Hírek

A képen egy vaksakkal játszott mérkőzés után láthatunk két embert

A Sziget után jelentjük, szuper volt!

A Sziget Fesztivál 2017-ben lehetőséget adott az Egyesületünknek a bemutatkozásra. Erről tudhatunk meg ma részleteket.

A képen Rákosmente címere látható

Rákosmenti meghívó

Szeptember első keddjén nagyon mozgalmas klubdélutánnal várja a tagjait a Rákosmentén működő Lámpás Klub.

sárga levelek

Újpesti meghívó

A szeptemberi újpesti Lámpás Klub egy vendéggel és sok-sok vidám nyári élménnyel vár mindenkit az első őszi klubnapjára!

Lovaskocsi lovakkal

Interjú Soltvadkertről

Az egyik klubnapon felmerült az a kérdés, hogy milyen volt a soltvadkerti tábor. Akkor készült egy villáminterjú az egyik résztvevővel, melyet abban a reményben adunk közre, hogy sokaknak segíthet ötletet adni a jövő nyárra.

A képen a bolt emblémája látható

Friss híreink Láthatár Boltunk polcairól

Új karórával, új nagyítóval, új labdával és egy új akcióval várja a Láthatár Bolt augusztus utolsó hetében a vásárlóit.

A képen az új ezerforintos bankjegy látható

Az új ezres és a látássérültek

A napokban jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy bankjegycsere programja részeként megújul az 1000 forintos bankjegy is. A Pénzcentrum annak járt utána, hogyan érinti ez a hír azokat, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen látják majd az új bankjegyeket. Meglepő mondatok következnek!

Utcabáloztunk Angyalföldön

Idén is megrendezésre került a XIII. kerületben a Kult13 szervezésében az Angyalfolki Utcabál, melyen az Egyesületünk helyi klubja is megjelent.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

Meghívás Újbudára

Az újbudai Lámpás Klub szeptemberi klubnapján a közlekedésé lesz a főszerep.

A képen a táncos körvonalait látjuk a lenyugvó nap fényében, ahogy megpördíti a karikát, miközben töröküléses pozíciót felvéve lóg benne, lírai fotó.

Circusman Alexis: A mozgás szabadsága

Különböző videómegosztókon rengeteg motiváló kisfilm, mozgásos koreográfia vagy érdekes reklám fordul elő, ami puszta képiséggel és zenével dolgozik, szöveg nélkül. Ha olyasmire bukkanok, ami nagyon megérint, azt is narrálom. Ilyenkor részben jogi, részben terjedelmi okokból csak írott narrációt mellékelek, tehát nem "szólal meg" a narráció a kép- és hanganyagba rögzítve.

A képen a tévéműsorról kiadott könyv látható

Meghívás Angyalföldre

Augusztus utolsó hétfőjén egy vidám klubnappal várják a vendégeit az angyalföldi Lámpás Klub.

Futár felmérés I.

A VGYKE-n belül újra elkezdődik egy felmérés a FUTÁR-távkapcsolók használhatóságáról.

A hangulatfotó, amit ehhez a néhány sorhoz választottam kifejezetten lírai. Egy tiszta-vizű, csendes tó tükörsima felületét látjuk, amin a jobb és bal oldalt benyúló kis tőzeges sziget kopár, fekete fáinak bozontos ág-boga köszön vissza homályosan. Pirkad, az ég alja a távolban már rózsaszínes árnyalatba fordul, a látóhatáron lágyan megkettőződve a tavon. Az ágak sűrűje kontrasztos karcolatként festi meg a színes hátteret. A horizont vonala fölött és alatt még sötéten kéklik az éjszakai égbolt és jegesen sima víz, amelyen elhagyottan lebeg egy aprócska fadarab.

Radnóti Miklós: Naptár (1. rész)

Rengeteg vers elsődleges célja a nyelv képalkotó kincsestárán keresztül a hangulatábrázolás. Ezek a művek tulajdonképpen önmagukban narrációk. Ennek a nyelvi mágiának volt egészen kiváló mestere Radnóti Miklós, aki személyes kedvencem, ezért tavaly augusztusban elkezdtem egy verses narrációsorozatot, később minden hónapban választottam egy képet a költő, Naptár című versciklusának az adott hónapra írott strófájához.

