Hírek

A fényképen a látogatócsoport tagjai láthatóak

Egy kiállítás, ahol kötelező hozzáérni az alkotásokhoz avagy mindent a kéznek, semmit a szemnek

A két szomszéd kerület (Kispest és XVIII. ker.) ismét közös programon volt, egy olyan kiállításon, ahol kötelező volt megérinteni a kiállított tárgyakat.

A képen az alapítvány logója látható

Akadálymentesített filmek ingyenesen!

Újabb filmek akadálymentesítése ért célba. A látássérültek részére végzett átalakítás produktumai ingyenesen letölthetőek!

A fényképen az látható, amint a klubnapon egy asztalt ülnek körbe a résztvevők

Csillagokról beszéltünk a klubnapon

Egy képzett asztrológus tartott érdekes, könnyed előadást a XVIII. kerületi Lámpás Klubon. Az előadás és beszélgetés nagy sikert aratott, ennek az összefoglalóját olvashatjuk el most.

Újdonság a masszázs háza táján

Nagy örömmel tudatjuk, hogy az Egyesületünk által masszázs-szolgáltatás új elemekkel bővült.

A fényképen egy laptop látható

Sürgős információ minden látássérült számítógép-felhasználó számára

A Microsoft április 11-én kiadott frissítése problémát okozhatott a látássérült felhasználóknak. Az Infoalap most közreadott leírása segíthet a felmerült problémák megoldásában.

A fényképen Noémi látható, aki bemutatót tart a masszírozásról

Klubnap a harmadik kerületben

A harmadik kerületben tartott klubnapról olvashatunk egy beszámolót.

A képen a Sziklakórház egyik reme látható, ahol sebesült katonákat ábrázoló bábukat helyeztek el

Séta a Sziklakórházban

Másfél év után ismét megszervezésre kerül egy kirándulás a Sziklakórházba. A programra még van lehetőség jelentkezni.

A képen Anna (Józsa Bettina) és Balázs (Barkó Tamás) a Ludwig Múzeum lépcsőjén beszélgetve. Egymás mellett ülnek a film egyik jelenetében, kicsit mintha fürkésznék a másikat, a lány arca együtt érző figyelmet tükröz.

Friss Hús Rövidfilmfesztivál: Láthatatlanul

Március 30 és április 2 között lezajlott az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, melynek keretében az érdeklődő közönség megismerhette többek között Szentpéteri Áron, Láthatatlanul című filmjét is. Én kifejezetten emiatt a 30 perc miatt mentem el, úgyhogy nem túlzok, ha azt mondom, nagy várakozásokkal ültem be a nézőtérre.

A fényképen a kórus látható

Márciusban az előadóművészet volt a fókuszban Óbudán

A harmadik kerületi Lámpás Klub márciusban a Színészmúzeumban és a Zeneakadémián járt. Mindkét helyen egy-egy nagyon érdekes programon vettek részt, melybe betekintést kaphatunk mi is.

A Láthatár bolt ajánlatai

Kedves Vásárlóink!
Új termékekkel bővült árukínálatunk:

Látássérült költő munkásságával ismerkedünk

Tisztelettel hívok mindenkit Óbuda-Békásmegyer látássérültjeinek Lámpás klubja nevében a Költészet Napja alkalmából megrendezésre kerülő előadói délutánra.

A képen egy segítő kísér egy fehérbotos embert

A Louis Braille Támogató szolgálat tájékoztatója

Az Egyesületünk Louis Braille Támogató szolgálatának a szállítási szolgáltatása újra elérhető.

A képen Péter látható, az egyik polgárőr-egyenruhában

Az 56-os események nyomában a polgárőrök megismerésével

Nagyon érdekes márciust tudhatnak maguk mögött az angyalföldi Lámpás Klub tagjai. Ma ennek a márciusnak az összefoglalóját olvashatjuk el.

Évente tizenkétezren veszítik el látásukat a szürkehályog miatt

Először készített az 50 év feletti magyar lakosság látásáról nagyszabású felmérést a Semmelweis Egyetem, aminek alapján tíz-tizenöt évre előre meg lehet becsülni a szürkehályog-műtétek számát. Ebből kiderült, hogy bár elkerülhető lenne, évente 12 ezer ember veszíti el a látását a szürkehályog miatt.

