Hírek

A képen Braille felirat látható, felette pedig 6 pont

Meghívó!

Kedves Braille-írást ismerő és szerető Érdeklődők! Tisztelettel és szeretettel meghívjuk önöket a 2016. jún. 21-én, kedden, 14.00 órai kezdettel megtartandó Braille-bizottsági ülésünkre.

II. Dél-pesti Fúvószenekari Találkozó

Fúvószenekari találkozón jártak a kispesti Lámpás Klub tagjai. Sokféle fúvóst, sokféle stílusban hallgathattak meg, nagyon kellemes környezetben.

Maroš Kudlík, a komáromi „spártai” hős

Nem mindennapi teljesítményt tudhat maga mögött a Maroš Kudlík: sikeresen teljesítette a Spartan Race akadályversenyt. Ebben még nem lenne semmi meglepő, viszont a 28 éves komáromi fiatalember a sárban kúszással, falmászással, úszással tarkított versenyt fél lábbal abszolválta.

Klubnap lesz Békásmegyeren

Ezen a héten kerül sor a harmadik kerületi Lámpás Klub békásmegyeri találkozójára. Az alkalom kiemelten fontos, mert ezen alkalommal történik meg a nyári programok egyeztetése is.

Rákosmenti lámpásokkal a Zwack Unicum Múzeumban

Das ist ein Unicum! Ennek a különleges mondatnak a jelentését mindenki megtudhatta, aki Rákosmente lámpásaival tartott május 23-án. A Zwack Unicum Gyárat és Látogató központot kerestük föl 18 érdeklődővel együtt, akik egy része rákosmenti, más részük más kerületekből és klubokból csatlakozott hozzánk.

Meghívó egy börtönmúzeumba

Korlátozott létszámban lehetőségünk nyílt felkeresni egy börtönmúzeumot. Azok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a büntetésről való gondolkodás története.

Látássérültek az ősember otthonában

A XV. kerületi Lámpás Klub három napos kiránduláson volt Szilvásváradon. A kerületi önkormányzat támogatásával megvalósult programon számos kellemes élményben volt részük, melyből most mindenki kaphat egy kis ízelítőt.

Árubemutatókkal vár a Láthatár Bolt

A Láthatár Bolt kollégái, Márti és Gábor január óta egy vásárlással egybekötött árubemutatóval készül. Feltűnnek többek között a Közösség Lámpásainak klubnapjain, idősek otthonában, mozgássérült klubokban és vidéki rendezvényeken. A segédeszközökkel való személyes „találkozás” lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy vásárlás előtt közelebbről szemügyre vehessék, megismerhessék a termékeket.

Bűnmegelőzés Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula hangjával

Ingyenes, bűnmegelőzéssel foglalkozó, interaktív beszélgetésre hív mindenkit a XVIII. kerületi Lámpás Klub. A program a kerületi rendőrkapitányságon kerül megrendezésre. Most még lehet regisztrálni azoknak, akik szeretnének elmenni, de még nem jelezték a részvételi szándékukat.

Távkapcsolók átadása Kispesten

Nagy örömünkre szolgál, hogy Budapesten újabb kerület vállalta a látássérültek közlekedést segítő távkapcsolóval való ellátását. Kispest vezetői személyesen adták át ajándékba a kerület látássérültjeinek a távirányítót június 3-án.

A vak kutyából sérült lelkek gyógyítója lett

Nym, a vak terápiás kutyus története egy újabb bizonyíték arra, hogy még a legnehezebb helyzetből is van kiút - csak egy segítő kéz kell hozzá, semmi több.

Kispesti klubnap az Ügyfélszolgálattal

A kispesti látássérültek május utolsó csütörtökjén tartották a habi klubnapjukat. Ezúttal is nagyon gazdag programkínálattal várták a kerületi tagjaikat, akik sok hasznos információval lettek gazdagabbak.

„Mindenem a népzene!”