A képen egy Iphone SE készülék látható

Lezárult az iPhone-pályázat

Megszületett a döntés az iPhone-készülékek adományozással kapcsolatban.

A képen kalapács és mérleg látható, mint ami a bírói igazságszolgáltatás jelképe

Látássérült gyermekek az iskolában

A honlapunkon elérhető jogi kisokos egy új fejezettel bővült, mely a látássérült gyermekek iskoláztatási kérdéseinek egy jelentős részét érthetően összefoglalja.

A képen egy múzeum gyűjteményraktára látható

Múzeumi tárgyakat, emlékeket gyűjtünk

Az MVGYOSZ a hazai látássérültek történetét bemutató múzeum létrehozásához gyűjt információkat és tárgyakat.

A képen az "Interview" felirat látható, minden egyes betűt egy-egy kéz nyújt felfelé, úgy, hogy a betűk egymás mellett legyenek.

Audionarrációs kérdezz-felelek (2. rész)

Két újabb válaszadó a 7 kérdéses kérdőívre, melynek segítségével színházi közönségem látássérült tagjai részletesen beszámolhatnak élményeikről, tapasztalataikról a kulisszabejárás, az előadás és a narráció technikai, szakmai részletei kapcsán.

A képen két molinó látható, melyen Kispest önkormányzata és a kerületi klub adatai olvashatóak

Meghívás Kispestre

A nyár utolsó klubnapja Kispesten lesz, melyen izgalmas, szórakoztató illetve garantáltan felfrissítő program várja a vendégeket.

A képen az látható, amint a kertben sétálva megtapogatjuk a növényeket

Füvészkerti barangolás

A közelmúltban egy csoport felkereste a Füvészkertet. Az akkor szerzett élményeikről olvashatunk.

A képen a tündérhegyi szikla látható

Kirándulás a Tündérhegyen

Az újbudai Lámpás Klub ezúttal egy igazán varázslatos kirándulásra hívja a túrázni szeretőket. A teljes délelőttös program célja ezúttal a kevésbé ismert Tündérhegy.

Nádor Terem nagytotál - 1. kép

A Vakok Iskolájának mennyei dísze (1.​​ rész)​

​Ezt a "narráció-challenge"-et, kihívást egy kolléganőm ötlete alapján kezdtem, aztán sorozattá nőtte ki magát. Célomként tűztem ki, hogy valamennyire visszaadjam a csodálatos élményt, amit a Nádor Terem díszének, Magyarország legmonumentálisabb ólomüveg ablakának látványa jelent. Nem volt könnyű feladat, de nagyon élveztem! Ezek a képleírások egyesületünk hírlevelében is megjelentek.

A képen a Hatóság szimbóluma látható, ami a Hatóság megnevezése és mellette a címer

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság félfogadása

Forduljon augusztusban is az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálatához,

A képen egy nyitott ajtó látható, amint a vendégeket várja

Újra nyitva a Láthatár Bolt és az Ügyfélszolgálat!

Az Egyesületünk boltja és az ügyfélszolgálata mától a megszokott módon üzemel, véget ért a nyári szünet.

A képen a látogatásunk első pillanatai láthatóak, a háttérben egy majom preparált testvével, mely majom képes volt fatörzsön evezni és a veszprémi állatkertben élt

Zebegényben jártunk

Zebegényben található Magyarország első magánkézben lévő hajózástörténeti múzeuma. Augusztusban egy újabb csoport jutott el oda, hogy megismerkedjenek ezzel a világszerte páratlannak tekinthető gyűjteménnyel.

A képen az látható, amint acsoportunk árnyékot keresve állva beszélget

Városnéző klubnap

Az újbudai Klub a Gellérthegyre és a Tabánra szervezett egy sétálós klubnapot. Az erről írt beszámolóból többek között kiderül, hogy mennyire fontosak a fák és mi is az Ínség-szikla és mikor lehet megtalálni.

A képen Kiss János látható előadás közben

Az egészség ízét a betegség adja!

Az egészségről és az egészség megőrzéséről lesz szó a XVIII. kerületi klubnapon, ahol lehetőség nyílik személyes konzultációra is. A szervezők mindenkit várnak egy lendületes és érdekes beszélgetésre!