A képen a januári klubnap egy pillanata látható, amikor a klubon megjelentek a kamerába néznek az asztal mellett ülve

Szentendrére invitáljuk!

Szentendrén az áprilisi klubnap ezen a héten pénteken lesz.

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

A képen Erika és Judit látható, amint beszélnek a klubdélutánon

Kispesti klubnap az audionarrációról

A márciusi klubnapunkra sem az unalom volt jellemző. Tobzódtunk az érdekesebbnél-érdekesebb témákban!

A képen egy térben elhelyezett 1% felirat látható

Felhívás!

Ha támogatná egyesületünk működését, megújulását, ha szívesen állna egy jó ügy mellé és tenne egy apró lépést a látássérültek életminőségének javítása érdekében, válassza a VGYKE-t!

A képen a díjnyertes kutató arcképe látható

Akadálymentesített Rubik-kockával nyert a fiatal kutató

Muhi Kristóf nyerte az SCI-ndikátor fődíját egy olyan mobilalkalmazással, amely a Rubik-kocka kirakásához ad segítséget látássérülteknek.

A fényképen a látogatócsoport tagjai láthatóak, amint a múzeum előtti parkolóban állnak

A Természettudományi Múzeumban jártunk

A Természettudományi Múzeumban járt az újpesti Lámpás Klub. A múzeumot tárlatvezetés nélkül járták végig, de így is nagyon érdekes és izgalmas programban volt részük.

A fényképen az iskola bejárata látható

Hírek a masszázs háza tájáról

Nagy örömmel tudatjuk, hogy a VGYKE által biztosított masszázs népszerűsége töretlen. Ezúttal újabb két helyszínen jelentünk meg.

A képen tavaszi jelenet látható, melyen pillangó repül a virágokkal teli réten

Húsvéti klubdélután az Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi Lámpás Klub áprilisi klubnapja a húsvét jegyében fog telni. Aki szeretne egy érdekes és vidám klubdélutánra menni Budapest közepén, az most jelentkezhet!

A fényképen a klub egy pillanata látható, amint Márti bemutatkozik

Új tervek Zuglóban

A zuglói Lámpás Klub egy újabb átalakuláshoz érkezett. A klub új szervezői most mutatkoztak be a közösség tagjainak.

Pályázati felhívás

Látássérültek is jelentkezhetnek az első Paraképzőművészeti Kiállítás - Szabó Szonja emlékére című rendezvényre, mint alkotók.

A képen a kiállítás plakátja látható, melyen egy naplementében léggömbök láthatóak

Mindent a kéznek, semmit a szemnek – Tapintható kiállítás mindenkinek!

A XVIII. és a XIX. kerületi Lámpás Klubok egy olyan képzőművészeti kiállítás megtekintését szervezték meg, ahol látássérült művészek alkotásait lehet megtekinteni. Most lehet jelentkezni a programra!

Kerengők – Csongor, Tünde – Újszerű megközelítés, új látásmódok

Egy különleges színházi akadálymentesítési projekt részese lehettem március 20-án az AKKU - Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület szervezésében az Átrium Film-Színházban. Az előadást nem csupán kulisszabejárás előzte meg, ahogy azt a narrált színházi eseményeket látogató látássérült közönség már megszokhatta, hanem az Átrium Film-Színház igazgatójának, Magács Lászlónak a vezényletével egy érdekes beszélgetés is, ami egyszerre volt közönségtalálkozó és szemléletformálás.

A képen egy régi mentőautó látható

Kirándulás a Mentőmúzeum történelmébe!

Az újpesti Lámpás Klub a Mentőmúzeumba látogatott, erről olvashatunk ma egy beszámolót.

a képen egy jó megjelenésű gyógycipő látható

Mégis lesz gyógycipőkészítés

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy az "Ede" cipős cég, akik korábban készítették a VGYKE tagjai részére a gyógycipőket, nem tud eljönni hozzánk, ezért egy másik céget, a Salus Ortopedtechnikai Kft-t bíztuk meg, mert számunkra továbbra is fontos, hogy a megbízott cég helybe hozza a szolgáltatását!

