Hírek

„Gázlángon” az újpesti Lámpás klub

Újabb beszámolóval bővül Lámpásaink "repertoárja", ezúttal az újpesti mentorok jóvoltából. A Lámpás Klub tagjai az Újpest Színházban kapcsolódtak ki és egy felejthetetlen élménnyel távoztak. De mitől is volt ez az alkalom olyan különleges? Megtudhatja cikkünkből.

„Pályázunk a „Fogyatékos-barát munkahely” címre”

Tavaly december 3-án több kerület önkormányzata írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amelyben vállalta, hogy minimum két megváltozott munkaképességű személyt alkalmaz, továbbá rendszeresen meginvitál fogyatékossággal élő művészeket rendezvényeire. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy mely önkormányzatok teljesítették e vállalást.

Kiteljesedés a munkában

Lezajlott az "ACDC - Sikeres Látássérültek Klub" harmadik alkalma, melyre október 30-án 17:30-tól került sor a Cserf-S Központban, s ami ezúttal is remekül zárult. Vendégünk Makádi Zsófia pszichológus volt, aki beavatott minket sikeres életpályájának rejtelmeibe. Zsófia pozitív példája annak, hogy gyerekekkel foglalkozni bár kihívás, de mégsem lehetetlen küldetés egy látássérült számára.

Nyárbúcsúztató programok

Kispest közösségi mentorai sem tétlenkedtek az ősz első hónapján. Összetartó erejük a közös munka mellett a közös szórakozásban is rejlik: a rendezvényeken játszva, jókedvet sugározva érzékenyítik az érdeklődőket.

Pályázati kiírás!

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítványa, együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, pályázatot hirdet általános, közép, vagy felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére. A pályázat célja a tanulmányaik végzésével összefüggő eszközök/segédeszközök beszerzésének és egyéb, az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó kiadások támogatása.

Egészségnap a Nyugdíjasházban

Kilencedik alkalommal rendezett Egészségnapot a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat. A Nyugdíjasházban (Zöld Diófa Idősek Klubja) megtartott program szakmai támogatója a Richter Gedeon Nyrt. volt, amelynek munkatársai mintegy 140 érdeklődő szűrését végezték el a nap során.

Szent Mihály napi búcsú

Jó hangulatú érzékenyítést tartottak a 13. és 14. kerületi Közösségi Lámpásai: Vera, Ricsi, Eszter és Erika közösségi mentorok a Mihály napi búcsún vettek részt. Erika beszámolójából megtudhatjuk, hogy milyen élményekkel gazdagodhat egy újdonsült látogató, ha kis betekintés nyer a látássérültek világába.

Mozgalmas november Szentendrén

Programokban bővelkedik az ősz a szentendreiek számára. Moldován Eszter közösségi mentor születésnapi és kézműves programot is szervez, melyekre nagy szeretettel várja az érdeklődők jelentkezését!

Friss akcióink!

Ismét új termékekkel bővült a Láthatár bolt kínálata, továbbá őszi akcióink keretein belül kedvező áron minőségi termékekkel térhet haza. Válogasson kedvére, nagy szeretettel látjuk boltunkban minden kedden, szerdán és csütörtökön 9:00 és 17:00 óra között!

Charity – Az adománybolt

Az Adománybolt ötlete idehaza sem új keletű: alapjául eredetileg egy széles körben bizonyított és elfogadott nyugat-európai modell szolgál.

Rubik kocka Magyar Bajnokság

2014. 10. 17-19-én, a Bálnában került megrendezésre az év egyetlen magyar kockakirakó versenye, A Rubik's Hungarian Open.

Újabb sikeres látássérült

Az ACDC program következő „Sikeres látássérültek” rendezvényének vendége Makádi Zsófia , aki pszichológusként avat be minket karriertörténetébe.

HANGTÁR vakoknak és gyengénlátóknak

A vakok és gyengén látók számára fejleszti HANGTÁR szolgáltatását a közmédia – jelentette be a fehér bot napján Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója és Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója.

Az olvasás mindenkié

E szlogennel indította útjára az ingyenesen letölthető újságolvasó szoftvert az Alko-Soft. A kiadványok három formában lesznek elérhetőek, így biztosítva azt, hogy a vak, az aliglátó és a gyengénlátó személyek is hódolhassanak az olvasás örömének.