A mellékelt fotón a lányt látjuk a galériába lépéskor fehér köntösben, az első jelenetsor alkalmával. Arca félelmet, bizonytalanságot tükröz.

“Merj változni!”

Különböző videómegosztókon rengeteg motiváló kisfilm, mozgásos koreográfia vagy érdekes reklám fordul elő, ami puszta képiséggel és zenével dolgozik, szöveg nélkül. Ha olyasmire bukkanok, ami nagyon megérint, azt is narrálom. Az alábbi izgalmas motivációs videót is így találtam, érdemes szánni rá néhány percet. Részben jogi, részben terjedelmi okokból csak írott narrációt mellékelek, tehát nem "szólal meg" a narráció a kép- és hanganyagba rögzítve.

A képen egy olyan asztal látható, amellyel az ilyen programokon várjuk a vendégeket. Interaktív játékok, felvilágosító anyagok, érdekes tárgyak láthatóak ezen az asztalon.

Meghívó a 25. Angyalfolki Utcabálra

Az Egyesületünk Lámpás Klubja is megjelenik majd a 25. Angyalfoki Utcabálon, ahol a sok zene mellett, rengeteg interaktív program várja a látogatókat. Az ingyenes belépés mellett lehetőség nyílik velünk is játszani vagy beszélgetni.

A képen a csoport látható a kifutópálya előtt, amint fényképeznek

A repülőtéren jártunk

Néhány sorstársunknak lehetősége nyílt megismerni a budapesti nemzetközi repülőtér életét. Ebbe nyerhetünk ma betekintést.

A képen a Csemegepultos naplója című darab egy pillanata látható, amint a csemegepultban álló ember, a színész, elmondja a közönségnek az élményeit

Ingyenes programok a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban

Két, ingyenes programmal várja a látogatókat a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ a "Piactéri esték" nevet viselő rendezvényen keretein belül.

A csatolt képen a kulisszabejárás egyik mozgalmas pillanata látható, a darab szereplői és a nézők véletlenszerű kavalkádja

Egy csodálatos együttműködés kezdete

2016. május 20-án, amikor a Holdvilág Kamaraszínház kulturális akadálymentesítési projektje elindult, az Ágacska című zenés mesejáték kapcsán, Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa készített interjút Koltai Judit rendezővel és kolléganőnkkel, S. Tóth Erikával, valamint a közönség két tagjával.

A képen a gyerekcsoportok egyike Pankát és Erát hallgatják

Táborozó gyerekek érzékenyítése Újpesten!

Újpesten már hagyománnyá vált, hogy a nyári táborozáson lévő gyerekek találkozhatnak látássérültekkel és közösen töltenek el egy kis időt.

A képen a kiadvány borítója látható, melyen egy férfi áll egy ajtóban, előtte egy bántalmazott nő fekszik a padlón

Fogyatékosság és abúzus

Az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) elkészített egy kiadványt, mely a fogyatékos személyeket érintő abúzussal foglalkozik. A kiadvány ingyenesen elérhető mindenki számára.

A képen Csaba kollégánk gyerekeknek magyaráz a kutyákról

Klubnap a vakvezető kutyákról

A vakvezető kutyás előadás eljutott Rákosmentére is, ahol gyerekek is meghallgatták és nagy örömmel fogadták.

A képen a kampány logója és mottója látható, melyen egy váradó nyaral, de közben vért is ad

Véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében

A Magyar Vöröskereszt augusztusban kampányt szervez a hazai vérellátás zavartalanságának a biztosítására. A kampány keretében összegyűjtött vérkészletet nem csupán vérátömlesztésre, hanem más jellegű gyógyításra is felhasználják. A mostani kampány keretében ezért rendkívüli nyereményekkel próbálják a véradási kedvet ösztönözni.

Két férfi fekete sziluettje, egyikük papírlapot tart kezében, közben beszélgetnek, a másik fél gesztikulál. Mindketten egy-egy erősen kontrasztos hatású kék forgószékben ülnek.​

Audionarrációs kérdezz-felelek (1. rész)

Készítettem egy rövid, mindössze 7 kérdésből álló kérdőívet, melynek segítségével színházi közönségem látássérült tagjai részletesen beszámolhatnak élményeikről, tapasztalataikról a kulisszabejárás, az előadás és a narráció technikai, szakmai részletei kapcsán - amennyiben van hozzá kedvük és idejük.

