Hírek

A kép embereket ábrázol, akiknek a gondolatai kiegészítik egymást

Újbudai meghívás

Mit adhat ma egy látássérült Egyesület a tagjainak? Mit ad például a VGYKE? Erről lesz szó az újbudai klubnapon júliusban.

Friss információk a gyógymasszőr képzésről

Az alábbiakban a 2017 őszétől induló OKJ-s gyógymasszőr képzésről nyújtunk további tájékoztatást.

Érdekességek az ismerkedésről és házasságról a klubnapon

Immáron másodszor került szóba az ismerkedés és a párválasztás az újbudai klubnapon. A mostani alkalommal már sikerült a felszínnél mélyebb rétegekhez is eljutni és elég sok érdekes információval gazdagodtak a program résztvevői.

A képen egy bécsi kép látható

Munkaerőpiaci integrációs kérdések a szomszédunkban

Bécs vezetése a legtöbb osztrák tartomány intézkedésétől eltérően nem a szociális támogatás csökkentésével, hanem munkaerőpiaci és iskoláztatási lehetőségekkel ösztönözné munkavállalásra a rászorulókat és tehermentesítené a szociális ellátórendszert - közölték szerdai osztrák lapok.

A képen Rákosmente címere látható

Rákosmenti meghívás

A hallásvizsgálatról lesz szó a rákosmenti Lámpás Klub júliusi klubnapján.

A képen a vgyke logója látható

Tanulmányi támogatás

A VGYKE tanulmányi támogatás pályázatot ír ki az egyesület kiskorú tanulói részére. A részletek és a pályázati adatlap innen érhetőek el.

Klubelőadás az audionarrációról Óbudán

Június 16-án pénteken ismét az egyik Lámpásklub vendégei lehettünk, Koltai Judit és én, ezúttal Pintér Teréznek, az óbudai közösség mentorának kedves invitálására.

A képen Ágnes látható, amint az Egyesületünk elnöke kihírdette, hogy ő a pályázat nyertese

Rendkívüli nap a VGYKE életében

A Támogató Szolgálatunk tizedik születésnapja ünnepélyes keretek között került megrendezésre. Ahogy a beszámolóból kiderül, volt okunk ünnepelni.

Szélikével búcsúzott a Holdvilág Kamaraszínház

Május 31-én zárta kapuit a Holdvilág Kamaraszínház, legalábbis erre az évadra. Ebből az alkalomból másodszorra is bemutattuk Szélike királykisasszony meséjét, ezúttal nem csak látás- de hallássérültek számára is akadálymentesen.

A rajzolt képen emberek beszélnek egy asztal körül

Beszélgetés egy nyári délutánon!

Az újpesti Lámpás Klub júliusi klubnapján a hónap jeles napjai mellett egy érdekes és soha vissza nem térő programlehetőség is az asztalra fog kerülni.

A képen az AKKU Egyesület logója látható, mely egy fejen lévő fülhallgató

Új támogató a kulturális akadálymentesítésben

A Harman nevű cég és az AKKU Egyesület együttműködésében valósul meg egy különleges kezdeményezés, mely a látássérültek mozizását szeretné támogatni.

A Támogató Szolgálat kisbusza

Születésnapot ünnepelt a Támogató Szolgálat

A tizedik születésnapját ünnepelte június 22-én az Egyesületünk által működtetett Louis Braille Támogató Szolgálat. A születésnapi ünnepségen bemutatták a Szolgálat új gépkocsiját és az utazási pályázat nyertese is kihirdetésre került.

A képen az autisták orszűgos szervezetének a logója látható

Érdekvédelmi Tanácsadó képzés

Az Autisták Országos Szövetsége a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa megbízásából 40 órás
Érdekvédelmi Tanácsadó képzést hirdet.

Hangtálak a szentendrei klubnapon

A szentendrei Lámpás Klubon a hangtálakról volt szó, ahol mindenki részesülhetett egy rögtönzött hangfürdőben.

Várostervezés és a látássérültek

Ahogyan arról beszámoltunk, Chris Downey építész munkásságát Helen Keller-díjjal ismerték el. Ennek okán adjuk közre annak az előadásának az átiratát, melyben arról beszélt, hogy mit nyer egy város a látássérültekkel és miért jó hely egy látássérültnek a város.