Bartolf Zsuzsanna koraszülöttként jött a világra és oxigén-túladagolás következtében veszítette el látását. Népi ének előadó-művészeti, valamint népi ének tanári diplomával büszkélkedik. Riportokat készít, fellépésekre jár és népdalokat énekel hagyományos és különleges módon, amiről bővebben mesél cikkünkben. Ismerjék meg életútját!

Meghívó Erzsébetvárosba

Izgalmas bemutatókon kívül, a közös nyári programok megtervezésére hívja az erzsébetvárosi látássérülteket a kerületi Lámpás Klub.

Vidák Zsolt grafikusművész Leltár című kiállítása

A kulturális akadálymenetesítés jegyében rendszeresen szerveznek a látássérültek számára helytörténeti és művészeti kiállításokat a kispesti lámpások. Májusban egy grafikusművész narrált kiállításán jártak, ahol nagyon sok érdekes információval gazdagodhattak.

Dartsra fel!

Lelkes, vak és gyengénlátó játékosokból álló csapat keres utánpótlást! Ha a darts szerelmese vagy, esetleg eljátszottál már a gondolattal, hogy kipróbálod magad, de még nem vettél hozzá bátorságot, olvasd el cikkünket és tájékozódj erről az izgalmas sportágról! Megtudhatod, hogy látássérültként hogyan célozhatsz pontosan, mikor edzhetsz és milyen csapat vár, hogy köreibe fogadjon.

Mindennapi ügyintézések látássérültként

Az Újbudán működő Lámpás Klub júniusi klubnapjának a témája, a látássérültek mindennapi, de egyáltalán nem egyszerű ügyintézései lesznek. Érdekes, egyedi megoldási ötletek kidolgozására várnak minden érintettet június 7-én.

Elkövetkezett a várva-várt alkalom!

Nagyon-nagy örömmel mondhatjuk ki, hogy Budapesten új kerületben alakult meg a Lámpás Klub. A 18. kerületben élő látássérültek számára nyíltak meg új lehetőségek május 25-én. Budapest területén ez a tizenegyedik kerület, ahol működik a VGYKE ezen szolgáltatása.

VendégLÁTÓK – Érzékenyítés Holdvilág módra

"A nyolcvanas évek vége felé, egy szombat délelőtti mesematinéra igyekeztem a kétéves kislányommal az akkor még Radnóti Színpadra" -Sári Edina riportja.

Új helyen a rákosmenti klub

Új helyszínen, de továbbra is érdekes programokkal vár mindenkit a XVII. kerületben működő Lámpás klub. Az új helyszín és a júniusi programkínálat részletei olvashatók az alábbi hirdetményben.

A támogatószolgálattal Indiában

Érdekes és izgalmas klubdélutánt tartottak Erzsébetvárosban a Lámpás klubban május 11-én. A klubon szóba került egy indiai utazás és a Támogatószolgálat. A részletek lejjebb olvashatóak.

Rehab Critical Mass: A fogyatékossággal élők szinte láthatatlanok

"Ha úgy működne a magyar társadalom elfogadás szintjén, mint a Rehab Critical Mass, ahol az épek és fogyatékkal élők együtt állnak ki egy fontos ügyért, akkor már eggyel beljebb lennénk. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig vegyes a sérült emberek megítélése. A harmadik alkalommal megrendezett felvonulás pont erre a társadalmi kirekesztésre, valamint azokra a problémákra és hiányosságokra hívja fel a figyelmet, melyek haladéktalan megoldást igényelnek. Mi is végigsétáltunk a menettel." A divány.hu beszámolója.

Klubnap a bűnmegelőzésről

Egy bűnmegelőzésről szóló kiscsoportos előadás önmagában is érdekes program, de a látássérültek speciális körülményeihez igazítva sokkal inkább annak ígérkezik. Ha valakit érdekel egy ilyen program, akkor érdemes ellátogatnia az újpesti Lámpás klub soron következő klubnapjára.