A képen az alábbi falfelirat látható: tiszteljük egymás erőfeszítéseit

Suhanj Fitness – sport mindenkinek!

A Suhanj Fitness nagy szeretettel vár mindenkit az integratív edzőtermébe. A belépőből kedvezményt biztosítanak és a kísérőknek nem kell fizetniük.

A képen egy kérdőív látható, ceruzával

Kikapcsolódási, sportolási szokásokat vizsgáló kérdőív látássérülteknek

Látássérültek kikapcsolódását, sportolását vizsgáló kutatók kérnek érintettektől kérdőív kitöltésében segítséget.

A képen a klubnap egy pillanata látható, mosolygó emberek ülnek az asztalnál

Az újpesti klubnapon történt!

Augusztusban is volt klubnap Újpesten.

A képen a látogatás egy pillanata látható, amint fákat nézegetünk, tapintgatunk

Séta a Füvészkertben

Kint vagy bent? Az Amazonas medencében vagy a Pál utcában? Egy dinoszaurusz vagy a Nemecsek jöhet szembe? Ilyen és ehhez hasonló kérdések közepette bogarászták végig a Füvészkertet a XVIII. kerületi Lámpás Klub által szervezett kirándulás résztvevői.

A képen egy kék flirt szerelvény látható

Kérdőív a MÁV szolgáltatásairól

Az MVGYOSZ-t egy kérdőív kitöltésére kérte fel a szakminiszérium felügyeleti szerve. Ezzel lehetőség nyílik most arra, hogy a látássérültek szempontjai megjelenjenek a döntéshozók előtt. Érdemes tehát élni a lehetőséggel és kitölteni a kérdőívet!

A képen a Karc FM logója látható

Életrevalók filmklub

Egy tavaly készült interjú, melyet Emesz Lilla, a Karc FM 105,9 riportere készített Simonics Benjáminnal, az Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársával és S. Tóth Erika kolléganőnkkel, a Budapesti Művelődési Központban, az Oláh Sándor vezetésével megrendezett Életrevalók filmklub keretében, ahol narrált filmeket tekinthettek meg az érdeklődők.

A ruha elölről látható ezen a fényképen

Álomszép menyasszony

Szvirida Ani, volt kolléganőm, pár hónapja egy megtisztelő kéréssel fordult hozzám. Szerette volna, hogy én narráljam le esküvői ruháját. Örömmel fogadtam ezt a különleges kihívást, ezúton is köszönöm neki a bizalmat.

A képen egy könyv látható, melyen fülhallgató van elhelyezve

Hangoskönyvek a Gólyában

Lehetőség nyílt Budapesten heverészve, iszogatva hangoskönyveket hallgatni.

A képen a szülinapi torta látható

Szülinapi klubnap Kispesten, meglepetésekkel

A mostani helyszínén a második születésnapját ünnepelte a kispesti Lámpás Klub.

A képen az látható, amint Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke bezsél és közben a stáb kamerával veszi az ünnepi beszédet

Születésnap a televízióban

A Támogató Szolgálat születésnapján az M1 Esély című műsorának a stábja is kint járt. Az erről készített riport időközben adásba is került.

A GlovEye bemutató készlete látható a képen, egy kamera, egy vezérlő, egy Braille-panel és egy számítógépes alkalmazás

Ismét tesztelhető a GlovEye

A Braille-kijelzővel felszerelt kesztyű fejlesztői ismét lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődők ismét kipróbálhassák a GlovEye (kesztyű szem) nevű innovatív Braille-kijelzős olvasó rendszert.

A képen a csoport látható egy DHL szállítógép előtt

Érdekes program a repülőtér területén, látássérültekkel!

A budapesti, korábban ferihegyi névre hallgató repülőtér egy önálló város a városban. Az újpesti Lámpás Klubnak lehetősége nyílt megismerni ennek a titokzatos létesítménynek a testközeli életét. Erről olvashatunk ma.

A képen a két csapat látható, amint versenyre készen felsorakoztak

Osztrák-Magyar Darts versenyt rendeztünk!