Egy bankautomata látható a képen, amint egy ember éppen belehelyezi a kártyáját

Esélyegyenlőségi ajánlást adott ki az MNB a pénzintézetek számára

Esélyegyenlőségi ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzintézetek számára a speciális igényű ügyfelek megfelelő kiszolgálása érdekében - jelentette be Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója a jegybank múlt pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A képen egy kertészkedő ember látható

Holdvilág Kamaraszínház – Minden rendű emberi dolgokhoz (versszínház akadálymentesen)

Az elmúlt hónapok három mesejátéka után, melyet elsősorban gyerekeknek szánt a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület, ezt a darabot leginkább fiataloknak és felnőtteknek ajánljuk.

a képen az látható, amint Boncát simogatják a gyerekek

Rendhagyó osztályfőnöki óra a KMO-ban

Rendhagyó osztályfőnöki órára került sor a Kispesti Munkásotthonban, ahol Egyesületünk tartott foglalkozásokat iskolás csoportok részére.

a képen az audionarráció piktogramjának képe látható, amely a fekete alapon fehér “AN” rövidítés, mellette három félkörívű vonallal (3 db jobb oldali zárójel egymás mellett), mely a hanghullámok terjedését szimbolizálja

Klubelőadás Kispesten a VGYKE audionarrációs szolgáltatásáról

Tudod mi az az audionarráció? Tudod mit jelent egy látássérült, különösen egy vak ember számára a kulturális akadálymentesítés és az miképpen valósul meg? Ha nem, akkor ne habozz, látogass el Kispest Lámpásainak következő klubrendezvényére március 30-án, csütörtökön 15 órakor.

A képen egy kölyök labrador látható

Meghívó kutyás klubdélutánra

Április 6-án a zuglói Lámpás Klub és a Szempont Klub közös klubnapot tart. A Baráthegyiek lesznek a klubnap vendégei, természetesen a segítő kutyákról lesz szó.

Érdeklődő lányok vizsgálgatják egyik kezükkel a Braille-feliratot az előttük lévő szoknyán, közben másik kezükben a sík-Braille ABC segítség gyanánt.

Akadálymentes divat – beszámoló a Divatplacc by Night rendezvényről

Múlt hét csütörtökön Jánosi Veronika kolléganőmmel jelen voltunk Kovács Kinga divattervező társaságában a Divatplacc by Night rendezvényen a Fogas Házban. Egy jó hangulatú, koccintós, éjszakába nyúló érzékenyítés keretében igyekeztünk hitelesen promótálni Kinga ruhakölteményeit, melyek Magyarországon egyedülálló módon Braille feliratokkal ellátva teszik a divatot, jelesül a ruhák színeit látássérültek számára is akadálymentessé.

A hetedik kerületi klub azon pillanata, amikor aláírják a jelenléti ívet

A tavasz és a nőnap nyomában

A nőnapon tartotta a klubnapját az erzsébetvárosi Lámpás Klub. A beszélgetési témák között volt természetesen a nőnap és a tavasz.

A képen a Láthatár Bolt egyik szórólapja látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Születésnapi meghívás

Második születésnapját ünnepli áprilisban az újbudai Lámpás Klub. Ez alkalomból sok szeretettel hívnak minden kerületi látássérültet és a családtagjaikat, barátaikat egy közös ünneplésre.

A képen az látható, amint az Ügyfélszolgálat három munkatársa dolgozik az irodában

Az Egyesületünk kapuja, az Ügyfélszolgálat

Sokan úgy vélik, nem kellemes dolog egy ügyfélszolgálatra bemenni. De az Egyesületünk szerencsés helyzetben van, mert az Ügyfélszolgálatunk egy kedves, barátságos hely. Nem csak azért, mert a Mosolygó Kórház Alapítvány által alpesi tájjá varázsolt falak színes látványa fogadja az érdeklődőket, hanem a munkatársak empatikus hozzáállása miatt is.