“Sötétben mégis fényben lenni”

Az ACDC „Találd meg a helyed!” program újabb eseménnyel járult hozzá a sikeres látássérültek bemutatásához, melyre október 16-án, a Cserf-S Központban került sor. Ezúttal a coach-ként is dolgozó Dr. Tábor Istvánt láttuk vendégül, aki úgy gondolja, hogy ha Isten az egyik kezével elvesz, a másikkal kétszer annyit ad.

A képen egy repülőgép látható repülés közben.

Kerekesszékkel a parkolóból a repülőgépbe

Még több hívópont, új és korszerűbb eszközök és szállító járművek, rendszeres oktatások és gyakorlati képzések – összefoglalva ezekkel készül a Budapest Airport és partnere az AMS Assistance a Budapestről induló vagy ide érkező, mozgásukban korlátozott utasok kiszolgálására a repülőtéren. Az ún. PRM (Passengers with Reduced Mobility) szolgáltatást igénylő utasok hónapról hónapra egyre több kényelmi szolgáltatással találkozhatnak.

Elindult az első Rehab Critical Mass

Elindult az első budapesti Rehab Critical Mass, avagy a Kritikus tömeg 4 keréken: kerekesszékesek vonulása. A biciklis felvonulás mintájára szerveződött kerekeszszékes felvonulás összefogást hirdet a fogyatékkal élők és a társadalom többi rétegei között.

Láthatatlan humor pályázat

Úgy véled, hogy írói vénával áldott meg a sors? A barátaidat is sikerült már megnevettetned? Ha szívesen mesélsz magadról, az életedről, élményeidről, s mindezt a humor köntösébe bújtatva, ez a pályázat Neked szól!

A képen egy láb látható, a láb előtt egy fehér bot

A fehérbot története

A Fehérbot Nemzetközi Világnapja október 15. Ez alkalomból számos, a látássérüléssel kapcsolatos rendezvényre, kulturális eseményre kerül sor az ország több pontján. De hogyan is született meg a fehérbot? Rövid ismertető az elengedhetetlen segédeszköz történetéről.

“Gyümölcsöző együttműködésre számítunk”

Hosszadalmas munka és precíz előkészületek után végre elindítottuk masszázs szolgáltatásunkat! A családias légkörben megtartott megnyitóra október 15-én, a Fehérbot Világnapján került sor a Zuglói Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőjében.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Megnyitóra készül a VGYKE

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete szeretettel meghívja Önöket a VGYKE által kezdeményezett és az Önök hathatós segítségével, a Fehér bot napja alkalmából induló új szolgáltatásunk, a „Frissítő és Gyógymasszázs Szolgáltatás” megnyitójára.

Összefogás a jobb életért

RehabCritical Mass! Esélyegyenlőség, Akadálymentesség, Szolidaritás, Összefogás.
VONULJ VELÜNK!

Civil szervezetek figyelem!

Tisztelt Zuglói Civilek!
2014. szeptember 5-én megnyílt a Zuglói Civil Ház, melyben megkezdte működését a Lakossági Információs Szolgáltató Iroda is.

Lámpás beszámoló: októberi klubnap

E havi, rákosmenti klubnapunk megrendezésére október 7-én került sor. Az előadás témái ezúttal a látás és a látásvesztés okai voltak, vendégként pedig Dr. Kiss János, a GÖTLE elnöke emelte a nap fényét.

Magazinok látássérülteknek

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete 2015-ben egyes kiadványokat akadálymentes formátumban jelentet meg.

Nyitás előtt a VGYKE masszázs szolgáltatása

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakorvosi rendelőjében és az Uzsoki Kórház száraz sóterápia helyiségében masszázs szolgáltatás indul.

Kulturális barangolás “luxuskivitelben”

A Múzeum +Luxus elnevezésű, látássérülteknek tartott tárlatvezetésén jártunk. A Szépművészeti Múzeum szeptember 18-án, csütörtökön ismét megrendezte akadálymentesített havi kiállítását, most a luxust választva témául.

A tehetség sokszínű

Sikeresen lezajlott a Paraszupersztár elődöntőjének első napja. A fellépők soraiból színpadra lépett énekes, zsonglőr, táncos, zenekar, és még sok más művészeti ágban jeleskedő előadó, így közvetítve: a fogyatékossággal élők között sincs tehetségekből hiány.