Tápiószentmártoni bográcsolás

A ceglédi látássérültek szervezésében Tápiószentmártonra utazott egy lelkes csoport május 19-én. Az egyik tagtársunk udvarában töltött délután zenével, tánccal és finom ízekkel telt el. A jó hangulatú csütörtöki napról, Ibolya kolléganőnknek köszönhetően, most mindenki kaphat egy kis ízelítőt.

Összefogás a vakvezető kutyákért

Miközben Magyarországon évente 5-6 ezer ember veszíti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté, ma mindössze 136 főt segít vakvezető kutya. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy vakvezető kutya sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat, és biztonságosabban éljenek.

A képen egy működő FUTÁR-tábla látható

Utolsó felhívás FUTÁR távirányítók igénylésére kispesti látássérülteknek

A Kispesten élő látássérültek részére ingyenesen igényelhető a Futár távkapcsolóként ismertté vált eszköz. Az adományozást közösen szervezi Kispest Önkormányzata és a VGYKE. A jelentkezési lehetőség most zárul le, ezért az, aki eddig nem jelentkezett, most még megteheti.

Integrált Sárkányhajó Fesztivál

A VGYKE is megjelent a Sukorón rendezett sárkányhajós programon, mely az integrált szabadidős programon túl, komoly versenyt is jelentett. Az alábbi beszámolóból az is kiderül, hogy milyen eredménnyel szerepeltek a versenyzőink és mi minden történt még a fesztiválon.

Közös úton ép és fogyatékkal élő művészek

Az Egy hídon szállunk kezdeményezés 1 évvel ezelőtt indult útjára, amikor Doró Sándor költő és Klajkó Szandra énekesnő, táncos és koreográfus megálmodtak egy közös törekvést annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő és ép művészek együtt nyújthassanak maradandó élményt a színpadon.

Meghívás a Textilmúzeumba

Az Újpesten működő Lámpás klub az Óbudán lévő Textilgyűjteményt látogatja meg május 31-én. Mindenkit sok szeretettel hívnak, aki egy tapintható, hallható és interaktív kiállításon szeretnek aznap kikapcsolódni.

Gondolkodás és az agy

A békásmegyeri Lámpás klub májusi klubnapján egy nagyon érdekes előadást hallgathattak meg azok, akik el tudtak menni a rendezvényre. A gondolkodás és az agy egymásra gyakorolt hatásáról volt szó, mindenki számára érthető módon.

Tiszteletbeli konzul

2016. május 18-a reggelén a szokásosnál kicsit nagyobb izgalommal kezdődött a nap: az MVGYOSZ székházába vártuk egy csehországbeli csoport érkezését, akik budapesti, többnapos látogatásuk során az MVGYOSZ által szervezett programon is részt vettek.

Futár-távirányítók igénylése

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Kispest Önkormányzatának támogatásával 50 Futár-távirányítót adományoz térítésmentesen a XIX. kerületben állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező látássérült személyeknek.

Lámpások a nyugdíjas klubban

A kerületi Lámpás klubok fontos céljai közé tartozik a látássérültek felkutatása és azok érdemi segítése, akiknek szüksége lehet a látásuk romlása miatt valami olyanra, amivel a látássérültek már rendelkeznek. Ezen célok megvalósítására volt példa az a program, melyet Kispesten szerveztek meg, május 11-én.

„Számomra a zene a szabadság!”

Weszely Ernő látássérültként született és gyermekkora óta zenél. Az éneklés mellett több hangszeren is játszik és a fejlődő technikának köszönhetően már kottát is ír és hangszerel. A magyar Ray Charles-nak is emlegetett tehetséges muzsikus izgalmas és inspiráló élettörténetébe avatja most be az olvasókat.

