogosokhoz.

Először pillantja meg újszülöttjét a vak édesanya

A 29 éves fiatal nő gyerekkorában veszítette el látását. Most egy speciális szemüvegnek köszönhetően láthatta kisfiát.

CsakAzértIs! buli, ahol mindenki egyforma

A mozgás, hallás -és látássérültek bármikor kaphatóak egy jó bulira, ha van olyan táncparkett, ami megfelel a speciális követelményeknek. A CsakAzértIs! akadálymentes partit már negyedik alkalommal látta vendégül a szegedi Ifjúsági Ház, ahol sérültekkel és épekkel beszélgettek a szegedma.hu munkatársai.

Lengyel Zsófia az EPC egyik fiatal nagykövete

Lengyel Zsófia lett az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) egyik fiatal nagykövete. Válogatott triatlonosunk az EPC Youth Ambassador Programme pályázatán nyert.

Új nyitva tartással és ajánlatokkal várja a Láthatár bolt!

Kedves Vásárlóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Láthatár segédeszköz bolt nyitva tartása megváltozik!