Új díszpolgárai vannak Zuglónak

A kerület megalapításának 79. évfordulója alkalmából az önkormányzat szeptember 19-én a Zuglói Zeneházban tartotta meg hagyományos díjátadó gáláját. Az eseményen megjelentek Zugló testvérvárosainak küldöttei, a kerület országgyűlési képviselői, a képviselő-testület tagjai, az intézmények vezetői, zuglói tisztségviselők, a kerület lakói. Az idei Zuglói Napok díszvendége a lengyelországi Raciborz városa volt.

Kora-őszi klubdélután

"A szeptember havi klubot a Cserf-S-ben (Hermina út 57.) tartottuk meg, szeptember 16-án, délután 14-16 óra között. A szeptemberben esedékes jeles dátumokat vettük sorra, különös tekintettel a szürethez kapcsolódó eseményekre." - Jánosi Veronika beszámolója.

Kérdőív a látássérült pályázatírók és figyelők részére

A nevem Czikoráné Szabó Éva, a Szent Gergely Népfőiskola két féléves, Minősített pályázatíró, figyelő képzésében veszek részt. Szakdolgozatom témája a látássérültek lehetőségei a pályázatírás, figyelés
területén. A segítségét szeretném kérni szakdolgozatom elkészítéséhez az alábbi kérdőív kitöltésével.

Élménybeszámolók Gödöllőtől

A Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete (GÖTLE) aktív programokban való részvételével számos élménnyel gazdagodott az elmúlt hetekben: összekötötték a kellemest a hasznossal. Hol közös bográcsozással építették a klubtagokból álló kis csapatot, hol pedig más szervezetekkel karöltve, érzékenyítés által hozták közelebb egymáshoz a látássérült és látó embereket.

Egészségnap Szentendrén

"Egészségnapot rendezett az Egészséges Városért Közalapítvány 2014. szeptember 6-án, Szentendrén. Ide kapcsolódtunk be a VGYKE érzékenyítő csoportjával. Vidám csapatunkat Erika, Csabi, Laci, Edit, önkéntesünk Rebeka, az egyik klubtagunk Zsuzsi és jómagam alkottuk." -Moldován Eszter beszámolója.

Érzékenyítsük egymást!

Veres Katalin, mentorszülő élménybeszámolója a Születésház Közhasznú Egyesület által rendezett konferenciáról.

Törj karriered csúcsára!

ACDC programunk segít Neked benne, olyan vendégek meghívásával, akik már elérték a sikert és karrierjük csúcsát, így adva neked inspirációt.

Önértékelésünk: értékeink és erőforrásunk

Ha Ön készen áll önmaga felfedezésére, ha szeretne rátalálni belső kapaszkodóira, kiteljesedni, vagy változtatni a viselkedésén, tagként ingyen vehet részt a pszichológiai konzultáción. Éljen a lehetőséggel!

Pályázati felhívás!

A Péntek Lajos Csökkentlátó Gyermekek Alapítványa együttműködve a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületével, ebben az évben is pályázatot hirdet általános, közép, vagy felsőfokú tanulmányaikat folytató látássérült diákok részére.

Akciók és újdonságok!

Ezen a héten is kedvére válogathat a Láthatár bolt legújabb és használt, ám jó állapotban lévő akciós termékeiből. Vércukormérő, gyógyszertároló, tapintható ébresztő óra, csak néhány eszköz azok közül, amelyek könnyebbséget hozhatnak a mindennapi rutinba.

„A magyar nyelv kihívás, de megtanulható”

Tara, a külföldi fiatal lány 1 éve tanul Magyarországon. Imádja Budapestet és a zene segítségével szeretne a társadalom értékes tagjává válni. Pozitív hozzáállása mindannyiunk számára útmutatást adhat.

Az Értékpont Magazin beszámolója

Az Értékpont társadalmi felelősségvállalási programja révén hozzájárult 21 diák nyári táborozásához. A szemléletes beszámolót itt olvashatja.

Zorán koncert a látássérültekért

Októberi budaörsi koncertje teljes bevételét a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének ajánlotta Sztevanovity Zorán.

Siker a köbön – de mégis hogyan?

Korábbi hírlevelünkben már említettük, hogy ACDC programunk keretében olyan vendégek meghívását tervezzük, akik sikeres életútjukkal és karrierjükkel inspirációt nyújthatnak a diplomás látássérültek számára. Végre eljött az idő, íme, az első rendezvényünk!

Csörgőlabda Eb: két hét múlva kezdődik

Azzal a nem titkolt céllal rendezi meg Magyarország szeptember 24-28. között a B-csoportos csörgőlabda Európa-bajnokságot, hogy hazai pályán a férfi vagy a női válogatott kiharcolja az A-csoportba jutást, és maradjon esélye a riói paralimpia indulási jogának megszerzésére.