Aki hallja, adja át!

Hallásvizsgálattal összekötött klubnap lesz Kispesten, a klubnapon.

A képen a látogatócsoport tagjai láthatóak

Esztergomban jártunk

Régi vágyunk volt, hogy látássérült klubtagokkal együtt felkeressük Esztergomban a Babits Mihály emlékházat. Erre a kirándulásra június 8-án került sor.

Nyári tábor a Louis Braille Támogató Szolgálat szervezésében

Meghosszabbított jelentkezési idővel várja az érdeklődőket az Egyesületünk Louis Braille Támogató Szolgálata által szervezett tábor, melyre egyének és családok jelentkezését egyaránt várjuk.

A képen az olimpiai csapat tagjai láthatóak a sajtótájékoztatón

Magyar csapat a látássérültek sakkolimpiáján

Hat magyar versenyző jutott ki a vak- és gyengén látó sportolók sakkolimpiájára a macedóniai Szkopjéba.

Látássérültek kirándulása Szentendrén

Történelmi városnéző sétát szervezett az egyik Lámpás Klub Szentendrére. Az elhangzottakból olvashatunk most el egy pár érdekességet és egyben egy kedvcsinálót.

Látássérültek kirándulása Szentendrén

Történelmi városnéző sétát szervezett az egyik Lámpás Klub Szentendrére. Az elhangzottakból olvashatunk most el egy pár érdekességet és egyben egy kedvcsinálót.

A képen egy mobiltelefon látható

A Magyar Telekom felhívása

A Magyar Telekom az alábbi felhívással fordult a feltöltőkártyás mobilhasználókhoz, köztük a hello holnap! előfizetőihez.

Átadták a Helen Keller-díjakat

New Yorkban tartották meg a Helen Keller-díj ünnepélyes átadását. Ebben az évben a Google és a Netflix mellett Chris Downey építész erőfeszítéseit is elismerték.

A képen az Ariadné honlapjának egy képe látható

Hol legyen ARIADNÉ?

A magyar fejlesztésű ARIADNÉ egy szponzornak köszönhetően újabb helyeken válik telepíthetővé. A Szövetség javaslatokat vár arra vonatkozóan, melyik legyen a soron következő helyszín.

Jubileumi városünnep Kispesten

Idén tizedik alkalommal rendezte meg Kispest Önkormányzata és Művelődési háza (KMO) a Városünnepet a Templom téren és a megújult Ady Endre úton. A rendezvényen az Egyesületünk kerületi klubja is megjelent.

Gyógymasszőrképzés indul Egyesületünkben!

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) uniós támogatással 2017. őszétől OKJ-s gyógymasszőr (OKJ 54 726 04) képzést szervez látássérültek számára. A modellprogram keretei között a VGYKE-nek és az együttműködő felnőttképző intézménynek lehetősége nyílik egy speciális csoport elindítására, a gyógymasszőr képzés felkarolására és a szakma látássérültek által végzett elismertségének növelésére!

Vendégségben voltunk a Havanna lakótelepen!

A Pest déli részén működő Lámpás Klubok egy érdekes helytörténeti kiállításon jártak, ahol megismerhették a Havanna lakótelep történetét.

A képen színházi maszkok láthatóak

Érdekel a vers, a színház? Gyere a Drámatáborba!

Sok szabadidős programmal egybekötött drámatábort szervezünk 14 és 19 év közötti látássérült vagy mozgássérült diákok részére. Akik a VGYKE tagjai, azok kérelmezhetik az Egyesületünk támogatását.

A képen egy segítő kísér egy fehérbotos embert

Születésnapot ünnepel a Támogató Szolgálatunk!

A VGYKE Louis Braille Támogató Szolgálata sok szeretettel meghívja Önt a szolgálat 10. születésnapjának ünnepi rendezvényére.

A képen a sajtótájékoztató látható

Fontos tudnivalók fogyatékossággal élőknek az energiahivataltól

Kevesen tudják, hogy a látássérültek is élvezhetnek védendő fogyasztói státust a közműszolgáltatóknál. Erről is szó esett annak az országos kampánynak a sajtótájékoztatóján, melyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tartott.