A képen az látható, amint egy aliglátó olvas a nagyítóval

Segédeszközök a klubnapon

Az újbudai klubnap főként a hatékony segédeszközökről szólt. Egy rendhagyó eszközbemutató keretén belül olyanok is újra olvashattak, akik már sok éve nem láttak betűket.

A képen egy kölyök labrador látható

Segítőkutyával az EU-ban

A Vakvezetőkutyások Európai Szövetsége ügyvezetőjétől érkezett az MVGYOSZ-hez egy kérés, melyben azt kéri, hogy minél többen támogassák aláírásukkal a Mark van Gelder, holland EP képviselő által benyújtott petíciót. A célja az, hogy az EU területén belül minden elérhető legyen a segítőkutyával közlekedők számára.

A képen az angyalföldi polgárőrség logója látható

Polgárőrség a klubnapon

A kerületi polgárőrség fog bemutatkozni az angyalföldi Lámpás Klub márciusi klubnapján. A program kezdési időpontja módosításra került!

a látogatók egy része látható, amint megnéznek egy szökőkutat

Összecsendül két pohár…

Március 9-én a Rákosmentén működő Lámpás Klub szervezett egy látogatást a Törley Pezsgőgyárba, melyhez több más Klub is csatlakozott.

A képen egy illatgyertya, egy üveg masszázsolaj és egy virág látható, illusztrálva azt, hogy a masszázs a felfrissülés helye és ideje

Fejlemények a masszázs háza táján!

Egyesületünk masszázs-szolgáltatása egy új helyszínnel bővült. Ezúttal az Újbudai Idősek Házában nyílt lehetőség arra, hogy az ott élők magas színvonalú masszázshoz juthassanak.

A csoportunk pár tagja

Egy mesedélutánon voltunk

Egy mesedélutánon voltunk március 2-án az üveghegyen innen a kispesti Fodrászmúzeumban. Korom Zsuzsanna a múzeum tulajdonosa volt a mesemondó és mi, a kispesti és a 18. kerületi lámpások, gyerekekké válva szájtátva hallgattuk az őskortól az első világháborúig a borbélyság történetét.

A képen a Föld bolygónk íve látható, amint megjelennek felette a világűrben látható csillagok

Határ a csillagos ég!

A XVIII. kerületi márciusi klubnapon az asztrológia, mint jelenség kerül megvizsgálásra. Érdekes, szórakoztató előadással és beszélgetéssel várnak mindenkit a szervezők!

A Milton c. festményről készített fénykép

Kalandozás a századforduló polgári világában

Március 9-én kolléganőmmel, Verával (Jánosi Veronika) ellátogattunk a Szépművészeti Múzeumból a Magyar Nemzeti Galériába költöztetett Múzeum+ estek egyikére, ami ezúttal a Szalon tematikáját dolgozta fel.

A képen a Láthatár bolt logója látható

A Láthatár bolt ajánlatai

Elnökségünk úgy határozott, hogy a VGYKE tagok részére a Láthatár boltban folyamatosan 10% vásárlási kedvezményt biztosít a nagyítók és a beszélő eszközök körére.
A kedvezmény igénybe vételéhez szükséges a VGYKE tagságot igazoló fényképes igazolvány, érvényes 2017. évre befizetett tagdíjjal.

Sándor, József és Benedek, a hárm klubtag, egymás mellett áll

Sándor, József és Benedek a szentendrei klubnapon

Sándor, József és Benedek, ezúttal Szentendrén jártak, az ottani Lámpás Klub márciusi klubnapján.

A képen a klub egy pillanata látható, ahol a klubozók az asztal mellett ülnek.

Meghívás Kispestre

Három érdekes témával is várja vendégeit a kispesti Lámpás Klub a márciusi klubdélutánon!

A képen az M3 metró deák tér állomása látható, emberek szállnak ki az éppen érkező szerelvényből

Lift-dilemma a hármas metróban

A napokban állt helyre a négyes metróvonal akadálymentessége Budapesten, de ismét előkerült a hármas vonal akadálymentességének az egyik sarokköve, a lift.

a képen egy jó megjelenésű gyógycipő látható

Figyelem! Ismét lesz lehetőség gyógycipőt készíttetni!