Az Egyesületünk szervezésében egy osztrák-magyar darts-verseny került megrendezésre a közelmúltban. Erről olvashatunk ma és nézhetünk meg néhány fényképet.

A képen egy nyaralni induló csoport látható

„Utazz velünk, mi elviszünk!” – felhívás

Az Egalitás Alapítvány akadálymentes kisbuszával kiemelten kedvezményes szállítást biztosít az Erzsébet-program keretén belül szociális üdülési lehetőséget nyert mozgássérültek és kísérőik számára (20 Ft/km/busz).

A képen a fagylaltozó csopport látható egy asztal körül ülve, hangulatos, virágos teraszon

Klubnap fagyizással

A harmadik kerületi Klub a júliusi klubnapon nem a megszokott helyen találkozott a kánikula miatt, hanem egy fagylaltozóba mentek. A hűsítő fagylalt, a szép környezet és a kellemes beszélgetés egy nagyon meghitt délután forrásává vált.

A képen egy homokba rajzolt nap látható

Nyári szünet a Lámpás Klubokban

Augusztus 7-től a Lámpás Klubok és azok szervezői szabadságon lesznek.

A képen egy tenerpart látható, napágyakkal, jelképezve a nyári szünetet

Nyári szünet az Ügyfélszolgálatnál

Az Ügyfélszolgálat a soron következő két hétben nyári szünetet tart.

A képen az látható, amint az Ügyfélszolgálat három munkatársa dolgozik az irodában

Barangolás, egyesületi irodánk színes falainak meséiben

Kolléganőm, Mészáros Gyöngyi, aki ügyfélszolgálatunk vezetője és mindig van egy jó ötlete, hogy mit lenne érdemes narrálnom, azzal állt elő, hogy osszam meg az olvasókkal a falakon található varázslatos és mozgalmas mesefestmény részleteit. Igyekeztem interaktívvá tenni ezt a virtuális barangolást.

A képen egy nyaralni induló csoport látható

Nyári szünet a Láthatár Boltban!

A soron következő két hétben a Láthatár Bolt nyári szünet miatt zárva lesz.

A képen Ágnes látható, amint az Egyesületünk elnöke kihírdette, hogy ő a pályázat nyertese

Tudósítás az „Álomutazás” megvalósításáról

A Támogató Szolgálat a tizedik születésnapja alkalmából hirdette meg az "Álomutazás" pályázatot. A pályázat nyertesétől ma elolvashatjuk, hogy milyen álma lett teljesítve ezen nyeremény által.

A képen egy Iphone SE készülék látható

Még másfél napig igényelhetőek az iPhone készülékek

Pénteken 12 óráig lehet benyújtani az igényt az ingyenes iPhone készülékek igénylésére.

A képen az látható, amint az asztal körül ülve a klubtagok egy hangszórón keresztül verset hallgatnak

Nyári délután a Kondor Béla Közösségi Házból nézve

A XVIII. kerületi Lámpás Klub júliusi klubdélutánja a legnagyobb kánikula idejére esett. A nagy meleg azonban nem hiúsította meg a terveket, aki elment, az nagyon sok mindennel gazdagodhatott.

A képen egy segítő kísér egy fehérbotos embert

Állásajánlat

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Louis Braille Támogató Szolgálata azonnali kezdéssel munkatársat keres személyi segítő munkakörbe.

A csatolt képen maga a festmény, rajta jobb oldalon pirossal bekeretezve látható a három leírt figura.

Művészeti kódfejtés – Szentek ábrázolása a reneszánsz festményeken (3. rész)

Ezúttal Balázs Dóra előadásának harmadik és egyben záró része következik. A hölgy az ArtMargók művészeti blog szerzője és szerkesztője, májusban hallott előadása továbbgondolásra késztetett, lévén sokszor narráltam már reneszánsz ihletettségű műalkotásokat. A múlt héten Giovanni Bellini a velencei San Giobbe templomban található oltárképének bal oldali három szereplőjével ismerkedhettek meg közelebbről a kedves Olvasók, most a jobb oldaliakon a sor.

A képeken a klub tagjai láthatók, amint egy asztal körül ülnek

Klubnap játékokkal

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub egy információkban és élményekben nagyon gazdag klubnapot tudhat maga mögött. Erről olvashatunk a kerületi szervezők mai beszámolójában.