“Kezdjetek piacra járni!”

Piacok Napja néven indít útjára hagyományteremtő rendezvényt 2014. szeptember 13-án Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren a Nem Adom Fel Alapítvány.

Boltunk legfrissebb hírei

Kedves Vásárlóink! Segédeszköz boltunkban egyes termékeink most 15%-os árengedménnyel kaphatóak.

“Nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszul legyek”

Balogh Rózsa négy hónapos volt, amikor kiderült: soha nem fog látni. A vak nő egy 26 négyzetméteres lakásban él kétéves kisfiával, akit egyedül nevel. Emellett dolgozik és azt tervezi, hogy még tanulni is fog. Videóriport.

A VGYKE Braille tanfolyama

A Braille tanfolyammal Egyesületünk azoknak kíván segítséget nyújtani, akik a Braille írás-olvasást szeretnék megtanulni. A foglalkozások egyéni, illetve kiscsoportos formában történnek, látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Szabó Nikolett aranyérmes a látássérült cselgáncs VB-n!

Szabó Nikolett a 70 kg-os súlycsoportban megnyerte a látássérültek cselgáncs-világbajnokságát az egyesült államokbeli Colorado Springs-ben, és ezzel kijutott a riói paralimpiára, írja az MTI.

Videojáték látássérülteknek

Ámbár az elmúlt években több, látássérültek és kifejezetten vak felhasználók számára készült számítógépes játékprogram is született, a francia DOWiNO fejlesztőcég "Egy vak legenda" címet viselő mobiljátéka újabb mérföldkő lehet a látássérültek számára a modern digitális technológia mind teljes körűbb használata és élvezete felé vezető úton.

Meghívó a ceglédi egészségnapra

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2014. szeptember 18-án, csütörtökön 9 órai kezdettel tartandó klubnapunkra, mely egyben egészségnapi rendezvény is.

Magyar sikerek Kanadában!

Fantasztikusan szerepeltek a mieink Edmonton-ban az Aquatlon Világbajnokságon, ugyanis mindhárom sportolónk dobogós lett. A legjobban Boronkay Péter szerepelt, aki elsőként ért célba.

Magyar találmány segít a vakoknak

A jövőben Aurorát használhatnak majd fehér bot mellett? Kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhetnének a vakok Gombár Tibor, Jakub János és Menyhárt Hunor közös fejlesztésű eszközének köszönhetően.

A Láthatár bolt hírei

Kedves Vásárlóink! Nyár végi termékajánlatunkat és akcióinkat szeretnénk a figyelmükbe ajánlani.

230 éve nyílt meg az első vakok intézete

Kétszázharminc éve, 1784. szeptember 1-jén nyílt meg Párizsban a világ első, vak gyermekeknek szervezett intézete és iskolája.

Fény az éjszakában

A Szépművészeti Múzeum kéthavonta csütörtök este hosszabbított nyitva tartással (18.00-22.00 óra között) és különböző programokkal várja látogatóit. A soron következő, szeptember 18-ai alkalom témája a LUXUS.

Okostelefon látássérülteknek

A Samsung bemutatta az első olyan tartozékokat, amit a fogyatékkal élő és látássérült felhasználóknak szán és a Galaxy Core Advance okostelefonnal lesz kompatibilis.

Segédeszköz bemutató és vásár Szentendrén

2014. április 28-án délelőtt kitelepültünk a Láthatár bolt válogatott kínálatával a Szentendrei Gondozási Központba.

Egy újabb remek nap a Lámpás Klub életében

Július 5-én a XVII. kerület, a szentendrei és a kispesti Lámpások bekapcsolódtak a Mozgássérültek Egyesülete által szervezett hajókirándulásba, ami Budapestről Szentendrére ment.

Meghívó

A HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. szeretettel meghívja Önt a Fogyatékkal élő friss diplomások munkaerő-piaci integrációját vizsgáló kutatás fókuszcsoportos beszélgetésére, amelyet a TÁMOP-4.1.3-11/1-2011-0001 "Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése" második ütemének keretén belül valósítanak meg.

Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő

Lassacskán külföldön is kezdenek ráébredni arra, hogy nem csak vékony és kövér emberek léteznek. Behunyhatjátok a szemeteket, befoghatjátok a fületeket, a sérült emberek akkor is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igenis igényük van a divatra és a stílusra.