2017. április 3-án a Láthatár Segédeszköz boltban azoknak, akik érvényes közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, lehetőségük lesz díjmentesen gyógycipőt készíttetni.

A klub egy pillanata, amikor előadást tart a körzeti megbízott

Klubnap versekkel – az újpesti nőnap

Újpesten éppen a nőnappal azonos időben tartották a klubnapot, így a havi klubnap egy szerény, de emelkedett nőnapi ünneplésre is okot adott. Erről olvashatunk el egy beszámolót.

Mariann mosolyog a képen a karjában Tomival, aki megkapta Berci béka sapkáját, nagyon jól áll neki, ő is mosolyog

Élménybeszámoló első kézből – Ágacska

Kolléganőnk, S. Tóth Erika és a Holdvilág Kamaraszínház ezt az értékes nézői visszajelzést kapta a minap az Ágacska c. mesejáték februári előadása kapcsán. Marianna, aki az alábbi sorokat írta, párjával és vak kisfiával rendszeres látogatója a Holdvilág előadásainak. Köszönjük!

A képen a BKK közleményeihez használható logója látható, mely egy felkiáltójel lila mezőben

Március 15-étől újra automatikusan nyílnak az ajtók az M2-es és az M4-es metrón

A BKK közleményt adott ki az M2 és M4 metróvonalak ajtónyitási rendjének a módosításáról.

A képen, Kovács Kinga, a projekt megálmodója látható, karcsú, középmagas. Fekete felsőt és egy saját tervezésű, könnyed, rózsaszín, boka fölé érő, hosszú, fodros aljú ceruzaszoknyát visel. Lábán fekete-fehér, kecses, nőies, magassarkú szandál.

Kovács Kinga divattervező felajánlása egyesületünknek!

A divattervező hölgy a március 23-i Divatplacc by night elnevezésű rendezvényen szeretne a nagyérdeműnek egy kis ízelítőt adni az idei tavaszi/nyári kollekciójából, mellyel egyszersmind a VGYKE-t is támogatja, hiszen az eladásokból befolyt összeg egy részét az egyesületnek ajánlja fel.

A távoli víz nem jó, ha közel a tűz

A kispesti klub is részt vett a Tűzoltó Múzeum felkeresésében. A gyűjteményben található anyagokról és azok hátteréről olvashatunk el egy összefoglalót.

A képen az eSight fekete változata látható

Fejlesztési verseny a gyengénlátókért

Egyre többen felismerik, hogy érdemes különböző fogyatékossági csoportoknak fejleszteni eszközöket, mert amennyiben a fejlesztés valamilyen módon támogatott eszközzé nyilvánul, egyből hatalmas piac nyílik meg a fejlesztő, a gyártó és a forgalmazó előtt. Ennek okán mutatjuk be a gyengénlátók szemüvegéért folytatott verseny jelenlegi helyzetét.

A képen a látogatók láthatóak

„Az ész a fontos, nem a haj”

Ám esetünkben a haj is fontos volt, mert a Fodrász Múzeumban jártunk.

Egy tank látható a képen, amint az aluljáró lépcsőjén féloldalra fordulva fekszik

Történelmi városnéző séta

Történelmi városnéző sétára hív mindenkit az angyalföldi Lámpás Klub. A programon az 1956-os belvárosi helyszínek bejárása történik meg, kifejezetten látássérülteknek előkészített idegenvezetéssel.

A képen egy kölyök labrador látható

Mit lehet megtenni egy vakvezető kutyával?

Néhány nap alatt több mint 1800 megosztást ért el egy sorstársunk, Császár Angelika Facebook-posztja. A posztjából azóta újságcikk is született. A posztban nem volt semmi rendkívüli, csak néhány alapvető, egyszerű szabály. Ezt a nagy sikert arató és sokak véleményét, kérését tolmácsoló posztot lehet elolvasni nálunk is.