A képen a XVIII. kerületet jelképező címer látható

Új Lámpás Klub alakul májusban

Budapest XVIII. kerületében is elindul a Lámpás Klub. Így végre az ott élő látássérülteknek, hozzátartozóiknak és barátaiknak is elérhetővé válik az, aminek Budapesten és Szentendrén már 11 helyi közösség örvendhet. Minden kerületi lakost nagy szeretettel invitálnak a szervezők a klub alakuló összejövetelére.

Sakk és darts akadályok nélkül

Sakk és darts várta azokat, akik pár nappal ezelőtt betértek a Kelen Civil Közösségek Házába, ahol a VGYKE kerületi Lámpás klubja szervezett egy különleges sportnapot, "Sakk és darts akadályok nélkül" címmel.

Egyenlő esélyekkel a kultúráért

Együttműködési megállapodás született a VGYKE és a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesülete között 2016. május 3-án. A megállapodás célja, hogy az előadásokat audio-narrációval akadálymentessé tegyék a látássérült személyek számára.

A képen egy futár távkapcsoló látható

Felhívás FUTÁR távirányítók igénylésére kispesti látássérülteknek

Ezúttal a Kispesten élő látássérültek részére igényelhető ingyenesen a Futár távkapcsolóként ismertté vált eszköz. Az adományozást közösen szervezi Kispest Önkormányzata és a VGYKE. Az igénylőknek most lehet jelentkezni.

Májusi klubdélután Szentendrén

Különleges szellemi élményben lehetett része a szentendrei klubra látogatóknak május 6-án. A klub egy szalézi szerzetest látott vendégül, aki egy sok elemből álló programmal tette mindenkinek feledhetetlenné a napját.

Bográcsozás a GÖTLE csapatával

Kedves Tagtársak! Májusi programunkat ajánlanánk figyelmetekbe, ugyanis bográcsozást szervezünk 2016. május 20-án a Gödöllői Civil Házban, délelőtt 10:30-tól, melyre nagy szeretettel várunk mindenkit!

Séta a Dunánál

A váratlan tavaszi hideg ellenére, egy nagyon kellemes dunai sétát szervezett a szentendrei és az óbudai klub. A kifejezetten könnyű terepen, számos élmény fogadta a városi túrázókat.

Unikális programot kínálnak Rákosmente Lámpásai

Tarts velünk május 23-án délelőtt 10:00-tól a Zwack Múzeumba, amely Budapest IX. kerületében, a Dandár u. 1. alatt található!

„Ünneplő ruhába öltözött a lelkünk”

Izgalmas és rendkívül emlékezetes esemény vonzotta a látogatókat május 7-én az Aranytíz Művelődési Házba. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület „Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében” című rendezvényén ép és fogyatékkal élő művészek közös produkciókkal bűvölték el a nézőközönséget.

A munkában is vidáman

A Mosolygós Kórház Alapítvány önkéntes munkatársai idén is itt hagyták "kézjegyüket" a Cserf-S iroda falain. Valamennyiünk nagy örömére a színes mandala falfestés hozzájárul ahhoz, hogy élhetőbb legyen környezetünk és a továbbikban még jobb kedvűen, vidámabban járhassunk munkába.

Első születésnap Újbudán

Újbudán 2015 tavaszán indult el a Lámpás Klub. A Klub májusi összejövetelén megemlékeztek az eltelt időszakról és szóba kerültek a következő hónapokra kitűzött célok. Ebből kaphatunk most egy kis ízelítőt.

Esélyegyenlőség testközelből

"Így kerek a világ" címmel tartottak esélyegyenlőség-napi rendezvényt május 5-én az Ady Endre Művelődési Házban. Az önkormányzat által is támogatott program kiállításmegnyitóval kezdődött, a délelőtt során mozgás- és látássérült előadók is felléptek, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) pedig egyszerű, ám annál érzékletesebb programmal készült.

Meghallgattatnak a „jogos” kérdések

A soron következő XV. kerületi klubnap témája és vendége meglehetősen érdekes és aktuális lesz. A klub vendége a Nyugdíjfolyósító jogtanácsosa lesz, aki válaszol a vendégek előzetesen feltett kérdéseire.