Első születésnap a XVIII. kerületben

A XVIII. kerületi Lámpás Klub a legfiatalabb az Egyesületünkön belül. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a klub a napokban ünnepelte az első születésnapját!

a képen a tagok ülnek az asztal körül

Elrepült a júniusi klubdélután

Forró júniusi nap egy kellemes helyen, jó emberek társaságában, ez az újpesti klubnap

Álom utazás pályázat!

A 10 éves születésnapját ünneplő Támogató Szolgálat egy egyedülálló pályázatot hirdetett. A pályázat nyertese álmai belföldi útján vehet részt!

A képen az látható, amint idősek kipróbálják ezt a táncot

Szeniortánc a kihelyezett klubnapon

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub kihelyezett klubnapján bemutatkozott a szeniortánc. A lelkes csoport várja a további jelentkezőket!

A képen Zugló címere látható

Júniusi programajánló a zuglói klubtól

Két zuglói programot szeretnénk ajánlani a honlapunk látogatói számára. Egy klubnapot és egy parlamenti látogatást.

A képen a hallgatóság látható a rákosmenti Klubnapon

Klubelőadás az audionarrációról Rákosmentén

Amellett, hogy szeretnék néhány szóban beszámolni a legutóbbi tematikus előadásról, mely Krayné Faragó Zsuzsának, a XVII kerületi Lámpásklub vezetőjének szíves invitálására valósult meg, nem titkolt célom az sem, hogy kedvet csináljak a 16-án esedékes új klubdélelőtthöz. Ezúttal Óbudára vagyunk hivatalosak, Koltai Judit, a Holdvilág Kamaraszínház vezetője és én.

A képen az afrikai emberekről vannak képek

Egy kiállítás margójára – Afrika Kiállítás

Egy Afrikát bemutató kiállításon jártak a zuglói lámpások.

A képen a zenekarok közös fellépése látható

III. Dél-pesti Fúvószenekari Találkozó

Harmadik alkalommal rendezte meg a KMO Művelődési Ház és az Obsitos Fúvószenekar a zenei találkozót a kispesti Városház téren május 27-én, melyen a kerületi klub is részt vett.

Klubelőadás az audionarrációról Óbudán

A XV. kerület, Kispest és Rákosmente után ezúttal az óbudai Lámpás Klub érdeklődő tagjai ismerkedhetnek meg közelebbről a művészetközvetítésnek azon formájával, mely látássérültek számára teszi elérhetővé és átélhetővé a művészet vizuális formáit. Nem csak a színház, a film és a festészet csodás alkotásait, hanem akár egy lélegzetelállító fotót is.

Testközelben a lakáskultúra

Sok szeretettel hívunk minden lakáskultúra iránt érdeklődőt június 7.-én a Havanna kiállítóhelyen lévő „Az Állami teleptől a Havannáig” című kiállítás megtekintésére.

Kispesti klubnap a Láthatár bolttal

Érdekfeszítő programsorozat várta májusban (is) a kispesti Lámpás Klub vendégeit. A Láthatár bolt mellett a kvízjáték és Szent Flórián is előkerült.

A képen a bolt emblémája látható

Új termékek a láthatáron, friss ajánlatok a Láthatár bolt készletéből!

Új termékek, friss ajánlatok a Láthatár bolttól!

Klubnap a tavaszi programokról

A tavaszi és nyári programok tervezése volt az angyalföldi klubnap napirendjén.

Szentendrei kirándulás

Több kerületi klub közös kirándulást szervez Szentendrére. A kínálatban hajókirándulás és egy izgalmas múzeum is helyet kapott.

A fényképen a beszélgetés egy pillanata látható, amint egy asztal köré ülve mindenki elmond egy saját történetet

Nem látni és szeretni

Az ismerkedés és az udvarlás volt a téma az újbudai Lámpás Klub májusi klubnapján. A kérdést igyekeztek a látássérültek nézőpontjából körüljárni.

egy gépelő kéz látható egy laptopon

Egy új beszédhang a láthatáron: Bemutatjuk Szabolcsot

Az NVDA megjelenése óta megkapjuk a kérdést, hogy elérhető-e bármilyen, nem gépi beszédhang a képernyőolvasóhoz. Mostanáig csak fizetős alternatívákat tudtunk ajánlani, ám a legújabb Windows 10 alkotói frissítés óta elérhető egy ingyenes lehetőség is.

Klubnap lesz Újpesten

Élménybeszámolók, vidám kvízjáték és ének - ez várja az újpesti klubnap vendégeit júniusban!

A képen a látogatócsoport látható

Rendőrmúzeumban voltunk

A zuglói Lámpás Klub egy érdekes kiállításon járt a Rendőrmúzeumban. Ebből kaptunk tőlük egy ízelítőt.

A képen a parlamenti folyón láthatóak a FESZT-ülésén megjelent egyesületi vezetők

Új vezetőséget választott a FESZT

A fogyatékos embereket képviselő szervezetek ernyőszervezete, a FESZT, megválasztotta az új vezetőségét.

Látássérült emberek életét könnyítő magyar alkalmazás jutott ki a Microsoft világversenyére

Bármilyen társadalmi problémára gyógyírt jelentő applikáció élhetőbbé teszi a világot –ez a felismerés vezérelte a Microsoftot, amikor útjára indította az Imagine Cup-ot. A nemzetközi megmérettetés idei, Seattle-ben megrendezendő döntőjében Magyarországot egy olyan csapat képviseli, amely vak és gyengénlátó embereknek adja vissza az olvasás élményét.

Klubnapra hívunk Rákosmentére

A nagy sikert arató asztrológiai előadás ezúttal Rákosmentén lesz meghallgatható.

Erzsébet program

Új üdülési pályázatok

Gyermeküket egyedül nevelők, két gyermekes családok, valamint nagyszülők és unokáik is pályázhatnak a gyermeknapkor nyíló új üdülési kiírásokra.

Fekete-fehér képen emberek ülnek körbe-körbe

Segítsen Ön is!

Kolléganőnk, S. Tóth Erika az alábbi személyes hangú megkeresést kapta a napokban, amit szeretnénk a kedves Olvasókkal is megosztani, hátha van kedvük segíteni.

A fényképen a látogatók egy része látható

A Sziklakórház rejtélyei

Az Egyesület több klubja ismét felkereste a Sziklakórházat és két időutazáson vehetett részt.

A május, Óbudán

Óbuda napja és rendhagyó bűnmegelőzéssel foglalkozó klubnap. Ezek voltak a harmadik kerületi Klub eseményei májusban.

Szélike királykisasszony – akadálymentes premier

Május 7-én vasárnap, a Holdvilág Kamaraszínház színpadán újabb, immár a negyedik zenés mesejáték került bemutatásra, látássérültek számára akadálymentesítve, audionarrációval. Kedves volt kolléganőm, Mariann, aki családjával rendszeres látogatója az előadásoknak és mindig beszámol közös élményeikről, most sajnos nem tudott eljönni, úgyhogy ezúttal én írnék néhány szót az eseményről.

Tagok ülnek a padokon

A Szent István térre látogattak az újpesti látássérültek!

Az újpesti Klub megszervezte, hogy az újpesti látássérültek megnézhessék a helyi önkormányzat impozáns épületét.

A képen az adománygyűjtés rossz példáiról beszél a BETA egyik előadója

Az adománygyűjtésről tanultunk

A Betegszervezetek Akadémiáján jártunk, ahol az adománygyűjtésről tanulhattunk.

Ani és Felhő

Ani és Felhő

Nem olyan rég, április 27-én volt a vakvezető kutyák világnapja. Ez alkalomból írtam akkor egy fotónarrációt volt kolléganőmnek, róla és négylábú segítőjéről ajándékba, melyet most a kedves Olvasókkal is megosztok, lévén a büszke gazdi hozzájárult. Előtte azonban az Ő szavait idézem, mert alapvetően azok ihlettek meg.

A képen a két audiológus látható

Májusi klubdélután a „jól hallás” jegyében

A zuglói Lámpás Klub májusi délutánján a hallássérülés volt a fókuszban. ahol a megjelentek egy szűrésen is részt vehettek.