A képen az látható, amint a tárlatvezető a tigris állkapcsát mutatja be egy látássérültnek

Asztalon a vadállatok

Élményekben nagyon gazdag, egyáltalán nem mindennapi biológia órán vehettek részt az újbudai klub tagjai a Természettudományi Múzeumban. Az április utolsó hetében szervezett programon a vadállatok kerültek az asztalra. Szó szerint az asztalra.

Rehabilitációs és rokkantsági ellátások változásai

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy 2016. május 1-jétől fontos változások léptek életbe a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival és az ilyen ellátások mellett munkavégzésre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.

A képen a XVIII. kerületet jelképező címer látható

Új Lámpás Klub alakul májusban

Budapest XVIII. kerületében is elindul a Lámpás Klub. Így végre az ott élő látássérülteknek, hozzátartozóiknak és barátaiknak is elérhetővé válik az, aminek Budapesten és Szentendrén már 11 helyi közösség örvendhet. Minden kerületi lakost nagy szeretettel invitálnak a szervezők a klub alakuló összejövetelére.

Majálison a látássérültek

Jó hangulatú majálist szerveztek a XV. kerületi látássérültek. Erről kaphat mindenki egy igazán ínycsiklandozó ízelítőt.

Önállóság a mindennapokban – Braille feliratú gyógyszeres dobozok

Cikksorozatunkban bemutatjuk az egyesület intézményeknek nyújtott szolgáltatásait. Az első részben a gyógyszeres dobozok Braille feliratáról való szakvélemény kiadásával kapcsolatban adunk tájékoztatót, illetve Fodor Ágnes elnök asszony egy mini-interjúban mesél arról, hogy miért tartja kiemelten fontosnak a VGYKE ezen tevékenységét.

Láthatár bolt és világnapok Kispesten

Megtartottuk áprilisi klubnapunkat, melyre meghívtuk a Láthatár boltot. Kedvünkre válogathattunk a nagyítók, és egyéb sok hasznos árucikk közül.

Megtartotta éves közgyűlését a VGYKE

Április idusán, azaz 04.22-én került sor a VGYKE éves közgyűlésére, melynek a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme adott otthont.

Beszélgetés Vámos Miklóssal

Vámos Miklóssal beszélgethettek a XI. XIII. XIV. és a XVII. kerületi Lámpás Klubok tagjai április közepén. A találkozón olyan témák kerültek szóba, melyek a jelenkori irodalommal kapcsolatban sokakban megfogalmazódnak, de ritkán van lehetőség egy érintettől válaszokat kapni.

Országos Vakvezetőkutyás Találkozó

Fodor Ágnes, a VGYKE elnök asszonya meghívást kapott az április 30-i rendezvényre, de akadályoztatása miatt ketten a kislányommal vehettünk részt ezen a szombati programon. A verseny helyszíne az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Iskola tanpályája volt.

Kastélylátogatás Gödöllőn

Lelkes kis csapatunk a múlt hét leghűvösebb és legcsapadékosabb napján, azaz április 27-én találkozott az Örs vezér téren, hogy megtekintsük a gödöllői Grassalkovich Kastélyt.

Áprilisi klubdélután Újpesten

Jó hangulatú, igazi baráti társaság jött össze Újpesten április 6-án. A kerületi Lámpás Klubon a kellemes beszélgetésen kívül a VGYKE Támogató Szolgálata is bemutatkozott.

Rákosmenti invitálás

Ha valaki a XVII. kerületben még nem tudja, hogy merre sétáljon május első és harmadik napján, akkor a rákosmenti lámpások kínálnak két lehetséges programot.

A költészet napja Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi klubnap a magyar költészet napja és az olvasás jegyében került megrendezésre. Szóba kerültek a kedvenc versek és a látássérültek olvasási szokásai is.